11 gânduri despre „Păstorul e vinovat… Zâmbetul de sâmbătă

 1. Domnule Tristarul,
  Toate popoarele care azi exista pe acest pamant, au religiile lor si numai crestina ci si mozaica, hindusa, islamica, etc. Aceste popoare au rezistat si exista datorita ADN-ului lor care le-au facut sa supravietuiasca, ADN dat de la Dumnezeu si nu de vreo credinta.
  Numai ca unele popoare crestine traiesc mai bine pe acest pamant si altele mai prost. Printre acestea din urma ne numaram si noi, dupa parerea mea.
  Mai mare dragoste de Isus si de Dumnezeu cum o au calugarii si inaltii prelati nu cred ca o au mirenii de rand.Inaltii prelati si calugarii/calugaritele nu au perpetuat neamul romanesc, la ei s-a oprit neamul romanesc.
  Perpetuarea s-a realizat din dragostea lumeasca(a barbatului si a femeii) si din dragostea nemarginita pentru fructul dragostei, copii. Pentru copii lor au luptat romanii de-a lungul secolelor. Stramosii nostri au avut mare dragoste de copii lor si de urmasii lor. Chiar si azi, mercenarii domnului presedinte Basescu pe care-i trimite peste tari si mari se duc tot pentru copii lor, sa le asigure un trai si un viitor mai fericit. Ca omul are si o credinta, ca aceasta se suprapune cu neostoita dorinta a romanului de a-si apara familia, copii, neamul.
  Acum traim vremuri noi, cand cel mai bine te aperi pe tine si iti aperi si neamul nu cu „vitejie” cu pistolul sau cu sabia ci cu multa invatatura. Din pacate nimeni nu-l invata pe roman acest lucru si nici el, saracul, nu realizeaza acest lucru. Uitati-va ce se intampla de ani de zile cu rezultatele la examenele de bacalaureat sau la testele nationale. Dezastru pe linie. Intra azi la liceu si absolventi cu nota 3 sau patru. Cum sa ocupe romanul un loc de munca in concurenta cu un strain in acest moment al mondializarii ?
  Nu cred ca Imperiul habsburgic, catolic, a dorit sa ne germanizeze si nici cel otoman sa ne turcizeze. In schimb fratii nostri ortodocsi din Rusia tarista si cea bolsevica aproape au rusificat populatia Basarabiei. Nu erau tot crestini ortodocsi si in Basarabia si in Ardeal ?
  Raman la parerea, deocamdata, ca tot ADN-ul si cromozomii si genele date de la Dumnezeu sunt cele care definesc un popor.
  Nu stiu daca avem cele mai bune gene. Am existat si pentru ca fiind un popor „iubitor”, „milos”, „bland” etc, am fost tocmai buni sa fim slugi la fel de fel de imperii. Daca eram prea razvratiti cate imperii ne-au tavalit prin tzarana tzarii de mult ne exterminau. Asa, fiind blanzi si docili, ca asa eram noi ca sa ne salvam viata noastra si a copiilor nostri sau ca asa ne invata religia, am supravietuit imperiilor. Dar ce pret am platit. Suntem coada Europei si nici nu vad cale sa ne salvam.
  O sa traim mai departe la periferia Europei cu gandul probabil ca vom trai bine in Rai.
  Neamul romanesc nu a fost si nici nu este in vreun fel avantajat de Dumnezeu. Este si va fi la periferia Europei daca ceva nu se va schimba radical in constiinta si gandirea lui. Ceea ce in conditiile actuale mi se pare irealizabil.

 2. N-am uitat dar traiesc cu speranta ca-i iubiti pe toti romanii indiferent de opiniile lor sau gandurile lor, pur si simplu ca sunt si se autodefinesc ca romani.

 3. „Din pacate, din punctul meu de vedere neamul romanesc este dezavantajat in aceasta situatie. Este greu de explicat, dar asa cred ca este.”

  Spui aceste cuvinte ca fiind convingerea ta si poate ai si motive.
  Dar hai sa gindim „materialist-dialectic”, ce zici?
  Daca nu era credinta in Dumnezeu ( eu cred ca o avem de pe vremea dacilor ca la acea vreme era un lucru extraordinar sa ai credinta monoteista) ia fa o socoteala de cite ori puteam fi huni, tatari, turci, etc
  Daca nu era Credinta in Dumnezeu, 200 de ani sub ocupatia habsburgica se pierdea de 200 de ori limba romana care se vorbea doar dou ore la biserica si doua la scoala la catiheza.Si sa ne gindim ca la aceasta ora crestinii romani sunt „evanghelistul” nu numai ai Europei!!!
  Daca nu era credinta crestina poporul nostru nu era caracterizat de dragoste, de mila, de dor, de multe alte sentimente ceresti.( iaca asa)
  Doar trei motive pe linga altele, care ma fac sa nu fiu de acord cu tine.
  Daca mai punem si nemasurata dragoste de Dumnezeu care ne aduce mintuirea, cred ca poporul roman are motive sa spuna ca este avantajat. Sa nu uitam sa spunem despre ficare bine ce il aem de la Dumnezeu.Si nu avem putine. Fii binecuvintat.

 4. E doar o motivatie a oitei pentru ratacirile ei dese – Ea are G.PS. (dar poate ca nu stie sa lucreze cu el) Biblia– apoi, a uitat ca Pastorul Cel bun a spus ,–oile mele ma cunosc si ma urmeaza(nu se ratacesc). Ma amuzam cind un ,,pocait ” cunoscut si ruda cu mine–calca pe bec si motiva intotdeauna –ispita – iar eu il intrebam –unde ai fost cind a venit ispita aia ?? aproape de Domnul?? sau de ala cu cornite??

 5. Nu am o parere prea buna fata de cei ce-si tin incuiate cunostintele intelectuale si „lumina” pe care poate o poseda. Am intalnit multi oameni egoisti care nu-i luminau si pe altii cu ceea ce ei stiau. Poate ca asa ne-a lasat Dumnezeu, sa luptam pentru existenta pe acest pamant, pe viata si pe moarte iar cine este mai „pregatit” profesional si intelectual sa-l invinga pe cel „nepregatit”. Singura „lumina” care se transmite cu toata staruinta este cea religioasa. Din pacate, din punctul meu de vedere neamul romanesc este dezavantajat in aceasta situatie. Este greu de explicat, dar asa cred ca este.

 6. Scuze, am postat fara sa verific. Am scris miotitza in loc de mioritza.

 7. Probabil pastorul era un ateu anticrestin si nu suporta ca oitele lui sa se calauzeasca dupa Biblie.

 8. Cred ca miotitza, in mintea ei de credincioasa, s-a gandit la Biblie ca la un GPS. Da, frumoasa metafora. Cinste cui i-a creat-o!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s