Biserica sub opresiunea celor care o finanțează

Biserica sub opresiunea celor care o finanţează  

Publicat de

În ultimii doi ani am asistat la formarea a două noi biserici – una în România la Arad și alta în Statele Unite în Phoenix, Arizona. În ambele cazuri pastorii seniori, cu ani de vechime în acele biserici sau chiar fondatori, dedicați lucrării într-un mod deosebit au trebuit să părăsească biserica unde au slujit, renunțând oarecum la toată munca lor și au luat totul de la început.

Fiind oarecum apropiat de acești doi păstori, mi-am putut da seama de ce au trebuit să ia aceste decizii radicale. Motivul de bază a fost acela că bisericile au ajuns în situația de a nu mai puteau fi conduse după principii biblice, ci după pretențiile sau interesele celor care le sponsorizau.

Yes or No

Am observat de asemenea că de cele mai multe ori ambii pastori au fost apreciați negativ pe majoritatea blogurilor creștine lăsând impresia ca cei ce aduc comentarii nu sunt interesați de adevăr.

Provocarea lor a fost fie să continue pe direcția greșită a manipulării și compromisurilor, fi să ia o decizie radicală și să schimbe totul. Sunt bucuros să constat că ambii au ales corect cu toate că prețul plătit a fost foarte mare. Îmi place să cred că mai sunt situații de felul acesta, în care  pastorii iau decizii radicale pentru a se elibera de compromisurile în care au ajuns, de multe ori cu bune intenții și chiar fără să-și dea seama. Felicitări tuturor celor care  sunt gata să plătească prețul  acestei eliberări.

No or Yes

         Eu cred că majoritatea slujitorilor pornesc bine în lucrarea de slujire, dar pe parcurs ei își schimba gândirea și prioritățile lăsându-se seduși de ideea că succesul se măsoară în realizări materiale cum ar fi clădiri, confort, resurse etc. Datorită acestui fapt ei se înconjoară cu tot felul de oameni dispuși să susțină financiar anumite proiecte ce necesită bani mulți, mai mulți decât comunitatea poate să dispună în condiții obișnuite. Adesea însă acești sponsori sunt lipsiți de spiritualitate, și hotărâți să controleze ce se face cu banii lor ca și cum ar fi investiți într-o afacere ce trebuie neapărat sa aducă profit fie el și de imagine sau publicitate. De fapt chiar așa și este, ei investesc bani în afaceri religioase. Păstorul însă, ajunge să nu fie atât de mult interes de condiția lor spirituală atâta timp cât ei sunt dispuși să dea bani mulți la biserică, bani de care el are nevoie pentru ași susține proiectele. Cei mai multi pastori care au construit clădiri mari, sunt supuși condițiilor, controlului sau manipulării persoanelor care au finanțat aceste proiecte. Ar fi bine dacă totul ar lua sfârșit la finalul construcției dar in cele mai multe situații, cei ce contribuie financiar cel mai mult vor rămâne cei ce vor influenta cel mai mult direcția acelei biserici O clădirea mare odată construită are nevoie de multi bani pentru întreținere.

Dacă apreciați că exagerez, vă propun să urmăriți cine are influența cea mai mare asupra păstorului din biserica voastră.

Pastorii care s-au încrezut în Dumnezeu în orice situație, au rămas în picioare și continuă să meargă înainte cu valorile biblice, dar cei care și-au pus nădejdea în oameni pentru succes (construcție, salarii, întreținere, proiecte) vor fi robi lucrurilor firești, fără valoare.

Mai poate oare un astfel de slujitor să predice sau să ia atitudine împotriva celor care adună averi prin înșelătorie și minciună, când aceștia le-au construit și susțin financiar micile sau poate marile lor regate religioase? Mai poate un astfel de păstor să ia atitudine față de membrii familiilor unor astfel de sponsori atunci când ei trăiesc în păcate sau compromisuri morale câtă vreme părinții lor încă sunt cei mai puternici finanțatori pentru păstrarea clădirilor dobândite tot prin compromisuri. Aceste biserici sunt condamnate ruinării spirituale, iar celor duhovnicești li se închide gura ușor amintindu-le mereu de bani pe care acești frați finanțatori i-au donat pentru construcție și care îi dau lunar pentru susținerea lucrării. În aceste biserici totul se rezumă la cum să adunăm mai mulți bani. Metodele de multe ori nici nu mai contează.

Ne mirăm apoi de faptul că biserica nu mai are nici o influență la cei necredincioși când noi apreciem exact aceleași valori și folosim aceleași metode pe care le regăsim în lumea de afara, când modelul ar trebui să fie Cuvântul lui Dumnezeu. Mai putem fi noi lumină pentru cei din lume?

Nu cred că ne putem permite să ignorăm la nesfârșit aceste situații. Cred că e timpul să spunem lucrurilor pe nume dar și să ne întrebăm cum să ieșim din această situație negativă.

            În primul rând cred că ar trebui să redescoperim adevăratele valori biblice ale bisericii.

Din punctul de vedere biblic, biserica locală nu este clădirea în care ne adunăm pentru programele noastre săptămânale ci este grupul de credincioși născuți din nou care se adună împreună pentru a celebra prezența reală și vie a lui Isus în mijlocul lor. Cu toate că recunoaștem la nivel teoretic această valoare la nivel practice adesea identitatea unei biserici locale este dată de clădirea ei.

            O altă valoare biblică abandonată la nivel practice este preoția universală. Asta înseamnă că păstorul nu este mai preot decât oricare credincios născut din nou. Acest adevăr trebuie coborât de pe piedestalul teoriilor frumoase la nivelul experienței și practicii creștine din biserică prin descentralizarea slujirii.

            Călăuzirea Duhului este o altă valoare pe care am redus-o la teorii, în practică cele mai multe biserici sunt călăuzite de ideile oamenilor influenți, de ambiții, dorințe deșarte sau orice altfel de lucruri lumești. Este drept că biserica locală se manifestă în contextul lumii materiale, fizice, dar ea este o instituție divină și legile ce o guvernează în ultimă instanță trebuie să fie legi spirituale care nu au relevanță în lumea fizică și ne sunt puse la îndemână prin Duhul Sfânt.

În al doilea rând cred că trebuie să părăsim sistemul lumesc de valori atunci când apreciem sau promovăm oameni sau lucrări. Cum s-a ajuns la situația de astăzi când cei mai mulți oameni din bisericile noastre pun bază pe clădiri și prosperitate lumească? Dacă suntem sinceri, putem să vedem că cei mai mari lideri în timpurile noastre sunt apreciați pe criterii lumești cum ar fi clădirea bisericii, numărul de membrii etc. Despre un astfel de lider spunem că are succes, este un bun administrator și merită să fie luat ca model.

Prin acest articol doresc să fac o provocare celor care încă se mai lasă provocați. De fapt provocarea nu-mi aparține mie cât adevărului biblic.

Dilema

Acest articol nu țintește vreo biserică locală anume, ci o stare generală de lucruri  pe care,  pe alocuri o consider chiar ca fiind disperată. De asemenea văd puține șanse de schimbare deoarece atât lucrătorii cât și membrii din cele mai multe biserici se complac și considera ca totul este OK. Totuși cred că Dumnezeu va conduce Biserica Sa și va ridica slujitori care se vor elibera de opresiunea sponsorilor.

16 gânduri despre „Biserica sub opresiunea celor care o finanțează

 1. Nu-i bai Cornel. Pina-i gata de cladit s-apoi de pus in functie, stai linistit. O numim iara, ca noi nu ne rusinam de ziua cincizecimii. Ba inca ne falim cu Duhul Sfint si cu Domnul Isus pentru ca vrem sa fim copii de Dumnezeu.
  Ca daca altii se falesc cu ceea ce stiu ei, asta e treaba lor. Ca acuma au scaune bune de pe care pot grai, esta iar treaba lor,…si ca vor da socoteala de cele graite si de rusinea de care dau dovada, iar treaba lor este. Totul decurge conform planului, stai linistit si sa ne rugam asa cum ne invata cuvintul din biblie. De acolo vine puterea, nu de la clotzanashi de care tu aduci aminte.Sunt destui care uneori cred ca sunt ceva, desi sunt nimic…cum este scris.

 2. INCALCARE GRAVA A DECIZIEI CONSILIULUI BISERICESC A CULTULUI PENTICOSTAL DIN ROMANIA: SPONSORII PENTICOSTALI AU ABANDONAT CUVANTUL „PENTICOSTAL” DIN DENUMIREA SI DOCUMENTELE UNIVERSITATII PENTICOSTALE FLORESTI, CLUJ – CURENTUL ECUMENIC, MARCA VLADI I. PUSTAN, S-A IMPUS

  Universitatea din Florești, cLUJ, va costa 10 milioane de euro și se va întinde pe 10 hectare

  http://www.stiridecluj.ro/social/universitatea-din-floresti-va-costa-10-milioane-de-euro-si-se-va-intinde-pe-10-hectare

 3. M-am straduit cu multa, multa atentie si rabdare sa patrund sentimentele tale de tristete ,Tristarule !. Ingrijorarile tale au baza si logica, dar parca totusi ,as dori sa contina si o infuziune confortanta de optimism cristalin ,de adrenalina sfanta generata din Duhul Sfant al Adevarului , trimis si numit de Mantuitorul : MANGAIETORUL !. (Duh pe care lumea nu-l cunoaste ,nu-l cauta ,nu-l doreste, iar cei multi din cei ce pretind ca-L au speculeaza credulitatea naivilor si umplerea pungii ori. . . nu realizeaza ca au primit un counterfit ce nu-i calauzeste spre Lumina , ii indeparteaza si mai mult de ADEVAR, ii adanceste constant si ireversibil in mocirla ratacirii , numita INTUNERIC ) . Vorbind despre AUTOSUGESTIE , PSIHOLOGIC SI MEDICAL ,si aceasta „impacare de sine” este defapt tot o arma a diavolului !.
  Ne autosugestionam ca-i fain si normal, ca nu-i dracu’ atat de negru, ca . . . la altii in biserica treburile si slujirea scartaie si mai rau .Periculos de caldicel, o zona de cnfort din incinta Casei Funerale !. Pecum Adi Gliga ,folosind talentul lui muzical, am si simt chemarea si datoria crestina izvorata din Dragoste pentru ADEVAR, sa impletesc un bici al desteptarii din somnul cel de moarte, un bici lung ,care la capatul lui sa aibe o pleasna de foc, precum torciul de sudura !. Caci mare este holda si secerisul dar. . .si foarte multi lenesi ce-si privesc pe furis ceasul de la mana ori de la celular ,asteptand un AMIN din incheierea predicii !.( ” -sa mai dorm putin, sa mai atipesc putin !”. Zorile sunt aproape iar „gornistul” se pregateste sa sune DESTEPTAREA !. God bless you and yours !

 4. Da,atat sponsorii,cat si rudeniile (clanul) influenteaza deciziile pastorul-comitet.
  Este monstruoasa si cealalta fata,coducere dictatoriala.
  Unde sa mai pui ca degeaba esti intelept si ai sfaturi bune ,caci daca esti sarac oricum nu esti nebagat in seama,avand un grad de influenta(schimbare),zero.Starea materiala si pozitia sociala influenteaza intr-o proportie covarsitoare luarea deciziilor.
  Poate nu ar strica o reformare.O grabnica recuperare a adevaratelor valori.Explicarea si aplicarea lor in contemporan.
  Au aparut si noi trenduri in biserici(bune sau dea dreptul periculoase),iar altii s-au inglodat in ritualuri,traditii,experiente.
  Traim vremuri cu o lupta oarba intre noi,incercand sa ne impunem punctele de vedere.
  Uitam sa mai traim ca Domnul Isus in vorba si in fapta?Vedem noi in fratele,sora noastra un alt madular al trupului,inzestrat diferit ,dar cu aceeasi natura?Manifestam unitatea prin dragoste?Sau fiecare isi vede de drumul,scopul lui….

 5. Nu vor lipsi niciodată indivizii plini de râvna de a manipula liderii bisericilor ca pe nişte marionete la teatrul de păpuşi, chiar şi în cazul în care nu fac nici o donaţie sau contribuţie.

  Însă liderii care tolerează sau chiar încurajează activ traficul de influenţă în biserici, ca recompensă a contribuţiilor sau donaţiilor substanţiale pentru construcţia şi întreţinerea unor catedrale sau alte proiecte megalomane, în final nu au decât să-şi reproşeze lor inşişi.

 6. Frate Mike, aspectul descris este de o realitate crunta. Dar , oare nu ne vorbeste deslusit biblia despre felul in care trebuie sa creasca si sa se inmulteasca biserica Domnului?
  Oare motivele nu decurg din incalcarea acestor precizari ale bibliei?
  Cel putin eu nu stiu sa fi intilnit cuvintul „sponsor” in biblie. Cit despre „DARURI” in numele Domnului, pentru folosul bisericii, da, am auzit. Sa cinstesti pe Domnul cu darurile tale ( extensie si materiale) da , inteleg.
  Cind se minte? Cind spui ca daruiesti Domnului din tot ce ai sau cind revendici ca ai dat, ca te-ai sacrificat? Oare care este adevarul despre documentul bisericii care arata cit s-a „daruit” peste an ca sa fie dedus de la taxe?Oare care este TAINA biblica a darului cind este scris cecul?Face ceva stinga fara sa stie dreapta?Toate acestea ,intr-o zi vor striga de pe acoperis! Greu , dar ce este fain este ca tot mai multi frati sunt alertati de aceste aspecte de nereguli, care de fapt duc la lipsa de putere tot mai acuta din adunari. Ma bucura faptul ca cineva incerca sa ridice steagul, ca mai sunt crestini care vor sa lupte lupta cea buna. Si asta in conditiile in care „curentul” merge clar in alta directie.
  Fii binecuvintat cu har si bucurii ceresti.

 7. Multumesc tare fain de sfaturile intelepte venite din inima ta Mosule. Sigur ca nu avem nimic mai important in viata decit DRAGOSTEA. Cred si am experimentat ca aceasta este temelia tuturor lucrurilor care se vor trainice si pina la urma vesnice.
  Dar sunt in alta dilema. Mosul meu drag, cum trebuie sa inteleg eu situatia unor frati, care prin ingaduinta Domnului reusesc sa planteze o adunare ( zis biserica) la care majoritatea ii spun ” biserica lu’ X” ?
  Care este ” sacrificiul” despre care se spune mai apoi cind se intimpla ca,cu Barbosul sau Lascau? Sau mai trist , in Portland unde ” cu nici un chip” nu a vrut sa se lase? Oare acesti frati planteaza adunari(biserici) sau isi construiesc propriile „cetati” in care sa-si instaleze tronul? Eu cred ca marea durere este in aceasta parte cind adunarea este privita ca propria feuda. Rutina, obisnuinta, calmul, linistea, comfortul… nu zic nimic de bani, dar se pot spune multe,… toate acestea eu zic ca sunt vicleniile Satanei cu care incetineste mersul in putere a adunarilor sfintilor. ACEASTA MI SE PARE MIE CA STA LA BAZA LIPSEI DE PUTERE in actuala miscare a crestinilor evanghelici. Si e mare lipsa.
  Stii ca ti-am spus ca sunt tinerel la credinta, dar Mosule, vreau sa cred ca nu stau chiar rau cu priceperea. Vad si nu vad rau. Vad si experienta mea ma ajuta sa inteleg foarte bine lucrurile.Si le inteleg pentru ca de multa vreme nu mai sunt duhovnicesti, sunt lumesti Mosule, sunt cele cu care am fost obisnuit inainte de a veni la Isus.Din ele am iesit!
  Ceea ce este frumos este ca tot mai multi incep sa simpta si sa recunoasca LIPSA DE PUTERE din biserica. Si asta este si bine ( ca recunosc) si si rau (ca ne confruntam cu asa ceva).
  Este de mare actualitatea ideea poetului : ce-i mina pe ei in lupta , ce dorea acel…
  Mosule, nu mi-e teama sa rostesc, dar se minte cu o usurinta greu de crezut in cazul unora care spun ca citesc si traiesc dupa cuvintul biblic. Si se tinde spre o lacomie materiala si de familie sau mic grup, cum nu-ti poti imagina. Si toate acestea se fac intr-o competitie cu lumea incit ai crede ca sunt in slujba lumii. Apropo de discutiile cu artistii de printre noi.Cineva, destul de inspirat a spus ca asa se intimpla in adunarile in care se inmultesc caprele. Apar si tapii. Grele vremuri Mosule si multe nu le inteleg. Nimeni nu accepta ceea ce este scris in biblia mea. Ca daca cineva este nascut din Dumnezeu NU MAI POATE pacatui, ca daca cineva spune ca traieste in EL, trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus, adica ispitit ca si noi in toate, DAR FARA DE PACAT. Si multe alte asemenea versete care sunt cutremurator de reale si de nesocotite in viata de credinta.Si biblia nu e o poveste.
  Si spune o sora (poate) ca unii sunt „blocati” , da, eu recunosc ca sunt blocat in cuvintul bibliei. Tocmai usurinta interpretarilor a facut de neaplicat Rugaciunea de pe Munte.
  Mosule, nu oi fi destept, nu oi fi intelept, dar vad de la o posta ce se intimpla in jurul meu.Nu am nevoie de „explicator”.Cel mai dureros pentru mine este atunci cind cineva din preajma mea imi spune ca ” mi-a vorbit Duhul Sfint”. Despre ce oare ii vorbeste? Sau si mai grav, oare cine ii vorbeste si despre ce? Este atit de usor de lamurit.
  Sansa mea este ca nu am fost chemat la asta. Deci cu Domnul Isus si cu DRAGOSTEA ,inainte. Fii binecuvintat cu multa sanatate, cu bucurii ceresti si har de la Domnul Isus.

 8. Mult adevar s-a scris in aceste randuri.Impreuna cu mai multe suflete cu care am stat si eu de vorba am ajuns la aceiasi parere pe care aceste randuri au concluzionat-o.Din nefericire asistam parca neputinciosi la asaltul acestor lucruri ce ne descalifica in ochii Domnului ca popor al Sau…Domnul sunt incredintat nu v-a sta nepasator „judecata va incepe de la casa Domnului.”

 9. Un articol bun.Mulat pe realitate…o realitate care reflectă,la fiecare în parte,ce anume pune pe primul loc în procesul complex de luare al deciziilor: realizările imediate sau mărturia unui cuget curat care este pe plac Domnului? E o chestiune de principiu și de conștiință la urma urmei.

  „…văd puține șanse de schimbare deoarece atât lucrătorii cât și membrii din cele mai multe biserici se complac și considera ca totul este OK…”

  Există mărturii ,din temnițele comuniste,..ale unor preoți cărora li s-a smuls unghia cu patentul pentru o chestiune de conștiință.Nu au putut să renunțe la principii chiar dacă au încasat ani grei de temniță,unde erau mai mereu bătuți până erau umpluți de sânge.

  Ce-i împiedică pe slujitorii de azi ,de orice nivel ierarhic .. să se elibereze de sub opresiunea sponsorilor ? Patentul?

 10. Tristarule, viatza noastra in lipsa dragostei,cu precadere cea familiala, este si devine un preludiu al chinului vesnic,o drama ce roade omul din interior precum cancerul ,si este premergatoare iadului ! .Cel lipsit de dragoste are privirea schimba, zambetul lui este un fel de ranjet teatral iar ridurile fetei si a sufletului i se inmultesc si se adancesc zilnic !. Dragostea si binecuvantarea traesc si coexista totdeauna intr-o stransa simbioza. Cel lipsit de dragoste nu este binecuvantat, nu este fericit , nu cunoaste bucuria vietii ! . El a intrat intr-o plasa si paenjenis ,este prins intr-o capcana, intr-un proces de dezintegrare, de otrava si rautate, controlat in intregime de diavolul. Fara ajutorul fratesc, fara Medic si tratament riguros, fara rugaciune devine fatal, ireversibil ! .Si asta se intampla celor ce au gustat odata din bucuria Vietii cu Isus, nu au veghiat apoi L-au vandut pentru un blid aburind, cu linte aurie . Caci scris este : „-cine nu iubeste, n’a cunoscut pe Dumnezeu. Caci El este DRAGOSTE !” .Simtim dragostea in permanenta, este vesnic cu noi copilasi odinioara sarmani si sceptici ,dar ce prin moartea si sacrificiul Mantuitorului, am ajuns privilegiati de miraculosul si incomensurabilul HAR , sa putem sa credem lucrul acesta !. Simtim in permanenta si intens aceasta stare pura ,fierbinte , de origine pur dumnezeasca -DRAGOSTEA ! . Ea nu este doar un atribut abstract ,de specula, dramuit , framantat ,machiat , vopsit si folosit de avari si materialisti ! .Dragostea poate fi impartasita prin exceptie doar de cei ce au inima curata !.Doar ei sunt coplesiti de ea ! .Iar pe un camarad de suferinta ce a ramas langa tine cand erai intr-o balta de sange,ce nu te-a tradat la greu ,ce a impartit cu tine ratia lui de paine amara, este revelator sa-l reintalnesti ,indiferent de starea vremii !. Sa fi iubit, Tristarule !

 11. Mosule, chiar daca este greu uneori sa crezi, eu te iubesc.
  Mai ales ca in ultima vreme am aflat si unele motivatii care sustin ideea, altele decit cele biblice. Treaba cu corturile ar trebui luata in seama in scris, sub semnatura privata.
  Apropo de istorie. A fost prin adunare un fost…actualmente frate Viorel T. Mare este puterea lui Dumnezeu. Nu stiu daca a lucrat si in perioada aceea de dinainte de ’77, dar poate ai auzit de el. Tot timpul cit a vorbit, m-am gindit cam cum ar fi fost sa te vad ascultind ce spune. Pina si imaginatia mea a fost luata cam „tare”.
  Fii binecuvintat cu har si pace sfinta.

 12. http://www.alibaba.com/showroom/church-tent.html.
  ( precum indispensabila roata de rezerva din portbagajul masinii ,Mos Ion Roata propune ca fiecere biserica evanghelica romaneasca din America sa-si cumpere si un cort ,cu coapacitatea de gazduire temporara , raportata la cel purtin jumatate din numarul membrilor ei ! )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s