Sărbătoarea Fiilor Bisericii Baptiste din Roșia

Page061

Gânduri de la Sărbătoarea Fiilor Bisericii Baptiste din Roșia – 18 August 2013

Aflată la a cincea ediție, Sărbătorea Fiilor Bisericii Baptiste din Roșia a reunit, după unele estimări, circa 200 de persoane (aproximativ 150 de baptiști și vreo 50 de penticostali) venite din Revetiș, Sebiș, Pâncota, Ineu, Buteni, Almaș, Rădești, etc.
Serviciul divin festiv a fost coordonat de Marcoi Pavel – actualul pastor al Bisericii Baptiste din Roșia și Vasile Dronca – Pastor al Bisericii Baptiste din Vârfurile și reprezentant al roșienilor de pretutindeni.
La intrare, fiecare participant a primit un pliant care conținea, pe o parte, cuvântul de bun-venit din Ps. 122:1, însoțit de două imagini: drumul spre satul natal (Evrei 12:13-14) și steagul Lui Isus (Isaia 11:10).  Pe cealaltă parte erau trei fotografii ale clădirilor Bisericii Baptiste din Roșia în trei momente de referință: anul 1909 (clădire care avea pe fațadă sus cele două stele ale lui David), anul 1959 (clădire imensă, demolată de comuniști), și anul 2013 (casa în care se adună cei 2-3 credincioși baptiști rămași în momentul de față).
Dintre cei 12 pastori pe care Biserica Baptistă din Roșia i-a avut de-alungul vremii, au fost prezenți și au luat cuvântul: Marcoi Pavel (Rădești), Stoica Dumitru (83 ani, Buteni), Moț Gheorghe (Buteni). Mai sunt în viață dar n-au fost prezenți: Cocis Gheorghe (88 ani, invalid), Dobrei Sandu (Revetiș) și Crișan Florin (Sebiș).
Au mai luat cuvântul și alți câtiva pastori roșeni: Dronca Vasile (Arad), Dronca Teodor (Sebis), Petru Lascău (Phoenix, Arizona – Mesaj scris, trimis prin internet), Barac Adrian (Sebiș – are soacra din Roșia) și Lazăr Marius (Sebiș – nepotul lui Tudor Emilian, care a fost lucrător local).
Au mai luat cuvântul doi octogenari:Guia Ioan (88 ani – roșian din Sebiș), și Lascău Gheorghe (84 ani – roșian din Pâncota). De asemenea a cuvantat și Dronca Nelu din Timișoara (fiul lui Dronca Giuri – fost responsabil local de Biserică, decedat).
Un cor de peste 20 de roșieni, dirijat de Lazar Ioan din Sebiș a împodobit slujba divină prin cântări duhovnicești. Cristea Marioara (78 ani, din Sebiș – fiica a unui fost pastor roșian, Cristea Moise) a recitat o poezie.
La final, toată adunarea s-a deplasat la locul fostei clădiri a bisericii, demolată de comuniști în 1959. Acolo, s-au citit versete biblice, s-a cântat și s-a înălțat o rugăciune.
Întâlnirea s-a încheiat cu poze și cu agape pregătite la căminul cultural  și în alte două case.
Există dorința să se continue anual acest eveniment.

pastor Teodor Dronca – Sebiș

Un gând despre „Sărbătoarea Fiilor Bisericii Baptiste din Roșia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s