11 gânduri despre „În Isus eu aflu totul – Ileana din Vâlcele

 1. Fiecare om care alege sa cante, va face acest lucru potrivit cu felul sunetelor care l-au inconjurat si de care se simte atasat. Sonosfera ne influenteaza in alegerea modului de muzica preferat. Fie prin apropiere de acel tip de muzica fie prin indepartare, dar tot ne influenteaza.

  De exemplu, eu nu suport anumite tipuri de muzica (popular denumite muzica de petrecere, de pahar si nici manelele nu imi plac) altele le gasesc incantatoare sio ma emotioneaza foarte mult (dintr-o alta gama de desfasurare sonora).

  Dar un om crescut pe ritmuri de muzica populara, si care agreeaza acest tip de muzica, va canta si se va exprima in aceast tip de muzica.

  Pe de alta parte, daca as fi pe blogul meu as pune o mostra de manele pentru comparatie si pentru a exemplifica rusinosilor de mai sus diferenta sonora intre „manea” si muzica crestina cu influente populare. Sora Ileana canta de zeci de ani, si muzica ei precede cu decenii amalgamul cunoscut azi drept „manele” care, e drept, se inspira din muzica cu acest tip de sonorizare.

  Pentru carmen- si Mich :

  Daca dvs. sunteti obisnuiti, sa spunem cu mancarea romaneasca de casa, sau cu cea din SUA, si ati fi transplantati fara anunturi prealabile sa zicem, in Thailanda sau o alta zona celebra pentru bucataria alcatuita din insecte si animale ciudate, sunt sigura ca papilele dvs. gustative ar obiecta. La fel si ochii, si stomacul. Pentru ca ceea ce pare delcios pentru localnici ar fi revoltator pentru dvs.

  Insa asta nu inseamna ca ati avea vreun motiv sa desconsiderati ceea ce acelor oameni le place sa manance.

  Cred ca aceasta comparatie se potriveste si cu situatia de aici, desi in nici un caz nu as compara cantecele cu melos popular cu insectele prajite la tigaie ai Thailandezilor. 🙂

 2. Muzica, in general, si cea crestina, in special, ne innobileaza. Imi dau lacrimile si cand aud o interpretare dirijata de Andre Rieu, si cand ascult o melodie crestina.
  Recunosc ca pe blogul meu, am selectat doar cantarile crestine care sunt pline de har.

 3. Eu iubesc acest fel de cantari din doua motive:
  1.- Prin cantari de acest fel, Domnul m-a chemat la pocainta, si
  2.-Fiind deja venit in America,trecind prin incercari grele,intr-o noapte am visat un vis foarte interesant. „Se facea ca treceam printr-o vale foarte adinca , prin care erau niste temperaturi ridicate( o zapuseala nemaipomenita),si parca eram epuizat din cauza oboselii, cind deodata, aud o cantare care venea din cer.Am ridicat privirile in sus sa vad de unde vine cantarea, si am vazut in cer o oaste militara,care mergea foarte organizat,cantind pe o melodie asemanatoare cu aceasta.Nu mai retin exact melodia, dar primul verset de cantare , era asa:

  Din a plingerilor vale,
  Imi ridic ochii spre Tine
  Si vad oastea ta cea sfinta,
  Cum se lupta pentru mine.
  Alti frati au avut vise cu muzica clasica,dar cred ca Domnul ne zideste pe fiecare dupa cum vede ca e nevoie.

 4. Aceasta cantare este specifica spiritului penticostal. Mi se pare incorect sa fie asemanata cu maneaua. Cand miscarea penticostala a luat fiinta, aceasta s-a extins, in deoseb, in zona rurala. Aici fiind oameni simplii, fara prea multa pregatire, au transpus trairile interioare si inspiratia divina intr-un mod specific statutului pe care il aveau si sub influenta specificului cultural in care traiau, astfel a luat nastere acest gen de muzica pe care eu personal, in vocabularul meu, il numesc „muzica populara crestina” si care avea ca instrument specific de baza acordeonul. Acest gen s-a pastrat pana in ziua de azi in mediile penticostale, in deoseb in zona rurala.
  Eu personal am crescut intr-un asemenea mediu, imi place acest gen de muzica si o inteleg. Accept ca pentru unuii care nu au trait intr-un asemenea mediu, acest stil poate sa fie neplacut. Totusi fiindca face parte din specificul unei unei categorii de oamenii, trebuie respectat.
  Desigur ca in abordarea acestui stil de muzica sunt si unii care nu o fac prea bine dand senzatia de prost gust, dar in ansamblu acest gen de cantari aduc un mesaj bogat, simplu de inteles si cu o semnificatie spirituala foarte mare. Cu parere de rau am constatat ca in muzica de inchinare contemporana nu se prea regasesc aceste valori.
  Pe sora Ileana o cunosc personal si pot sa va spun ca de aproximativ 40 de ani este neobosita in lucrarea Domnului slujind prin cantare. De asemenea, o apreciez mult pentru faptul ca da dovada de foarte multa dedicare in slujire si foarte multa pasiune pentru Hristos!

 5. Vezi, asta nu imi place in bisericile pentecostale: manelizarea.

  Nu zic ca sora nu e autentica, chiar i se potriveste. In privat chiar poti alege tot felul de stiluri muzicale si metode de inchinare atat timp cat esti autentic. Insa in public, e altceva. Un anumit gen de muzica promovat va creea in timp o anumita cultura/mentalitate.

  In general prin prisma ‘urechilor romanesti’ pe care le am, asociez:
  – Rockul cu egoismul, apatia, rebeliunea… posibil si cu entuziasmul, dedicarea…
  – Hip-hopul cu neglijenta, superficialitatea…
  – Clasicul cu profunzimea, maturitatea, profesionalismul, seriozitatea, complexitatea… posibil si cu complexul de superioritate, elitismul, aroganta, complicatul (in sens negativ)…
  – Inchinarea contemporana (cultura hillsong) cu superficialitatea, sentimentalismul, atotsuficienta, egoismul… posibil si cu dedicarea, smerenia, autenticul, simplul (in sens pozitiv)…
  – muzica populara /manelele (nu muzica populara autentica ci kitch-ul pe care o auzim cel mai frecvent in bisericile pentecostale!) cu superficialitatea, aroganta, atotsuficienta, mandria, prostia… posibil si cu autenticitatea, dedicarea, entuziasmul…
  – etc. etc.

 6. Nela scrie:
  „În decembrie când s-a declanşat “prigoana” (cam mult spus) împotriva Străjerilor”

  Este într-adevăr (exagerat de mult spus).

  Ce-ar fi putut spune primii creştini din arenele romane, sau cei din vremuri mai recente cărora le-a putrezit oasele în închisorile comuniste?

  Deocamdată Străjerii, datorită acestei “prigoane”, se bucură de o publicitate destul de favorabilă pe care numai timpul o va dovedi dacă a fost meritată sau nu.

 7. Imi pare rau nu voi comenta cantarea .Eu sunt Strajer de mai multi ani.Am descoperit cartile d-voastra fr.Petru cand aveam mai multa nevoie.Stim ca asa lucreaza Dumnezeu.Am intrat pe net sa citesc „Jurnalul lui Ion Pocaitu”In decembrie cand s-a declansat „prigoana”(cam mult spus)impotriva Strajerilor.Am citit „Intre zambet si suspin”pe nerasuflateCartea s-a pliat perfect pe starea mea si a schimbat-o.Apoi am inceput sa citesc cartea „Biserica in asediu”Nu m-am mirat deloc de actualitatea ei.Parca vad Biserica de acum.Multumesc lui Dumnezeu ca sunt frati cu viziune ca d-voastra.Cand am citit articolul d-voastra de sit-ul Strajerilor am inteles abia acum cine „a rupt” Bisericile baptiste.
  Cu deosebita consideratie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s