Fariseul și vocația istoriei (2)

Istoria 2

(Continuare)

De la fereastra mea de sus, am urmarit zilele acestea o nouă expresie, o nouă față a acestui fariseu. Nu are banii și nici influența zidirii unor morminte sfinte, cu toate că sare imediat, generos, cu donația sa, sau cu voluntariatul sau la restaurările unor locuri sacre. Are însă vorbe. Multe vorbe. De fapt, fariseul iubește mult vorbele. Nu costă nimic și apoi, sunt mereu la îndemână. Să nu mai vorbim, că-i place atât de mult să se audă vorbind. Fariseul de azi, deci, aduce prinosul vorbelor sale de apreciere iluștrilor oameni ai istoriei. Pentru el, toți sfinții au trăit în trecut. Și ce mari au fost acești sfinți ai trecutului! Și vai, cât de pigmei sunt cei de azi! Ce epigoni, mai suntem cu toții! Foarte ușor, fariseul gândește cam așa: Avram era părintele celor credincioși. Acela dintre noi care pornește cu credință în Dumnezeu, „fără să știe unde se duce”, nu este decât un naiv lipsit de practicalitate. Petru și ceilalți apostoli, s-au rugat pentru bolnavi și aceștiau au fost vindecați. Cei care se roagă azi pentru vindecarea bolnavilor, sunt niște fanatici lipsiți de realism. Farsieul ne îndeamnă să ne rugăm pentru familia care trece prin mari încercări, odată cu boala celui iubit. Să ne rugăm, zice el, pentru doctorii care-l tratează. Pentru dibăcia mâinii chirurgului care operează. Pentru credința omului aflat în criză. Dar nu îndrăznește să se roage pentru vindecare. Dar dacă omul nu se vindecă? Cum rămâne cu prestigiul lui de fariseu?

Fariseul apreciază rugăciunile poporului lui Israel care sunau ca niște ape mari, pe când îi sfătuiește pe frați să se roage ca „zumzetul albinelor în stup”. Citește psalmii care îndeamnă ca orice suflare să-L laude pe Domnul, ba chiar și copacii pădurii să bată din palme, pe când se supără, nevoie mare, dacă se aplaudă în biserică. Tot ceea ce se face azi este „show” – spectacol. „Unde ați auzit ca Biserica primară să organizeze drame?” întreba cu emfază stârnind sentimentele semenilor săi farisei, un fariseu cu nume mare. Pledând pentru o reîntoarcere la trecut, la valorile lui, fariseul se împotmolise în forme, uitând ca de obieci de conținut.

Fariseul este fascinat de ambalaj. Marfa nu contează. Știe bine că varul de pe mormânt ascunde putregaiul din el. Ca să-și câștige popularitatea, devine populist. Predică după cum simte el că place audienței. De fapt, avea treabă cu formele de închinare și de prezentare a Evangheliei, care nu erau acceptate de biserica sa. Afurisea pe cei care practicau ceea ce la ei nu era voie. Alții făceau „spectacole”, introduseseră „teatrul în biserică”, organizau „show-uri ca să atragă lumea” etc… „Vă puteți imagina biserica primară făcând astfel de lucruri?”  Avea dreptate. Nu ne puteam imagina. Dar gândindu-mă puțin, aceeași biserică primară nu avusese nici cor, nici fanfară, nici orchestră, nici cor de fete cum avea biserica domniei sale. Nici măcar „retro-proiector” pentru cântările în comun, ca să nu mai vorbim de proiectoare video. Nici amvon. Nici microfon. Nu avea clădire cu aer condiționat. Nici bănci tapițate. Biserica primară nu avea nimic din ceea ce avea biserica domniei sale. Cu ce drep ne afurisea el pe noi, care aveam un pic mai multă imaginație și mai mult curaj să predicăm Evanghelia cu mijloace diferite de ale sale? Cu dreptul păstrării trecutului. Cu vocația istorică a fariseului. Cu praful istoriei aruncat în ochii noștri, încerca acest fariseu, să ucidă bucuria și eficiența prezentului. Dacă am fi fost la îndemâna deciziilor sale, am fi fost excluși, anatemizați, etichetați ca liberali periculoși, scoși afară din biserica sa.

Există o singură mângâiere (dacă aceasta contează). Copiii fariseului ne vor construi mormintele și ne vor lăuda cărțile scrise de noi și afurisite de tatăl lor, vor aprecia inovațiile și curajul nostru de a sparge tiparele osficate. Bineînțeles, vor declara că ei n-ar fi făcut ceea ce a făcut tatăl lor. Dovedind, cu aceasta, că nu sunt decât copiii lui.

10 gânduri despre „Fariseul și vocația istoriei (2)

 1. P. S. Scuze dar asta nu-im frumos , d-voastra cum cititi ,BISERICA CREsTINA AGAPE !Va rog scrieti BISERICA CRESTINA AGAPE! Asta asa ca sa va arat ca va iubesc!

 2. Este foarte bine frate pastor ca-mi acordati putina atentie ,inseamna ca ma iubiti!De ce a-ti fi suparat si iritat pe mine?Putem avea pareri diferite si reactii diferite, ca sa nu zic si intelegeri diferite,daca tot vorbim de pluralitatea de idei.Putem sa ne acceptam si ma bucur ca avem acest dialog, chiar daca se intimpla sa avem opinii diferite.Din partea (banca)unde eu stau, asa se vede, voi fi nevoit sau sa merg mai in fata, fie in fata (amvon) , cine stie poate o sa am vederea mai buna.Pute desigur sa vedem acelasi lucru diferit, cazul nefericit al iscoadelodelor ,dar si puncte de vedere comune.Zic, Doamne ajuta!Eu incerc ca si d-voastra sa vad diferit, neinteles.Nu de polemici si trasul de urcchi am nevoie ci de o normalitate a lucrurilor pe care le parodiati cu atita usurinta, ca sa nu zic iar ca dati apa la moara altor culte. Le putem vedea diferit aceste stariacumdupa 20-30de ani.Inainte cum le-am vazut, cum le-am abordat?Nu stiu ce ar zice parintii mei , oameni simpli fara carte , citindule.Ei nu mai sint in viata , dar logic ma intreb ce ar spune ei.Daca n-ar fi Veta, mereu Veta!Aveti rabdare si dragoste cu mine, cine stie , poate voi primi si eu iluminare, acum sincer, ma vad sarac cu duhul…Cred in putera d-voasta de intelegerew si discernamaint si daca ne vom intilni vreodata pe la Satu-Mare, ca tot veni vorba,si Nelu Bale ma stie , o sa va dau o sarutare sfanta, Sincera!Cu toata dragostea unulcare sta la scaldatoare si il mai asteapta pe Samariteanul mil;ostiv.. Si pastorii mai pling ni-i asa?

 3. Barometru Spiritual!
  Ar fi bine, pentru cine are cunoștințe mai multe ȋn ramurǎ, sǎ ne explice și nouǎ ce este aia: barometru spiritual.
  Barometrul, ȋn sens convențional, este un instrument folosit la mǎsurarea presiunii atmosferice. Cum a intrat instrumentul ǎsta ȋn limbajele spirituale și cu ce semnificație? Este vreun instrument pentru mǎsurarea presiunii spirituale? Este un instrument pentru mǎsurarea spiritualitǎții atmosferice? Cine ȋl deține? Ȋn ce condiții se poate folosi ca sǎ dea mǎsurǎtori exacte? Se vorbește, ȋn ramura naturalǎ, despre diferite tipuri de barometre: cu mercur, cu apǎ, mecanice, cu gaz, electronice. Cu care din acelea seamǎnǎ cel mai bine ǎsta spiritual?
  Rǎmân tare nedumerit. Dar parcǎ este totuși o legǎturǎ: primul barometru, cel cu mercur, a fost inventat de un fizician italian pe nume Evangelista Torricelli. Pǎi se vede clar unde este legǎtura: Barometru-Evangelista-Spiritual.
  Şi totuși, comentariul de aici, cu pricina, mi se pare o aducere a sensului, cuvânt cu cuvânt, dupǎ limba greacǎ. Din greacǎ avem βάρος (=greutate) și μετράω (=a măsura). Dupǎ mǎsura care vi se face, cred cǎ de aici vine: mǎsurarea cu barosul.

 4. Frate Farcău. Mai citește încă odată ceea ce ai comentat și vei vedea (dacă vrei) că ai condamnat nu doar pe mine, ci toate bisericile de azi. Nu aș vrea să jignesc oamenii și încerc să abordez idei și nu persoane. Dumneata nu te poți abține să nu ataci la persoană. Uite câteva idei din acest comentariu, care sunt dăunătoare prin incorectitudinea lor:
  1. Nu ne dă nimeni dreptul să facem ceea ce a făcut Ioan Botezătorul (pe care-l numești „neșcolitul” – ca să spui că oamenii fără școală ar fi superiori celor care s-au pus pe învățătură). Pentru simplul motiv că nu suntem Ioan Botezătorul. Nu ne-am născut special pentru o misiune ca a lui, nu ne-a trimis nimeni, nu avem darul lui. Când ne dăm drept Ioan Botezătorul dovedim o mândrie ieșită din comun. Eu nu vă pot tăia capul pentru limbă. O vor face alții în ale căror treburi vă veți amesteca fără să vă privească.
  2. Nu n-a pus nimeni să luați gradele spirituale ale nimănui. Nu găsim în Scripturi niciun verset care să ne dea dreptul să privim de sus pe fratele nostru. Puteați evalua scrierea mea, ideile mele, să le luați temperatura și gradele cum doriți. Nu vă dă nimeni dreptul să mă disprețuiți ca om. Toate scrierile mele nu mă pot defini așa cum sunt eu. Numai Dumnezeu o poate face.
  3. Numai adevărul spus în dragoste, vindecă. Celelate „adevăruri” spuse din răutate supără, rănesc, tulbură. Din spatele unui nume pe care nu-l cunosc, nu-l pot veerifica, nu-l pot întreba pe pastorul bisericii la care mergeți ce fel de om sunteți, atacați la persoană. Nu vreau ca în njurul meu să fie oameni care să bată din palme, dar nici nu zăbovesc mult în preajma celor care nu știu decât să dea palme. Nu ați făcut o „critică cu sinceritate și dragoste”. Dacă ați fi sincer mi-ați scrie de unde sunteți, din ce biserică faceți parte.
  4. Treaba cu fariseul nu era cu altă țintă decât fariseul cu vocația istoriei. Este o reproducere din cartea pe care am publicat-o în anul 2009. Ea se potrivește și fariseilor din 2013.
  5. Sinceritatea fariseilor nu-i scutește de eroare. Sunt convins că mulți credeau cu sinceritate erorile lor. Problema lor era lipsa de dragoste și de acceptare a altora.

 5. Da frate pastor ca bine le ziceti,condamn pe toata lumea ca asta facea si nescolitul de Ioan Botezatorul.Pina i-au taiat capul.Pentru limba!Unele din gradele spirituale , ca sa zic asa le iau din ceea ce scrieti si spuneti. Din ceea ce incurajati.Va ofticati? Stiu ca adevarul uneori doare , dar vindeca.Ati vrea ca in jurul d-voastra sa fie numai din cei care bat din palme?Critica facuta cu sinceritate si in dragoste sa nu va placa?V-am pretuit prea mult ca sa va arat ca ati deviat putin de la acele principii biblice de care ne vorbeati odata.Nu , nu putem incuraja derapajele unora care nici macar nu sant dintre ai nostri, ei au problemele lor, noi cu ale noastre, Stiu ca ati trecut pe acest drum , cu durere, dar sa nu fiti avut nici o parte de vina. Sau la noi paiul si birna sunt de povestit altora.Uitati-va ce se intimpla in bisericile noastre,dar cu sinceritatea unui pastor calauzit de Duhul, o sa-mi dati dreptate in subsidiar. Nu va faceti probleme , vine o zi si vom sta sa daam socoteala pentru fiecare lucru, gind, duh de judecata.Trwaba cu fariseul era cu tinta, eum am inteles , poate si altii ca mine.Nu uitati un lucru , multi fariseio au fost sinceri cu Domnul Isus .Domnul i-a iubit si pe ei, dar l-ea dat pe fata fatarnicia , ca eu si d-voastra in secolul 21 sa zimbim. Cu toata dragostea in Isus.

 6. Ar mai fi o mangaiere
  Ca-n Cer si pe-aici sub soare
  Umilinta sau putere
  Ce da, are fiecare…

  Ar mai fi o Bucurie
  Ca-n Cer pe intreg Pamantul
  Sa vina la-Imparatie
  Toti cei ce-au primit Cuvantul

 7. Oamenii care întreabă și știu răspunsul întrebării lor, de obicei întreabă ca să-l ispitească pe cel întrebat sau să demonstreze că ei sunt mai deștepți decît el.
  Sunteți uimitor! Cum citiți barometrele spirituale ale altora? Dacă ați fi numai puțin spiritual cum vă pretindeți, ați încerca să vă citiți barometrul personal în loc să condamnați pe toată lumea.

 8. Daca pastorii ar indemna biserica sa se bata cu pumnii in piept, asemenii vamesului din pilda ,ar fi ceva anormal?Da este adevarat ca in bisericile noastre de dragul popularitatii si a amestecului cu lumea au inceput sa apara manifestarii pe care noi nici nuar trebuisa le dam importanta.Uimiti-ma si raspundeti sincer de ce nu mai cresc numeric si spiritual bisericile noastre?De ce in loc de seri in care sa mijlocim dupa botezul cu Duhul Sfant astazi avem studii, conferinte in care aducem invataturi care nuau nimic comun cu Biserica lui Dumnezeu?Uitati-va in bisericile noastre penticostale la imbracamintea , vorbirea , cantarile si slujirea unora care macar ca sunt ordinati de pastori, n-au chemarea sinici ungerea DuhuluiSfant.Biserca sa fie azi sala de spectacole si discoteca penticostala>Sa batem din palme?Cui aducem onoare,omului sau lui Dumnezeu?Adevarat ca biserica primara nu aavut ceea ce avem astazi noi, la nivel de binecuviontari, dar avea OAMENI plini de Duhul Sfant si de puter care aduceau slava luyi Dumnezeu si cand puneau miinile lor batatorite peste bolnavi , si se rugau bolnavii se tamaduiau. Asta sa fi nuitat slujitorii Domnului?Va citesc barometrul d-voastra spiritual si observ o scadere pe toate componentele spirituale.Sint sincer cu D-VOASTRA SI DACA NE VOM REVEDEA MI-AS DORI SA VA INTRB MULTE LUCRURI SI STARI PA CARE INCERCATI SA LE DENATURATI . aM O INTREBARE, STIU RASPUNSUL, DAR VA RECOMAND :@tES, @:(_!@
  2tES.2:9-12

 9. Slujitorii sec. XXI-lea şi marfa de comerţ !!!

  Nu mi-am propus să fiu un deget arătător, ci mai degrabă un semnal de alarmă pentru unii aşa zişi „slujitori” ai secolului în care ne aflăm. Ideea mia venit după ce sâmbătă, ocupat cu treburile gospodăreşti mă întorceam de la piaţă fericit de bunurile cumpărate, dar mai ales de aspectul lor exterior. După ce am curăţat zarzavaturile pentru a uşura oarecum munca soţiei, m-am pus să le tai fiecare după nevoie şi obicei. Ajuns la morcovi şi la cartofi, am rămas foarte dezamăgit deoarece în ciuda aspectului lor exterior care era superb, interiorul era tot negru şi putred. Atunci mi s-a aprins „beculeţul” că din păcate bisericile din ziua de azi sunt pline de „slujitori” şi pun din nou ghilimelele că nu aş vrea să-i rănesc pe slujitorii după inima lui Dumnezeu, care sunt aidoma morcovilor şi cartofilor pe care i-am cumparat eu. Dezamăgirea şi mai mare a fost că dintr-un kg. de cartofi nu ştiu dacă am rămas cu 2 cartofi şi asta în ciuda dimensiunilor şi aspectului lor exterior superb, ce îţi lua ochii.
  Atunci mi-am dat seama că în momentul în care Hristos le vorbeşte în Matei 7:23 pretinşilor prooroci, pretinşilor slujitori, pretinşilor exorcişti: „ATUNCI le voi spune curat: niciodată nu v-am cunoscut, depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelegea.” este cât se poate de autentic şi pentru vremea de acum.
  Durerea sau poate ironia este că Dumnezeu îi lasă în „voia minţii lor blestemate” până la acel „ATUNCI” când deja…… va fi prea târziu !!! Am observat că pentru unii după cum precizam şi mai sus, aşa zişi „slujitori” Biserica nu e altceva decât o sală de spectacol în care fiecare ne facem numărul, iar apoi plecăm. Zâmbim de pe buze, ne îmbrăţişăm actoriceşte, ne vorbim politic şi lista ar putea continua.
  Întrebarea şi nedumerirea mea cea mai mare este următoarea: – 1. „cum poţi să trăieşti aşa când cunoşti adevărul ???” 2. „cum poţi să trăieşti aşa când cunoşti soarta celor ce se poartă aşa ???” 3. „cum poţi să îţi baţi singur joc de tine pretinzând că tu eşti omul lui Dumnezeu când de fapt EL, NICIODATĂ nu te-a cunoscut ???”
  TREZEŞTE-TE !!! TREZEŞTE-TE !!! TREZEŞTE-TE !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s