Catedrala mântuirii neamului – încurajarea corupției

Ton

 

Catedrala Mântuirii Neamului. Cum încurajează Biserica Ortodoxă corupţia în poporul român

de IOSIF ȚON

La Bucureşti se construieşte o catedrală imensă, pe care Biserica Ortodoxă o numeşte „Catedrala Mântuirii Neamului“. Prin însuşi titlul acesta, Biserica Ortodoxă promite poporului român „mântuirea“. Ceea ce promite Biserica Ortodoxă este că în această catedrală ierarhii ortodocşi vor face slujbe, liturghii, acţiuni pline de „taine“, prin care vor „mântui“ poporul român.

Nimeni nu pare să aibă curiozitatea să întrebe: Ce promisiune este aceasta? Ce substanţă are ea? Cât adevăr conţine ea? Se solicită poporului român să doneze pentru această construcţie. Oficialităţile se grăbesc să doneze sume imense – din banii poporului, bineînţeles – pentru această construcţie. Dar, din nou, nimeni nu se opreşte să analizeze şi să explice promisiunea din titlul acestei catedrale şi să justifice această enormă cheltuială din banii naţiunii.

Este vremea să spargem această tăcere şi să provocăm discuţia de fond a acestei acţiuni atât de publice şi de centrale.

Despre ce „mântuire“ este vorba?

În creştinism, „mântuirea“ este opusul „pierzării“. Este eliberarea din robie. Este iertarea de păcate. Este împăcarea cu Dumnezeu.

Nici un om şi nici un popor nu se poate mântui pe sine. Dacă ai căzut într-o mlaştină, nu te poţi scoate singur din mâlul acela.

Nici o agenţie umană nu-ţi poate oferi mântuirea şi, dacă cineva ţi-o oferă, te minte, fiindcă îţi oferă ceea ce nu are.

Iată cum este efectuată mântuirea:

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea (întreaga omenire!) că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.“ (Evanghelia după Ioan, 3:16)

Şi iată condiţiile puse de Dumnezeu pentru mântuirea noastră:

1. Prima condiţie este formulată de Domnul Iisus Hristos: „Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit. Cine nu va crede va fi osândit“ (Marcu 16:16).

2. A doua condiţie reiese din modul în care Iisus Însuşi îi explică Apostolului Pavel procesul mântuirii. „Te trimit (la toţi oamenii) să le deschizi ochii, să se întoarcă din întuneric la lumină, de sub puterea Satanei la Dumnezeu şi să primească, prin credinţa în Mine, iertarea de păcate…“ (Faptele apostolilor 26:18).

3. A treia condiţie este formulată în aceste cuvinte: „Căci harul (bunătatea) lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat şi ne învaţă să o rupem cu păgânătatea şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie“ (Tit 2:11-12).

Din tot ce citim în Sfânta Scriptură rezultă clar că mântuirea pe care ne-a procurat-o Dumnezeu trebuie să ne-o însuşim individual şi personal, direct de la Dumnezeu, fără nici o intermediere umană.

Tragedia de la noi

Cândva s-a strecurat la noi învăţătura ciudată că mântuirea efectuată pentru noi de Iisus Hristos a fost depozitată în Biserica Ortodoxă şi prin actul acesta Biserica Ortodoxă a devenit magazia sau depozitul harului mântuitor, iar patriarhul, mitropoliţii, episcopii şi preoţii, prin diferite liturghii, transmit această mântuire poporului român.

De aici vine şi ideea să se construiască o catedrală centrală în care ierarhii Bisericii Ortodoxe, prin slujbe grandioase, să transmită mântuirea către tot neamul românesc.

Să fim atenţi şi să înţelegem care este ideea de bază: indiferent cum trăieşte poporul, indiferent în câte păcate se complace, atâta vreme cât ierarhii Bisericii Ortodoxe cântă liturghiile, ei procură românilor iertarea de păcate şi-i dau neamului românesc mântuirea.

Un om politic, cunoscut pentru viaţa lui păcătoasă, a spus recent: „Dacă mă spovedesc şi mă cuminec, totul este în regulă“.

Este clar pentru oricine vrea să înţeleagă că, atâta vreme cât Biserica Ortodoxă îi garantează iertarea de toate păcatele, poporul român nu are nici o motivaţie să-şi schimbe felul de a trăi şi să devină corect şi integru.

Aşa încurajează Biserica Ortodoxă corupţia!

Biserica Ortodoxă pretinde că procură poporului mântuirea. Dar această promisiune este falsă! Mântuirea nu este în custodia Bisericii Ortodoxe!

Avem nevoie de Reforma religioasă

În Evul Mediu, Biserica Romano-Catolică a pretins şi ea că poate ierta păcatele şi a început să vândă iertarea prin indulgenţe. Martin Luther, un preot catolic, a scris cele 95 de argumente împotriva indulgenţelor şi le-a afişatpe uşa catedralei din Wittemberg.

Rezultatul a fost că poporul şi-a deschis ochii şi oamenii au decis să se lepede de minciună. Reforma religioasă pornită prin acţiunea lui Luther a schimbat faţa Europei. Popoare întregi, trecând la un creştinism biblic, au ieşit din întuneric spiritual şi moral şi au intrat astfel în civilizaţia modernă.

Chiar dacă o face cinci sute de ani mai târziu, poporul român trebuie să aibă curajul de a face şi el Reforma religioasă, de a ieşi din întuneric şi de a intra în lumina transformării spirituale şi morale pe care ne-o oferă Dumnezeu prin Iisus Hristos.

Suntem chemaţi să ieşim din izolarea noastră ortodoxă, obscurantistă, şi să intrăm în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Suntem chemaţi din întuneric la lumină!

Pentru noi toţi, chemarea este formulată de Dumnezeu Însuşi, prin proorocul Isaia:

„Voi, toţi cei însetaţi, veniţi la ape, chiar şi cel ce n-are bani… De ce cântăriţi argint (adică, daţi bani) pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce daţi câştigul muncii voastre pentru ceva care nu satură?… Luaţi aminte şi veniţi la Mine, ascultaţi şi veţi trăi!… Să se lase cel rău de calea lui şi omul nelegiuit să se lase de gândurile lui, să se întoarcă la Domnul, care va avea milă de el, la Dumnezeul nostru, care nu oboseşte iertând.“ (Isaia 55:1-3 şi 7)

Iosif Ţon a studiat teologia la Oxford şi a obţinut un doctorat la Facultatea de Teologie Evanghelică din Heverlee-Leuven

60 de gânduri despre „Catedrala mântuirii neamului – încurajarea corupției

 1. cere calauzire Duhului lui Dumnezeu si citeste Biblia lasa studiul oricarei alte carti si numai asa ai sansa sa ti se deschida ochii si sa cunosti adevarul nu din contradictii care nu sunt nici ele biblice

 2. Preacuvioase Georgiel
  Ce-ar fi sa te opresti nitel

  Sa vezi ce ai de castigat
  Crezand Adevarul curat

  Si sa vezi ce ai de pierdut
  Zicand nu vreau nici sa aud

  Nici sa cunosc Si nici sa stiu
  Nici sa primesc dreptul de fiu

  Sa poti sa-alegi apoi voios
  Sa fii urmasul lui Cristos

  Urmand nu ritual grecesc
  Nici protestant si nici rusesc

  Ci-n pacea Duhului Sau Sfant
  Sa fii ca-n Cer si pe Pamant…

 3. Domnul Ton are studii inalte, dupa cum scrie mai sus. Si citeaza si din Sfanta Scriptura. Acolo scrie insa si ,, cine judeca pe aproapele sau, ucigas de oameni este”. Atunci cand vorbeste despre acel om politic ca este pacatos, l-a judecat. Si nu avea acest drept. Probabil politicienii neoprotestanti nu sunt pacatosi. Vorbind si despre protestantismul apusean, acesta a fost o cadere, in nici un caz o ridicare. Aceasta cadere a adus dupa sine lipsa harului mantuitor, care nu este depozitat in Biserica Ortodoxa – cum sustine Ton cu rautate si lipsa de informare – ci este oferit ion dar de Dumnezeu omului credincios, care este pe calea mantuirii. De aceea Biserica invata pe credinciosii ei sa lupte cu pacatul, pentru a nu pierde harul mantuitor.,,In ceea ce vei fi gasit, in aceea vei fi judecat” zice apostolul Pavel. Iar rezultatul promovarii protestantismului in apus, a rupt omul de har si l-a facut sa piarda constiinta pacatului. De aceea unii dintre ei au preoti femei, sau chiar homosexuali. E cea mai de jos cadere. Cine ne impune casatoriile homo, nu apusul ,,civilizat?” Unde este promovat pacatul ca si virtute,nu in Occident? Sa fim seriosi. Mantuirea nu o da nici patriarhul, nici episcopul si nici preotul. Aceasta se castiga prin efort personal, dar numai in tulpina care este Hristos, adica Biserica. Slujitorii Bisericii sunt doar ,, mijlocitori catre Dumnezeu” – asa zice Aposto;lul Pavel. E drept, unii sunt nevrednici. Dar oare este cineva suficient de pregatit pentru preotie? Dumnezeu se uita la sinceritatea si inima omului.De multe ori socotim nevrednici anumiti oameni dupa masura noastra. Se zice in popor ,,hotul striga hotii”. Un om curat ia aminte la caderila altora, la ,,paiul din ochiul altuia”, ci la ,,barna din ochiul sau”. Nu inseamna acum ca daca esti ortodox te-ai si mantuit. Calea spre mantuire este grea – ,, stramta este usa mantuirii” – si dureaza toata viata. I-as recomanda domnului pastor sa citeasca Filocalia si Vietile sfintilor, pntru ca se pare ca nu e inca pregatit sa citeasca Scriptura, al carei cuvant e ,, sabie cu doua taisuri si patrunde pana la despartitura sufletului si a duhului”. Matam ca o sa se arda, daca nu s-a ars deja. Vorba arhanghelului Gavriil cand a cazut Lucifer – ,, Sa luam aminte”.
  Cat despre Catedrala, Doamne ajuta. Toate tarile au si chiar mai mari. Merita si romanii pentru ca sunt credinciosii.
  Hristos s-a inaltat!

 4. Uite, as vrea si un Luther romanesc care sa-i invete pe romani sa citeasca si Biblia nu numai sa se duca la biserica. Cititul Bibliei nu exclude biserica, dupa umila mea parere. Biserica te confirma daca ai citit si ai inteles bine Biblia.
  eu vorbesc din punctul meu de vedere. Pee noi, cei din neamul romanesc trebuie sa ne uneasca neamul si limba, si sa nu ne dezbine credinta religioasa cum se intampla in prezent. Eu admir si-i iubesc pe romanii care nu injuriaza si nu arunca cu pietre in fratii lor romani care au alta credinta religioasa. Nimeni nu se naste catolic sau luteran. Se naste ca fiu al parintilor, apoi ca cetatean al tarii in care s-a nascut si abia apoi devine inscris intr-o religie, prin botez.
  Romanii mei stiu cand se tine postul, cand se tin parastasele, cate colive trebuie sa faci, dar care sunt cele 10 porunci mai rar gasesti. Cred ca nici renumitul Gigi nu le stie pe toate. Ca daca le-ar fi stiut n-ar fi ajuns la inchisoare.

 5. Sincer, nu cred ca este un lucru rau edificarea Catedralei Mantuirii neamului. speram dar nu stim ce finalitate va avea.
  Si casa poporului a fost ridicata de comunisti ca apogeu al vanitatii lor si acum se lafaie in ea anticomunistii, cel putin de suprafata. Are romanul o vorba intelepta : Nu-i pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimereste. Sper sa nu se intample asa si cu aceasta Catedrala cum s-a intamplat si cu Casa Poporului.

 6. Ce corupție mai mare vrei ca și aceea strecuratǎ ȋn deciziile reformatorului iubit, când i-a acceptat poligamia prințului german Filip I de Hessen? Pe la mijlocul secolului al XIX-lea se scria despre reformatorul german, ȋn conecție cu aceastǎ ȋngǎduințǎ, ȋn genul urmǎtor: „Puterea pe care Luther o afișează este puterea punerii unei fețe bune pe o afacere proastă, și dovada apǎrǎrii cu curaj a unui pas ciudat făcut.”

 7. Domnule Dani C, sunt evanghelic, am absolvit teologie evanghelică, slujesc într-o biserică evanghelică și momentan absolvesc în teologie catolică. Așadar repet: în principiu nu vorbesc în necunoștință de cauză.
  Cât despre profesorul Iosif Țon, este o persoană autentică dar dezinformată cum de altfel mullți teologi evanghelici. Vă sfătuiesc să studiați relația dintre Tertulian și mișcarea eretică montanistă din secolul II.

 8. Iata aici prezentarea unei infloritoare si autentice REFORME de desteptare a neamului nostru la Adevar ,ce pastreaza in miezul ei parfumul dragostei, sacrificiului , sfinteniei , ,martirajului si suferintei alaturi de Hristos. Paradoxal, aceasta reforma pastreaza in continuare radacinile infipte adanc in Dreapta Credinta pe care de altfel a fost intemeiata si zidita insusi Biserica Orotdoxa . Ca vrem ori nu, BOR a incoltit si s-a ridicat din ceata istoriei de inceput misionar al apostolului Andrei la nord de Dunare printre paganii traci pana la intemeierea cnezatelor si voivodatelor . Acest minunat parfum al reformei, raspandit de temerarii Iosif Trifa si Traian Dorz ,pretios vas de alabastru ,a fost spart in mii de cioburi si note informative scrise de Iuda pentru Securitate, pentru aprobarea unui pasaport de plecare la studii in West, pentru umplerea pungii cu arginti . . . . . La spargerea acestui vas pretios ce a imprastiat parfumul Dreptei Credinte printre zidurile inchisorilor, in intunericul din igrasia celulelor si camerelor de tortura , a contribuit din plin si tatal meu , ce a primit misiunea sa stea cat mai aproape de talentatul poet cu inima de aur : http://www.youtube.com/watch?v=OtIksbq0En4

 9. auzi istrate, tu esti departe si de teologie studiata, dar mai ales traita, te invit respectuos sa te abtii, ca oricum vb pe langa subiect

 10. prin ce demonstrezi tu ca teologia ortodoxa este superioara celei evanghelice?Ai studiat teologie de vreun fel? Te sfatuiesc sa nu te pronunti asa repede, tu nu esti un evanghelic autentic, ci unul vopsit asa. Mandrie este peste tot si la evanghelici si mai ales la ortodoxie, teologia ortodoxa e mai buna ca duce oamenii in ratacire, daca pt asta e ma buna, atunci asa sa fie!
  Cat despre Ton, chiar daca eu nu-i impartasesc in totalitate teologia, cred ca eu dar mai ales tu, in dreptul unui asa mare teolog (cu toate greselile lui), avem un singur drept, sa tacem, daca nu ne pricepem la ce vorbim.
  cat despre intentia bisericii ortodoxe de a construi catedrala pe banii publici sunt total impotriva.
  Mantuirea neamului nu o vei obtine pe bani si nici prin intermediul bisericii, chiar si ortodoxa sa fie. Citeste Efeseni 2.8 ca sa vezi cum se obtine mantuirea, apoi mai vorbim, daca mai am cu cine.

 11. Corupţia nu este ortodoxă sau catolică, pentru că există corupţie şi în noi penticostalii, ba chiar şi în baptişti. Nu cred că putem emblema pe un penticostal corupt ca purtător de corupţie catolică. „Corupţia” este o entitate iar „forma noastră creştină” este o entitate diferită. Două cuvinte ale dvs. nu mi se găsesc în micul meu comentariu: erezie şi atac. Nu apar nici în articolul pastorului Ţon. Poate că aţi reacţionat la expresia „reacţie antiortodoxă”. Dar cine ştie dacă personajul dvs. „Ian Crisiande” n-o fi meritat această chelfăneală.

 12. Va invit sa cititi articolul de la linkul de mai jos sa aflati ce s-a intamplat in tarile in care a invins reforma:

  http://www.ziaruldegarda.ro/31-octombrie-1517-ziua-nastere-reformei-protestante/

  Tot romanul, de la elitist pana la cel mai natang, este de acord ca reforma este necesara in invatamant, economie, sanatate etc. Deci prin aceasta acreditati faptul ca lucrurile au tendinta sa se degenereze, sa se indeparteze de adevar, ca sa nu-si mai serveasca scopul. Ei bine, in mod paradoxal, multi din cei care sunt de acord cu reforma in orice sector, nu sunt de acord cu reforma in religie. Oare biserica nu s-a indepartat de original? Desigur, au existat oameni care au avut un comportament exemplar pe linie etica. Ei bine, daca diavolul nu a putut sa-i foloseasca pe acesti oameni atragandu-i in diverse curse, a reusit sa-i amageasca sa introduca tot felul de obiceiuri in biserica, pentru a-i indeparta pe oameni de invatatura lui Hristos. Astfel ca, actualmente intr-o biserica ortodoxa clasica, se practica tot felul de liturghii care nici nu ajuta nici nu incurca, in loc ca preotul sa-i confrunte pe oameni cu un mesaj de la Dumnezeu, adresat mintii, care sa produca schimbare in comportamentul lor. Schimbarea nu se face in mod miraculos, participand la nu stiu ce matanii. Transformarea mintii are loc cand mintea este confruntatat cu un mesaj adresat ratiunii. Sfantul Pavel a spus ca ei, apostolii, „rasturnau izvodirile mintii”. Cum rastoarna preotii actuali izvodirile (debitarile) mintii unui om care are de gand sa provoace suferinta cuiva, daca ei in loc sa prezinte un mesaj rational se plimba cu cadelnita in mana intre „templu si altar”?

 13. Eu sunt ORTODOX ,dar sunt cu totul de acord ce a afirmat domnul IOSIF TON.
  DESTEAPTATE ROMANE ! ACUM ORI NICIODATA CROIESTE-TI ALTA SOARTA !

 14. INTREBARE RETORICA -in constiinta si viatza romanului ,ce este mai sanatos : 1. Un cuget curat si iubitor de semeni ,un ritual zilnic de igiena sufleteasca impreuna cu MANTUITORUL ?
  ori 2 . Falsitate doctoral-diplomatica ,ura ,divizare speculativa ,comfortul occidental al mandriei desarte, toate bine aurite si poleite de Cel Rau atat filozofic cat si teologic, sub o masca teatrala a „adevaratei credinte ” ??!!

 15. Textul de mai sus,dat în circulație publică de fr.Iosif Țon a găsit ecou și pe un sait cu naționaliști înfuriați,care susțin cu entuziasm proiectul Catedralei Mântuirii Neamului și s-a interpretat ca un atac împotriva Ortodoxiei și a Neamului și nu ca intenție de demascare a corupției.Binențeles replica e una incendiară.
  Puteți accesa pe pagina mea:”Țon demască- Coja contraatacă”.
  Suntem chemați să privim situația cu imparțialitate.

 16. Oameni buni, vreau sa las spre comentariu o idee:

  Dzeu imparte oamenii in 2 categorii : „oi si capre „.

  El cunoaste doar doua tipuri de oameni buni si rai ….nu catolici,ortodoxi,baptisti, penticostali,evanghelici,lutherani…etc.
  Culoarea hainei tale… nu determina caracterul OMULUI de OAIE …capra sau LUP…

  Omul crestin si bun, a fost trimis ca o oaie in mijlocul lupilor, fara putere de a se apara ….scopul lui Dzeu fiind ca si LUPUL sa fie tranformat in miel … Crestinii, din primul secol nu s-au putut apara si poate nici nu au vrut …ci mureau cintind pe arenele romane..aratindu-le tiuturor ce inseamna sa fii miel si crestin …si totusi Dzeu a schimbat caracterul multor Lupi si capre in mielusei…. astfel crestinismul a ajuns si la NOI ….cei de azi care discutam despre crestinism, mintuire, biserica etc…

  NU te lasa biruit de rau ci Biruieste raul prin BINE ! Acest rau, MICUL BOB de RAUTATE exista in fiecare OM…si totusi fiecare si-l poate stapini….daca vrea !
  Ni se da dreptul sa ne criticam pe noi insine si nu pe altii …

  Avem dreptul si datoria sa aratam DRAGOSTEA lui Dzeu pt fiecare OM, indiferent de culoarea hainei lui.

 17. Unde voi gasi Cuvantul
  Ce exprima Libertatea ?…
  Harul ce-a aprins Pamantul
  Nu cumva e Bunatatea ?…

  Din iubirea credincioasa
  Adevarului ce doare
  Intr-o tara-asa frumoasa
  Intr-o Natiune ce moare

  Lipsita de cunostinta
  In coruptie-n minciuna
  De milenii…” la credinta”
  Cine-ar putea sa ne spuna?…

  Si-au raspuns cu mare fala
  Ca sa mantuim tot Neamul,
  Construim o catedrala
  Vedeti ?… Am invins Islamul !…

  Unde esti tu… Stefan oare?…
  Mai vezi tu „ceruri deschise”
  Cand ei vin sa te omoare
  Cine-I Rege ?…Cine-nvinse ?…

 18. „Mergand inapoi la origini, putem spune ca ortodoxia este rezultatul punerii in practica a ideii lui Grigore Taumaturgul ca religia pagana poate fi absorbita in crestinism prin simpla schimbare a numelui zeitatilor la care ne inchinam…. Asadar, ortodoxia este caderea din crestinism in paganism . Acestea sunt cuvinte grele, dar iata, ne-am luat trei sferturi din aceasta carte pentru a ajunge in mod sistematic la aceasta clara, inevitabila si trista concluzie….” pag.221-222 din =Caderea in Ritual = de DR. Iosif Ton

 19. Pentru, Ioan Bâle, Toronto.si Ian Crisiande nicaieri aiurea. Imi pare rau sa-ti spun dar esti total pe dinafa in ce priveste doctrina mantuirii in biserica ortodoxa. „Biserica mantuitoare” propovaduind ideea ca biserica este cea care da mantuirea. Ii iubim pe fratii nostrii ortodocsi si acest articol nu este un atac la adresa lor ci sanctioneaza o erezie. Ura voastra impotriva unui om este prea mare ca sa mai puteti gandi lucid.

 20. Sfanta Liturghie cuprinde tot ce a spus Domnul Iisus. De aceea Ea este Dumnezeiasca si este calauzita de Duhul Sfant fiind alcatuita de un Sfant, nu de un eretic zis reformist care doar a studiat, nu a trait teologia ca Sfintii Lui Dumnezeu

 21. Catedrala Mintuirii Neamului

  Aceasta catedrala va avea istoria ei ca si alte catredale. Fie ca se va transforma in moscheie casi catedrala Sfinta Sofia din Constantinopol fie ca ca se va transforma in apartamente casi alte biserici catolice sau protestante din Europa. Coruptia I-a corupt pe toti ca pe vecinii nostri sirbi si din ortodocsi convinsi au devenit musulmani pina in zilele noastre. Daca oamenii nu fac deosebire dintre palariile cardinalilor ortodocsi si turbanele turcilor istoria nu ne iarta.
  Petru Laze

 22. De aceea cred ..că Luther nu a greșit traducând și făcând accesibilă Biblia tuturor oamenilor. Nu s-a greșit atunci când…prin intermediul Reformei..lumina Adevărului a strălucit în Evul Mediu.

  I like Martin Luther !

 23. D-le misucroito, este indispensabil ca fiecare cetățean al lumii să aibă Biblia în casă și să o citească. Sfintele Scripturi sunt indispensabile și suficiente pentru a-L cunoaște pe Hristos în mod personal. Totuși Scripturile nu sunt suficiente pentru o teologie exhaustivă. Doar cine are uneltele hermeneutice indispensabile poate da învățătură și altora. Să nu uităm că Luther, Calvin și Zwingli au fost buni cunoscători ai tradiției și în speță a teologiei patristice.

 24. Distinsi domni….ca un roman „vrednic „de traiul din romania si la curent cu blestemul de mii de ani lasat peste aceasta tzara simtindu-l la propriu pot sa afirm ca imi este smuls cel mai elementar simt patriotic iar o piatra insemnata de povara o aduce biserica ortodoxa …. aceasta biserica ce in numele religiei cultiva ignoranta si contribuie la jefuirea acestui neam… se spune ca distrugerea unei natiuni se bazeaza pe doua notiuni… distrugerea educatiei si eradicarea identitatii religioase. Cand vad anumite fetze bisericesti inteleg lucrarea antichristului si cu durere afirm faptul ca… nicaieri nu am mai intilnit lideri politici hoti si talhari prin definitie.. lipsiti de cel mai elementar simt patriotic… si conducatori ai unei religii instruiti parca in a tine neamul acesta cat mai departe de adevar. folosind cuvintul conducatori ai unei religii.. nu ma refer doar la biserica ortodoxa… sunt destui pastori si evanghelisti insemnati cu fierul rosu in inima… si in fapte… cunosc personal pastor camatar.. cunosc personal pastori mincinosi si vicleni… si daca noi toti am asculta si l-am lua pe mintuitor ca exemplu si am iubi aproapele cum ne=a iubit el.. doamne in ce lume paradisiaca am traii

 25. Fr. Petre Lascău,
  zilele astea am fost întrebat de către prof. Ion Coja,de ce eu și noi evanghelicii nu scriem Isus cu doi „I”..și dacă se și discută în cercurile evanghelice despre scrierea corectă a acestui numr,care corect românește ..se scrie cu doi „I”.
  Vă întreb și eu pe d-stră aici.Am observat că fr. Iosif Țon scrie cu doi „I”.

 26. Chestia cu ” Luther a luat Biblia din mâna celor care aveau instrumentele hermeneutice..și a făcut din fiecare credincios un papă”,de unde ai scos-o? El a studiat și a tradus Biblia,nu a luat-o din mâna nimănui.Nici măcar din mâna celor care adunau bani cu lada de la oamenii care erau amăgiți că mântuirea se cumpără cu bani.
  Aha!.. Sau a deranjat faptul că Scriptura ,tradusă și tipărită, a ajuns și la bieții oameni.

 27. E timpul sa rupem tacerea
  Sa spargem tiparele vechi
  Vazand ce corupta-i puterea
  Butoaielor fara perechi

  E timpul sa spunem pe nume
  Povestilor Clerului-ler
  Ce tine in noapte-o Natiune
  Romana mintind-o cu fler

  ( Iar cine-ar dori sa primeasca
  Azi „Caderea in Ritual”
  Il rog sa deschida-o ferastra
  Spre cartea ce-i vine in dar…)

 28. Este reala,adevarata coruptia din sistemul ortodox,insa ingrijorator este ca si mediul evanghelic are coruptie,acoperita fatarnic cu aceasi haina,imbracata la intalniri.
  Santem lei in adunari si nici macar pisici in exterior.Noi, evanghelicii,nici macar nu luam public pozitie impotriva unor aberatii care inainteaza cu repeziciune in societatea noastra(exp.homosexualitatea),pe cand „blamatii” striga.
  Au cam apus vremurile in care evanghelicii schimbau cu repeziciune mediul,anturajul lor.
  Ma ingrozesc,avand sentimentul ca defilam sub stindardul „iti merge numele ca traiesti ,dar…” Nu cumva traim din amintiri?

 29. Situatia bisericii pe vremea lui Luther este total diferita ca situatia bisericii ortodoxe din Romania.

  Luther nu a reformat catolicismul. Luther a iesit din mijlocul catolicilor.

  Calvin nu a reformat catolicismul, I-a declarant anicristi si a iesit din mijlocul lor

  Ortodoxismul ca si catolicismul nu poate fi reformat. Anticristul nu poate fi facut procrist

  In Romania reforma s-a produs… exista evanghelici in aproape toate orasele si satele,.

  Chemarea reformarii se aude in Romania ” pocaiti-va si credeti”

 30. Domnule Mocanu Aurel, călugărul augustinian Luther nu era chiar așa erudit precum se dorește a crede în anumite cercuri evanghelice dezinformate. O abordare holistică a istoriei scoate în relief faptul că Luther a împrumutat majoritatea ideilor reformate de la teologul, filozoful și umanistul Erasmus de Rotterdam. Unul din primii intelectuali contactați de Luther pentru a-i cere sprijinul a fost Erasmus care evident a refuzat propunerea. Erasmus și-a dorit o reformă din interior și nu o rupere a bisericii. Să nu uităm că Luther a folosit ca bază traducerea latină a lui Erasmus pentru a traduce Biblia în limba germană.
  Reforma a fost pe cât de utilă pe atât de dăunătoare. Luther a luat Biblia din mâna celor care aveau instrumentele hermeneutice indispensabile și a făcut din fiecare credincios un papă. Așa se explică haosul evanghelic, mii și mii de denominațiuni care duc lupte teologice inutile (a se vedea de exemplu dezbaterile infinite dintre arminieni și calviniști). Sacerdoțiul universal și suficiența Scripturii au avut ca și consecință o confuzie universală în care fiecare interpreta textul sacru cum îl ”inspira duhul”. Să nu uităm că au fost fracțiuni anabaptiste anti-trinitare. În Münster, anabaptiștii au impus poligamia forțată.
  Protestantismul și catolicismul din vremea lui Luther nu mai există (a se vedea Conciliul Vatican II – Karl Rahner, Teilhard De Chardin, Henri de Lubac, Hans Urs von Balthasar, Karl Barth, Rudolf Bultmann, etc.)
  Cât despre sprijinul obținut de Luther de la prinții germani, a fost evident o problematică politică nicidecum teologică. Germania a folosit prilejul pentru a deveni independentă de Roma. Când în Germania au izbucnit insurecțiile țărănești, Luther nu a ezitat să se alieze cu puterea politică.
  Din păcate au trecut vremurile bune în care ateul admira morala creștină (sunteți pe cale de dispariție). Astăzi, noul ateism luptă cu zel pentru a eradica definitiv orice formă de religie din societate (a se vedea Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Stephen Hawking, etc.).
  Ceea ce a ținut creștinismul occidental în viață au fost teologia de înalt nivel și cultura creștină de o valoare inestimabilă. Catedralele vor rămâne peste veacuri mărturie și piatră de hotar. Așadar, catedrala mântuirii neamului probabil nu va mântui neamul acesta, dar în mod cert ea vă spune generațiilor care vor veni că creștinismul are ceva frumos și măreț de spus.

 31. Domnule Mucanu, felicitari !. Da ,intradevar dumneata ai reusit sa creionezi corect sforile afinitatilor „traditional-rasaritene”din spatele noii cortine zisa”DEMOCRATIE” !.Sfori ce au ramas mai departe foarte bine intinse,ancorate si neclintite si dupa pseudo-revolutia din ’89. Inclusiv in razboiul civil de cernere, divizare si dezintegrare a fostei R.S.F. Jugoslavia , biserica ortodoxa romana a jucat un rol important in sprijinirea crizei Ksovo . Oare asta reprezinta loaialitate fatza de crez ,ori sentimente traditionale lipsite de puritate si sfintenie ??!! . Totusi ,printre crestini de valoare ce au suferit pentru credinta in Isus hHristos greco-catolici, ori „razvratiti” din „Oastea Domnului”,eu am intalnit si autentici preoti crestini ortodocsi , frati in Hristos,ce-l urmau pe Mantuitorul dintr-o inima curata !. . Daca oameni cu simtamintele lor vor intra cu sfiala si frica de Dumnezeu sa-L slujeasca in noua catedrala cu nume atat de promitator, efectul va fi pozitiv, de trezire !.Apoi stim si vedem in evenimentele din viatza noastra cum intradevar Dumnezeu lucreaza in chip miraculos si. . . misteios !. Observati cu mare atentie cine defapt se opune, se impotriveste cu mai mare indarjire la acest temerar deziderat si indemn crestin de mantuire a neamului nostru !. Ma intreb oare,pastorul Vladimir Pustan va fi invitat la festivitatea de deschidere a acestui mult disputat edificiu de aducere inchiare si slava lui Dumnezeu ??!!. Eu sper ca DA !

 32. @ să ne revizuim și noi soteriologia funcție de Scripturi
  Speram cândva să văd o şcoală unită şi utilă, cu unele personlităţi penticostale de vârsta dvs. (+/-), dar timpul se toooot duce! Se va mai întoarce vreodată?

 33. Ioan Cadar,
  eu sint evanghelic si prezint mantuirea, mai degraba ca domnia ta decat ca fratele meu evanghelic; Dr. Iosif Ton.
  Frate Lascau,
  Fratele Ton, critica ortodoxismul in nume personal? Sper ca da! Nu cred ca e autorizat de vreo denominatiune sa o faca, darmite in numele evanghelicilor.

 34. Domnule Nelu, sunt evanghelic și știu cu cine am de a face. Mândrie spirituală, bârfă, ură, , prostie, superficialitate, tradiționalism, bigotism, fundamentalism ca la evanghelici greu găsești.
  Oamenii sfinți sunt meta-denominaționali și trans-culturali. Și nu în ultimul rând, teologia ortodoxă este net superioară teologiei evanghelice.

 35. Domnule Iosif,daca ai fi un crestin adevarat nu ai judeca pe nimeni(ce ai de castigat,din contra chiar) judeca D -zeu pe toti, noi sa ne ingrijim de mantuirea noastra!

 36. Frate Bâle.
  Sunt cu totul deacord cu Dvs. Ar trebui să ne revizuim și noi soteriologia funcție de Scripturi, mai ales în cele sesizate de Dvs. Cu toate acestea subiectul pastorului Țon are meritele lui în ceea ce privește rotodoxia vis-a-vis de corupția din țară. Când corupției i se asigură o justifcare teologică, ea nu mai poate fi oprită de legi. Mă întreb, dacă nu cumva și unele din doctrinele noastre fac exact același lucru?

 37. Iosif Ţon demonstrează că şi românii dau oameni inteligenţi, creştini. Numai Dumnezeu mântuie, nu o clădire, nu o icoană, nu un cadavru prezentat drept moaşte: ATINGEREA MORŢILOR ADUCE DUHURI NECURATE 7 ZILE: NUMERI 19.11 / ÎNCHINAREA LA LUCRURI FĂCUTE DE OM, DE DEGETELE OMULUI, ADICĂ LA IDOLI ESTE PEDEPSITĂ:
  ISAIA 2.8

 38. Frate Lascău,
  Eu nu sunt ortodox, ci penticostal, şi vreau să rămân astfel. Însă ceea ce ni se dă să citim acum este o reacţie antiortodoxă a pastorului Ţon, care nu poate înlocui un mic tratat de soteriologie.
  Când ni se spune „că mântuirea pe care ne-a procurat-o Dumnezeu trebuie să ne-o însuşim individual şi personal” este destul de adevarăt, dar dacă ni se mai adaugă „direct de la Dumnezeu, fără nici o intermediere umană”, acest adaus introduce un sofism. Cu privire la aspectul individual al mântuirii evanghelicii sunt excelenţi, în detrimentul mântuirii colective, parte pe care ar trebui să ne-o actualizăm biblic.
  Biblia spune că Dumnezeu „mântuieşte pe poporul care se smereşte”, că va mântui Sionul, Ierusalimul, Israelul. Isus „va mântui pe poporul Lui de păcatele sale”, iar Isus este Mântuitorul trupului. În epistolă găsim despre „mântuirea noastră de obşte”.
  În ce priveşte intermedierea umană, nouă ne-ar putea fi incomede unele părţi din Biblie, care afirmă:
  – M-am făcut tuturor totul, ca, oricum, să mântuiesc pe unii din ei.
  – Stăruie în aceste lucruri, căci dacă vei face aşa, te vei mântui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă
  – Mustraţi pe cei ce se despart de voi; căutaţi să mântuiţi pe unii…
  Dacă suntem antiortodocşi, de ce n-am fi şi antiluterani, anticatolici, anti anglicani etc. etc. ?

 39. Stimate Dle dr. Iosif Ton,
  Martin Luther a reusit nu numai pentru ca era un erudit care a vazut limitele catolicismului, dar a reusit si pentru ca puterea laica l-a sprijinit si aparat precum imparatul Carol al V-lea, Guvernatorul Saxoniei, etc. Singur nu putea reusi.
  Cine din interiorul bisericii ortodoxe romane sa faca ceea ce a facut Luther ? Nu cred ca exista. Sa presupunem ca s-ar ivi un Luther romanesc. Va putea el supravietui ? Va putea el sa fie auzit ? In niciun caz. De ce ? Pentru ca pe esicherul politicii romanesti nu exista nicio somitate si nicio entitate care sa sprijine aceasta idee. De ce ? Pentru ca urmare puciului gorbaciovist din decembrie 1989, intreaga clasa politica si si administrativa s-a creat pe criteriul afinitatii fata de Moscova. Ca doar nu era sa organizeze Gorbaciov acel puci sangeros ca sa dea Romania pe mana Vestului. Biserica ortodoxa romana este sora mai mica a bisericii ortodoxe rusesti, in marea familie ortodoxa. Influienta slavona si ruseasca se face in tara noastra prin intermediul bisericii ortodoxe. A fost si este un instrument cheie in mana bolsevicilor si comunistilor. Tocmai de aceea au confiscat comunistii patrimoniul bisericii greco-catolice si l-au daruit bisericii ortodoxe. Pentru ca nu puteau manevra in cadrul bisericii unite asa cum manevreaza in cadrul bisericii ortodoxe.
  Deci nu aveti nicio sansa de a schimba fata ortodoxiei. Urmasii Tarului Petru I tin cu mana de fier in slujba lor biserica ortodoxa. Mana de fier este atat de puternica incat nu s-a reusit nicio dizidenta de secole, nu s-a reusit un protestantism ca la catolici.
  Si inca ceva. Nu stiu daca la celelalte culte preotii si pastorii sunt platiti de la stat, dar la BOR salariile sunt de la stat. Astfel ca statul decide pentru cler atat ca salariu cat si ca pensie. Credeti ca vor predica altceva decat ceea ce li se spune de „sus” de la conducere ?
  Deci se poate schimba ceva numai daca o mare putere laica face acest lucru. Asa au fost imparatul Carol V pentru Luther, Regele Sigismund pentr unitarienii din Transilvania, nu mai stiu ce rege pentru anglicani in Regatul Unit, nu mai retin ce cneaz i-a trecut pe khazari la religia mozaica, s.a.m.d.
  In cazul nostru, daca Putin nu-si da acordul, nimic nu se va schimba in biserica ortodoxa, inclusiv in biserica ortodoxa romana.
  Ceea ce am comentat este o parere personala care poate fi adevarata sau nu. Este o simpla parere, nepartizana pentru ca sunt mai degraba ateu decat un crestin, sau pot zice mai bine un ateu cu morala crestina.

 40. D-nule Adorian ,

  In viata unui om ce este mai important : ”Biserica (ortodoxa) si Sfanta traditie” sau cuvintele Domnului Isus si Evanghelia ?

 41. Domnule Iosif Ton imi place de d-voastra ca vorbiti despre religia ortodoxa ca toti ceilalti pastori neoprotestanti, este decizia dumneavoastra sa va alegeti religia si din punctul asta va respect, dar de ce nu spuneti si despre marile biserici baptiste sau penticostale care s-au facut cu fonduri de la Dumnezeu direct, dar Catedrala Ortodoxa este incurajare a coruptie. Cum este cu aruncatul pietrei? Sau ati inceput ofensiva de evanghelizare sau mai bine zis manipulare a populatiei cu orice mijloace, doar o sa puteti sa va atrageti mai multi membrii la cultul dumneavostra?

 42. Intrebare retorica : in anii de apriga teroare comunista din Romania ,dzlantuita asupra crestinismului , in ochii Atotputernicului Dumnezeu, ce este mai pretuit : un doctorat ” biblic ” obtinut in West ,facilitat de un pasaport tip „Secera si Ciocan ” , ori . . . ani grei de inchisoare, sacrificati in lupta pentru Libertatea Dreptei Credinte ???!!!

 43. Din punct de vedere ortodox mântuirea se obţine în felul următor:
  „8. Căci în HAR sunteţi mântuiţi, prin CREDINŢĂ, şi aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu;
  9. Nu din fapte, ca să nu se laude nimeni.
  10. Pentru că a Lui făptură suntem, zidiţi în Hristos Iisus spre FAPTE BUNE, pe care Dumnezeu le-a gătit mai înainte, ca să umblăm întru ele.”
  (Efeseni 2:8-10)

 44. misucroitor, imi pare rau sa iti spun dar asta e adevarul cel grait de Iosif Ton, deci te superi sau nu biserica ortodoxa cam tot ce face e impotriva bibliei, de al pupatul mostelor si pana la botezul copiilor , si de la iertarea pacatelor si pana la promiterea mantuirii daca iti dai dariile catre biserica, asa ca cum ziceam mi-ar place sa fie cum zici tu dar biserica ortodoxa e departe tare de adevar si asta nu o spun asa ca alte biserici cum ar fi cele noi apostolice nu sunt si ele fara cusur , dar ortodoxi sunt deja rataciti rau

 45. Dumneavoastra, domnule Adorian, ce alternativa aduceti. pe langa critica? Ati citit macar o carte scrisa de acest teolog evanghelic pentru a putea face o astfel de critica? Sau ati ascultat cateva din expunerile dansului? Ar fi mai intelept sa veniti cu argumente din biblie in loc de acuzatii, (in cazul in care ati studiat biblia si chiar va intereseaza problema mantuirii)

 46. Adorian, sursa e ce se face nu ce se spune. Ca la sursa toti ne ducem la Biblie.

  Nu inteleg cum poti tolera acest popor crestin care daca aduni statisticile cu cati se imbata, cu cati curvesc cu cati fura, cu cati blastama nu mai ieste statistica. Poporul acesta este unul din cele mai ipocrite de pe fata pamantului. Macar sa zica ca alte popoare ca nu vrea sa aiba de a face cu Dumnezeu.

  Isaia 29:13 „Domnul zice: „Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinsteşte cu gura şi cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, şi frica pe care o are de Mine nu este decât o învăţătură de datină omenească.”

 47. Domnul Iosif Țon dă încă o dată dovadă de superficialitate și dezinformare teologică. L-aș sfătui să înceapă prin a studia teologie ortodoxă direct de la sursă (de exemplu, Dumitru Stăniloaie) iar mai apoi să-și expună punctele de vedere public.
  Din păcate Iosif Țon și multitudiunea pseudo intelectualilor evanghelici români, își alocă dreptul de a vorbi cu zel despre lucruri pe care nu le cunosc și nu le înțeleg. Boală specific românească și adesea evanghelică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s