Broasca – Animale necurate

Fiinţă acvatică şi de uscat în acelaşi timp, broasca populează bălţile în proces de descompunere. Se complace în ape stătute şi urât mirositoare populându-le cu mii de mormoloci lipsiţi de odihnă. Orăcăitul ei colorează amurgul zilei. Nu poţi să nu te gândeşti la Egiptul lui Faraon invadat de broaşte. Moarte de căldura zilei au transformat ţara într-o cloacă de gunoi putrefiant, pestilenţial. Broasca este tipul unui caracter ce se complace în mizeria vieţii, lasciv şi libidinos, greţos prin conduita şi moravurile cu care se laudă orăcăind la fel cum alţii lipsiţi de modestie se laudă cu virtuţile lor. Se retrag împreună cu cei asemenea lor în bălţile fetide ale plăcerilor venale. Pradă alcoolului, drogurilor şi senzaţiilor carnale, aceste fiinţe abrutizate de pasiuni primare, crează o subcultură decadentă a fiecărei societăţi. Îngroşânduli-se rândurile alterează peisajul obişnuit al vieţii cu apariţia lor dezmăţată şi nudă. Broaşte râioase, broaşte verzi şi brotăcei, mormoloci, orăcăieli inutile – muzică decadentă de baltă seacă.

Alimentaţi de filozofii freudiene, dominaţi de patimi şi dorinţi niciodată împlinite, aceşti urmaşi ai vechii Sodome, ne patrulează anual pe străzi în nuditatea dezgustătoare a lascivităţii lor batraciene, orăcăindu-şi sloganele libertăţilor ce şi le doresc.

Omul lui Dumnezeu, nu numai că trebuie să identifice asemenea spirite dar trebuie să fugă de ele. Spiritul Dalilei, a nevestei lui Potifar, duhul Izabelei, broaşte cu sorginte infernală au distrus mari eroi ai credinţei.

Întrebat de Moise când să se roage pentru izgonirea broaştelor, Faraon a răspuns: “Mâine!”. Mai dorea o noapte cu broaştele. Unii se lasă greu de compania lor…

15 gânduri despre „Broasca – Animale necurate

 1. M-am referit explicit la punctul 2 din comentariu, focalizand atentia pe Numeri 11:4 si Daniel 11:14…
  Daca aveti alta viziune (descoperire chiar), este salutar s-o argumentati alaturat, fie chiar si in contradictoriu !

 2. 1. Ma refeream la jertfele de ispasire: miei, iezi, vitei…
  2. Capra inlocuieste oaia, adica se substituie slujirii in Biserica ! Nu este nicio inadvertenta de logica…

 3. Un scurt raspuns fartelui:”ACIDUZZU” intrebarii ridicate este 2 Timotei 3;
  -” 14Tu să rămîi în lucrurile, pe cari le-ai învăţat şi de cari eşti deplin încredinţat, căci ştii dela cine le-ai învăţat:
  15din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, cari pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mîntuire, prin credinţa în Hristos Isus.
  16Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,
  17pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”Simplu ,direct,neschimbat si nealterat!!!

 4. @ACIDUZZU
  „Capra inlocuieste oaia…” – de unde ati extras ideea asta?
  Daca o inlocuia nu era si oaia mentionata intre animalele curate (Deut 14:4), dar in lista sunt puse una langa cealalta. Capra e „curata” ca animal, buna de mancat, dar spiritual nu mai reprezinta oamenii „curati” (potrivit Scripturii), deci nu se incadreaza in regula pe care se bazeaza aceasta serie de postari.

 5. Serialul de postari, Animale necurate, a pornit de la interdicţia vechi-testamentală ca preoţii să nu consume anumite animale, considerate de Dumnezeu necurate, şi nu de la legendele populare.
  Cât despre broaşte care „nu putrezesc şi nu se împut”, vă rog să citiţi referinţele cărţii Exodul la plaga broaştelor (Exodul 8:1-15). Acolo se spune că au împuţit o ţară întreagă.

 6. Daca ai fi stiut legenda populara potrivit careia broasca este o fiinta binecuvantata chiar de catre Sfanta Fecioara Maria care fiind impresionata de durerea unei mame – broasca (batracian) care isi plangea copiii calcati de o caruta spunand ca acestia au fost cei mai frumosi copii din lume, i-a oferit darul neputreziciunii, n-ai mai fi scris postul asta.

  Fact: broastele nu putrezesc si nu se imput. Ele se mumifiaza natural.

  Be a lover, not a hater. Eliberati-va!!!

 7. @ Miha P.,
  „Frate Petrica, eu nu prea inteleg spiritualizarea aceasta a animalelor curate si necurate. Daca e sa ne luam dupa cele curate, ce “calitati spirituale” are lacusta? Sau capra? Sau boul? De ce aceste animale “curate” ar intruchipa oamenii spirituali sau cu calitati? Cine ar vrea sa fie “ca boul” sau “capra” doar pentru ca sunt animale “curate” si era voie sa fie mancate (Deuteronom 14:4, Lev.11:22)?”

  Cele enumerate mai sus de domnia-ta, potrivit recomandarilor Duhului Sfant,(da, ale Duhului Sfant, intrucat „Toata Scriptura…”, vezi 2 Timotei 3:16-17) din vechime, in Leviticul 11:1-47; Deuteronom 14:1-29, sunt privite ca „necurate” sau „curate” din pricina caracteristicilor fizice si a manifestarilor specifice „psiho-somatice” cu o larga arie de aplicabilitate spirituala in viata spirituala a credinciosului (vezi Deuteronom 14:2; Leviticul 11:43-47;Iacov 1:14-17)
  1. Despre „bou” se spune ca este un animal curat, deoarece „rumega si are copita despicata”. Dar atentie , boul este dobitocul naiv, imatur desi este asa de masiv, fara ratiune cand este vorba de ispitire ! (vezi Proverbe 7:1-22a).
  2. „Capra” inlocuieste oaia, iedul inlocuieste mielul pentru ardere de tot; este de asemenea un dobitoc curat care rumega si are copita despicata dar poate fi despartita de oaie ( vezi Matei 24:31-32 sau Ezechiel 34:17) intrucat ea (capra) ii reprezinta pe cei ce nu iubesc unitatea Bisericii in Duhul (stiati ca „unitatea” caprelor se realizeaza doar amestecate prin turmele de oi ? Vezi Numeri 11:4: „adunatura de oameni din mijlocul poporului lui Israel”; Daniel 11:14: „cete de derbedei din popor…care se rascoala…”)
  3. Si apoi, „tapul este maret” in categoria celor trei fiinte maiestuoase din Proverbe 30:29-31; „si tapul”, adica al patrulea in calitate de intrus in partasie! Singura lui calitate este ca…pute (scuzati, va rog…) adica „miroase greu ! El este intrus pentru…capre, intrucat caprele nu „asculta glasul pastorului ci…mirosul tapului ! Aduceti-va aminte de cartirea si reprosul fiului celui mare din Luca 15:29 b: „si mie nu mi-ai dat macar un ied (tap) sa ma veselesc cu prietenii mei (partasie cu pritenii nu cu Tatal in casa tatalui) Si cand te gandesti ca multi tapi si capre au partasie cu dracii chiar in Biserica lui Hristos ! (vezi de asemenea Efeseni 6:10-18; Psalmul 23:5a; Psalmul 55:10b-14;Zaharia 13:6).
  Cat despre „tapul pentru Azazel” este o cu totul alta poveste ! (Leviticul 16:20-28, coroborat (interpretat prin) cu Ioan 19:6; Evrei 13:12-13)

  4. Lacusta ? Este o insecta comestibila, o delicatesa culinara mediteraneana si orientala rarissima si scumpa, desi poate deveni o plaga pentru tara. (vezi Exodul 10:1-20; Deuteronom 28:38; Ioel 1;4). Dar sa nu uitam ca marii profeti ai Domnului s-au hranit DOAR „cu lacuste si miere salbatica” ! (Matei 3:4; 2 Regi 1:8; Leviticul 11:22)
  Deci, sa nu uitam ca lacusta („dupa soiul ei”) este o insecta comestibila care
  ” are fluierul (tibia) picioarelor mai lung, ca sa poata sari pe pamant” (Leviticul 11: 21b-22).
  5. Ce sa mai spun despre…magar ? El nici nu rumega nici nu are copita despicata ! Este necurat ! Si tutusi, pe el a incalecat Domnul Isus la Intrarea in Ierusalim. Si apoi, sa nu uitam ca evreii puneau nume copiilor lor potrivit cu insusirile de caracter ale acestora. Numele „Isahar” are o incarcatura etimologica destul de…bizara. Isahar inseamna „sluga rasplatita”, iar in binecuvantarea pe care Iacov i-o da acestuia inainte de moarte, il numeste pe Isahar „magar osos” (Genesa 49:14-15)! Jignitor nu ? Dar pentru un rob credincios, pentru un purtator de poveri, nu este o umilire, o jignire ! Oare nu recomanda apostolul Pavel in Galateni sa fim „purtatori de poveri”, intrucat suntem oameni duhovnicesti, adica „Isaharii”, „magarii ososi” ai Noului Legamant? (Galateni 6:1-6).

  De aceea, animalele, „curate” sau „necurate” sunt pentru hrana (vezi Genesa 9:2-7) si sunt si ele pentru invatatura noastra.
  Indemnul inteleptului Solomon este : „Du-te la furnica lenesule…”(Proverbe 6:6-11; 30:25), iar in Cartea dreptului Iov capitolul 12:7-10 suntem indemnati sa intrebam „dobitoacele…”

 8. Frate Viorel,

  Ma bucur ca v-am „surprins”…, desi „omul lui Dumnezeu trebuie sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna” prin aprecierea Scripturii ca fiind inspirata (insuflata) de Duhul lui Dumnezeu ca sa „dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus…” iar acestuia, (omului lui Dumnezeu) sa-i fie de folos, ca sa-l invete, sa-l mustre, sa-i dea intelepciune in neprihanire…

  Care alt scop ar fi mai nobil, mai sfant si mai desavarsit pentru CONTINUTUL Sfintelor Scripturi ?

 9. Frate Petrica, eu nu prea inteleg spiritualizarea aceasta a animalelor curate si necurate. Daca e sa ne luam dupa cele curate, ce „calitati spirituale” are lacusta? Sau capra? Sau boul? De ce aceste animale „curate” ar intruchipa oamenii spirituali sau cu calitati? Cine ar vrea sa fie „ca boul” sau „capra” doar pentru ca sunt animale „curate” si era voie sa fie mancate (Deuteronom 14:4, Lev.11:22)?

 10. Sint surprins de comentariul scris de;”ACIDUZZU says:
  11 aprilie 2011 la 10:51 PM „Si sint bucuros ca ai adus aceasta complectare de comentariu !Dar as fi si mai fericit ca mesajul sa fie inteles in puterea lui!!
  Fiinca azi am ajuns timpuri grele si provocarile sint foarte mari !!Iar CRIZA ESTE PUTERNICA SI PE MULTI IA PRINS CU OFERTA LUI SATAN!!!!!

 11. N-au nimic in comun preparatele culinare mediteraneene din carne de broasca (pui de balta, de exemplu) cu „duhurile necurate care semanau cu niste broaste” din Apocalipsa 16:13-14.

  VEZI:
  Duhurile necurate, mai periculoase decît cele rele !

  • Duhurile necurate sînt duhuri de draci şi au înfăţişare de broaşte. Deci şi dracii au duhuri, adică au ceva divin în ei? Fiecare element din Creaţie are ceva divin în el. Altfel n-ar mai face parte din Creaţie. Dar oare toate creaţiile oamenilor au ceva divin în ele? Apocalipsa 16.13-16.14: „Apoi am văzut ieşind din gura balaurului şi din gura fiarei şi din gura proorocului mincinos, trei duhuri necurate care semănau cu nişte broaşte. Acestea sînt duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite şi care se duc la împăraţii pămîntului întreg ca să-i strîngă pentru războiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic”. • Domnul oştirilor poate alunga proorocii mincinoşi şi duhul necurat. Zaharia 13.2: „În ziua aceea, zice Domnul oştirilor, voi stîrpi din ţară numele idolilor, ca nimeni să nu-şi mai aducă aminte de ei; voi scoate de asemenea din ţară pe proorocii mincinoşi şi duhul necurat”. • Duhurile necurate, alungate din oameni, caută odihnă şi nu o găsesc. Matei 12.43-12.45: „Duhul necurat, cînd a ieşit dintr-un om, umblă prin locuri fără apă, căutînd odihnă şi n-o găseşte. Atunci, zice: «Mă voi întoarce în casa mea, de unde am ieşit!». Şi, cînd vine în ea, o găseşte goală, măturată şi împodobită. Atunci se duce şi ia cu el alte şapte duhuri mai rele decît el, intră în casă, locuiesc acolo şi starea din urmă a omului acestuia ajunge mai rea decît cea dintîi”. Luca 11.24-11.26: „Duhul necurat, cînd iese afară dintr-un om, umblă prin locuri fără apă şi caută odihnă. Fiindcă n-o găseşte, zice: «Mă voi întoarce în casa mea, de unde am ieşit!». Atunci se duce de mai ia cu el alte şapte duhuri, mai rele decît el; intră împreună în casă, se aşează în ea şi starea de pe urmă a omului aceluia ajunge mai rea decît cea dintîi”. (Marco Cepito)
  http://www.evenimentul.ro/articol/duhurile-necurate-mai-periculoase.html

 12. Broasca azi este privita de multi cu multa duiosie si unii se hranesc cu piciorusele de broasca considerindule o delicatesa!!Iar patronii de restaurante fac bani frumosi de pe urma lor!!!Chit despre broscoi se pot spune multe chind la orait se pune!Iar in comparatie; cel mai dureros este ca prea putini inteleg mesajul si ori cum sa nu ne miram de cei care distrug eroii credintei ,fiinca in Scriptura stim ce este scris despre ei!!Iar acesti eroi ai credintei ajung apreciati si auziti doar dupa moartea lor!!Sa analizam bine doar scrierile istorice si o sa vedem ce o sa descoperim!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s