La smulgerea bărbii

Smulgerea barbii

Să-mi fie cu iertare că iar scriu despre barbă și bărboși. O fi deja o obsesie a mea? Cine mai știe? Barba mea cea de curând lăsată să crească s-a împrietenit cu numele unui pastor tânăr nevoit să-și părăsească lucrarea. Cristian Barbosu mi-a stârnit admirația și compasiunea în același timp, pentru că am trecut și eu pe acolo. Tare mare lucrare are Domnul cu el de s-au stârnit așa de rău forțele iadului împotriva lui!

Bărboși sau nu, majoritatea pastorilor de azi sunt țința împotrivirilor și batjocorilor multora, care țin neaparat să-i bărbierească. Meditând la acest subiect, zilele acestea când am fost bombardat de comentarii la postările pe acest blog, mi-am adus aminte de doi oameni ai lui Dumnezeu din Vechiul așezământ. Ezra și Neemia.

Dumnezeu i-a folosit pe Ezra și Neemia într-un mod extraordinar la proiectele de rezidire ale Ierusalimului și Templului. I-am studiat mai dinaproape anii trecuți, ca lideri, oameni ai rugăciunii, oameni de acțiune. S-au confruntat la rândul lor cu dușmanii lucrării lui Dumnezeu, dar și cu păcatele neamului lor. Modul lor de a conduce a fost diferit unul de al celuilalt, cum suntem și noi oamenii diferiți unul de altul. Nu xistă doi oameni la fel și deci nu veți găsi nici doi pastori identici.

Ar fi tare multe de spus despre ei și am putea învăța de la ei lecții vitale pentru lucrarea în care ne aflăm. Am să punctez doar un aspect, care pentru dezbaterea noastră recentă, cu bărbieri și bărboși, face tare mult sens.

Fiecare din cei doi lideri s-au apucat de smuls bărbi. A venit și pentru ei vremea să îndrepte lucrurile și uneori nu se pot fără o păruială zdravănă. Neemia constată că evreii se căsătoriseră cu femei străine și copiii rezultați din aceste căsătorii nu mai vorbeau limba evreească, ci vorbeau limbile „cutărui sau cutărui popor” (Parcă am mai auzit eu de asemenea lucruri!). S-a necăjit așa de rău că și-a pierdut controlul:  „I-am mustrat și i-am blestemat; am lovit pe unii din ei, le-am smuls părul…” (Neemia 13:25) mărturișește el, cu un fel de rușine și vinovăție.

Când Ezra află aceeași tragedie, evreii se căsătoriseră cu femei străine, reacționează și el la supărare și necaz. Numai că Ezra procedează foarte diferit de Neemia: „Când am auzit lucrul acesta, mi-am sfâșiat hainele și mantaua, mi-am smuls părul din cap și perii din barbă, și am stat jos mâhnit.” (Ezra 9:3).

Se poate vedea, fără prea mare efort, că în fața unor probleme sunt foarte mulți care se înghesuie să smulgă barba altora, pe când sunt tare puțini aceia care sunt gata să-și smulgă părul bărbilor lor în pocăință și rugăciune înaintea lui Dumnezeu.

Am avut, avem și vom avea crize de toate felurile în drumul nostru spre veșnicie. Cum reacționăm la ele? Găsim vinovații și le smulgem bărbile? Sau ne asumăm vinovăția păcatelor care au provocat crizele, pocăindu-ne și smulgându-ne singuri părul bărbilor noastre? Vom ajunge cu toții la smulgerea bărbilor. Ce metodă vom folosi? Neemia sau Ezra?

Sunt aproape fericit acum că mi-am lăsat barbă. Am ce smulge și nu trebuie să apelez la bărbile altora!

35 de gânduri despre „La smulgerea bărbii

 1. Nu totdeauna lungimea barbii este direct proportionala cu intelepciunea , dar spre batranete, intregeste prestanta si personalitatea mult mai bine decat o cravata pastorala !(No, ca veni vorba, imi amintesc de o cravata in dungi visinii ,ce ti-a facut-o cadou matusa noastra Sofie Deznan, prin ’87 !) .Barba ne incadreaza in iepoca noastra de aur , putintel mai bine !. Cat despre investitia de nea si argint din tesatura ei,cadou aspru si neinduplecat al anilor, pe mine ma avantajeaza cand vanez intins pe burta in ierburi inalte de preerie, cu Winchester-ul langa mine.Miscata de vant, precum fuiorul de canepa ,intregeste mimetismul , ma ajuta mult la camuflaj.Iar curcile salbatice vin incet , vin atat de aproape , ca uneori printr-o zvagnitura,incerc sa le prind de picior. La urma urmei ,o linie patriarhala ,clerica si filozofica ,este mult mai bine incadrata intr-o barba sura decat intr-o barbie lucie si data cu parfum de’ala mandru si scump ! http://www.citatepedia.ro/index.php?q=barba…&r=p

 2. ANUNT ! . Mos Ion Roata deschide zambind portile larg si acorda in ranch-ul lui, oblojire ,spatiu vital, protectie si azil oricarui barbos- prinzioner de constiinta, ce a evadat din Turnurile si Temnitele Legalismului Prejudecatilor (ne)Crestine ,ce a fost umilit si lovit timp indelungat de necrutatoare, colturoasa si celulara „dragoste frateasca” si a ajuns drifter, pribeag si ratacitor prin preeria din Mid-West. La fel, acord aceleasi conditii de cazare si ospitalitate si barbosilor care au fost trimisi in surghiun cu boceluta-n spate, de nevestele lor ori de „Comitet” !.

 3. Sint adevaruri esentiale ale evanghelicilor (divinitatea Lui Isus, trinitatea, sola scriptura etc. etc) care sint ESENTIALE

  Sint adevaruri secundare in are evangelicii citeodata trebuie sa „agree to disagree”

  cum am repetat inainte … nu ma intereseaza de politica bisericeasca baptista….

  Daca unul dintre lideri mei ar spune ca crestinatatea a gresit pina acum si daca acel lider ar spune ca a descoperit o noua intelegere a bibliei…. si daca s-ar alinia cu eretici ( de genul Pelagius) fii sigur ca l-as trage de mineca ….sa ma lamureasca un pic…. ca nu sint nici teolog nici fiu de teolog ….sint mai greu de cap si nu inteleg fiecare invatatura exotica care apare pe mapamond …

 4. Fr.Petrica am inteles ca luna viitoare vii la Portland ,{cu barba?] noi te asteptam, daca sacapi cu barba intreaga is up to Gabi .GBY. Just kidding.

 5. Pai tocmai ca doctrina conteaza. Asa cum s-a mai comentat pe aici: doctrina mantuirii se predica in contradictoriu la baptisti cesationisti dar nu se considera eretici unii pe altii (poti sa sustii ca se pierde sau nu se pierde mantuirea, poti sa sustii ca e doar prin har dar poti foarte bine sa predici ca mai trebuie si ceva fapte) ca nu se considera eretici. Erezia insa este doar la IT. Daca doctrina mantuirii nu e importanta atunci ma intreb ce anume este important? E ca si cum toti evanghelicii astia de pe bloguri ar fi o fabrica. La fabrica aceasta s-a spart o conducta mare si curge apa de ne innunda. In acelasi timp s-a spart si un sprinkler care curge dar incet. Acum, nimeni nu discuta de conducta sparta (politica religioasa mizerabila pe care nu o gasesti nici la politicineii lumii) dar tin sa-ti explice de acel sprinkler. Nu e satanica ipocrizia trecuta drept virtute de liderii lor dar e satanica manifestarea celor de la Redding. Sunt convins ca daca ei n-ar fi intervenit, sustinuti de Gaby, romanii evanghelici ar fi fugit toti la Redding….. Cred ca deavolul vrea sa ne ocupam de „invataturile deocheate” ale americanilor, ca sa nu ne mai ramana timp pt o analiza obiectiva in interior. Cum sa pot eu cu buna stiinta sa ma unesc cu ei, sa discut de sprinklerul spart cand ei inadins nu vor nici sa auda de conducta aia groasa, sparta? Ipocrizia aceea crasa, de care spuneam, nu e imprumutata de la americani. Ca unul care-am frecventat o vreme biserica Emanuel, pt ca aveam o prietena pe acolo, ii cunosc binisor si pe IT si pe cei adulti de ei care au venit dupa el. Pot sa-ti spun ca IT si-a recunoscut greselile si cand era venerat de toti, nu se sfia sa spuna ca a gresit. Aialalti NICIODATA. Daca vei crede ca aia n-au greseli, te inseli amarnic. Ei bine, de aceea am ales sa nu intru in jocul lor mizerabil impotriva lui IT ci sa le propun sa discutsam despre aialalti pe care mi-i lauda si nici nu vor sa aude de ipocrizia ridicata la nivel de standard, pe care lumea o copiaza in masa. Situatia strigatoare la cer din bisericile actuale nu au ajuns aici din cauza lui IT. Asa ca, in loc sa vad o analiza obiectiva a situatiei noastre si-a lor, noi ne ocupam de IT. Ia sa incerci sa abordezi un pic situatia actuala deplorabila din bisericile lor si „cauzele”, sa vezi ca te vor ataca, ca persoana. Atunci, din moment ce eu stiu clar ca nu IT e cauza, ca pe vremea lui oamenii erau mai sinceri dar acum enoriasii sunt ca actualii lor lideri (arata bine pe dinafara dar numai sa n-ai dea face cu ei, ca pe tine te vor scoate negru ca taciunele iar ei nu-si vor recunoaste concret nici cea mai mica greseala), mi se pare aiuristic sa formam un cor de ipocriti si sa consideram ca cel mai comod este sa dam vina pe IT…
  Revenind la Gaby B. Poti tu sa faci o analiza obiectiva care sa vizeze implicit si liderii tai actuali?
  Nu am vazut sa faci asa ceva. Why? Pentru ca e mult mai comod sa intri in corul celor pentru care nu e nici pt ei confortabil, sa abordeze subiecte care arunca o lumina nefavorabila pe actualii lor lideri cu care se lauda mai mult decat cu Hristos.

 6. David Mantea

  Atunci doctrina nu mai conteaza… i lasam pe toti sa predice ce le vine prin cap… ca si asa cei care stau pe banci stau pe ele de 30 de ani…

  Evanghelia nu este un set de reguli morale… pe care IT se pare ca le ridica deasupra Crucii … ci Evanghelia este (vorba lui Pavel) „2 Căci n’am avut de gînd să ştiu între voi altceva decît pe Isus Hristos şi pe El răstignit.”

  si totusi inca nu mi-ai raspuns la intrebarile mele mai de sus si daca esti de acord cu manifestarile satanice ( unele ,in opinia mea) de la Redding si cele practicate de Tod Bentley si a doua lui sotie…
  Faptul ca le-a zis oamenilor sa asculte de invataturile Domnului ca daca nu merg in iad… nu cred ca a deranjat pe nimeni
  Dar propaganda pe care a facut-o lui Bill Johnson si „Jesus Culture” trebuia taxata imediat … la fata locului…

 7. Mos Ion Roata ,

  Mai facut curios. Ai scris ca nai sa mai scrii pe acest blog, ce tea facut sa revii??:)

 8. Gaby Bogdan,

  Iosif T. stie foarte bine ce cred penticostalii si stie bine ca majoritatea penticostalilor sunt impotriva exceselor carismatice. Prin urmare, daca IT ar fi vrut sa-i impresioneze pe fratii penticostali fi convins ca ar fi stiut cum sa o faca. O stie si badea Gheorghe de la Portland, nu ar sti Ton?
  Eu cred ca Ton stie ce cred penticostalii mai bine decat o stiu majoritatea penticostalilor 🙂
  Ei bine, iata ca nu o da pe linia penticostalilor ci a carismaticilor. Asadar, ar fi absurd sa-l acuzam de oportunism. Cati predicatori marunti, care nu au absolvit nici un liceu, stiu sa joace rolul de penticostali? Nu ar sti atunci Ton? Hai sa stam stramb si sa judecam drept. IT a exeprimentat o vindecare miraculoasa in familie si acum a alunecat in extrema aceea. In acelasi timp, exista o multitudine de lideri religiosi baptisti si penticostali care-l acuza pe IT dar ortacii lor au cazut in alte extreme mult mai periculoase. Nu-i asa ca in multe biserici de-ale noastre pacatul este la el acasa iar in traire nu prea exista nici o diferenta intre noi si carismatici? Daca „invatarea” norodului sa pazeasca „tot ce ne-a poruncit El” a esuat, in ciuda predicilor cu nivelul decibelilor ridicat, eu cred ca ar trebui sa ne punem serios problema ce anume e putred, ca sigur nu carismaticii sunt de vina deoarece oamenii din bisericile noastre n-au fost formati de Ton. In contrast, pot sa-ti spun ca exista un numar mare de crestini formati de Ton, de la fosta biserica baptista nr. 2 din Oradea (actuala Emanuel) care isi traiesc viata la standardele cerute de Biblie. Asa ca, hai sa ne uitam fiecare in viata noastra si sa fim exemplu acolo unde ne-a pus Dumnezeu. Un guest speaker nu schimba crezul unei biserici care are fundatie. Daca biserica ta sau a mea exista de zeci de ani, se predica de doua sau trei ori pe saptamana acolo, de cateva decenii, si acum ne temem ca vine Ton si ne duce in ratacire cu carismaticii lui, problema e la noi, nu la el. Lui Pavel i-au trebuit 3 ani sa faca „scoala de ucenicie” cu enoriasii sai si sa puna temelia. Noi, dupa ce stam 30 de ani in banci si ascultam toata viata la predicatorii nostri, ne este inca teama sa nu ne duca cineva in ratacire. Vulnerabilitatea aceasta este produsul unor esecuri din ograda noastra, nu a altora.
  Asa ca este de prios, draga Gabi Bogdan, sa „disescam” teoriile avansate de tine sau de Ton, pt ca am avea altele mult mai importante, din terenul nostru de joc, pe care nu le observam sau ne prefacem ca nu le observam.

 9. David Mantea … nu mi-ai raspuns la nici una dintre intrebari…ai batut cimpii cu politica baptista de care nu stiu nimica si nici nu ma intereseaza…Problema mea este cu fr. Ton ca se foloseste de cunostintele destul de limitate ale anumitor biserici penticostale prin repetarea anumitor lozinci care merg bine la penticostali ca sa impinga o „evanghelie” pe care domnia sa a inventat-o…
  Here is my comment on the „new theology” when i first heard about it in 2010…
  http://rodiagnusdei.wordpress.com/2010/12/12/iosif-ton-lets-go-back-to-what-jesus-taught/

 10. Buna logica…mai citeste un pic de istorie …dupa aceiasi logica mormonii , JW, modalistii trebuiau acceptati… daca Spurgeon asculta de sfaturile domniei tale crestinismul englez era varza inca din secolul 19 (the downgrade controversy)
  Tema de casa… Google SBS , David Miller, Adrian Rodgers…vei invata ceva

 11. Domnule Gabriel,
  Vreau numai sa-ti amintesc de faptul ca acelasi lucru l-a facut Biserica Ortodoxa cand a aparut Oastea Domnului in interiorul comunitatii. Cand apare o miscare vie, proaspata, cu un suflu nou in Biserica, voi, conservatorii, luati o atitudine de justitiari in cele ale doctrinei si ii puneti pe toti in patul lui Procust. Idolii traditiei va sunt cei mai dragi dumnezei si aveti falsa impresie ca ai ingradi pe oameni este metoda unica in desavarsirea fiintei.
  Conform argumentului tau, parintii dumitale, in cazul in care nu sunt credinciosi, ar fi trebuit sa te roage sa mergi sa dormi la prietenii dumitale credinciosi, pentru ca nu le mai impartasesti credinta. Dupa cate vad, faptul ca o familie de orientare Ortodoxa isi alunga copilul (botezat la Baptisti) de acasa pentru ca nu le mai imartaseste credinta si opiniile, actioneaza corect. Cum numesti aceasta alungare? Libertate religioasa. Domnule carturar, ti-a mai spus cineva ca ceea ce afirmi este o definitie falsa a libertatii?
  P.S. Daca Biserica Ortodoxa a ajuns sa nu mai fie o Biserica relevanta pentru lumea in care traim in sute si mii de ani, voua va mai lipsesc, sa zicem, cateva zeci de ani. Nu stiu cum ati avut curajul sa le reprosati bisericilor traditionale ceea ce tocmai ati ajuns sa faceti: inchinarea inaintea traditiei.

 12. David Mantea… Povestea lui Barbosu nu o stiu , dar cred ca fiecare cult are un set de principii si o metodologie specifica pe care le urmeaza… Daca Barbosu are dreptate se va vedea peste ani… baptistii vor fi morti si miscarea lui Barbosu va lua amploare…

  Cit despre fr, Iosif Ton… acolo este alta poveste…am fost unul dintre simpatizantii domniei sale cind a descoperit ca vorbeste in limbi inca din timpul cind isi batea joc de penticostalii care vorbesc in limbi….I-am dat „the benefit of the doubt”

  Pina cind a venit cu aceea invatatura noua… Cumpara-i cartea si vei vedea ( daca cunosti evanghelia vei descoperii eroarea , daca nu , nu vei putea)

  Daca crezi ca crucea nu este centrul crestinatatii, daca crezi ca orice boala este venita de la Satana, daca crezi ca crucea este numai intrarea in mintuire si prin implinirea poruncilor iti cistigi mintuirea finala…. fr. Ton este omul tau

  Daca crezi ca prin implinirea poruncilor Domnului vei putea sa aduci imparatia in mod fizic pe pamint, si ca la Redding California se va reusii acel lucru , fr. Iosif Ton este omul tau

  Daca crezi ca Bill Johnson , Randy Clark sint cei mai mari oameni a lui Dumnezeu din acest secol , si daca crezi ca cartea „When Heaven Meets Earth” este cea mai importanta carte a secolului , fr. Iosif Ton este omul tau (acestea au fost declaratile fr. Iosif Ton in Portland)

  Daca crezi ca Todd Bentley este un om restaurant (de Bill Johnson), daca crezi ca risul acela sfint este mai bun decit tristetea … fr. Iosif Ton este omul tau ( acestea au fost raspunsurile la doua din trei intrebari pe care I le-am pus personal…

  Daca crezi ca Europa este moarta , si ca o generatie noua de vindecatori din America o sa invadeze Europa si vor face o trezire mare pe vechiul continent , atunci fr. Iosif Ton este omul tau ( declaratie facuta in Germania anul trecut)

  Astept raspuns…

  Cit despre atacurile domniei tale asupra celor care au curajul sa se ridice contra noilor legalisti ( sau liberali) … sint vechi si uzate de catre seculari , si de catre homosexuali… cind incerci sa le spui ca traiesc in pacat vin inapoi cu raspunsul classic… „ipocritilor… da si voi mintiti …las ca stim noi ca aveti pacate ascunse…..politica bisericeasca … de ce nu va uitati in bisericile voastre …. etc. etc. etc….

  Incearca o linie noua de atac … asta deja sa invechit… cel putin hai cu ceva original data viitoare

 13. „…uita-te la „Elisa” (sau Elisabeta),care e prezenta mai toata ziua pe toate siturile,ii
  apara pe idolii ei (Paul Dan,Ionescu,etc) dar ii ataca pe „carismatici” pentru ca asa i-au
  spus pastorii ei….Trist dar adevarat „… din nefericire

 14. Daca nu ar fi virusul religios la mijloc, i-as intelege si pe baptisti. Dar cand vad ca biserici baptiste apartiand Uniunii au pastori duplicitari, pe care nu-i barbiereste nimeni, incet sa cred ca e vorba de credinta „veche” de 200 de ani. Ori ai un crez pe care-l aplici la toti, ori nu ai. Aici e vorba mai degraba de politica religioasa, de monopol iar in numele acestui monopol i se cauta nod in papura la Barbosu. Acesta e departe de-a fi cu tatuaje si toate celelalte care i se imputa. Gaby Bogdan nu cunoaste nici 10% din politica bisericeasca de la baptisti si de aceea se lasa asa de usor antrenat impotriva lui Ton si-a lui Barbosu. Daca apararea credintei ar fi problema sau lupta impotriva ereziilor, Uniunea B. ar lupta si impotriva unor pastori ipocriti care ii ataca pe altii dar nu-si recunosc NIICODATA greselile. Draga Bogdan, cei care urla dupa Ton si dupa Barbosu nu isi recunosc niciodata propriile pacate (pe care lumea le stie dar ei te ataca daca vorbesti de pacatele si ereziile lor) in schimb sunt experti in a-i declara pe altii eretici. Erezia cea mai mare este ipocrizia cu care ei coabiteaza foarte bine. Acesta e mai mare pacat decat faptul ca Ton umbla mai nou pe la carismatici. Din pct de vedere a baptistilor si penticostalilor ipocrizia este o greeala minora pt ca nu o condamna. Ei bine, daca ar fi sa ma refer la biserica voastra din Portland si istoria ei cred ca „crezul” si umblarea multora de acolo sunt mai pacatoase decat orice dans carismatic. Ca este asa, nu ma astept sa o recunosti. Ne-am obsinuit cu slava desarta, cu lideri duplicitari, cu pacat devastator in biserici practicat de cei care dau mana cu pastorii dar mai nou iata-ne mari apologeti alaturi de baptisti, care cu regret o spun, bat recordul la ipocrizie. Daca nu crezi, uita-te la „Elisa” care e prezenta mai toata ziua pe toate siturile, ii apara pe idolii ei dar ii ataca pe „carismatici” pentru ca asa i-au spus pastorii ei…. Trist dar adevarat. Asa ca, daca acestia ar vrea sa discutam despre erzii as propune sa incepem cu trecerea minciunii drept adevar si cu ipocrizia cu care acestia fac casa buna. Apoi trecem si la carismatici. De partea aceasta insa nu ai cu cine sa discuti, asa ca ne ramane sa discutam doar despre carismatici, noi fiind aia sfinti…

 15. „…Daca as mai cauta sa plac oamenilor n-as fi robul lui Cristos ” Gal.1:10 …

  Oare care-i pretul jertfei
  Sfintite, de bun miros,
  Care-i stralucirea jerbei
  Inchinate lui Cristos?…

  Cand nu poti fara credinta
  Nici sa-I placi lui Dumnezeu
  Nici sa vii cu pocainta
  Nici sa-I fii copilul sau

  Care-i Binecuvantatea
  Celor bine-cuvantati
  Ce vor mosteni Onoarea
  Cu toti cei persecutati ?…

 16. Opinia mea

  BARBOSU a incercat sa-i BARBEREASCA pe BAPTISTI de o BISERICA

  Explicatie

  Baptistii au devenit baptisti de prin secolul 16 (cred)
  Au crezul , metodologie si credinta specifica la care au lucrat sute de ani

  Pe scena apare Barbosu, cu idei noi , cu afiliatie la o organizaite diferita de crezul Baptist, cu un super star pastor care se pare ca are si ceva bube prin cap si tatuaje pe mina ( poate ptr. noroc la partidele de poker)

  Acum, daca pastorului Barbosu nu-I convine de stilul baptistilor( legalisti , depasiti de timpuri, etc )poate are dreptate si are tot dreptul sa isi inchirieze o sala vis a vi de biserica baptista unde sa predice, sa cinte , sa faca tatuaje ….etc. etc. whatever ….libertate religioasa

  Acelasi lucru se aplica si baptistilor …. daca unul din membrii lor nu se comforma crezului Baptist au tot dreptul sa-l trimita la plimbare…au facut-o cu penticostalii … libertate religioasa

  Barbosu are cel mult 45 de ani, baptistii au vreo citeva sute de ani de istorie

  Impresia mea este ca Barbosu a incercat sa-i barbereasca pe baptisti de o biserica .

  Acu doi ani Ton cu strajerii , anu asta Barbosu cu harvestii….

 17. Lc.9:49.Azi nu-i suficient sa-i opresti pe cei ce nu fac ca noi, ce-au inteles diferit chemarea de slujire,la studiu personal al Cuvantului,la rugaciune,la a vesti Evanghelia Domnului Isus si o fac,cu ravna si poate mai si gresesc(cine nu munceste nu greseste),ei trebuie si „eliminati”.Problema e ca nu fac ca noi.Biserica noutestamentala se confrunta cu o problema mare.Traim din amintiri,avem „programe” mostenite,predici mostenite cantari mostenite,totu-i mostenit.Traim pe baza experientelor inaintasilor(nu zic ca nu sunt bune dar aplicate la nevoile de azi ,la provocarile lumi actuale).Cand incearca cineva sa schimbe „modelul”,sa vina cu ceva diferit,prea putini cauta sa vada adevarul(daca principiile Bibliei si voia Tatalui sunt respectate)ci oprirea si chiar „desfintarea” acestor eretici.Nu face ca noi,deci nu vine dupa noi.Trebuie oprit.Si Ioan atat a stiut,atunci.Oprirea lui.Ce-i de azi stiu si „tehnici de discreditare”,”acuzatii fondate”,”marturii”,si chiar „smulgerea barbii”.Care este cauza adevarata?.Nu cumva concurenta?.Si ucenici doreau sa stie cine-i cel mai mare.Oare chiar:cine-i cel mai mare?

 18. Problema grava este ca cei care smulg barbi nu recunosc ca asta le e indeletnicirea ci pun etichete care sa sune frumos „spunerea adevarului”, „depistarea ereziilor” (toti sunt eretici doar ei s-au nimerit sa gaseasca unica credinta Adevarata), „demascarea lupilor din turma” (toti sunt lupi, numai ei sunt berbeci) etc. Observ ca numele acesta atat de frumos dar si simbolic (Barbosu) a cauzat multe impaciuiri. Multi combatanti care pana ieri nu puteau nicicum sa se inteleaga au dat mana si se felicita reciproc, la …. smulgerea barbii.
  Nu uitati ca si lui Isus, spune Biblia ca „i-au smuls barba..”, i-au cauzat suferinte cat au putut si toate in numele „religiei adevarata”. Asa cum pt fariseii si carturarii de pe vremea lui Augustus Isus era eretic, fariseii din zilele noastre striga toata ziua pe ulite (bloguri) ERETICI, ERETICI… pentru a disimula erezia si duplicitatea din vietilor lor, pline de religie dar fara Dumnezeu. De la amvoanele bisericilor (in care sunt doar oameni religiosi, nici un „necrestin”) sunt foarte grijulii ce spun. Pe bloguri, unde pot sa ajunga (si ajung mereu, chiar si incidental) foarte multi „necrestini” isi varsa ura, invidia, duhoarea fara nici o retinere. Culmea e ca tot ei apoi vin si vorbesc atat de frumos despre faptul ca trebuie sa ne pese de cei „din lume”, invitand masele sa-i asculte doar pe idolii lor, in numele carora varsa sange, smulg barbi si ucid daca este necesar….

 19. Asa cum am mai mentionat, la mine-n padure nu are nimeni ce cauta , daca n’are barba !

 20. Iubita mea sotie demult ma roaga sa imi las barba…
  si… nu pricepeam de ce.
  Va multumesc, ma-ti luminat, acum inteleg la ce este necesara.

 21. Cred ca trebie inventat un joc :Smulgerea barbilor,ca sa putem educa tinara generatie de pe acum; cum se smulg corect barbile!

 22. ….In urma faptului ca am trecut pe acelasi drum…nu prea usor ” SA FII BARBIERIT”” DE FRATII TAI… cred ca Dumnezeu mi-a dat acest mesaj scurtt..pe care il trimit tuturor spre incurajare si mingiiere..
  FTITI BINECUVANTATI!!!

  Concentrează-te pe Judecător – nu pe nedreptate .

  Ştiu că Domnul face dreptate celui obijduit,dreptate celor lipsiţi… Psalmul 140.v.12 Luca 18 v. 6 – 8…Domnul a adăogat: «Auziţi ce zice judecătrul nedrept? 7 Şi Dumnezeu nu va face dreptate aleşilor Lui, cari strigă zi şi noapte către El, măcar că zăboveşte faţă de ei? 8 Vă spun că le va face dreptate în curînd. Dar cînd va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pămînt?“
  Nedreptatea este o parte non-negociabilă a experienței umane. De la uciderea lui Abel de către fratele său Cain până in zilele de azi, nedreptate va fi întotdeauna alături de noi. Dacă acest lucru s-a întâmplat in prima familie de pe pământ, să nu ne amăgim că nu se va întâțmpla în zilele în care trăim, chiar in cadrul familiilor noastre, nu contează că este creștin/ă sau nu, dar de asemenea se întâmplă și in bisericile de care aparținem. Trăim într-o lume căzută, acolo unde păcatul se savârșeste in mod agresiv, și atâta timp cât există păcat, (in lume cât și in vechea natura umană) vă poate garanta, de asemenea prezența nedreptății.
  Să fim sinceri, este foarte dificil atunci cand avem de-a face cu nedreptatea. Vedem că ceva este în neregulă, și am experimentat suferința interioară… „Asta nu este bine, aceasta sau cealalta trebuie să fie judecate/stabilite drept!”… Dumnezeu ne-a dat o conștiință si un sens al vieții în a face diferenta intre bine și rău. Și orice nedreptate va acționa impotriva constiintei noastre date de Dumnezeu .
  Acum, există un pericol real aici. Este drept că a fi ofensat de ceva ce este greșit, rău, nedrept – ne va determina să fim ispitiți să cedăm, să păcătuim atunci când ne concentrăm doar asupra nedreptăților din jurul nostru. Noi putem stoca in mintea si inima noastra, chiar vom fierbe de furie până când vom găsi în cele din urmă o cale de a depăși acea situație, care pur și simplu ne poate otrăvi sufletul, duhul si chiar si trupul.
  Este suficient să spunem, ca a ne concentra pe nedreptate si pe cei care ne-au nedreptățit sau ne-au produs nedreptatea – nu este răspunsul cel mai bun si sănătos.

  Noi nu putem scăpa de nedreptate în această viață, dar ne putem odihni conștiința si sufletul nostru, prin faptul că Domnul este cel care se va ocupa de nedreptatea aceea sau persoana care ne-a produs nedreptatea.
  ( Luca 18 v. 6 – 8…Domnul a adăogat: «Auziţi ce zice judecătrul nedrept? 7 Şi Dumnezeu nu va face dreptate aleşilor Lui, cari strigă zi şi noapte către El, măcar că zăboveşte faţă de ei? 8 Vă spun că le va face dreptate în curînd. Dar cînd va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pămînt?“ .

  Atunci cand te concentrezi pe nedreptate in mod sigur vei fi frustrat și te vei clătina, uneori s-ar putea să cazi, să te clatini în credința și nădejdea ta, să ajungi chiar si la depresie de scurta durată (așa cum s-a intâmplat cu mine și sotia mea – cu ceva timp in urmă…). Dar dacă, în schimb, te concentrezi pe Judecător, pe Cuvânt și ce spune Dumnezeu în Cuvantul Său, cât și scopurile benfice a incercărilor in viața noastra, vei fi capabil să te ridici deasupra nedreptăților din viața ta , chiar si a celor care te-au nedreptățit.
  Fie ca Domnul, Mîntuitorul, Judecătorul dar și Vindecătorul – Eliberatorul nostru, să ne dea harul să trecem peste toate lucrurile care ne-au nedreptățit, ne-au rănit sau traumatizat. El să ne dea înțelepciunea și puterea să ne concentrăm pe El ( Judecatorul) cât și Cuvântul Său- în mijlocul nedreptăților vieții- in același timp făcându-ne bine nouă înșine, atât pe plan spiritual cât și fizic.
  Pentru a fi ajutați si a se produce schimbări in viața dumneavoastră,
  Meditați :
  Ce înseamnă aceste pasaje, care mi-L dezvăluie pe Dumnezeu?
  Ce înseamnă aceste pasaje care mă poate dezvălui și pe mine?
  Bazat pe acestea, ce modificări am nevoie să fac in domeniile amintite mai sus ?
  Care este rugăciunea mea pentru ziua de azi ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s