Bărbierii bărboșilor

barbierii barbosilor

Controvesele și disputele recente născute din plecarea de la Metanoia, Arad, a pastorului Cristian Barbosu au fost din nou un exemplu clar de intoleranță și incapacitate de dialog creștin. Acuzații nefondate și nedovedite, calomnii din auzite de la cineva „de încredere”, discreditare și asasinare de caracter… pe scurt o întreagă recuzită de a distruge viața și lucrarea unor oameni.

Se spune că un aventurier american a găsit într-o zi un indian ascultând cu urechea la pământ, în timp ce borborosea: „O căruță cu patru cai, doi negri unul alb și unul galben…” Omul era mai mult decât uimit. Să asculți așa cu urechea la pământ și să ști și culoarea cailor… Nu mai văzuse așa ceva. „Cum poți să ști și culoarea cailor?” a întrebat el uluit. Ridicându-se cu greu de jos, indianul i-a răspuns: „Cum să nu știu? Căruța aceea tocmai a trecut peste mine!”

Am simpatie pentru Cristian Barbosu și oamenii săi, tocmai pentru că acestă căruță a trecut, nu demultă vreme și peste mine. Știu ce înseamnă să fii făcut țăndări și să fii acuzat de câte în lună și în stele. Cei rămași te tratează ca pe o nevastă plecată de la bărbat. I se pun în cârcă toate păcatele posibile într-o disperare de a-și liniști conștiințele cei care au alungat-o.

Timpul va dovedi adevărul și Dumnezeu îi va reabilita pe cei care sufere nevinovați. Cât despre cei vinovați, tot El va aduce lumina judecăților Sale peste viitorul lor. Sunt sigur că El va avea grijă de toate lucrurile.

Altceva mă frământă pe mine acum în lumina acestor evenimente. În cartea lor, „Erasing Hell”, Francis Chan și Preston Sprinkle, mi-au făcut o provocare deosebită. Ce ar fi, ziceau ei, să analizăm toate versetele despre iad din cuvintele Domnului Isus din Evanghelii? O succintă incursiune ne poate pune pe mare îngrijorare. Iată câteva persoane care vor merge în focul iadului, după afirmațiile Mântuitorului:

1. Domnul îi amenință cu iadul pe cei care spun „Nebunule!” fraților lor (Matei 5:22). Oare „ereticule!” nu e mai puțin grav? Faptul că ne afurisim unii pe alții cu jigniri, atacuri la persoană, asasinări de caracter și o facem în spațiu public e mai puțin grav decât epitetul cu pricina? Avem oare circumstanțe atenuante dacă declarăm că „nebunul” nu e fratele nostru? Ne adresăm lui cu „domnule!”. Domnul „eretic”, „cartofor.” Domnul nebun! Este suficient acest driblig să ne scape de focul Gheenei?

2. Isus condamnă la iad pe cei care fac discriminări rasiale și etnice (Matei 8:12), fii împărăției care disprețuiau neamurile și nu voiau să se spurce în părtășia lor. Vom avea oare un tratament mai special dacă-i disprețuim pe „colonialiștii americani”, mai ales după ce am profitat de ajutorul și banii lor?

3. Isus condamnă la plânsul și scrâșnirea dinților pe robul leneș și viclean, care îngroapă talantul. Nelucrarea în slujba săracului, a văduvei și orfanului, a lărgirii granițelor Împărăției lui Dumnezeu nu poate rămâne nepedepsită. Lenea noastră spirituală condamnă la suferințe pe sărac și la pierzare pe păcătos. Cum putem fi eficienți în lucrarea noastră pentru Împărăție când ne mâncăm unii pe alții și ne sabotăm reciproc?

Aș putea continua și cu alte pasaje din Noul Testament. Un lucru este deosebit de clar: Domnul vorbește despre iad celor care nu se poartă bine cu frații lor, oamenii pentru care El a murit pe cruce. Relațiile interumane ne stabilesc veșnicia.

Vă mărturisesc că aceste adevăruri mi-au schimbat modul în care văd acum lumea și pe frații mei. N-am găsit nicăieri că în iad vor merge aceia care n-au reușit să-și însușească o doctrină perfectă. Și ca să fim sinceri, fiecare din noi suntem niște eretici în comparației cu Adevărul divin. Iadul este însă plata celor care, de pe platforma lor eretică, afurisesc ereziile altora. Veșnica poveste cu paiul și bârna.

Cine va merge în iad? Bărboșii sau cei care-i bărbieresc pe uscat?

118 gânduri despre „Bărbierii bărboșilor

 1. Aveți dreptate fr.P.Lascău…Da,incapacitate a bisericii de rezolvare pe cale pașnică a conflictului( ex. Avraam și Lot)..incapacitate de dialog.Deci imaturitate..Și..într-adevăr FOARTE TRIST persoane care aruncă cu ușurință acuzații gen:”apostatul”…”ereticul”(sper să fie vorba de o minoritate,totuși..)

  Dar trebuie să ținem cont și de circumstanțele respective.Este posibil ca acele probleme să fi existat de mult,iar posibilitatea unei tensiuni acumulate în timp și care răbufnește,să-și spună cuvîntul..schimbînd datele problemei.Nu se putea evita acest scandal? Eu cred că da ..deci,implicit cred că pastorul C.B. are și el,partea lui de vină.

 2. Petru!

  Da, ai dreptate ca multa ceata si foarte dens ca si „iaurtul” este in lumea teologiilor, dar ce este clar, este faptul ca Dumnezeu ni sa revelat noua prin paginile scripturii intro claritate fara echivalent.

  Calea mintuirii este atit de simpla incat si un om redus pote a merge pe ia. (pacat ca nu am marcat in biblia mea locul unde se refera la asta si pe moment nu gasesc, ca sa pot da referinte,, dar un om educat ca dumitale poate gasi pasajul biblic foarte usor)

  Unde se afla „ceata”?
  In Biblie?
  Sau in complicatele teorizari si interpretari din lumea teologilor?

  Nu cred ca „ceata” se afla pe paginile scripturii!

  Daca scriptura este clara, atunci nu ar fi bine sa ne indepartam de teologii si sa ramanem doar cu Cuvintul Domnului asa in claritatea simplitatii lui?

  Satana este ala care aduce „ceata” si cauta cu orisice pret sa ceeze confuzie. El opereaza pe tot mapamondul, de la o extrema la alta. Din mijlocul locurilor prea sfinte si pina in locurile cele mai joasnice posibile. Diavolul se strecoara si la amvoanele bisericilor tot atit de usor ca si in carciumi, locasuri de desfrau si stricaciune.
  Initial el nu a ispitit pe om intr’un loc de desfrau si cu vorbe de ocara, dar folosinduse chiar de Cuvintul lui Dumnezeu alterin putin adevarul ca sa ceeze confuzia, si dupa ce a creeat confuzia-(„ceata” in mintea fiintei umane), atunci si’a prezentat si antiteza.
  Si unde s’a intimplat toate astea?
  Chiar acolo in Gradina Eden unde Dumnezeu l’a asezat pe om.

 3. Florin,
  ramai fidel scripturii ca si pana acuma .Nu da inapoi ! Proclama cu putere ADEVARUL evangheliei in continuare ! Domnul pe care-L iubesti va fi scutul tau si rasplata ta cea mare !

 4. Petru!

  Eu cred ca tot ce am prezentat pe acest blog-spot/comments, am prezentat cu politete, respect si bune maniere.

  A nu fi genuine(nu stiu echivalentul in Ro) in ceea ce exprim in vederea celor lucruri si atitudini aflate in coflict cu invataturile Apostolilor, care se petrec in unele biserici (acestea crescand in numar cu trecerea timpului devenind majoritate), asta ar insemna sa fiu un on fals.

  A fi respectuos si politicos nu inseamna sa treci cu vederea eroorile facute de unii invatatori in invataturile prezentate de ei si/sau in interpretarile lor, numai cu scopul de a mentine un mediu amical cu orisice pret.

  Cand este vorba de principiile biblice, NU EXISTA COMPROMISURI!

  Si: >”S-ar putea sa nu va mai primeasca la fel de bine data viitoare.”< este o amenintare!

  Simplu:
  Daca lacasul de adunarea a bisericii si biserica sunt a lui Dumnezeu, atunci sunt sigur ca si cineva ca mine ar avea acces la un loc undeva pe o banca.
  Dar daca biserica este proprietatea "pastorului" atunci inteleg foarte bine avertismentul dumitale.

  Cand am intrebat pe dumitale daca ai inteles, am intrebat ca sa stiu daca trebuie sa gasesc o explicatie mai buna la ceea ce am vrut sa comunic ca sa nu ne intelegem gresit, nu ca sa fiu obraznic. Am observat ca unii au mentionat undeva mai sus ca paragraful meu exprima lucrurile "pe jumatate".

  Oricum, va multumesc pentru sfaturi!

  Omul ivata cate ceva cat traieste. Sunt sigur ca si Methuselah a mai invatat macar un singur lucru si in ultima zi din viata lui.

  Right?

 5. Nu te sfătuiesc să fii fățarnic, ci politicos și maierat. Să nu vorbești de rău pe frați. Să nu jignești oamenii pe care nu-i cunoști. Astea au fost ultimele mele sfaturi.

 6. Corectie: Daca usa (nu) este deschisa si pentru mine, atunci eu nu intru!

  OK, asta ai concluzionat dumitale, ca eu m’am „ambalat”?

  Si ce anume m’a sfatuiesti dumitale?

  Sa fiu fatarnic?

  Sa am un lucru in inima si altul pe buze?

  Pentru ce anume, numai ca sa fiu acceptat amical?

  Afla ca nu imi este deloc frica sa fac aceste afirmatii fatza in fatza cu oricare din pastori si invatatori cu care sunt in desagrement si cu tot comitetul lor defatza.

  Afla ca pastorii nu detin numai ei dreptul de a studia scriptura si de a o interpretao tot cu scriptura.
  Din pacate, cei mai vocalisti impotriva oricarei desagrement cu invataturile lor, sunt cei care interpreteaza scriptura cu ideile nascocite de mintea lor.

  Asculta! Cateva luni sau ani de scoala in teologie nu da nici unui om autoritatea de asi impune interpretarile personale a scripturii biblice!

  Daca poti dumneata intelege aceasta, atunci lucrurile inca sunt bune!

 7. Florin,
  Acum se pare că te-ai cam ambalat… degeaba. Nimeni nu te-a amenințat cu nimic. A fost un sfat de la om mai bătrân ca să nu spui lucruri negative despre bisericile pe care le vizitezi. Atât. Oamenii citesc blogurile și s-ar putea… să am dreptate. În rest, am înțeles!

 8. Nu’i nici o problema! Eu nu am dat busna niciodata. Daca usa este deschisa si pentru mine, atunci eu nu intru!

  Eu daca am intrat intr’o adunare, am stat jos pe baca si am vizionat tot spectacolul si cand sa predicat am ascultat cu atentie si cu Biblia in mina ca sa pot compara cele auzite cu cele scrise.
  Intelegi?

  Cat despre amenintari, singurele amenintari care m’ar ingrijora sunt cele care reies din paginile Bibliei, iar orisice amenintare din partea omului facuta sub autoritatea lui si nu biblica, nu ma fazeaza absolut deloc!

  Ai inteles?

 9. No, I do not post Rick Warren material, nor Hybels, nor MacDonald… I post from conferences and mostly at this time, the ones who also have an inerrant (not just infallible) view of the Bible are the conservative reformed in the SBA. And that matches my beliefs. So that’s what I post. My favorite preacher? Paul Washer. But, I also love my Romanian brothers and sisters in Romania, and I pray for them- as I pray for the pastors and the people of Romania.

 10. Florin,
  Conflictele se nas din interpretarea textelor sacre. Indiscutabil. De aceea ar trebui să fim mult mai îngăduitori cu interpretările altora pentru că avem exact aceleași șanse să fim și noi greșiți în ale noastre.
  Nu știu natura și motivul vizitelor pe care le faceți în biserici. Sfatul meu este să fiți mai grijuliu cu evaluarea acestor comunităși activitatea lor amvonală. S-ar putea să nu vă mai primească la fel de bine data viitoare.

 11. Petru!

  Toti luam un fel de pozitie de aparare/defense, si poate ca si eu sunt vinovat de asta, dar in cazul de fata se poate oare vorbi de: „răstălmăcim cuvintele altora numai de dragul unui conflict de idei” ?

  Avem evidenta ca exista „conflict de idei” intre ceeia ce am afirmat eu din punct de vedere biblic in continutul paragrafului scris de mine si ceea ce este presentat din punct de vedere biblic in continutul paragrafului dumneavoastra?

  Daca exista totusi conflict intre ceeia ce amindoi prezentam citind scriptura biblica, atunci conflictul nu este in scriptura, ci este in interpretare. Eu nu interpretez nici un verset anume dindui sensul ideilor mele, ci doar caut interpretarea acelui verset tot in scriptura. Daca recurgem la interpretari nascocite de idei personale, atunci noi putem da un infinit numar de interpretari altenate intre idei pozitive si negative care poate sa insemne tot atitea de multe lucruri cate interpretari si idei omenesi pot fi gandite.

  Din punct de vedere a parerii mele cu privinta la „trendul” invataturilor de la amvoanele a celor mai multe dintre bisericile evanghelice in zilele astea, aceata concluzie a fost atinsa in urma evaluarii continutului a multor predici ascultade de mine in persoana sau prin intermediul internetului.

  Pentru ca slujba mea imi da ocazia sa vizitez multe dintre locasurile de adunare in lungul si latul Statelor Unite ai Canada, si totodata se gaseste mult material (predici) prezentate prin intermediul internetului, acest lucru imi da voie sa’mi prezint opinia mea cu privire la acest subiect.

  Putem avea desagrement amical cu privire la opinii, dar nu putem avea compromisuri la ceea ce scrie scriptura!

 12. Rodi ,
  I really appreciate what you have just said. But do you make the same thing with Rick Warren’ s messages ???

 13. NU cred că e bine să răstălmăcim cuvintele altora numai de dragul unui conflict de idei. Când am făcut afirmațiile că trebuie să-l ssalvăm pe eretic o făceam în același înțeles în care apostolul Pavel spunea: „caut… să stârnesc gelozia celor din neamul meu, și să mântuiesc pe unii din ei”(Rom. 11:14), iar apoi în 1 Cor. 9;22 spunea: „Am fost slab cu cei slabi, ca să câștig pe cei slabi. M-am făcut tuturor totul, ca, oricum, să mântuiesc pe unii din ei”.
  Este foarte clar că Pavel nu putea nici el să mântuiască pe nimeni, cum nici noi nu putem. Pavel se referea la a-i ajuta pe acești oameni (propovăduindu-le) să găsească mântuirtea în Christos. Numai Isus poate mântui.
  Faceți o mare greșeală spunînd că „în zilele noastre Hristos Domnul si Cuvintul Adevarului este cel care este exclus din majoritatea bisericile noastre, si doctrine imbuibate cu filozofiile veacului acestuia sunt propovaduite de la amvoane.” Generalizările sunt de fiecare dată eronate. Nu avem cum să știm ceea ce fac majoritatea bisericilor noastre. Trebuie să fim Dumnezeu ca să știm. Sau să credem că știm și atunci este grav.

 14. All pastors should give a listen to this video presentation!

  I think that there’s allot of info which may bring some understanding of this phenomena known as the new spirituality wave in the christian churches.

 15. Are you producing transcripts of that material in the English Language, or you’re also applying a translation into the Romanian Language?

  Anyway, may the Lord richly bless you and reward you in heaven for the effort that you present in the proliferation of the clean and unadulterated Bible message!

  We need more of The Old Bible and less of „the new spiritual awakening”!

 16. Come again!!??

  Would you please show me where in the content of my paragraph in response to your previous comment, have I ever addressed anything written directly to your person, as you just did imply in the content of the message you’ve just addressed to my person?

  Listen carefully, because you’re just about ready to enter into a dangerous territory by making unfounded accusations! And no, it is NOT I the one which would present any danger to your person, but it is the resulting consequences of the fallacy in your assessments which prompted you to make false accusations.

  As I remember correctly, in all the paragraphs written by me on this blog-spot, I’ve never addressed anyone, either bringing forth accusations or critique to their person, or making any statements directed to their person. In very few occasions I’ve presented questions to some of the writers, but only to clarify certain positions towards scripture understanding.

  It is not my intent to present anyone with my personal opinions, judgments or critique on the content of their character, but my intent is to simply present scripture which may cause someone to self examine, and if a sense of unease arouses in the case of a possible divergence between their present character and what the scripture says about godly born again character, then it would probably be a good idea for them to address the situation with God!

  Are you getting this?

 17. KJV,
  the fight belongs to the Lord! Right now I am literally in the middle of transcribing John MacArthur’s message on Isaiah 53 which he gave at Moody Bible Institute’s Founder’s week. They just posted it on youtube a few hours ago and it’s very moving, and on top of that, I also learned a couple of new things about the Isaiah 53 text which I didn’t know before (so it’s a great listen!)

  That’s how I spend 8+ hours of my day, Mon – Fri, transcribing sermons and messages from pastors and preachers who believe the Bible is the inerrant and infallible word of God.

  That is how I fight for the truth of the Gospel- doing whatever I can to get it into the hands and eyes of as many people as possible.

 18. Dacă iai din context ceea ce am spus, atunci așa este. Aș putea să te contrazic și eu, că AEVĂRUL este în cer la dreapta lui Dumnezeu și-L cheamă Isus Chistos. Am putea oare să ne certăm pe tema aceasta? Eu iau ceva din afara contextuluiu celor spuse de tine, tu iai ceva în afara contextului scris de mine și ne smulgem bărbile reciproc.

 19. Aveți dreptate. Dumnezeu vorbește pe limba fiecăruia. Ciobanilor le-a vorbit prin îngeri, magilor prin stele. Necazul că uneori ciobanii și magii nu se înțeleg laolaltă, pentru că fiecare crede că Dumnezeu este limpede și clar în limbajul în care comunică cu el. Biblia este simplă și clară pentru oricine caută ADEVĂRUL. Adevărul este Christos și dacă Îl avem avem viață veșnică. În același timp însă, lumea lui Dumnezeu este mult prea complexă pentru noi, de aceea cunoaștem în parte și prorocim în parte… Asta trebuie să ne păstreze în limita unei modestii pline de bun simț. Nu am sugerat nicăieri conectarea la surse ezoterice, mistice, ci la simpla umilință în fața acestui TEMPLU măreț al Adevărului divin, în al cărui pridvor ni s-a permis să pătrundem.

 20. Florin, I don’t think it’s a wise thing to judge me in the way you just did. I am nothing like you described in your comment. And that is not a surprise, because I have no idea who you are and what your beliefs are and neither do you of me.

  I normally try to stay away from commenting, and you have just reminded me why that is such an excellent idea (people who don’t know you, like to diagnose you and assign their perceived motives to you).

  …But, I saw an untruth, and my conscience did not allow me to walk by it, without correcting it. Just like you would not like to have untruths told about you, or things added to your faults. I think pastors deserve to at least be treated in the same manner.

  let’s treat each other like we are brothers and sisters and not enemies…

 21. Pai daca ” partea celor ce nu le cunoastem este muuult mai mare decat partea pe care o stim” desi avem scriptura , BIBLIA , care-i simpla si clara pentru ORICINE cauta ADEVARUL si doreste sa traiasca conform adevarului atunci ce-i de facut in opinia dumneavoastra ???
  Sau cumva crestinismul biblic este ceva esoteric , de-i asa greu de patruns pentru unii , si ar trebui sa fim initiati in metoda mistica a conectarii la ” Adevarul Infinit ” ca sa-l putem „experimenta” , ca de inteles pe baza doctrinelor sale sanatoase lasate clar si limpede in Scriptura ar fi ” prea greu ” ???

 22. Gabi ,
  Ai MARE dreptate , in lumina scripturii , in ce ai afirmat ! Cred personal ca Florin nu s-a facut pe deplin inteles in ce a afirmat in acest comentariu , avand in vedere afirmatiile corecte biblic de la celelalte comentarii .

 23. Florin
  Ti-am citit comentariile de la 10:18 AM , 11:40 AM and also 2:07 PM din 21 februarie .
  DUMNEZEU SA TE BINECUVINTEZE pentru ca proclami ADEVARUL evangheliei !
  Multi il ascund azi , ori il distorsioneaza sau dilueaza conform scopului urmarit cand au fixat un scop bisericii a carui unic scop e fixat de Domnul in EVANGHELIE !
  THE WORD OF GOD JUDGE THEM , NOT YOU ! You just proclaim it !

 24. I think that we should be worried more about whom the Word of God criticizes, instead of worrying about other people’s opinions and criticisms of each other!
  I’m pretty sure that there’s no shortage of evidence, of a multitude of critical aspects in our own personal life, that should be the subject of our assessments and criticisms.
  And if we have the Holy Spirit which must indwell in every believer which is in Christ Jesus, then the Spirit of God will guide us on a path of truth according to the Word of Truth, The Bible.

  It’s not about which pastor is right or wrong in their opinions and their theories on theology, for the true Essential Christian Doctrine is not built on a foundation of theories and opinions, bur it is built on The Infallible Word of God.

  When the Word calls out the evidence of heresy in a preacher’s teachings, then it is what the Word says it is. The authority of the Word of God is in its contexts of all scriptures, and does not allow the isolation of certain verses in order to build up some doctrine that better suits the personal views and opinions of a person or persons.

  God didn’t call us to comply with theologies and complicated doctrines. He called us to deny self, accept His will in all circumstances, and follow Him to the end. His doctrine is simple, and doesn’t need any more complicated explanation from university educated and diploma accredited preachers and pastors.

  Right?

 25. Petru!

  Nu este in obligatia noastra ca oameni sa salvam pe nimeni! Noi nu ne putem salva nici pe noi insine. Cuvintul lui Dumnezeu nealterat de tot felul de interpretari omenesti, si numai in tot adevarul care este in scripturile de pe paginile bibliei insotit de lucrarea Duhului Sfint poate salava vreun suflet, inclus fiind si sufletul nostru personal.
  Cei salvati si care sunt in Hritos Domnul au Duhul Domnului si este de datoria lor sa propovaduiasca Cuvintul asa cum a fost dat odata pentru totdeauna, dar, nu avem in puterea noastra si nici nu ni se cere ca sa facem pe cineva sa creada in Cuvintul Domnului. Asta atributie o are Duhul Sfant in excusivitate!

  Nu este in atributiile noastre de a indrtepta si/sau pedepsi pe nici un suflet pentru nici un fel de eroari si erezii la care ei se fac partasi, dar asa cum spune Cuvintul, „dati afara din mijlocul vostru pe raul acela.”, si asta inseamna inclusiv excluderea persoanei care este sub calauzirea firii, duhurilor satanice, si invataturilor eretice.

  Din pacate in zilele noastre Hristos Domnul si Cuvintul Adevarului este cel care este exclus din majoritatea bisericile noastre, si doctrine imbuibate cu filozofiile veacului acestuia sunt propovaduite de la amvoane.

  Citeste in Proverbe 2, 3, 5, 6 si multe alte locuri in care Cuvintul ne vorbeste de pericolul curviei. Acolo nu se refera numai la femeile usuratice si cele care’si vinde trulul lor pentru profit. Acolo in acele scripturi ne vorbeste in mod profetic si despre ideologiile formate pe temelia filozofiilor satanice al acestei lumi, pe duhul curevei cele mari si Babilonul cetatea cea mare despre care scrie in Apocalipsa 17 si judecata acestora in cap. 18.

  Ma gandesc ca biserica de azi este o combinatie a bisericilor descrise in Apocalipsa 2: 12~17; 2:18~29; 3:1~6 , dar cel mai bine ni se potriveste descrierea bisericii moarte in 3:1~6.

  Mai frate, eu n’am nimic cu nimeni si nu vreau sa controlez nici un aspect de vietuire al nimani, dar vreau sa suport cu toata fiinta mea Cuvintul adevarului asa cum este el scris pe paginile bibliei. Daca careva se simte „persecutat” de cele zise de mine, nu sunt eu cela care’i persecuta in constiinta lor, ci Cuvintul care’l citez asa cum este el scris.

  Sa se termine odata cu vaicareala asta din partea celor care sustin ca sunt „persecutati” de catre cei care sustin o invatatura curata in tot adevarul Cuvintului lui Dumnezeu! Nimeni nu le da cu palma, nu’i asalteaza cu nici un fel de acte de violenta, nu sunt condamnati si pusi pe nici un fel de rug si nu’s dati la moarte de nimeni care sustine Cuvintul lui Dumnezeu in tot adevarul. Astea sunt niste coparatii (intre acestia si inchizitorii veacului) facute dintr’un duh diavolesc de asi apara ereziile nimicitoare!

  Pina la urma, din partea mea, sa faca fiecare ce vrea si cum vrea dupa dorintele si placerile lor, dar in cele din urma, Dumnezeu este Cel care va JUDECA totul in acordanta cu Dreptatea si Sfintenia Lui!

 26. KJV,
  cred ca firul la care noi am scris a depasit numarul de comentarii care se pot face. Vezi ca la fiecare ‘reply’ comentariul merge tot mai mult in dreapta si nu se poate citi clar totul. Cred ca de aceea nu ti-a mai aparut butonul reply, asa cum nu mi-a aparut nici mie la firul acela. WordPress are unele ‘kinks’, dar cel putin ne da oportunitate sa blogaim pe gratis :-).

  De cand cu blogurile, beneficiem prin faptul ca multi dintre noi am invatat sa privim lucrurile altfel- sa nu mai acceptam orice, fara de a avea posibilitatea sa citim si perspective opuse. La inceput cand a aparut cartea lui Warren, toti am crezut ca e ceva bun, care indeamna spre studiu biblic si spre o viata disciplinata cu Dumnezeu. Multi o folosesc ca si carte suplimentara. Inveti ce e bun din ea si treci la urmatoarea carte. Cine nu citeste bloguri (Romane sau Americane), si mai ales cine nu citeste pe fratii reformati americani (pentru ca ei sunt cei mai presenti pe internet) nu stie mai mult, decat ca ei se bucura de carti care te indeamna sa e apropii de Dumnezeu.

  Acuma, noi ceilalti care citim mai mult si ni se arata tot felul de critici si dedesupturi despre fiecare predicator sau lider, musai trebuie sa mergem la toti oamenii si sa le smulgem cartea ‘A purpose driven life’ din mainile lor, si alte carti si sa le umplem capul cu detalii de care n-au nevoie a cunaoste, si ca atare sa le daramam credinta pentru ca sunt incepatori?

  De exemplu, si C S Lewis are niste erezii, dar totusi cand am vazut ca cei reformati totusi il considera folositor ca apologet, atunci m-am intrebat: Cum decid ei care eretic este ok sa fie recomandat si care nu? Nu stiu. Stiu ca s-au pocait multi atei citindu-l pe C.S. Lewis (stiu si in mod personal) si ce responsabilitate am atunci fata de ei ? Sa le daram credinta? Sau mai bine sa -i invat sa creasca in credinta si sa cunoasca cuvantul lui Dumnezeu si sa-si dea seama ei personal de greselile in gandire si crez ale lui Lewis. Stiu multe femei care folosesc cartile lui Beth Moore, care sunt foarte bune (uita-te peste cartea Jesus 90 days with the one and only’ sa vezi ce scrie), dar la reformati iarasi e considerata eretica pentru ca predica mesaje la conferinte si e mistica (tradus: vezi penticostala in felul in care se roaga) si o batjocoresc cu numele de pastrix (care are o conotatie sexuala i.e. vezi dominatrix). Din nou, e urat de tot intre evanghelicii americani sa se poarte astfel.

  Argumentul meu (si iarasi, precizez ca sunt un nobody, sincerely) este ce sa facem cu toate informatiile astea? Sau sa zicem ca un pastor pacatuieste? Sa mergem sa spunem la toata lumea in gura mare? Sa daramam pe toti cei care s-au intors la Domnul prin lucrarea acestor pastori?

  La asta ajungem. In timp ce doresti un lucru nobil- sa-i arati unui pastor greseala lui prin asociere, poti ca sa ucizi multe suflete nevinovate.

  Si exista si o sansa (mare) ca daca eu care urmaresc contextul american pe internet de 10 ani, si aceste controverse le invat de la noi, de la Romani, care le gasesc rapid pe youtube, sansa e mare ca pastorii, care au timp si mai limitat, n-au habar de ele (i.e. Cristian Barbosu, etc…) pana nu apar pe bloguri. Dati-le timp oamenilor (si pastorii sunt tot oameni 🙂 ) sa le judece ei singuri si la urma urmei, adevarul va castiga.

 27. Florin,
  Opinia mea este că trebuie ochite ereziile de care se fac vinovați acești oameni și nu ei ca persoane. Cu ce ne deosebim de inchiziția catolică atunci, când ardem pe rug ereticul în loc să demolăm erezia lui?
  Un alt lucru, acest „în afară” și „dinăuntru” ar trebui definit corect. S-ar putea să nu fim înăuntru cu oamenii aceștia din comantariul tău. S-ar putea să fim pe dinafară de adevăratele probleme ale teologiei de azi. S-ar putea ca acest „dinăuntru” să fie biserica noastră locală, unde avem obligația vegherii și disciplinei. Acolo să veghem să nu pătrundă aceste erezii și apostazii de care vorbiți, pe ele să le dăm afară.
  Dragostea creștină condamnă păcatul dar salvează păcătosul. Condamnăm ereziile dar salvăm ereticii. După cum văd eu noi suntem gata să aprindem focul rugului fără să vedem că erezia, ideea este mai periculoasă decât cel ce o crede sau propagă. Imperiul roman a ucis mii de creștini crezând că stârpește creștinismul. N-au putut ucide ideea și am rămas în picioare până în ziua de azi.
  O femeia căra un braț de vreascuri la rugul unde urma să ardă Jan Hus. S-a uitat spre ea și a spus: Sancta simplicitas! În sfințenia simplității noastre s-ar putea să gândim cu mintea altora. Și aceia să nu fie de partea binelui.
  Dumnezeu nu ne cere să avem dreptate ci să iubim.

 28. Da Frate Petru, ochim pe R Warren, J Osteen, C Dollar, B Hinn, K Copland, J Mayer, P White, si pe ceilalti ca si ei, pentru ca EREZIILE / APOSTAZIILE (2 Petru 2:1~22; 3:3; Iuda 1:16~19) SUNT MAI PERICULOASE DECAT CEI CARE SUNT DE LA BUN INCEPUT PE DE AFAFA!!!!!

  1 Corinteni 5: 12,13

  12. „In adevar, ce am eu sa judec pe cei de afara? Nu este datoria voastra sa judecati pe cei dinauntru? (????)
  13. Cit despre cei de afara, ii judeca Dumnezeu. Dati afara din mijlocul vostru pe raul acela.”

  Hai sa nu imbratisam apostaziile / ereziile de tot felul de dragul tolerantei!!!!

  A iubi unii pe altii nu inseamna a fi tolerant cu invataturile eretice si cu pacatul!!!!

  Amin!???

 29. Așa e Gabi. Numai că s-ar putea ca datorită duelurilor teologice să încetăm să mai fim evanghelici. În loc să provocăm la duel islamul, pelagianismul, Oprah-ismul sau homosexualismul, îl atacăm pe Rick Warren. Ochim și tragem. Cade adversarul. Vom rămâne mai departe cu islamul, pelagianismul, Oprah-ismul și homosexualismul. Rick Warren e mort. Biruitori și fericiți de victorie îi vom lua la rând. Prima dată pe ăia mari (că se văd mai bine) și apoi pe restul… Îi vom rade pe toți!

 30. RODI ,
  Doresc sa iti raspund la comentariul tau de la ora 3:22 PM din 20.02.2012.
  Iarta-ma ca o fac aici , dar nu pot sa-ti dau un raspuns direct sub comentariul tau , „cineva” mi-a dezactivat posibilitatea de a accesa „reply” sub comentariul tau .
  O sa incerc , daca nu se rezolva problema asta , sa nu mai scriu pe blogul asta ! Nu-mi place cenzura ieftina ! Dar ma rog , poate ca gresesc si este doar o problema tehnica .

  In legatura cu ce mi-ai raspuns tu la postarea mea , despre afirmatia emisa de mine , aceea de sustinerea indirecta de care da dovada pastorul C.Barbosu cu privire la RICK WARREN , acest aspect nu cred ca mai trebuie demonstrat . Acele small groups , grupuri mici , ideea de a face legamant intre membrii bisericii si biserica (conducerea ei) sau o alta biserica sunt tipice pentru modelul lui Rick Warren. In plus chiar pastorul Daniel Chiu , care l-a dus pe C.Barbosu in America a afirmat ca Rick Warren e modelul lui C.Barbosu . De altfel sotia lui C.Barbosu are pe pagina de facebook la favorite cartea lui R.Warren „Purpose driven life” . Deci , cred ca va sunt clare aceste lucruri si tie si altora , de buna credinta , si n-ar mai trebuii aduse argumente in acest sens . Fieare om , fie el C.Barbosu , ARE DREPTUL SA ALEAGA in viata ce tip de credinta , de teologia o sustine si propaga, dar Domnul ne va judeca pentru alegerile facute daca au fost facute sau nu in acord cu Cuvantul Lui .

  Rodi , ai dreptate cand spui ca grupurile mici , au ramas in Metanoia Arad si dupa plecarea lui C.Barbosu , ca metanoistii sunt de acord cu ele . Nici nu au afirmat niciodata ca nu ar fi de acord , sau ca asta sa fi fost motivul divergentei lor cu pastorul C.B. Alte lucruri mult mai concrete si care s-au probat au fost motivul plecarii lui C.B din Metanoia .

  Metanoistii , spre exemplu , nu i-au imputat niciodata lui C.Barbosu colaborarea cu Bill Hybels (GLS) prin BIG Impact si nici modelul lui Rick Warren sustinut de C.B. Asa cum spuneam : alte lucruri mult mai concrete si care s-au probat au fost motivul plecarii lui C.B din Metanoia . In plus crede-ma 95% din metanoisti habar nu au despre teologia neo-liberala , pro-ecumnenica a lui Rick Warren si cat de asemanatoare e ea cu conceptele New Age. Peste 99% din Metanoisti nu stiu ce inseamna dpdv teologic concepte ca universalism , inclusivism , exclusivism , interspiritualitate , sincretism religios , New Age si alte lucruri ce tin de intelegerea teologiei lui Rick Warren si Bill Hybels si a celor din biserica emergenta ( emergent church) .

  In plus marea majoritate a metanoistilor nu au studiat ce presupun tehnicile psihologice de manipulare prin dinamica grupului , folosite chiar si de comunistii in procesul de indoctrinare , sau dialectul Hegelian , ca sa isi faca macar o idee de ce se poate face prin tipul de studii axat pe intrebari si raspunsuri dintr-un ghid in cadrul acestor grupuri , daca cel ce controleaza lucrarea e rau intentionat. Rick Warren a stiut el bine cand a initiat acest sistem pe care doar la glazurat intr-un limbaj crestin ca sa fie accesibil in biserica !

  De aceea in ce ma priveste NU SUNT de acord cu tipul asta de studii DUPA UN GHID , in grupuri mici , OBLIGATORII , conduse si structurate in sistem piramidal de lideri care la randul lor „dau socoteala” si sunt instruiti , tot in sistem piramidal , de o ierarhie superioara de „elitisti” , in primul si primul rand pentru ca modelul acesta nu e prezent in scriptura in forma asta !
  Dar ma rog , daca Dumnezeu ingaduie asemenea lucruri cine suntem noi ca sa oprim pe cineva sa ia parte la asemenea grupuri si sa creada ce credem noi ? Dar trebuie sa stim ca Dumnezeu ne va cere socoteala pentru orice lucru care nu l-am facut in acord cu ceea ce este scris in Cuvatul Sau , inclusiv pentru gaselnita asta „teologica” de marketing social si psihologie numita grupuri mici ( asa cum sunt ele in modelul lui Rick Warren) .
  Eu sunt pentru partasie sfanta , rugaciune fierbinte si STUDIU BIBLIC intens in cadrul unui grup de frati , dar dezavuez viguros cu modelul propus deR. Warren .

  Chiar daca si pastorul John MacArthur , pe care eu il apreciez pentru mesajul sau BIBLIC , ceea ce nu e cazul si lui R.Warren , aplica asemenea modele de grupuri mici , NU INSEAMNA ca neaparat trebuie sa fie o.k. d.p.d.v. biblic ! In definitiv nici macar John MacArthur , sau orice alt lider crestin , sau parerile noastre subiecte de multe ori distorsionate de informatia cu care ne-am hranit din cartile citite sau cu care am fost manipulati in biserica sau altundeva , nu sunt standardul final , infailibil ci SCRIPTURA !

  In aceste vremuri din urma , de mari amagiri , trebuie sa ramanem atasati doar de Cuvantul Domnului si sa renuntam la atasamentele ideologice fata de liderii crestini . Asta neinsemnand ca nu trebuie sa ne rugam , sa postim pentru liderii nostri , pentru lucrarea lor, dar trebuie sa fim ca si crestinii din Berea ( Fapte 17:11).

  MARANATHA !!!

  .

 31. Interesant… daca sint numai vorbe… m-am linistit 🙂
  Baptisti astia calvinisti cu zvonurile lor….nu este primul mega pastor pe care il mazilesc…
  mai ca incepe sa-mi para rau prin cite necazuri trec saracii mega pastori in tara asta… nu mai pot sa dea prin gropi , din cind in cind,sa mai puna un tattoo pe mina , ca tot omul , ca hopa.. baptistii calvinisti le sar in git cu crezurile lor

  mi se rupe inima 🙂

 32. Frate Lascau, Warren a marturisit ca este … reformat … intr-un interviu pe care la dat pastorului John Piper

  Nu am fost surprins …. Warren e musulman cu musulmanii, palegianist cu palegianistii, Oprah-ist cu Oprah, prieten cu homosexuali pe CNN,

  Warren este cu adevarat un pastor condus de scopuri … scopuri personale

  Cit despre dueluri teologice… au existat din todeauna ,si au fost benefice

  Cind nu au existat dueluri teologice am avut o singura biserica … cea catolica…

  Datorita duelurilor teologice existam ca evanghelici

 33. Mi-a plăcut afirmația ta: „dar e mai usor sa ne iertam pe noi insusi, decat pe altii.” Cum, de altfel, e mai ușor să smulgem barba altuia decât să ne păruim de unul singur!

 34. KJV
  ai scris: „Acelasi Rick Warren pe care C.Barbosu il apreciaza indirect prin comunicatul lui de pe acest blog si il pozitioneaza indirect in aceeasi tabara cu John MacArthur !”

  …nu inteleg afirmatia dumneavoastra. Eu am vazut (se poate ca gresesc) ca s-a referit doar aici la Rick Warren: …Pe acest blog (Ioan8) m-a atacat…. (din cauza) a opiniei fata de unii lucratori precum Bill Hybels, Rick Warren sau Billy Graham – pe care ii considera de-a dreptul eretici.

  la propozitia asta va referiti? Judecam opinia Pastorului Barbosu asupra lui Rick Warren? Aveti tot dreptul, dar au si altii dreptul sa judece motivatiile dumneavoastre.

  By the way, am vizionat programul la Metanoia in Duminica dupa ce a demisionat Pastorul Barbosu si s-a anuntat ca studiile cu grupurile mici vor continua ca si inainte. Asa ca studiile la grupurile mici nu au fost anatema pentru cei ramasi, si deci, discutia cu opinia Pastorului Barbosu despre Rick Warren, sau Hybels nu a fost asa de importanta precum se repeta in comentariile de pe bloguri.

  Si daca sunteti inscris la firul de comentarii de la aceasta postare, cred ca a-ti vazut raspunsul meu la Gabi despre MacArthur. Voi va certati pentru MacArthur si MacDonald si ei fain frumos s-au intalnit si au vorbit la aceiasi conferinta in Chicago la inceputul lunii Februarie. Vezi aici- http://www.moodyconferences.com/con_mainpage.aspx?id=8426

  Mai un lucru, MacArthur are si el studii pentru grupuri mici (carti) si la Harvest sunt folosite, asa ca MacArthur nu este impotriva studiilor in grupuri mici. Pacat ca se scriu multe neadevaruri si se fac multe afirmatii eronate pe bloguri. Fiecare raspunde pentru cuvintele scoase sau scrise… dar e mai usor sa ne iertam pe noi insusi, decat pe altii.

 35. Gabi,
  (disclaimer- I am a nobody, but, can’t walk by and not correct misinformation, so my opinion should count for ‘not much’ :-))
  Cat despre intrebarile tale, nu pot sa raspund pentru ca nu stiu. E Biserica mare, se aduna bani multi si ma gandesc ca James MacDonald are salar mare, tinand cont ca are si programul ‘Walk in the Word’ la radio, prin care primeste donatii din toata tara. (By the way- are obiceiul sa scrie suma donatiilor pe spatele buletinului lor saptamanal- month to date and year to date. Si cred ca si pe websitul bisericii o scrie suma.) Dar asta nu a oprit ca sa se faca un website dedicat salariului lui James MacDonald. Si am crezut ca numai la Romani ne uitam cu lupa la salariile tuturor pastorilor si la achizitionarile lor 🙂 fara sa ne dam seama cat de injositor poate fi pentru ei, considerand ca noi i-am ales.

  Daca e adevarat ce se scrie pe bloguri despre James M, are un bord mare de ‘elders’ si cred ca s-ar fi ocupat de problemele astea.

  Dupa toate controversele despre James MacDonald, starnite de persoane Americane baptiste calviniste (desi James nu e calvinist), totusi, la inceputul lui Februarie, John MacArthur a acceptat ca sa vina si a participat la Conferinta Moody Founder’s Week impreuna cu James MacDonald. Asta spune ceva- nici MacArthur nu se grabeste sa il faca pe James MacDonald eretic pentru ca nu are motiv sa il faca eretic, mai ales cand se cunosc si James MacDonald foloseste unele dintre materialele de studiu alcatuite si publicate de MacArthur si a mentionat ca MacArthur a fost un fel de mentor al lui la inceputul lucrarii sale la Harvest. Dar Calvinismul (the 5 point kind) ii desparte.

  M-as astepta la o mare controversa pentru aceasta asociere intre MacArthur si MacDonald, dar daca deja au trecut 2 saptamani fara controversa inseamna ca John MacArthur este singurul pastor din toata America care are ‘special dispensation’ sa se afilieze cu cine vrea, fara sa fie afectat si ca atare, criticat. Good for him!

  Gabi, dupa mai multe rupturi de biserica te inveti sa fii precaut cu informatiile de pe internet.

 36. Eu nu sunt pastor nici nu am asociatii cu „clubul pastorilor” si pentru numele lui Dumnezeu, nu inteleg mentalitatea asta care domina in „clubul elitelor bisericesti”!

  Care este tragedia aici cu subiectul acestui blog?

  Ce sa intimplat? Sa dus cumva la skydiving si cand a sarit din avion nu i sa deschis parasuta si a facut contact cu ‘Terra firma’ la viteza ‘terminal velocity’?

  Ce fratilor, nu stiti ca si cel pus in slujba de pastor este si el una din oile lui Dumnezeu ca toti ceilalti din biserica? Si el este subiectul slabiciunilor omenesti care din cand in cand necesita actiune de corectare din partea lui Dumnezeu?

  Si daca este asa, atunci si el cat si biserica sunt ai Domnului, si Domnul ingaduie lucrurile si le face asa dupa vointa si placerea Lui? (chiar daca asta inseamna ca El lasa pe vreun om sau chiar biserica sa se duca dupa vointa mintii lor, spre pierzarea lor)

  Nu Donmul este acela care’l cheama pe cine vrea El la slujba aceasta, si tot El stabileste pentru cata vreme si in ce biserica acesta v’a sluji?

  Unde in Cuvintul Domnului stabileste ca cei chemati de El in slujba de pastor trebuie sa fie absolventi cu diploma a vre’unei universitati religioase si sa aiba titlu de Master sau Doctor PHD in teologie?
  Unde in cartile noului testament spune sau promite pastorilor chemati de Domnul la asta slujaba, ca pastoria este o cariera profesionala pina la pensie sau pentru durata vietii acestuia?

  Este posibil cumva ca noi ne’am indepartat de la structura si randuiala lasata de Domnul pentru biserica, in favoarea unei srtucturi care este mai mult fidela randuielilor lumii acesteia unde se aplica valorile omenesti in detrimentul celor lasate de Domnul prin Cuvintul Lui?

  Eu nu am vazut inca in toata viata mea atita controversa, aatita discutie, atita examinare, reexaminare si rebuttal cu privire la subiectul VOINTEI LUI DUMNEZEU pentru fiecare dintre noi la nivel individual si pentru biserica, cat vad facanduse la subiectul pastoriilor, pastorilor vs biserica, si celelalte pozitii a slujirilor in biserica!

  M’a gandesc ca totul ce se intimpla in zilele noastre in biserici este mai degraba in linie cu vointele omului si nu cu vointa Domnului, bineinteles ca Domnul le ingaduie chiar daca multe sunt foarte distructive si rele, si complet in opozitie cu Vointa Lui revelata noua prin Cuvintul Lui.

  Dumnezeu nu forteaza ascultarea si respectarea Cuvintului Lui!
  El doreste ca omul sa se comformeze Cuvintului din dragoste pentru Domnul si in mod voluntar.
  Domnul nu da busna! El bate la usa, sta si asteapta, iar numai daca cineva deschide, apoi El va intra si va cina impreuna.

  Tot asa un pastor care se tine de „coarnele altarului” cu orisice pret, sau da busna prin tot felul de manipulari, NU REFLECTA pe cel pe care a’r trebui sa’L slujeaca, adica pe Domnul Isus! Mai degraba acestea sunt caracteristicile domnului lumii acesteia!

 37. Se pare că am apăsat un buton roșu…E inutil să mai argumentez în fața cuiva care are „mari dubii cu privire la discernământul meu spiritual”. M-ați lăsat deja fără o parte din barbă! Citim aceeași Biblie, numai că ea nu vorbește de Rick Warren și nici de John MacArthiur. Ca să știm ceva despre ei trebuie să-i citim. În ceea ce mă privește îi citesc pe amândoi. Nu știu ale căror erori sunt mai mari. Numai Dumnezeu le va cântări. Până una-alta mă străduiesc să nu fac eu ceea ce mi se pare mie a fi păcătos.
  Comentariul Dvs. este tipic pentru românii cu care nu poți avea dialog. Pentru că v-am lăsat „mască” cu o idee ce nu vă place, m-ați atacat direct la discernământul meu spiritual. Ar fi trebuit să atacați ideea și nu pe mine. Cel puțin să nu-mi dați apă la moara ultimelor postări.

 38. M-ati lasta ” masca” ! Vreti sa spuneti ca pro-ecumenicul RICK WARREN e si el un titan al evanghelicilor ca si John MacArthur ?!?!
  Nu va suparati pe mine , cu tor respectul , dar atunci am mari dubii in privinta discernamantului dumneavoastra spiritual !
  Nu citim aceeasi Bibliei ?!?!

 39. Pai am raspuns la mentionarile despre acest nume gasit in comentariul lui „Mos Ion Roata” .
  Si intr’un Court of Law daca una din cele doua parti introduce vreun martor care prezinta evidenta noua, atunci exista precedent ca acea evidenta noua sa intre in record (exhibit # X) si sa fie examinata si reexaminata de amandoua partile. .

  E OK! Nu m’a deranjeaza!

  🙂

 40. Nu cred că e bine să evaluăm așa de categoric. Eu cred că aceste făcături sunt efortul omului învățat că așa arată el spiritual. Nu putem să dăm vina pe Satana pentru toate aceste găselnițe carismatice. Cred că unele din ele nici nu i-au trecut prin cap diavolului. Ca povestea cu călugărul care frigea oul la lumânare. Prins asupra faptului, în sfânta zi de post, a dat vina pe diavolul. Satana s-a ivit imediat și a replicat: „Nici prin minte nu mi-a trecut că oul poate fi fripta la lumânare!”
  Ce să mai spun de visul cu elefanți! Spectaculos, inedit și bizar! Cel puțin elefantul părea vesel… aducea vestea bună a unei treziri pentru biserica aceea și chiar că au mare nevoie de ea. Trăiesc într-un perpetuu somn al rațiunii.

 41. Regret că până și acești oameni mari ai lui Dumnezeu se apucă de astfel de duieluri teologice. Nu știu dacă și Warren spune ceva despre calvinismul lui MacArtur? Asta ca să avem imaginea clară a duielului. E mult mai spectaculos și pentru noi să urmărim cu, își smulg bărbile unul altuia acești titani ai evnaghelicilor contemporani. Un adevărat spectacol. Mă tem că va veni o vreme, când, în singurătate și privați de aplauzele de azi, își vor smulge barba singuri.

 42. Suze , partea 1 si 3 n-au intrat din prima !
  Iata-le !

  John MacArthur on the Purpose Driven Life, Part 1

  John MacArthur on the Purpose Driven Life, Part 3

 43. Rodi ,
  cred ca ai dreptate cu ce afirmi despre faptul ca nici un membru din stafful Harvest Bible Chapel nu a luat parte la ” slujbele electrizante ” ale acestui Todd Bentley.
  Dar ce spui de ce zice pastorul John MacArthur , despre RICK WARREN si cartea sa ” Viata condusa de scopuri ” , in aceste linkuri de mai jos ???
  Acelasi Rick Warren pe care C.Barbosu il apreciaza indirect prin comunicatul lui de pe acest blog si il pozitioneaza indirect in aceeasi tabara cu John MacArthur ! Cred ca nu-s chiar in aceeasi tabara daca vizionezi aceste linkuri ???
  Despre Rick Warren sau spus multe lucruri pozitive si negative , de pinde din ce ” tabara ” culegi informatiile .
  Ceea ce este totusi evident si limpede in lumina bibliei este ca Rick Warren face multe afirmatii , prea multe cred , ca sa fie greseli neintentionate , care vin in antiteza cu scriptura . Numeni nu zice ca face si afirmatii biblice corecte , si ca are si o lucrare impresionanta . Dar totusi hai sa nu-l judecam noi , ca putem fi subiectivi , si sa lasam Cuvantul scripturii sa-l judece ! Asadar va indemn sa va luati scriptura in mana dupa ce a-ti studiat-o cu atentie si apoi ascultati-l pe celebrul pastor american RICK WARREN in propriile lui cuvinte .
  Dumnezeu sa ne ajute si lumineze pe toti !

  J.MacArhur on Purpose driven life

  Rick Warren Exposed – http://www.goodfight.org

  Brannon Howse – Rick Warren in His Own Words

  Rick Warren, Dr. Oz, and the Dangers of the Daniel Plan

 44. Frate Lascau,

  aveti dreptate. Am facut o eroare vizavi de fratele Cristian Barbosu si imi cer scuze. Nu este deloc intentia mea sa vorbesc ceea ce nu este adevarat si sa cad in pacatul defaimarii. Partial cu acesti oameni se asociaza fratele Iosif Ton.
  Daca dvs. nu impartasiti acest tip de comportament, inseamna ca este rau si nu putem presupune deloc ca ar fi o manifestare sub calauzirea Duhului Sfant. Cam tot asa ati vorbit si despre actiunile de circ ale lui Benny Hinn, ceea ce nu este in regula absolut deloc.

 45. Frate Lascau raspunsul acessta merge si cu ;
  – fiecare avem un punct de vedere
  -de fapt ce reprezinta un punct in universul acesta (chiar si de vedere)!!!

 46. Frate Lascau, una dintre roadele Duhului este „self control” … cea ce vad eu in clipurile de mai sus este o persoana „out of control” … nu cred ca Duhul Sfint provoaca reactii ca acelea de mai sus, cel putin aceasta este opinia mea

  Sa nu mai vorbim ca lui Todd Bentley I sa prorocitn primul clip ca va ajunge mare si ca va fi binecuvintat cu mai stiu eu cite binecuvintari carismatice… in timp ce el traia in concubinaj cu tipa care viseaza elefanti in clipul al doilea ….
  Daca Duhul sfint era present acolo nu cred ca ieseau bazaconile pe care le-am auzit … sa nu mai vorbim ca nu cred ca Duhul Sfint da visuri unei curve ( prima nevasta a lui Todd inca traieste ) … unui magar poate …

  In my humble opinion …

 47. „Cât despre cei vinovați, tot El va aduce lumina judecăților Sale peste viitorul lor.”

  Cred că dvs. înțelegeți cel mai bine fenomenul și stările prin care trece un pastor în astfel de situatii, pentrucă așa cum spuneati mai sus, ați experimentat de curând toate acestea. Mi- a atras atenția, însă această frază, care m- a dus cu gândul la aproximativ 8 ani în urmă, când cel la care faceți referire în această postare, a procedat la fel cu o altă biserică și cu alt pastor. Să fie acest proces dificil prin care trece el acum, „lumina judecăților Sale” ? Mă întreb deoarece Scriptura spune despre Dumnezeu că „este îndurător și milostiv, îndelung răbdător și bogat în îndurare”. Doar 8 ani de îndurare? Cu siguranță că motivația Domnului este mult mai complexă și greu accesibilă minții noastre limitate. Cert este că tot ceea ce se întâmplă ar trebui să constitue lecții de viață atât pentru cei direct implicați, cât și pentru cei care apelează la tot felul de epitete interzise de Scriptură, cei care sar direct la jugulară, sau asasinare de caracter.

 48. Rodi, stiu ca il urmaresti pe James de mult, sint adevarate acuzatile despre gambling , datoriile in care a dus organizatia Harvest si „the lavish life style” he has”?
  Eu stiu numai de elephant room debacle . si mai nou de asocierile lui cu unii din „seeker friendly” types..

 49. Mah omule, NU e vorba de a fi evanghelic, orthodox, catholic ori alceva ce’ti pare a fi mai usor.
  Atitudinea asta este foarte bine exprimata de catre Apostolul Pavel in a2a Epistola catre Timotei cap.4 vers. 3 si 4

  3. Caci va veni vremea cind oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa: ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute, si isi vor da invatatori dupa poftele lor.
  4. Isi vor intoarce urechea de la adevar, si se vor indeparta spre istorisiri inchipuite.”

  Foarte bine mai zice si Iuda in Epistola Soborniceasca capitolul 1 cu versetele 16, 17, 18, 19. (daca ai gasit capitolul 2, ai ajuns deja in Apocalipsa, ai mers prea departe 😉 )

  16. Ei sint niste cartitori, nemultamiti cu soarta lor; traiesc dupa poftele lor; gura le este plina de vorbe trufase, si slavesc pe oameni pentru castig.
  17. Dar voi, prea iubitilor, aduceti’va aminte de vorbele vestite mai dinainte de apostolii Domnului nostru Isus Hristos.
  18. Cum va spuneau ca in vremurile din urma vor fi badjocoritori, care vor trai dupa poftele lor nelegiuite.
  19. Ei sint aceia care dau nastere la dezbinari, oameni supusi poftelor firii, care n’au Duhul.”

  Iacov spune in Epistola lui caci Cuvintul (Biblia) „va poate mintui sufletele.” Nu ne zice sa umblam dupa denominatii evanghelice, protestante, neoprotestante, ortodoxie sau catolicism si niciunde in toata Biblia nu zice ca suntem mantuiti daca ne facem semnul crucii!

  Iacov 1: 21~24
  21. De aceea lepadati orice necuratie si orice revarsare de rautate si primiti cu blindete Cuvintul sadit in voi, care va poate mantui sufletele.
  22 Fiti implinitori ai Cuvintului, nu numai ascultatori, inselindu’va singuri.
  23. Caci daca asculta cineva Cuvintul, si nu’l implineste cu fapta, seamana cu un om, care isi priveste fat(z)a fireasca intr’o oglinda;
  24. si dupa ce s’a privit, pleaca si uita indata cum era.”

  (….) si parerile lui nu sunt competitive cu Cuvintul lui Dumnezeu, si nici nu am vre’o inclinare sa cred ca acel om a ramas in invatatura curata a Cuvintului lui Dumnezeu.

  Sa avem grija mare ca sa nu fim si noi dint’re acei cu „urechi gadelitoare”!

 50. Văd că n-a remarcat nimeni maxima zilei:

  „… fiecare din noi suntem nişte eretici în comparaţie cu Adevărul divin. Iadul este însă plata celor care, de pe platforma lor eretică, afurisesc ereziile altora.”

  În prefaţa la „Paşi spre lumină” Iosif Ţon spunea; „Petrică Lascău este întâi de toate un poet. Este un poet nu numai pentru că scrie poezii. Este poet în structura lui sufletească. Şi toată proza pe care o scrie el este poezie”. Eu aş completa cu ceva de genul; …iar atunci când încearcă să fie pragmatic, în loc de poezie ne alintă cu aforisme şi cugetări.

 51. Mulțumesc Rodica. După ce l-am respins odată, Remus a încercat din nou cu același video, cu toate că nu are nimic de-aface cu subiectul postărilor mele. De data aceasta l-am acceptat ca să vadă și alții acest adevăr.

 52. Mulțimea anonimilor nu-mi justifică anonimatul meu. Reacționezi ca un șofer prins cu viteză care încearcă să-i demonstreze polițistului că și alții merg cu viteză. Știi bine de ce m-am sesizat de anonimatul tău. În niciun caz din cauza „întrebărilor de baraj”. N-am observat niciuna până acum. Știu de glumă, numai că nu e suficient să pui un smiling face lângă o frază care n-are nimic de-aface cu umorul, ca să avem o glumă.

 53. Welcome back! Domnul a spus evreilor că sunt ca niște copii, când le cânți de joc, nu dansează, când le cânți de jale, nu plâng. Unora nu le place muzica de niciun fel.

 54. Frartilor, ma doare tare capu’si mana dreapta ! .La urma urmei, Pustan ne-a demonstrat ca tot mai bine’i intre ortodocsi ;la ei iti faci mult mai putine cruci si mergi apoi acasa linistit !.Aici printre EVANGHELICI, dupa atatea cruci incepi sa privesti crucish , te alegi cu migrane ,insomnii si . . . febra musculara la mana !.
  p. s. Petrica,iti dau dreptate, este mai ziditor sa intri la morga si priveghi, intr-o casa de jale, decat la un disco-evanghelic ; ma hotarasem sa nu mai calc pe aici dar acu’ te rog sa-mi ierti indrazneala !

 55. Frate Remus, nu e nici un presedinte de la nici un Harvest in ce a-ti postat aici. Stiti despre cine vorbiti?

  Sunt (cel putin) doua organizatii Harvest – una a Pastorului James MacDonald din Chicago, care nu este carismatic, e baptist necesationsit (ii ascult predicile la radio de peste 10 ani si am auzit din gura lui, crezul lui cu respect la darurile Duhului Sfant). Al doilea este Greg Laurie din California si nici el nu e carismatic. Nu e nici James MacDonald, nici Greg Laurie aici in aceste fisiere video cum afirmati dumneavoastra.

  Atentie la afirmatii, puteti sa aveti dreptate in alte detalii, dar nu sunt scuze pentru a spune un neadevar. Cum l-ati legat pe Pastorul Cristian Barbosu, sau pe James MacDonald cu carismaticii din aceste videos este uimitor si defaimator. Si nu cred ca asta v-ar fi intentia, dar asta este rezultatul neverificarii dumneavoastra.

 56. OK „pete”, ar fi mai usor, de fapt mult mai usor pentru mine, sa scriu si sa ma exprim in engleza, dar fac tot posibilul sa scriu in romaneste chiar daca mai fac si greseli de exprimare, gramatica si ortografie.

  Pentru mine este corect “conservative” dar nu am stiut daca in romaneste e corect “conservator” sau “coservativ”.

  Multumesc pentru (“heads up”) observatie!

  Nimeni nu’i perfect! :p 🙂

 57. Desi in definitiv sunt conservator si nu agreez cu libertinismul, nu pot sa nu remarc felul nerusinat al (…..) de a-si gonii oile care le stau in calea lor. Ma refer la (…..) romani. Felul acesta numai la comunisti il vedeai. Oameni fara pic de mila, gata sa te arda pe rug daca ar fi legal. Plini de fiere amara. N-as putea niciodata sa devin (….) din cauza asta. Totusi, au si frati de valuable are intre ei. Dar de obicei mai mult dintre cei de rand.

 58. Frate Petre asa este! Mat.5:22 „Dar Eu va spun ca oricine SE MINIE PE FRATELE SAU si………”. In context reiese ca acela care face lucrul asta este motivat de ura, de cearta, neintelegeri, vrajbe, zavistii, minii, dispret, etc. fatza de fratele sau, fapte care care apartine de faptele firii descrise in Galateni 5:19~21.

  Nu confundati folosirea acestui termen in forma de calomnie adusa fratelui/aproapelui tau motivat de faptele firii din launtru tau, cu atribuirea acestei descrieri unui care insasi trairea si comportamentul lui dovedesc aceasta a fi o corecta evaluare.

  Nu este jobul nostru in prealabil sa aratam cu degetul si sa exprimam cuvinte de ocara asupra celor care umbla in nebunie, dar nici nu este corect sa fie evaluati ca intelepti. Ei insisi se osindesc prin nebunia lor.

  Prov. 16: 22 „Intelepciunea este un izvor de viata pentru cine o are; dar pedeapsa nebunilor este nebunia lor.

  Nebunul este dovedit ca este nebun nu prin aratare cu degetul, dar prin insasi comportamentul lui:

  Prov. 18: 1,2, 6,7
  1. „Cel ursuz cauta ce-i place lui, se supara de orice lucru bun.
  2. Nebunului nu’i este de invatatura, ci vrea sa arate ce stie el.
  6. Vorbele nebunului aduc cearta, si gura lui injura pina stirneste lovituri.
  7. Gura nebunului ii aduce pieirea, si buzele ii sint o cursa pentru suflet.”
  Prov. 19: 3
  3. „Nebunia omului ii suceste calea, si apoi cirteste impotriva Domnului cu inima lui.”

  In Prov. 29:11 „Nebunul isi arata toata patima, dar inteleptul o stapineste.”

  Da, trebuie mare atentie cum ne comportam cand avem de a face cu un nebun:
  Prov. 26: 4, 5.
  4. „Nu raspunde nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu sesmeni si tu cu el.
  5. Raspunde insa nebunului dupa nebunia lui, ca sa nu se creada intelept.”

  Asta inseamna ca nu avem dreptul sa actionam condusi de firea pacatoasa si sa facem si noi ca nebunul, dar trebuie raspuns nebunului ca atare, condusi de intelepciunea data de Duhul Sfant care este in cel ce este in Domnul si care duce la implinirea Roadei Duhului in viata celui Nascut Din Nou.

  In Prov. 26:1~12 mai sunt descrise mai multe aspecte ale omului nebun. In versetul 11 ne zice: „Cum se intoarce ciinele la ce a varsat, asa se intoarce Nebunul la nebunia lui.”

  Acest veset ne trimite la 2 Petru 2:1~22 unde ajungem sa vedem clar care sunt atributele ereticilor, invatatori si prooroci mincinosi.
  In Matei 7:15~20, in special vers. 16 spune: „Ii veti cunoaste dupa roadele lor. …” si in vers. 20 repeta: „Asa ca dupa roadele lor ii veti cunoaste.”

  Daca in cazul de fatza sunt aduse acuzatii de erezie, vietuire in faptele firii fara cainta si inturnare de la ele, sau chiar nebunie, asupra unui frate anume, atunci este de datoria noastra care spunem ca suntem ai Domnului Isus Hristos si daca suntem calauziti de Duhul Sfant:

  Romani 8:9 „Voi nu mai sinteti pamintesti, ci duhovnicesti, daca Duhul lui Dumnezeu locueste in adevar in voi. Daca n’are cineva Duhul lui Hristos, NU ESTE AL LUI.”

  – atunci ar trebui evaluate Roada Duhului in viata acelui frate. Mai mult, ar trebui sa fie evaluati si cei care aduc acuzatiile si sa se vada si ce fel de frati sunt si ei din punct de vedere a evidentei roadei Duhului in viata lor. In cele din urma trebuie sa fie divezi fara umbra de indoiala ca acuzatiile sunt drepte.

  Daca si in sitemul de justitie in lumea asta ingropata in pacat si in cel rau se practica, sau cal putin se incearca a practica o anumita conduita in evaluarea acuzatiilor, a martorilor si al tuturor care sunt involvati intrun dosar penal, fiind necesar gasirea vinovatiei inafara la vreo unmbra de indoiala pentru a fi posibila pronuntarea unei sentinte, atunci cu ce este mai prejos felul in care ne invata Cuvintul Domnului pe noi ca si copii ai Lui, cum sa ne comportam unii cu altii atunci cand apar acuzatii al unora asupra altora????

  Ar fi bine de citit cu mare atentie la detalii 1 Corinteni 5:12,13: 6:1~11

  Aste lucruri nu le spui eu de la mine, si daca careva are chef de rafuiala cu mine din cauza acestor paragrafe pe care le scrisei aci, Iti zic dinainte, eu nu am nici o vina in ceea ce spune Biblia. Rafuestete dar cu autorul celor scrise in Biblie!

  Cautati dar pacea daca vreti s’o aveti! Jaba cu toate aste „obisnuinte si traditii pocaesti” cu care ne’am obisnuit cu totii, unii din pruncie chiar, cu: „Pacea Domnului Frate” si mai in ultemele vremuri numai „Pace, ce faci?”, numai ca sa iscodesti reactiile si sa’ti umpli rezervorul de barfeala cu cei din grupul tau apropiat. Evidente de existenta de partide si partidute sunt in cam toate bisericile. Toate aste lucruri NU I’AU FIINTA DIN CALAUZIREA DUHULUI DONMULUI, dar fara indoiala ca se nasc din firea pamanteasaca.

  Daca n’ai gand de pace, nu m’ai spune nimic altceva! Mai bine taci si’ti vezi de treaba decat sa mai adaogi la primul pacat inca unul si anume falsul si fatarnicia.
  Daca promiti ceva unui frate, sau chiar strain, tinete de promisiunea ta, chiar daca ai facuto pripit si ti’ai dat seama pe urma ca este in defavoarea ta! Este marturia ta in joc, si numele de Copil al lui Dumnezeu care’l porti.
  Daca esti jignit de vreun frate sau ai fost martor la infaptuirea de pacat de catre vreun frate, atunci dute de vorbeste fatza in fatza in patru ochi cu acel frate si impacate sau rezolva situatia. Daca nu se rezolva situatia atunci defata cu cel in cauza adu problema sau problemele in fatza cu cei pusi in slujba pastoriei bisericii. Daca este vorba chiar de pastor, atunci adu plingerea ta defata cu el in fatza adunarii.
  Nu recurge la birfe, acuzatii anonime si tot felul de idiosenii de felul asta, si pe urma mai faci si zarva mare, si recurgi la sapat groapa altuia din motivele tale firesti la care le cauti scuze zi si noapte.

  Cat despre erezii, suntem TOTI din adunare obligati sa vegem asupra invataturilor de la amvoane! Avem DREPTARUL, avem BIBLIA care este direct Cuvintul Lui Dumnezeu inspirat prin Duhul Sfint si incondeiat de 40 de scriitori in 66 de carti canonice. Si pe linga toate astea, mai avem si Duhul Sfint care trebuie sa locuiasca in noi. (daca sintem in adevar ai Domnului)

  Nu sunt scuze pentru biserici atunci cand primesc invataturi eretice!

  Cam atit ce am avut pe inima sa spun acum.

  Pace Voua!

 59. Frate Remus.
  Cristi Barbos nu are nimic de-aface cu oamenii aceștia despre care tot vorbiți. Dacă „președintele lui Harvest” era sau nu în sală, asta nu înseamnă că această mișcare împărtășește modul acesta de comportament. Dacă dumneata ai mers cu același tren în care era și Ceaușescu nu înseamnă că erați neaparat comunist. Experiențele acestea carismatice pot fi ușor luate din context și ele nu sunt dovezile unor posesiuni demonice așa cum se pretinde de cei ce au postat acest video. Nu împărtășesc în niciun fel acest mod de comportament și de prezentare, dar nu sunt nici autorizat și nici trimis de Domnul să le declar demonice. S-ar putea să fie pur și simplu modul lor de a demonstra că sunt sub influența Duhului Sfânt.

 60. Rodi…bineinteles ca The Gospel Coalition nu la exclus, cum nu l-a exclus nici pe Driscol imediat dupa ce a publicat faimoasa lui carte in care descrie detalii intime ale sotiei lui…americanii nu fucntioneaza dupa sloganul romanesc „daca voi nu ma vreti, eu va vreau” ..se simt si se retrag….

 61. Privind modul in care au evoluat lucrurile vis-a-vis de Cristian Barbosu , as vrea sa intreb si eu pe cineva …….. Oameni buni …..de ce sunteti asa de rai ???
  Am observat un lucru interesant cand intram live pe Metanoia ….ca majoritatea membrilor se adresau pastorului lor cu ….Cristi .
  Asta mie imi spune ceva ….Cristi avea ceva aparte…nu mai vazusem asta ….era omul stilat si educat dar in acelasi timp …..simplu , calm si binevoitor …..prezenta lui pe scena nu contura obsesia propriei imagini……se imbraca modest si punea multa pasiune in lucrarea de slujire ….avea un umor placut . natural …..vedeam uneori in el entuziasmul prospatului absolvent la teologie dar si autoritatea unui om plin de indrasneala ……
  Nu stiu de ce unii au vazut un nebarberit un …….barbos eu l-am vazut pe ….CRISTI

 62. Frate Lascau,

  Todd Bentley si ” nevasta-sa „, doi oameni stapaniti de, demoni, nu este o dovada clara ca, lucrurile nu sunt la locul lor ? Si intr-un videclip cand Todd Bentley era pe jos, pe scena, nu era si presedintele Harvest acolo si Bill Johnson !!!??? Ce treaba are fratele Cristian Barbosu cu astfel de oameni ???

  Aici sunt dovezi video, pe care am sa vad daca le postati !!!

 63. Nu stiti nici de gluma…
  Pe blogul dvs plini de oameni fara nume intreg si altii (chiar bloggeri) cu pseudo nume–unii/unele va sunt prieteni… Se extinde acuzatia si catre ei sau doar catre cei care pun intrebari de baraj? lol

 64. Se pare că ai din nou chef de vorbă. Parcă spuneai că nu mai spui nimic… Nu a fost o acuzație eronată. Te ascunzi încă sub numele mic: Val. Dacă intră cineva de blogul tău nu va afla nici acolo cum te cheamă.
  Dacă eu mi-aș semna comentariile sau postările cu Petrică, sau Pit și la informațiile privind persoana mea nu aș spune și numele de familie, aș comite aceeași intenție de a rămâne în anonimat. Mă semnez Petru Lascău pentru că acesta îmi este numele întreg și nu vreau să derutez pe nimeni. Nu cred că s-ar supăra cineva să citească comentariile tale semnate Val Borlovan. N-ar strica să ne spui și de unde vine Val, de la Valentin, Valeriu, etc.

 65. „Domnul îi amenință cu iadul pe cei care spun „Nebunule!” fraților lor (Matei 5:22). Oare „ereticule!” nu e mai puțin grav? Faptul că ne afurisim unii pe alții cu jigniri, atacuri la persoană, asasinări de caracter și o facem în spațiu public e mai puțin grav decât epitetul cu pricina?”

  Include si acuzatia (nedreapta) cum ca cineva s.ar ascunde dupa un nume mic? 🙂

 66. Sa fac o corectie: Galateni 5 (am gresit ca am scris la repezeala Coloseni 5) Scuze!

  Oricum fratilor, ar trebui sa ne examinam in primul rand pe noi personal cum stam in fatza Adevarului, in fatza lui Dumnezeu, pentru ca in fatza lui suntem goi si descoperiti, si nu avem nici o scuza.

  Apoi trebuie sa vorbim adevarul, si sa nu omitem erorile prezente cat si cele din trecut in favoarea unor lucruri selectate cu atentie de care ne convine. Ar trebui ca noi toti sa adoptam o atitudine foarte smerita pentru ca in adevar noi nu prea avem cu ce sa ne mandrim mai mult decat cu Harul, Mila si Indelunga Rabdare care o are Dumnezeu Tatal fata de noi toti.

  Ne miram si facem o gramada de praf cand vedem trendul invataturilor eretice din zilele noastre. Bun, si pe buna dreptate, dar astea toate trebuie JUDECATE IN LUMINA SCRIPTURII su NU in baza valorilor traditionale.
  Avem tot dreptul sa judecam pe cei dinauntru, dar nu avem dreptul sa judecam pe cei din afara, (1 Corinteni 5:12) pentru ca Biblia ne spune ca cei de afara vor fi judecati de Dunezeu (1 Cor. 5:13)
  Dar daca judecam pe cei dinauntru, trebuie sa fim siguri si sinceri cu noi insine si in fata lui Dumnezeu ca nu suntem si noi faptasi al fapelor firii, indiferent daca sunt altele fapte din acea lista lunga in comparatie cu cel judecat. Daca suntem, si mai bine zis e ca suntem, atunci sa ne marturisim si sa ne caim cu cerere de iertare inaintea Domnului, si El este credincios sa ne ierte. Apoi este bine sa ne lasam calauziti in tot Adevarul de catre Duhul Sfant care n’ea fost dat sa umbla in El.

  Intram foarte usor in convulsii daca vedem sa’u auzim de vreun frate ca a aprins o tigara sau a baut o bere, dar nu vedem vacarmul de ura, cearta, violenta, inselaciuni, minciuni, lacomii de tot felul(bani, avere, paminturi, etc) din viata noastra de familie, biserica sau de afaceri.
  E usor de a scoate in evidenta vre’o sora care s’ia accentuat sprincenele sau poarta palarie in loc de batic, dar nu ne intereseaza ca incepind din vremuri indelungate chiar si din generatiile parintilor nostri (care acu sunt la virste de pensionari de ani de zile), au fost si ei muscati de duhul hipocriziei. Pe cand surorile putau batic legat sub barba, fuste pina in pamint, fara bijuterii si vopsele, si fratii tunsi la zero cu bilia subsuoara si numai cu haine cu maneca lunga, atunci pe vremea tineretii acelei generatii, tot se mai scapau in cate un lan de porumb („ca sa vada daca e sapat bine”), cand mergeau de la un sat la altul pe la adunari si seara de rugaciune. Din oarecare motive, mai mult sau mai putin cunoscute, indiferent daca au fost unii din’tre ei acei care au cazut in pacat de curvie, sau foarte multi care nu au pacatuit cu acte de curvie, timpul le’a sosit de sa casatort si dupa aceia, nu in toate cazurile dar in multe cazuri, a inceput calvarul familial cu certuri si chiar violente si abuzuri intre soti, violente si abuzuri asupra copiilor, drama continua in casa si imprejurul casei.

  Cu parere de rau o spun, NICI BISERICILE, PASTORII SI BATRINII DE ADUNARE NU A FACUT NIMIC SA CONDAMNE SI SA OPREASCA ACELE LUCRURI, ba din contra, au predicat numai ce lea convenit lor: „femeia sa fie supusa pina la moarte si copiii sa asculte orbeste de tata atit cat acesta traieste, indiferent de imprejurari si conditii”
  Prea putin despre „barbatul sa’si uibeasca sotia ca pe el insusi si tot asa cum a iubit Christos Biserica”, Si mai nici o pomeneala ca „tatii sa nu’si atite fii la manie”.
  Ca sa nu mai adaugam ca nici multa atentie nu sa pus pe condamnarea certurilor, urii, barfelilor de tot felul, neintelegerilor, pizme, zavistii, lupte de partide si lucruri de felul asta intre membrii bisericii si familiile lor, ca doar si pastorasii nostri erau si ei, din pacate, chiar si astazi sunt foarte ocupati in practicarea acestor lucruri. (pe linga goana dupa adunat de bani si averi)

  Ispita si pacatul a fost din totdeauna! Nu a inceput nici in zilele contemporane, nici acu vreo 60-70 de ani in urma, nici 100 de ani in urma. Ticalosia si pacatosenia a fost nascuta in Gradina Enen. Ereziile nimicitoare in crestinism au inceput sa ia fiinta inca din zilele pe cand Apostolii ducea vestea mantuirii in Israel si la neamuri.

  Daca am face bine bilantul in fatza Adevarului, am afla ca si conservativismul cat si liberalismul in biserici sunt tot atit de eretice, si una si cealalta, doar acostind lucrurile din puncte de vedere diferite. Totul sa redus doar la o lupta politica intr’un environment/mediu democratic. Nu cred eu ca Domnul Isus ne’a chemat la democratie pe cand el are si titlu de Donm si Rege al regilor~ „Lord and King of kings”, deci e monarhie.

  Sanctificarea, sfintirea noastra nu sta nici in traditii inmanate de la inaintasi, nici in puterea noastra de a fi buni, doar in vointa noastra de a ne lasa calauziti in tot Adevarul de catre Duhul Sfint si in staruinta zilnica in rugaciune si in cuvintul Domnului-Biblia, lucru care inseamna a fi Nascut Din Nou..
  Totodata, sunt multi care studiaza ei insisi sau chiar in scoli si seminare si cunosc Cuvintul Bibliei pe dinafara, dar fara a fi Nascuti Din Nou si fara a fi calauziti de Duhul Adevarului. Acestia sunt doar niste arama zanganitoare.
  Astazi este plin peste tot de pastori scoliti si cu diploma care sunt nimic mai mult dacat arama zanganetoare, pentru profit (cu leafa).

  Pe linga divizarea in culte si „cultulete”, azi ne mai divizam in interiorul cultelor intre „conservatori~traditionali/legisti” si „liberali~si diavolul merge in rai”.

  ATENTIE fratilor!

  Cea mai mare nebunie omeneasca este ca omul sa se minta pe sine si sa creada in minciuna proprie!

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 67. transmite-ti va rog pastorului.sunt penticostal,si urmaresc cu placere predicile dumnealui. ….un verset ce ma ridicat la greu ps 37 locuieste in tara si umbla in credinciosie.
  4. Domnul sa-ti fie desfatarea, si El iti va da tot ce-ti doreste inima.

 68. Gabi,
  ai gresit – James MacDonald NU a fost exclus de la Gospel Coalition. Citeste anuntul lui D.A.Carson aici – http://thegospelcoalition.org/blogs/tgc/2012/01/24/james-macdonald-resigns-from-tgc/
  in care spune:
  James MacDonald publicly announced his resignation as a Council member of The Gospel Coalition. James was one of our founding members, and we would like to thank him and Harvest Bible Chapel warmly and publicly for their years of service and support. As the reason for his departure, James notes that he „has very different views on how to relate to the broader church.” He added, „I believe their [TGC’s] work will be assisted by my absence, given my methodological convictions.” We acknowledge that James feels called of God into these spheres, and we wish him well in his far-reaching endeavors, and many years of ministry both faithful and fruitful.

 69. Reblogged this on cornelilioi and commented:
  „Le fel putem spune că înainte aveai de ales între biserică și casa funerală… acum că unii au adus morga în biserică nu trebuie să mai alegem. Nu știu cui trebuie să mulțumim pentru asta.” Petru Lascau

 70. Gabi. Și cu toate acestea… cunoaștem în parte și prorocim în parte… Apoi fiecare cu partea lui. Impresia mea e că partea celor ce nu le cunoaștem este mult mai mare decât partea pe care o știm.

 71. Florin folosesti argumente injumatatite….dace reformatorii gindeau ca tine , astazi ne rugam in bisericile noastre la Maria sa ne dea un papa cumsecade
  Adevarul biblic este important …pot sa scot mitraliera cu versete si sa demonstrez ca tot asa de important este si cea ce credem nu numai cum aplicam
  Pavel merge pina acolo incit spune ca daca cineva vine cu o alta evanghelie sa fie anatema…ce credem.este la fel de important ca ceea ce facem

 72. Experienta tip „ras, tuns si… forjat” poate diferi in intensitate si background pentru fiecare dintre noi dar ea ne faciliteaza parcurgerea a inca unui test in care vedem cat de mult facem ceea ce facem pentru noi si cat de mult e pentru Domnul.
  Dispute, disensiuni, divizari; toate acestea asorteaza sifonant in mediul online (si nu doar acolo) pe cei care se declara urmasii lui Domnului Isus. Esti fie prea traditional, fie prea modern, ori nu esti prea evanghelistic, sau esti prea biblicist, prea literal, esti prea implicat in proiecte sociale, prea sonor, prea tacut, etc. Avem in servietele noastre o gramada de etichete pe care le umectam verbal uneori folosind cuvinte apasate – ca se tina – si le lipim in zone diferite ale contravorbitorilor nostri (le lipim pe unde ii prindem…) Ne-a cuprins de ceva vreme o atmosfera corintiniana:”când între voi este invidie si cearta, nu sunteti voi lumesti si nu umblati voi în felul omului? Cand unul spune: .Eu sunt al lui Pavel!. si altul: .Eu, al lui Apolo!, nu sunteti voi firesti? Ce este deci Apolo? si ce este Pavel? Slujitori prin care ati crezut si dupa cum i-a dat fiecaruia Domnul. Eu am plantat, Apolo a udat, dar. Dumnezeu a dat crestere. Asa ca nici cel care planteaza nu este nimic, nici cel care uda, ci Dumnezeu, care da crestere. (1 Corinteni 3:3-6)
  Unii pentru ca nu putut sa fie faimosi prin ceva bun, se promoveaza pe sine insusi in atentia evanghelicilor prin spirit de cearta, vrajba, disputa, defaimare, sacrificand prietenii si bunul simt pe altarul unei “informari corecte” a audientei. Slefuitori de ocazie si perianti aparent fara pretentii, acesti deformatori de opinie nu au nici o remuscare de a musca mana care le-a dat sa manace o vreme in urma.
  Mediul online e plin de tot felul de dejectii care puse intr-o matrice patetica capata culoare de suferinta spirituala. Culoare dar nu valoare! Mare dreptate avea Luther cand zicea(parafrazez): “Daca diavolul nu va putea sa te invinga prin ceva rau atunci va cauta sa iti provoace caderea prin ceva bun”. Evanghelicii romani dovedesc online o mai mare dragoste pentru hartza si cearta decat pentru Christos sau unul pentru altul.
  Evanghelismul mioritic are din plin „apolo-escu” si „pavel-escu” cu tot cu cete de aderenti si google subscribers. Cui foloseste? Evangheliei? Nu. Evanghelicilor romani? M-as mira.
  Asta scriam prin 2009 incercand a reflecta si la situatia diasporei romanesti in Vancovuer – Canada, acolo unde incercam de 7 ani de zile prin Biserica Crestina Agape sa fim complementari fratilor nostri de credinta aflati si ei in zona asta de lume. Cati au priceput asta?

 73. Galateni 5: 19, 20, 21
  „19. Si faptele firii pamintesti sunt cunoscute, si sint acestea: preacurvia, curvia, necuratia, desfinatea,
  20. inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbile, certurile, zavistiile, miniile, neintelegerile, desbinarile, certurile de partide,
  21. pizmele, uciderile, batiile, inbuibarile, si alte lucruri asemanatoare.~(minciuna, marturii mincinoase, lacomia de bani, inselaciunile, etc.)
  Va spun mai dinainte cum am mai spus, ca cei ce fac astfel de lucruri, nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.”

  Acuma, pentru fratele Ioan Ardelean si aia care se simt foarte sfinti, o intrebare!

  Daca voi va mandriti cu sfintenia voastra bazata numai pe infrinarea de a savarsi pe fatza unele dintre faptele din lista faptelor firii aratata in Coloseni 5, si anume: curvia, preacurvia, necuratia, betiile, defranarea, vrajitoriile, uciderile si inchinarea la idoli, atunci ce faceti cu celelalte din aceeasi lista care sunt practicate fara nici un fel de sfidare in cam toate bisericile si multe din familii, si anume: vrajbile, certurile, zavistiile, miniile, neintelegerile, desbinarile, certurile de partide, pizmele, imbuibarile, si alte lucruri precum lacomia de bani, minciuna, marturii mincinoase, inselatorii, ura, etc.?????

  Sa fim seriosi, cand ii vorba de bani, chiar si pastorii cei mai conservatori predica „zeciuiala” lucru care nu’si are nici o baza in invataturile noului testament.
  Certurile, neintelegerile, vrajbile, desbinarile, marturii mincinoase si luptele de partide sunt la ele acasa in 99,9% din bisericile evanghelice (penticostale, baptiste, crestin evanghelice, etc.) Am vazut eu „pastori” unsi si sustinatorii lor din fiecare gasca care se inbrancisera si trantit pe sub bancile din adunare cand a fost vorba de alegeri de pastor. Pe vremea comunismului in Roamania multi frati, adevarati frati, au fost inchisi pe baza declaratiilor false altor „frati” care nu au putut renunta de la „popie”. Asta ce este, tot face parte din sfintenia traditionala a bisericilor din Roamania?

  Ce faceti cu imbuibarile, lacomiile de bani, inselatoriile, maniile, mincuna, certurile, ura, neintelegerile, zavistiile, certuri si chiar batai intre soti, etc. care sunt zilnic o marturie scarboasa a vietuirii in cele mai multe familii, intre relatii de familie, intre rudenii si neamuri, si in relatii de afaceri, si asta este evident intr’o majoritate coplesitoare a celor care proclama a fi „pocaiti” evanghelici mantuiti in Christos Domnul???

  Hai mai bine lasati politicile astea de nimica toata, si cei liberali~”ereticii” si cei conservatori~”fariseii”, ca nici paiul din ochiul altuia si nici barna din ochiul tau nu sunt lucruri bune!
  Mai bine am cauta cu totii pe Isus Christos care este singurul Calea, Adevarul si Viata! El este singurul Adevarul care duce la Viata, si aia o viata vesnica, nu trecatoare ca si existenta asta mizera de pe pamintul acestui veac.

 74. Am condus odată din Arad la Oradea pe o ceață ca iaurtul. Ne-au salvat șanțurile.
  În ceața teologică de azi, avem noroc cu șanțurile. Adevărul este la mijloc. Numai diavolul joacă pe extreme.

 75. 🙂
  Inghesuiala era asa..o formá de a spune
  Am priceput din prima care era motivul postárii.Ce doream era sá fim un pic” intre cele douá santuri ale lui Gabi”.

 76. Si eu sunt un conservator…. dar am o mare nedumerire de ce aparam cu atat devotament traditia fie ea baptista sau penticostala, ne doare mai putin de Cuvintele Scripturii daca obiceiurile care le-am primit de la strabuni sunt incalcate sau schimbate. Oare, daca va ingadui Domnul si viata va mai exista pe Pamnat inca vreo 1000 de ani, vom avea si noi o traditie ca cea Catolica sau Ortodoxa. Chiar lucrul asta urmarim!???

 77. Orice drum are doua santuri…aveti dreptate…acuma sintem in santul din stinga, pina nu demult eram in cel din dreapta…
  Eu cred ca sint pe mijloc 🙂

 78. Le fel putem spune că înainte aveai de ales între biserică și casa funerală… acum că unii au adus morga în biserică nu trebuie să mai alegem. Nu știu cui trebuie să mulțumim pentru asta.

 79. Sunt deacord cu Paul Washer, cu toate că exagerează. Multe din erezii s-au născut și în alte părți, nu doar în America. În același fel poți spune: toți copiii cu malformații s-au născut în spitale. Este adevărat. Dar tot în spitale s-au născut și copiii sănătoși.
  Metanoia a folosit metoda grupelor mici, care n-a fost împrumutată doar de la Harvest. Sunt zeci de denominații care folosesc metoda și e bună. Nu toate metodele americane sunt rele, deși unele sunt implementate forțat într-un context cultural foarte diferit. De aceea merg ca palmierii la Constanța și Mamaia…

 80. INTRU-N CUVANT BISERICILE NEOPROTESTANTE MAI ALES CELE PENTICOSTALE, I-SI UCID LIDERII FARA TEMEI,ASTA MA FACE SA INTELEG CA EXISTA MULTA INCULTURA SI LIPSA DE RESPECT FATA DE SLUJITORI,APOI MAI EXISTA SI METEAHNA ACELOR DORNICI DE SLAVA DESARTA CARE DIN DORINTA DE A LUA LOCUL ALTORA SUNT GATA SA-SI VANDA SI PUTINUL GRAM DE MORALITATE.LA NOI MERGE VARIANTA CA AM AUZIT, CINEVA A VAZUT,STIU DIN SURSE SIGURE ETC……TOATE ACESTEA DUC LA DISTRUGEREA BISERICII SI PIERDEREA MARTURIEI CA FAMILIE A LUI HRISTOS,NICI O ARMATA NU-SI OMOARA RANITII,AM SCRIS ACEST COMENTARIU CU PROFUNDA DEZAMAGIRE DE TOT CE SE INTAMPLA ASTAZI PRIN BISERICI, NU MA INTRERESEAZA DE CE VE-TI COMENTA, SUNT TOTAL INDIFERENT ASA CA ABTINETI-VA,PT TOTI SLUJITORII PORT RESPECT DEOSEBIT SI NU UITATI CA IOSIF DATORITA HAINEI CU CARE A FOST IMBRACAT DE CATRE TATAL SAU A AJUNS SA FIE VANDUT SI URAT DE FRATII LUI,FITI BTATI.

 81. Cum spunea Vindecatoru … inainte aveai de ales intre biserica si discoteca….multi dintre noi am ales discoteca (chiar daca si numai ptr. o perioada scurta)

  Acum discoteca este in biserica … multumita „misionarilor” americani…asa ca nu mai trebuie sa alegem

 82. Frate Lascau…. nu ai iau apararea sau il judec pe fratele Cristian Barbosu, nu stiu situatia de la Metanoia. Dar… imprumutarea unor metode americane de multe biserici romanesti este ingrijoratoare.
  Cit despre James Macdonald sint dovezi, plus excluderea domniei sale din The Gospel Coalition spune multe lucruri. In aceasta coalitie au loc baptisti , carismatici, presbiterieni, luterani…

  Si ca sa vedeti ca nu numai unii romani sint „inchisi” adaug un citat de la Paul Washer

  Paul Washer
  Everybody in this world, I hope you know this: everyone in the world that is involved in Christianity knows that America is the BIRTHPLACE of every heretical teaching on the face of the earth, almost.
  You know what my greatest fear is? My greatest fear is that the wall around Cuba is going to fall. You say, “Why would you fear that?” Because all of the heresy in the evangelical church will find its way into Cuba!

  I go into countries sometimes and they will tell me this, “Go back to your country and tell them please don’t send anymore missionaries.”

 83. Cel care este fara pacat sa arunce primul piatra.
  Cine a comis un pacat este vinovat de toate.
  Cum isi permit unii sa se lege de Unsii Domnului si de ce public ?Iadul intreg se bucura de neghiobia dintre frati?De ce nu se ajung povestile in primul rind prin filtre si apoi direct sa se discute cu cel in cauza ( in si prin dragoste).
  Urit model pt cei nemintuiti sau copii din Biserici.Expuneti totul ca sa se piarda mai mult decit va imaginati ca se poate pierde iar generatiile tinere aduna ce se seamana.
  Nu pot si nu am sa spun nimic impotriva Unsului Domnului, voi sustine si imbarbata Lucrarea Domnului pt ca si eu gresesc si sintem toti oameni nu am ajuns la desavirsire sau poate unii frati arunca si blameaza din lumea cealalta caci dupa cum stiu eu atita timp cit traim sintem prelucrati si asta pt ca nu sintem Sfinti.
  Jos palaria Frate Barbosu si Frate Lascau Domnul va va rasplatii pt ce ati indurat .El sa va poarte de Biruinta in Biruinta plini de Puterea Sa si inconjurati de Dragostea lui neconditionata.

 84. Regret că n-ați prins cauza din „înghesuiala de versete”. Am încercat să le păstrez la destul de mare distanță pe cele două versete pe care le-am menționat, cu toate acestea vi se par înghesuite. Nu face nimic.
  Nu apăram decât pe victimele răfuielilor noastre, sau încercam să ne apăr pe noi care prea afurisim repede fără să ne documentăm. Este atât de dureros să vezi plăcerea sadică a unora dintre noi care sărim în sus de bucurie cînd ni se pare că a căzut cineva, că a greșit, că este eronat teologic. Tonul condamnărilor noastre ar trebuie să ne îngrijoreze. Încercam să atrag atenția că iadul este un loc în care vor merge cei care nu știu să-și respecte semenii. Nu avem dreptul să condamnăm pe nimeni care nu cântă muzica noastră. Faptul că suntem „mai conservatori:inapoiati,demodati,rámasi in urmá” nu ne dă dreptul să-i afurisim pe cei pe care-i percepem mai lumești decât noi. Condamnându-i ne semnăm singuri sentința. Unul dintre cele mai urâte lucruri pe care le putem face, noi creștionii (și din păcate le facem destul de des) este să ne considerăm mai buni ca alții. În NT se numeau farisei. Și azi tot la fel.
  Nu sunt deranjat că ne apărăm pozițiile teologice. Sunt deranjat de etichetele pe care le punem celor care nu le împărtășesc. Când vom învăța oare să atacăm idei și nu oameni? Fratele meu cu care eu nu sunt în acord este și el un copil al lui Dumnezeu și Tata este tare supărat când nu se înțeleg copiii Lui.

 85. Necazul nostru este că nu suntem Pavel. Cât privește „schiloditul” nu este nici pe departe blestemul din limba noastră. Pavel spunea, cine vrea să-și taie o bucățică de undeva… nu are decât să rămână fără ea! Se referea la iudaizatorii care voiau să ne taie împrejur pe noi neamurile.

 86. Frate Lascäu
  A te numi crestin si sä nu ai märturia unui crestin este un lucru räu.Acum dacä sint unul amestecat intr-o turmä trece poate neobservat.Dar dacä stau in fata unei turme si propoväduiesc pocäinta cu tot ce presupune ea consider cä este foarte däunätor pentru toti aceia care privesc spre mine.
  Sä fiu mai concret.
  Cine rosteste Numele Domnului sä se depärtez de färädelege.Se pune intrebarea ce este färädelegea?
  Sä fumez?Sä beau? Sä curvesc?Sä fur?Sä joc poker?Sä aduc duhul lumii in adunare prin cäntäri dansuri si practici lumesti etc.Sänt acestea färädelege?Pentru unii da pentru altii nu.Tot ce faceti sä faceti ca pentru Domnul….Doreste Domnul aceste lucruri in viata noasträ?De ce unii simt intr-un fel si altii altfel?Dä-mi inima ta fiule!Cui am dat inima noasträ? Inchipuitivä un ,,pocäit” care spune bancuri si glume iar dupä ce a terminat i-ti spune,,asa vorbeste Domnul” -il mai crezi?Sau la mijlocul unei partide de poker i-ti spune ,,Domnul mi-a descoperit”……Oamenii acestia nu au märturia de crestini transformati prin puterea Duhului Sfänt.Nu s-au depärtat de färädelege si de aceia legätura lor cu Dumnezeu este numai de pe buze.Au renuntat la unele patimi dar mai gäsesc pläcere in implinirea poftelor firii.Ei nu sänt o priveliste care sä-i cäläuzeascä pe altii spre Dumnezeu ci umblarea lor aratä mai degrabä spre viata päcätoasä pe care o träiau mai inainte.Nu se cuvine sä numim bine ceea ce nu este bine.Pretul mäntuirii este asa de mare.Este sängele lui Hristos in care avem iertarea päcatelor.Prin El am fost räscumpärati,nu mai säntem ai nostrii si nu putem sä facem tot ce voim.Si atunci trebuie sä ne intrebäm si noi dacä glumele mele plac Stäpänului meu dacä umblarea mea este in Hristos.Dacä eu care aprind tigara care mä imbät care joc jocuri de noroc mai sänt in Hristos sau nu.De fapt aceste lucruri nici nu ar trebui sä mai fie pomenite intre noi darämite sä le mai facem.

 87. Frate Petricá.
  de obicei citesc cu plácere si cu interes pe blogul dumneavoastrá dar azi am observat o inghesuialá a versetelor amintite intr-o cauzá cu totul diferitá de acea din biblie.Si acum pe ránd:
  1)intre nebunul din pasaj (care este explicarea versetului 21)si eretic e diferentá.
  2)cei care condamná, nu condamná pe americani ci faptele lor(ale unora),si asta e foarte bine pentru cá ne tine cu picioarele pe pámánt si cu ochii in biblie.Ajutoarele lor nu trebuiesc sá scuze tráirea lor,ci dimpotrivá,trebuiesc sá o insoteascá.Am fost ajutat si eu de fratii americani dar cánd nu fac bine,nu fac bine.Sánt americani de toatá aprecierea.
  3) la punctul 3 nu cred cá munca multá sau prea putiná e subiectul de confruntare.Pot face mult sau putin,bine sau ráu..cu mandat sau fárá.
  Nu sánt pentru a anatemiza prea usor dar in acelas timp sánt pentru a apára cea ce sánt convins cá e de apárat,si de ar fi sá turuim versete avem destule in aceastá directie.Asa cum unii ne considerá pe ástia mai conservatori:inapoiati,demodati,rámasi in urmá…,asa avem dreptul si noi sá condamnám cea ce din punctul nostru de vedere e lumesc…dar toate fácute in dragoste si pentru binele impárátiei.
  Nu am nimic cu persoana acestui frate pastor cu care nu má cunosc ci comentariul meu se referá doar la acest articol .
  Dacá pástorul Cristian Barbosu a fácut cea ce trebuie are un apárátor grozav (pe Domnul) si asta se va vedea iar dacá nu atunci Dumnezeu poate inlocui pe oricine oricand si poate incepe judecata cand si cum vrea El.

 88. Mai stii?? Poate si Pavel o sa fie pe acolo, ca-i afurisea tare de tot pe unii care umblau cu tulburarea.. ai binecuvinta cu schilodirea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s