Ce ați face să știți că mai veți o lună de trăit?

Una 1

Ce ați face să știți că mai aveți o lună de trăit?

Ați refinanța casa? V-ați cumpăra o mașină nouă? Ați sta mai mult la televizor? Ați citi mai multe bloguri?

Nu cred. Cred că ați petrece mai mult timp în rugăciune și cititul Bibliei. Ați sta mai mult de vorbă cu soția (soțul) și copiii… Într-un cuvânt, ați folosi timpul la maxim pentru a face cele mai importante lucruri.

Biserica Agape are în fiecare seară de duminică un serial pe această temă. Am vrea să ne facem o listă fiecare cu cele mai importante lucruri și să evadăm din tirania urgenței. Cele mai multe lucruri urgente nu sunt și importante.

Pentru a ajuta în decantarea ideilor și identificare celor mai importante lucruri de făcut înainte să plecăm din lumea aceasta, avem câteva panouri în holul bisericii pe care participanții la serviciile bisericii noastre sunt îndemnați să scrie măcar un lucru pe care l-ar face înainte de a muri. Unul din nepoțeii mei a scris să ar vrea să se căsătorească.  Are doar 11 ani, și un frate i-a explicat că întrebarea viza ce ai face dacă ai mai avea doar o lună de trăit. Aiden a spus că e cu atât mai bine. Nu va avea de suferit prea mult timp…

Serios! V-ați gândit vreodată la un astfel de scenariu? Pentru că toți vom mai avea o lună de trăit… cândva. Cei mai mulți nu vom ști când începe luna aceea ultimă. Dumneavoastră ce ați face în ultima lună?

8 gânduri despre „Ce ați face să știți că mai veți o lună de trăit?

 1. Candva am primit un diagnostic gresit si am crezut ca mai am foarte putin de trait.
  Cand iti dai brusc seama ca timpul este foarte limitat, prioritatile se schimba in mod automat. Nu-ti mai faci planuri pe termen lung, accepti realitatea asa cum e si incerci sa profiti la maxim de timpul ramas.
  In general, cei care sunt pe patul de moarte regreta ca nu au petrecut mai mult timp cu familia si cei dragi.

 2. Problema nu e niciodata o problema! Adevarata problema e intotdeauna povestea pe care o facem despre problema! Pentru a mai reduce putin din retorica acestei intrebari, ar fi bine sa consultati niste ” hospice workers” care au zilnic contact cu oameni in pragul mortii. Nu stiu de ce , dar raspunsurile ipotetice , superspirituale pline de citate biblice cu haine albe ,cu surle si trimbite mi se par ca proiecteaza o realitate inautentica despre cum ” as vrea eu sa fie” fata de cum ar fi realitatea. Se spune ca in ultimele 5 saptamini,zile,ore iar unii pina la ultimele 5 minute, marea majoritate a oamenilor sint pregatiti sa treaca dincolo. Nasterea si moartea sint doua evenimente cu o conotatie spirituala deosebita, insa societatea vestica a facut din ele simple experiente medicale ,ba chiar controverse politice. Recent , ascultind un cintec folcloric romanesc am ramas uimit de simplitatea poetului popular care in citeva versuri a reusit sa cuprinda intreg sensul vietii:

  Atunci cind m-am nascut eu m-am nascut plingind
  Iar cei ce ma-asteptau, ma asteptau rizind
  As vrea din asta viata, atunci cind ma voi stinge,
  Sa ma despart rizind , de cei ce ma vor plinge

 3. Intr-adevar asta este o intrebare provocatoare pentru fiecare crestin. Faptul ca venirea Domnului sau momentul plecarii noastre din lume sunt iminente ar trebuie sa ne motiveze la o traire sfanta si curata si la o slujire mai plina de zel pentru Domnul . Intrebarea fratelui Petrica mi-a adus aminte de o intamplare interesanta din viata lui Francisc de Asissi care intr-o zi lucrand la sapatul unui ogor in gradina manastirii a fost intrebat de un calugar : ,,Ce a-ti face daca a-ti sti ca peste o ora ve-ti muri sau va veni Domnul ?,, ; la care sfantul Francisc privin zambind la calugarul respectiv i-a spus ; As incerca sa termin de sapat ogorul acesta!. ……Oare noi am putea raspunde la fel astazi?……. Domnul sa ne ajute in timp ce ne indeplinim responsabilitatile sociale si familiale sa avem inima pregatita pentru a ne intalni cu El si in orice moment al vietii noastre sa dovedim ca suntem : ,,fii ai zilei,,! (1 Tesaloniceni 5:4) Multe binecuvintari!

 4. Cred ca seria asta cu „one month to live” are valoare nu numai pentru ca ne face sa gandim la ce am face daca am avea doar putin de trait, dar ne ajuta sa eliminam din lista aia de lucruri care am face-o, prin a le face din timp. De exemplu eu m-am gandit ca as scrie o carte pentru copii mei, cu istoria familiei/neamului nostru si macar o incercare cat de cat de mica de a transfera lor din intelepciunea si lectiile care le-am invatat din boacanele mele. Daca ma apuc sa pun jos din gindurile mele, si incep efortu asta din timp… daca primesc o veste din asta de la doctor, atunci trebuie doar sa o finisez, (the last finishing touches) si nu trebuie sa incep de la capat.

 5. Draga frate Petru,

  Nu cred ca exista un raspuns mai corect decat cel dat de mine. Dar nu ca si cum as fi mai intelept decat altul, pentru ca este Cuvantul lui Dumnezeu. L-as lasa pe Domnul in continuare sa lucreze in viata mea, si in luna care mi-a mai ramas de trait.
  El este Cel care implineste totul in toti, si porunca Lui este sa traim prin Duhul, si sa umblam prin Duhul. Nimic nu putem face fara El, si are faptele randuite pentru noi, mai de dinainte.
  El spune: „Fii credincios pana la moarte, si-ti voi da cununa vietii”. Cel neprihanit traieste prin credinta, si face toate gandurile rob ascultarii lui Hristos.
  Asa sa va ajute Dumnezeu pe Dvs, pe toti cei care citesc aceste randuri, si pe mine deasemenea.
  El este vita, noi mladitele, si ramanand in El aducem multa roada, in orice vreme, chiar si-n ultima luna de viata.
  Cu dragoste in Hristos.

  Iosif Baciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s