Toronto Blessing – Manifestările (1)

manifest

Manifestările:

Voi enumere și comenta pe scurt câteva din manifestările pe care le puteți întâlni la orice întrunire la care este prezentă „ungerea” de la Toronto, așa cum le-a sintetizat în iunie 1996, la Conferința Metodistă Anuală, raportul Comisiei acesteia pentru Credință și Ordine (Faith and Order Committee’s Report to the Brithish Methodis Conference, Methodist Publishing House, June 1996).

1. Căderea pe jos, care este denumită și „Slain in the Spirit” (Înjunghierea în Duhul) sau „Resting in the Spirit” (Odihna în Duhul). O mare parte a participanților la o întrunire de tip Toronto Blessing (și nu numai acolo), cad la pământ, cad pe spate mai ales la atingerea pastorului sau predicatorului. Oameni special instruiți cu prinderea celor care cad îi așează pe covor, ba chiar în unele cazuri (mai ales la femei) îi și acopăr cu pături sau cearceafuri gata pregătite în acest scop, ca „odihna” să fie după toate regulile.

Cu toate că voi reveni la căderile acestea atunci când vom dezbate suportul lor biblic, teologic, doresc să spun câteva lucruri:

a. Majoritatea căderilor menționate în Scripturi (Avram, Genesa 17:3; Daniel, Dan. 8:17-18; Petru și Ioan, Matei 17:6; Saul din Tars, Fapte 9:3-4; Ioan, Apoc. 1:17) sunt acțiuni spontane ale unor persoane copleșite de prezența lui Dumnezeu, lucru ce cotrastează mult cu covoarele noastre și cu „prinzătorii” instruiți gata să ne așeze cât mai comod la dușumea.

b. Cei care au căzut în Scripturi înaintea divinului, au căzut cu fața la pământ și nu pe spate cum se întâmplă azi.

c. Suspectez căderea pe spate ca un element învățat, intrat în conștiința creștinilor americani sau din alte țări, care „știu” că așa trebuie să te manifești atunci când „simți cercetarea” Duhului lui Dumnezeu. Credincioșii români, care n-au fost învățați de nimeni că trebuie să cadă în prezența Domnului, nu cad, chiar dacă uneori sunt „ajutați” de cei ce se roagă pentru ei. În schimb tremură. De aceea în Romania penticostalii n-au fost porecliți „holy rollers” (sfinții care se tăvălesc) ci „tremurici”.

2  Plânsul, este comun întrunirilor de tip Toronto Blessing. Găsim multe locri în Scriptură în care se menționează plânsul. În cea mai mare parte ele evidențiază o reacție naturală, previzibilă a experienței umane (vezi Genesa 27:38; Rut 1:9; Psalmul 137:1, Isaia 25:8, Matei 26:75, Luca 19:41, Ioan 11:35, Fapte 20:37, Filip. 3;18, Apoc. 5:4, etc.). În unele ocazii, plânsul este un răspuns la prezența lui Dumnezeu (vezi 2 Împ. 20:2-3., Ezra 10:1, Ioel 2:12, Luca 7;38). Când lacrimile vin din același motiv, al prezenței lui Dumnezeu, atunci ele sunt sănătoase și terapeutice. Dacă însă sunt rezultatul manipulărilor persoanei în cauză sau a altora ele își pierd orice semnificație pozitivă.

3. Tremurături și scuturături. Fenomenul întâlnit în Scripturi este de asemenea un act spontan ca răspuns la puterea, prezența, sfințenia, judecata și Cuvântul lui Dumnezeu (vezi Exod 19;16; Ezra 9:4; Daniel 10:11; Matei 28:4; Luca 8:47; Fapte 7L32). Cu toții trebuie să ne ducem până la capăt mântuirea noastră „cu frică și cutremur” (Filipeni 2:12-13). Este oare vorba despre același lucru atunci când cei căzuți pe jos se zvârcolesc convulsionat, lovind din mâini și picioare?

4. Râsul. Numit și „râsul sfânt”, despre care unii autori spun că nu este nici râs nici sfânt, este probabil ceea ce caracterizează cel mai mult întrunirile Toronto Blessing. Cu toate că vom reveni la textele Scripturii cu privire la râs, trebuie spus că el este mult mai rar în Biblie. Texte, cele din Genesa 17:17; 21:6, sau din Psalmi 126:1-2, descriu o exprimare a bucuriei sfinte ca o reacție la bunătatea harului divin acordat cu generozitate. Biblia însă menționează râsul de multe ori ca batjocoră, ca sfidare (Neemia 2:19; Luca 6:25), amintindu-ne că nu orice râs este plăcut lui Dumnezeu (Iacov 4:9). Textele sfinte ne spun că bucuria adevărată poate să se exprime prin râs, dar ea este mult mai mult decât râsul. Îngrijorarea care o stârnește manifestarea de la Toronto este că râsul este „nefiresc”, nenatural. Unii spun că de aceea este „sfânt” tocmai pentru că nu este natural.

Consider că este normal oricărei ființe umane să râdă când este provocată de o situație comică sau de o glumă. Nu este natural, sau normal să râzi fără motiv. Cum poate fi interpretat râsul homeric și isteric al cuiva care ascultă o predică fără ca predicatorul să spună nimic umoristic? Unde putem găsi precedente scripturale unui asemenea comportament?

Va urma

20 de gânduri despre „Toronto Blessing – Manifestările (1)

 1. http://vimeo.com/118668082
  Grave Soaking, Holy Ghost Bartending, and Toking the Spirit
  from Calvary Chapel of Santa Barbara PRO 4 days ago
  How can supposedly Christian, Spirit-filled churches reduce the true Person and work of God’s Holy Spirit to some kind of force or energy-wave that men and women can control and transfer to one another, while also disrespecting and humiliating the Person of God’s Spirit by marginalizing Him into pop-culture terms associated with spiritual-remnant absorption at cemeteries, or getting spiritually drunk or high? Many contemporary churches openly blaspheme the Holy Spirit with gross negligence in not recognizing the third Person of the Trinity with the honor, majesty, and “fear of the Lord” that He is due.

 2. Am săpat mult Azusa Street. De aceea sunt penticostal și nu altceva. Sunt îngrijorat de cei care discreditează revărsarea Duhului Sfânt, nu doar prin cesaționism ci și prin comportamente și găselnițe teologice. Îmi spun și eu o opinie. Nu sunt pus pe săpături.

 3. Cred că trebuie coborât chiar mai mult vre-o 109 ani până la episodul ,, Azusa Street ” . De ce doar pâna la Toronto ? Vă sperie ce ați putea găsi acolo? Mergeți până la capăt dacă sunteți puși pe săpături . Curaj fraților !

 4. ACESTE LUCRURI TREBUIAU PUBLICATE ACUM 15- 20 ANI !! MULTI CRESTINI SI CHIAR PASTORI STIAU BINE CE SE INTAMPLA ! E BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA! DAR AR FI FOST MULTE VICTIME SALVATE DE LA ACEASTA MISCARE SATANICA PUR SI SIMPLU SI NU, NICI MACAR CARISMATICA ! COMENTARIILE DE MAI SUS CARE APARA ACEASTA MISCARE SANT DOVADA CAT DE MULT S-AU INTINS ACESTE SATANISME! ANII NU SE MAI INTORC,RAUL FACUT E GREU DE REPARAT CINEASTIUT SI APUTUT PUBLICA SI NU AFACUT-O O SA-SI IA RASPLATA CUVENITA ! DAR MACAR DE ACUM INCOLO TREZITI-VA TOTI CARE APARATI CE SE INTAMPLA IN TORONTO SI NU NUMAI ACOLO CACI ACESTI SATANISTI SE DEPLASEAZA PESTE TOT UNDE GASESC LOCURI POTRIVITE DE DESFASURARE SI INSELARE .NICI NU TREBUIE SA VA DEPLASATI DE ACASA II VEDETI PE APROAPE TOATE POSTURILE CRESTINE DE TV ! NU MAI COMENTATI IMPOTRIVA FRATELUI SI ALTOR FRATI ,CARE AU PUBLICAT SI ASA PREA TARZIU ACEST ARTICOL! POCAITI-VA SA NU AJUNGETI IN IADUL VESNIC CU BIBLIILE IN MANA SI IN HOHOTE DE RAS!! IMISCAREA DIN TORONTO PENTRU PRECIZARE PENTRU UNII COMENTATORI CONFUZIONATI ESTE MISCAREA IMAPARTIEI SATANEI ! NU VA MAI AMAGITI SI INSELATI ! INNAPOI LA BIBLIE SI LA POCAINTA IN SAC SI CENUSE !

 5. Din pacate asa au aparut si penticostalii pe str. Azusa , cu aceleas manifestari .Marturie sta cartea lui Frank Bartleman – Strada Azusa – Radacinile miscarii penticostale din zilele noastre , carte aparuta cu ocazia centenarului acestei miscari .
  . O recomand calduros tuturor penticostalilor si carismaticilor . Mai jos am scos cateva doctrine si manifestari din carte pentru cei ce sunt certati cu lectura :

 6. Acest subiect nu II aduce Slava Lui Dumnezeu.Orice imparatie dezbinata impotriva ei insasi nu poate dainui…

 7. Subiectul e de actualitate,in adunariile noastre se vede o molesala ,o racire si cineva ce zice hai sa reimprostam atmosfera ,ca sa ne simtim bine si noi ce nu mai alti sa se laude cu adunarea lor ,si asa ne trezim ca incepem cu o cantare mai antrenanta,cu un ridicat de mana si nu mai spun de batiala .aproape de dans (tinem doar ritmul frate,noi nu dansam) si ne bazam doar pe ce simtim ,dar cu viata suntem pe coclauri,vrem doar minuni fara pocainta si sfintire ,vrem doar bunastare fara munca ,ca de e grea munca,visam cai verzi pe pereti.Trebuie sa ne intoarcem la Scriptura ” la Lege si la marturie” si pastrat echilibru intre credinta de la nivel doar mental si experientele care o insotesc,dar care sa fie conform cu Scriptura,tot ceea ce e revelatie in afara ei nu e de la Domnul.Domnul nu vorbeste in afara Scripturii.

 8. Ce trist

  că toți pocăiți ignoranți și fuduli își fac apariția pe aici frate Lascău cu comentarii primitive.

  dorin tu ești din alt film!

 9. fratilor cu voi n ajungi la capat. ce nu va place e necioplire.Fie ca iti place fie ca nu exista frati cu pareri diferite (ca mine) care si le pot exprima mai deschis(ca mine). Toate acestea fac parte din libertatea de exprimare de care inca ne bucuram toti.
  Repet sunt indignat de faptul ca sustinatori ai cultului penticostal ca fratele Lascau incearca prin acest blog public sa dezinformeze si sa arunce cu noroi in manifestari noi necunoscute de domnia lui catalogindule ca lucrari demonice.
  Eu nu apar manifestarile din Toronto dar am participat la intilniri unde s a practicat aceasta bucurie insotita de un cuvint profetic si de o simulare a caderi pe spate toate facute cu acordul meu.A fost ceva deosebit prin faptul ca am experimentat dragostea comuniuni cu frati toate in prezenta Duhului Sfint.A fost o experienta plina de sens in care am simtit dragostea Domnului si dragostea celor care deja practicasera astfel de manifestari.Fie ca vrem fie ca nu daca harul nu se va lua vom asista la tot mai multe astfel de manifestari pentru ca Duhul Sfint face ce vrea Dumnezeu nu ce vor oameni. Si frati ca Petrica Lascau degeaba vor tot striga ” Lupul Lupul ” .Pe de o parte inteleg faptul ca domnia sa a pierdut controlul citorva enoriasi sau chiar copii care au urmat noua curgere si ungere divina si face acest blog pentru a se razbuna. Nu il cunosc personal pe Petrica Lascau dar am intrat in contact cu informatiile de pe blog prin intermediul facebook pe pagina mea.
  Sper ca petrica lascau sa inteleaga faptul ca dreptul la replica este liber si sa nu se simta jignit ca alte persoane nu ii impartasesc punctul de vedere invechit si lipsit de ungere.

 10. Intr-adevar, manifestari ciudate, pe care le putem intalni ” la orice intrunire la care este prezenta ungerea de la Toronto.”. Este bine ca cineva abordeaza si astfel de teme.
  Asteptam continuarea.

 11. Mentalitatea comunista din Romania a inabusit inchinarea libera inaintea lui Dumnezeu. Unele manifestari ale Duhului chiar sunt reale, doar cei care le-au experimenta, pot vorbi mai mult. Miscarea Duhului este ca si miscarea vintului sufla cum vrea!

 12. Ovi,

  comentariul tău e deplasat și iresponsabil! O reacție hazardată.

  în primul rând care pocăiți fac lucrarea dracului? te referi la autorul acestui blog?

  de asemenea…cu ce fel de vorbiri „prin spate” vin unii? autorul acestui blog face o analiză critică dar destul de bună a mișcării de la Toronto, totul fiind public, nu „pe la spate”.

  sunt ridicate întrebări bune, serioase, dar pe care văd că le ignori, fie din lipsă de răspuns, fie din incapacitatea de a purta o discuție serioasă.

  Bine că nu ai zis că „prin față”. Expresia ta e greșită, de aceea are și dublul înțeles. Corect s-ar zice „pe la spate”, nu „prin spate”, dacă tot vrei să o folosești.

  de unde știi că Petrică Lascău nu a participat la un serviciu în Toronto?

  dacă tot comentați, comentați cum trebuie….contrargumentați ideile, nu comentați pe lângă subiect.

 13. Domnule Lascau cand vei lua parte la un serviciu divin in toronto atunci sa vorbesti de toronto.Sa nu uiti ca pomul se cunoaste dupa roade si nu dupa frunze.
  E dureros cand asa zisii pocaiti fac lucrarea dracului si vin ei cu vorbiri prin spate si badjocori la lucrarea Duhului Sfant si a fratilor.

 14. No, mă Dorine, tu crezi in Dumnezeu? Da in necioplire crezi? Aia cu cei şapte ani de-acasă!
  Cum ai luat dom’le diploma de sfint daca ai cazut la examenul de omenie? Aşa vă învață la şcoală?

 15. Fratele meu Lascau…nu te judec nici nu te incurajez, nu am de ce. Totusi… Cred ca ar trebui mai mult sa ne centram in a castiga suflete pentru Domnul, de unde ar fi ele… Discoteci, baruri si alte locuri in care sufletele se pierd. E drept, in bisericile noastre e nevoie sa avem si sa fim crestini sanatosi spiritual si sa crestem. Ridicatul mainilor poate tot „invatati am fost”, poate asa exteriorizam prezenta Duhului Sfant, nu? In Biblie scrie, dac depinde cum interpretam puetm spune ca nu stiu ce si nu stiu cate.

  Incurajez pe oricine… Haideti sa fim parte a solutiei, si sa nu ne apucam sa judecam asta sau aia. Frate Lascau, respect punctul de vedere al dumitale. Asa intelegi dumneata, la fel cum respect si punctul de vedere al altora care vad lucrurile total diferit.

  Totusi, haideti sa cautam lucruri comune,sa ne zidim unii pe altii si sa crestem in Domnul. Haideti sa aducem oamenii la Cristos, nu la biserica desi evident partasia cu comunitatea e importanta, si haideti sa nu scoatem din biserica pe cei care ii avem diar pentru ca ei cred diferit de noi.mcred ca Dumnezeu ii iubeste si pe ei, si pe noi, si pe toti…

  Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu LUMEA…. da, LUMEA…. Oare la cine se refera?nhaideti sa urmam exemplulnsi sa iubimmsi sa acceptam atat pe ai nostri cat si pe cei din afara. Suntem chemati la asta!

  Multe binecuvantari..

 16. Frate Lascau
  Tot te invirti in jurul osului dar nu spui nimic concret.
  Măcar farisei spuneau pe fata ca Isus scotea draci cu belzebu.Dumitale nici măcar atit curaj nu ai.
  Daca cu adevarat ar fi adevarat ce scri Domnul ti ar fi dat si o explicație spirituala clară de tip cutare si cutare duh necurat provoacă manifestările dar ma tem ca nu intelegi ce se petrece si te ai pus sa scri si tu ca altceva nu aveai ce sa faci.
  Iată ce am împotriva ta: Esti unul dintre cei care împiedica lucrarea Duhului Sfint care v ați pus sa scrieți pe bloguri ce e de la Domnul si ce nu.
  In orașul dumitale nu sunt destule lucrări ale raului care Isus ne a învățat sa le distrugem? Discoteci, baruri, cazinouri, televizoare , sexishopuri cluburi sataniste.Sau aste nu te deranjează. Ai televizor acasă? Nu te mai îmbăta din vinul Babilonului ca Riști sa lupti împotriva fratilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s