La cârciuma lui Ioel – Toronto Blessing (3)

carciuma

Începutul

În 20 ianuarie 1994, Biserica Toronto Airport Vineyard Fellowship, păstorită de John Arnott a început o serie de patru întruniri la care a fost invitat să predice Randy Clark, pastor al Bisericii Vineyard din St. Louis, Missouri. După ce acesta suferise o depresie și lucrarea sa intrase într-un fel de stagnare, a căutat noi mijloace să-și împrospăteze lucarea, particpând la întrunirile organizate de Rodney Howard-Browney la Biserica Rhema Bible Church, a lui Kenneth Hagin, din Tulsa, Oclahoma. Acolo a primit „ungerea” lucrării „râsului sfânt”, pe care l-a adus bisericii sale. Când știrea s-a răspândit, oamenii au început să vină la biserică din pricina fenomenului, și apoi au început invitațiile de a „molipsi” și alte biserici cu „beția duhovnicească”. Astfel se face că în 20 ianuarie, după predica lui Randy Clark, John Arnott și conducerea acestei biserici s-au simțit copleșiți de uimire văzând întreaga congregație răspunzând chemării pentru rugăciune la altar. Ceea ce a urmat a fost perceput ca o puternică cercetare a Duhului Sfânt, caracterizată prin manifestări fizice, care includeau căderi la pământ „odihna în Duhul”, tremurături, smucitiri, râs zgomotos, plânsete și gemete, o stare ca de beție, o intensă activitate fizică a participanților, ca fugă prin sală, sau sărituri pe loc, sunete de animale, prorocii, sau vedenii și o serie întreagă de alte experiențe mistice. Cu toate că manifestările de aceste gen nu sunt o noutate pentru cercurile penticostale și charismatice, martorii susțin că ele au fost mult mai intense și numărul celor cuprinși de ele mult mai mare.

Întrunirile cu Randy Clark au continuat timp de zece seri în loc de patru planificate inițial, ca apoi să fie planificate și conduse de pastorul John Arnott și echipele sale, în fiecare seară. Se consideră că din ianuarie 1994 și până în 1996, peste 300,000 de creștini din multe țări ale lumii au făcut pelerinaje la Toronto. Dintre ei cam 10% au fost din Marea Britanie. Foarte mulți din pelerini au fost pastori împreună cu soțiile lor, lucrători care mărturiseau că erau obosiți și plictisiți de viața lor creștină și slujbele lor lipsite de viață. Unii au descoperit că întorși acasă fenomenul se repetă cu credincioșii din bisericile lor, care experimentează aceleași manifestări ca la Toronto. De fapt liderii de la Toronto nu se feresc să spună că „ungerea” este transferabilă, sau contagioasă.

O serie de biserici din Anglia au devenit focare de răspândire ale fenomenului Toronto Blessing, cum ar fi Holy Trinity, Brompton, Queens Road Baptist Church, Wimbledon și Southerland Christian Centre.

În Anglia se consideră ca Eleonor Mumford, soția lui John Mumford supraveghetorul din partea de sud-vest a Londrei, din cadrul confesiunii Vineyard, care s-a întors de la Toronto în mai 1994 și a vorbit bisericii anglicane Holy Trinity Brompton, unde soțul ei era și pastor. La terminarea serviciului mulți au experimentat același fenomen ca la Toronto, unii mărturisind că au fost vindecați sau împrospătați în Duhul.

În raportele engleze se admite că peste 5000 de biserici au fost afectate de fenomenul de la Toronto.

De obicei cei ce participă la Toronto sau la alte întruniri de acest gen, ascultă predica presărată cu o sumedenie de glume, mai ales pe seama celor care nu cred lucrarea râsului”, pe seama tristeții vieții lor, presărată cu argumente biblice în favoarea râsului și bucuriei în Duhul, după care oamenii sunt invitați să vină „la altar” sau în față, unde în urma rugăciunilor lui Arnott și a echipelor sale, cad la pământ să „se odihnească în Duhul”, fiind sfătuiți să stea acolo unde se află și să se „îmbibe” cu Duhul, în timp ce echipele de mijlocitori se roagă pentru ei din nou și din nou. Au loc diferite manifestări care au cuprins mii și mii de vizitatori la biserica din vecinătatea aeroportului din Toronto – râs necontrolat, numit și „beția în Duhul”, plânset puternic, căderi la pământ, convulsii și tremurat, sărituri și țopăituri, strigăte și răgete, lătrat sau grohăit ca porcul, vedenii, prorocii, etc. Sunt rapoarte prin care femei căzute la pământ trec prin dureri și manifestări similare nașterii. Sunt îndemnate să „nască”, probabil noua ungere sau manifestare pe care o experimentează.

După aproximativ 6 luni de la începutul „trezirii râsului” din Toronto, numărul celor care participaseră la întruniri a depățit cifra de  50.000 de credincioși. Mișcarea a atras atenția mediilor de informare în masă, ea devenind curiozitatea buletinelor de știri și a paginilor ziarelor. Evident că atracția principală au fost întotdeauna manifestările bizare ale celor „băuți la bodega lui Ioel”. Descrierile ziarelor abundă de o terminologie inexistentă până acum în legătură cu biserica creștină, cum ar fi „menajerie”, „grădină zoologică” etc.

Să avem oare de-a face într-adevăr cu o „trezire a râsului”, sau să fie vorba doar de „râsul unei treziri”, o trezire a lumii prin râs, sau o trezire de râsul lumii?

Ceea ce distinge fenomenul de la Toronto de alte experimente de acest gen, sunt de fapt două inovații. În primul rând râsul necontrolat, isteric ce însoțește întrunirile de la Toronto. Dacă altă dată, pe vremea lui Wesley el a fost catalogat ca o influență străină, demonică, el dispărând imediat ce Wesley s-a rugat pentru victimele lui, acum râsul isteric este considerat o „beție sfântă”, cel căzut pe jos în convulsiile lui fiind îndemnat să bea în continuare din „fântâna lui Ioel”. O a doua caracteristică a acestei „treziri” este că oamenii umblă prin sală scoțând sunete animalice, în special lătrat de câine și răgete de leu. Dacă răgetele de leu sunt văzute ca manifestări ale „Leului din Iuda” (Domnul nostru Isus Christos), pentru lătratul de câine și grohăitul de porc nu ni se dau explicații.

(va urma)

15 gânduri despre „La cârciuma lui Ioel – Toronto Blessing (3)

 1. TRIST! FOARTE TRIST CA NU CITITI CUVANTUL SCRIPTURII SI NU LUATI AMINTE LA EL SI VA TINETI DE MISACARI ERETICE SATANISTE VENITE DIN IAD ,CARE AU IMPANZIT PAMANTUL ! SI LE MAI SI APARATI! INNAPOI LA BIBLIE SI POCAITIVA IN SAC SI CENUSE !!

 2. Te rog sa ma ierți frate Lascau . Nu te cunosc dar nu vreau sa fi supărat cumva pe mine . Seara cind vin de la lucru ma uit pe Facebook si pierd vremea cu comentarii un pic mai acide.
  Nu știu ce a fost la Toronto nu apar acele manifestări.
  Nu cred ca Dumneavoastră ați fost acolo?
  Oricum pacea lui Isus e cea mai importantă sa Domneasca între noi copii lui. Daca sunteti de acord ?

 3. Darurile Spirituale nu pot fi tagaduite! Dumnezeu nu se schimba! El a dat daruri spirituale bisericii primare,El poate da aceste daruri si bisericii de azi. Biblia zice ca trebuie sa cercetam duhurile , cu scriptura! Atunci cand omul se aporpie de Dumnezeu si cere daruri spirituale supranaturale trebuie sa se pregateasca prin post si rugaciune o perioada de timp!Inaintea Lui Dumnezeu nu poti veni oricum! Astfel de manifestari (manifestari gen ras, tavalit tipat, latrat grohait) nu sunt manifestarile Duhului Adevarului! Duhul Sfant se manifesta pasnic! Acele manifestari pot fi de influentate de firea pamanteasca a oamenilor care vin oricum in fata Domnului, nelasand Duhul Sfant sa ii sfinteasca!

 4. Cine poate sta-n picioare
  In refluxul rasului?
  Cine-i viu si nu mai moare
  In oceanul plansului?

  Cine distorsioneaza
  Soapta Duhului cel Sfant
  Si cine-o armonizeaza
  Cu Mielul smerit si bland?

  Cine sant prigonitorii
  Cine sant cei prigoniti?
  Cine-s batjocoritorii
  Si cine-s batjocoriti?

  Cine-i cel ce nu-i mai pasa
  De parerile de jos
  Ci vrea doar sa-I fie casa
  Fericitului Cristos?…

  Cine si-a ratat misiunea
  Cand rasul Duhului Sfant
  Poate cuceri Natiunea
  Ca in Cer si pe Pamant?

 5. Dorin. Îmi dau seama că ești adeptul acestor găselnițe carismatice și că te-a enervat tare de tot postarea mea. Se pare că nu-ți prea vine de râs și dovedești din comentariul tocmai făcut că ai un ”duhul trist și plin de ură”
  În toată postările mele încerc să studiez fenomenul acesta citind o serie de alte păreri ale unor oameni care au fost și au studiat fenomenul. O fac fără răutate și ură cum spui dumneata. Încerc să ajut pe cei care o iau pe o cale rătăcită și să le deschid mintea. Am obligația să-mi folosesc discernământul și să nu iau totul de bun cum se pare că o faci dumneata. Pentru creștinul de azi, dușmanul nostru nu e așa de periculos în localurile de care vorbești, pentru că sunt sigur că un creștin sincer nu le vizitează. Satan e periculos pentru că duminica merge la biserică…

 6. Ai fost tu sa vezi cum se manifesta cundalini?
  Nu mai cita pe alți. Du te tu si verifica inainte sa vb.

  Manifestările de cădere pe jos si rîs nu au nimic rau in ele doar pentru cei care au un duh trist si plin de ura. Frate bucurate ca Tata e bun si da Duhul Sfint celor ce il cer nu un sarpe.

 7. Intr-o perioadă în care site-urile și bloggurile se întrec în a prezenta scandaluri cu pastori, can-canuri și „știri creștine” pescuind like-uri și cerșind ratting cu câte un pastor (fie el teleevanghelist, fie șarlatan,impostor, escroc financiar) care a căzut în imoralitate sexuală, sau compromis financiar ori abuz de putere sau delapidare de fonduri ,doresc sa va transmit un articol pozitiv despre cum Dumnezeu isi cheama in linia a doua pe cei pe care i-a slefuit,modelat si prelucrat ceva ani prin Cuvantul si Duhul Sau.

  http://nazireat4him.blogspot.ro/2015/01/erwin-lutzer-cum-sa-te-retragi-din.html

 8. Cei care stiu adevaru stiu ca asta este un duh „ascuns” diavolic..”simptomele” de la lucrarea asta sunt la fel ca la hinduisti si alti religi pagane..just google „kundalini” si „shaktipa”. Pina azi lucrul acesta nu a stat in Toronto dar s-a manifestat peste toate lumea, mai ales in SUA (Bethel Church, Crowder, Todd Bentley, si alti) si timp cu timp o sa apare si in Europa..Caci astazi toti vor sa fie ca Bethel Church, ca muzica e asa faina si ii mainstream. Aveti grija si nu puneti prea multa valoare pe asa evenimente care atrag multi oameni, fiecare sa citeasca biblia sa si sa sustine biserica lui si cultura de-acolo unde l-a pus Dumnezeu. Stay you, stay true.

 9. Cum a fi fost Inceputul
  In Spatiul Pustiu si Gol?…
  Lumina gonind Trecutul
  Si-Ntunericu-n Sheol?…

  Cand Isus Fiul Mariei
  Gonea apele in vin
  Cu Vestea Imparatiei
  Bunatatii… ca destin,

  Cu minuni si cu povete
  De tamplar printre pescari…
  Printre cei ce vreau sa-nvete
  Cum sa fie… Preoti Mari,

  Cum sa promoveze Tora,
  Randuiala, daca vreti
  Printre cei din diaspora
  Gamalielici orbeti?…

  Cum o fi razbit si mustul
  Printre limbile de foc?
  Cum o fi reusit gustul
  Sa de verdictul pe loc?…

  „Ce vrea sa zica aceasta?”
  Sfantul Petru da indemn
  In Cer s-a deschis fereastra
  „Fratilor ce sa facem?”

 10. I Corinteni 2:14Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuie judecate duhovniceşte.

 11. Binevenit mesajul acesta, pentru generatia tinara.
  Dumnezeu sa ne calauzeasca de a traii si implini cuvintul Sint al Domnului asa cum este.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s