Quo vadis Ekklesia? (3)

2.       Un al doilea motiv al derivei, este conducerea bisericii.

John C. Maxwell descrie cinci nivele la care ajunge un lider. De la conducerea de poziție -când oamenii te urmează din cauza că trebuie, tu ești “șeful”, cel cu portofoliul de conducător – liderul creștin trebuie ca prin bunele sale relații cu membrii bisericii sale să poată conduce prin permisiune, oamenii urmându-l din cauza că vor ei s-o facă. A treia treaptă este cea a realizărilor, când oamenii te vor uma pentru ceea ce ai făcut pentru organizație. Apoi, al patrulea nivel este cel al reproducerii, când oamenii vin după tine din pricina a ceea ce faci pentru ei persoanl, investiția ta în creșterea și formarea lor. La al cincilea nivel ajung doar acei care prin reputația lor, personalitatea lor s-au impus și au devenit un simbol al organizației lor.

Din păcate, cei mai mulți pastori se opresc la treapta a doua a creșterii lor ca lideri – cea a permisiunii. Sunt unii dintre cercetători care consideră că 90% dintre pastorii de azi se mulțumesc să rămână pe această treaptă, motiv pentru care biserica lor nu crește mai mult de 200 de persoane, devenind o biserică de familie, unde se preamăresc relațiile frățești.

3.  Lipsa unei viziuni și ea un motiv al derivei bisericii de azi.

Am putea spune că lipsa unei viziuni a bisericii de azi este mai degrabă regula decât excepția. Cele mai multe din bisericile noastre nu-și definesc nici măcar declarația misiunii lor. Nu știm nici măcar de ce existăm ca biserică. Cred că ar trebui să începem prin a ne întreba de ce existăm ca biserică aici, și acum? Ce vrea Dumnezeu de la noi ca Biserică în localitatea unde ne aflăm? Răspunzând acestor întrebări ne putem apoi formula declarația misiunii noastre. Trebuie s-o facem în modul cel mai scurt cu putință și mai ușor de ținut minte pentru ca orice credincios din biserică să poată spune la orice oră care este misiunea bisericii sale.

Biserica pe care o păstoresc și-a formulat astfel declarația misiunii sale: Să aducem oameni la Isus Christos făcându-i membri în familia Sa, ajutându-i apoi să se maturizeze, devenind asemenea lui Isus Christos;  să-i echipăm pentru lucrarea din biserică și viața de misiune din lume, pentru ca Numele lui Isus Christos să fie preamărit. Cuvintele cheia ale misiunii noastre sunt: Evanghelizare, Membrie, Maturizare, Misiune, Închinare.

O biserică însă are nevoie și de o viziune. Fără viziune poporul lui Dumnezeu piere. Aș adăuga eu, se autodistruge. Formularea viziunii trebuie să pornească de la pastorul bisericii și ea trebuie să izvorască din relația acestuia cu Dumnezeu. Viziunea lui trebuie formulată și comunicată împreună cu echipa sa de conducători ai bisericii, și ea trebuie să conțină elementele lucrării la care este chemată biserica. Ea nu poate fi o construcție sau alte facilități materiale. La formarea viziunii, liderii trebuie să-și imagineze cum ar vrea ei ca biserica lor să fie peste 5 ani sau 10 ani. Bineînțeles ca o viziune să fie implementată și să prindă viață are nevoie de o planificare bună.


16 gânduri despre „Quo vadis Ekklesia? (3)

 1. Frate Stefane, voi faceti o lucrare faina, stiu ca sunteti oameni ai lui Dumnezeu, de aceea ne simtim onorati sa fim lucratori impreuna cu voi. Spor la lucru! La Ioana si Diana, dati-le de lucru, dar mai cu grija, sa nu se ” sperie” de prea multa oboseala.
  Va salutam in Numele Domnului. Cu dragoste in Hristos Livius.

 2. Stimate dle Stefan,
  Europa a ajuns in situatia pe care o prezentati datorita si-a biserici, ateismul este rodul biserici, greselilor ei care si azi sunt cu mult mai multe decât in asa-zisul ev mediu intunecat, care a fost mai luminat decât epoca de azi. In Europa exista un imens potential care nu se mai vede din cauza acelei pâcle de ceata murdara enuntata si de dvs, de agresiunea fortelor raului ce au la îndemâna toate pârgâile inclusiv din biserici. Este adevarat faptul ca de dupa marea invazie (fff recenta) a demonilor in Europa s-a produs o schimbare radicala de forte, deoarece nu-a existat o biserica autentica calauzita de Sfântul Duh, nu au existat crestini unsi de Duhul Sfânt ci dupa toate cele petrecute si care continua cu cruzime doar de alte duhuri complect straine de Sfântul Duh. Reticienta, împietrirea europenilor fata de Hristos este cauzata in primul rând de biserica, dupa care diavolul a venit si le-a daruit alternativa lui. Si totusi, io vad potential, vad ca biserica acea calauzita de Sfântul Duh ar avea mesaj catre ea, dar acea biserica nu-a luat inca fiinta, o vad in faza de prunc, iar gândul ma duce din nou la acel teolog (traieste taman in inima U.E, nu Ro) de care vb ieri.

  Categoric sunt constient de faptul ca biserica a iesit din istorie, ca U.E isi are rolul ei in viitoarea ordine malefica, in ciuda acestor evidente (ptr noi crestini), Dumnezeu si-a pus si El un picior pe acest continent , nu vor face chiar tot ce vor voi ele (sufletele oamenilor), aceste forte malefice. In timp ce dvs misionati prin zone exotice, ca mai totii noii misionari, Dumnezeu isi creste , scolarizeaza pe cei ce trebuie lucra in recuperarea acestui potential , poate chiar a salvari Europei, la Jerusalem si in Europa exista din belsug sânge de martiri, sfinti apostoli, parinti biserici pe aici isi au osemintele. In Sec 20, in Europa s-a varsat deasemeni mult sânge de crestin, martiri, rugaciuni fierbinti, cu lacrimi au fost si inca sunt facute tot in Europa , daca tot cunoasteti Sfânta Scriptura mai bine decât mine, si va cred, o stiti pe dina fara, verset cu verset, io nu o stiu asa, o stiu asa cum zicea Sf Ioan Gura de Aur, ca trebuia sa fie, deci nu am nici un merit,insa dvs cunoasteti mai bine versetele, pai ar trebui sa fi priceput multe aspecte,duhovniceste din scripturi,din profetie.

  Pâna una alta eu constat ca sunt mai multe duhuri ce stapânesc peste multi crestini, duhurile rautati, dezbinari, dovada sunt atacurile la adresa mea, verdictele care se dau chiar si pe acest blog, in asemena conditi ma indoiesc tot mai mult ca Sfântul Duh sa mai aibe autoritate asa cum aud laudându-se foarte multi. Din câte stiu io, Sfântul Duh nu anima rautatea ci o stinge, nu dezbina ci uneste, nu mentine confuzia in minte ci lumineaza, nu provoaca boli psihice, nu genereaza fantism, extremism, nu permite caderea in iscariotism, in jefuire, ei stiti dvs mai bine dle Stefan.

  Imi pare rau ca v-am deranjat, am sa ma retrag nu ptr ca sunt unuliesti din dvs cum insinua cineva mai sus, ci ptr ca Sfântul Duh imi spune raspicat ce trebuie face,cum trebuie proceda, ca sa nu cad nici io in pacat si nu las nici pe alti cadea mai ales de pe cale, ca asa zice pslamistul, ca-i ferice de cine cinsteste pe cei ce se tem de Dumnezeu, ca nu cade de pe cale. Am crezut ca de Sfântul Duh ne vreau uni, ca de este atât de prezent cum tot aud, macar o farâma de luminita trebuia exista in acest sens, cineva pe aci ma vedea ratacit, are dreptate in felu dânsului, cât timp lucruile stau asa de „frumos”, apoi Dumnezeu sa vaza si El cum o fi mai bine ptr fiecare si sa ajute El , ca doara Dumnezeu este Stapân, daca Lui îi place sa fie asa, apoi asa sa fie, pe mine nu ma deranjeaza cu nimic, ca vorba aceia, mare-i gradina lui Dumnezeu…

 3. Remus, acest „Europa crestina” nu este ortodox, cum ii place sa spuna,nu a fost niciodata ortodox. El este „unul plecat dintre noi, dar nu era de al nostru” 1 Ioan2:19. A fost crescut si educat intr-o invatatura sanatoasa si pe o durata lunga, dar din motivele stiute numai de el, a abandonat Calea Domnului, a devenit un nemultumit, si ceeace este mai rau, a devenit un batjocoritor si un denigrator al copiilor lui Dumnezeu. Nu este foarte cult, dar are o intuitie naturala a ceeace ar trebui sa fie. Cand nu isi mai gaseste ascultatori , ca si Simon Magul din Samaria , va disparea. Dar nu plange, acest om stie destul cat sa isi indrepte caile si sa vina cu pocainta si in umilinta la Picioarele Domnului.

 4. P.S. Trebuie unitate crestina dle Lascau, cât mai urgent trebuie sa constientizam cu totii acest deziderat! Un prieten al meu, personalitate marcanta BOR, ptr ca nu suduie penticostali si îi considera buni crestini aprinde focuri puternice in segmentul extremist! Nu dau detali ptr ca nu doresc pune gaz pe foc si io. ma unesc in duh doar cu cei care sunt deschisi , înteleg dezideratul acesta al unitati noastre, NU ecumenismul politicienilor ci unitate in duh!

 5. Da dle Lascau, dar din câte bag io seama perele nu sunt coapte, dovada este si reactia unui preabun crestin NP care ma ciomageste, (mai jos postarea lui). Pe de alta parte, as vrea sa descopar pe cale „naturala”, si alte opini complementare ptr avea dovada certa ca Dumnezeu lucreaza serios in aceasta directie. Trebuie sa ascult ceva predici ale dvs dle Lascau sa vad cât de pregatit sunteti dvs in aceasta directie, iar de bag seama ca sunteti „omul potrivit”, de Dumnezeu ingaduie sigur va contactez ca sa va fac legatura, mai ales ca detineti si un post TV. Nu, nu este un mare secret, poate chiar sa-l si cunoasteti, sunteti un profesionsit in domeniu, cunoasteti tot ce apare nou pe piata. Dupa ce am sa vizionez câteva predici ale dvs am sa vad daca il cunoasteti si ati preluat ceva idei, o singura predica am urmarit cu dvs pe vremea când urmaream CTV, o mica unda parca, parca mi s-a parut ca ati fi pe aceiasi linie cu respectiva persoana.

 6. Scuze dle Lascau, ma refeream (intentionam), strict doar la procentul convertitilor recenti, nu la cei din traditie, din acest procent de 50%, juma se ateizeaza cealata se reântoarce la biserica majoritara, deci, din noi convertiti ramân stabili cca 50% , nu am scos nimic din burta sunt statistici.

 7. Doresc sa raspund domnului ce se ascunde in pseudonimul „Europa- crestina” si multor interlocutori care sunt in cautarea plina de onoranta pasiune ptr adevar a tuturor celor care sincer doresc Solutia!

  In primul rand Europa nu mai e crestina de o vreme indelungata (asa ne spune istoria ultimelor secole) ci pagana si secularizata pana in maduva oaselor ei, ramase din nefericire doar in piesele de muzeu ale atator culte si biserici, indeosebi cele traditionale sau osificate religiozitatii pur culturale! Deci pana si pseudonimul pe care l-ati ales este unul doar vizionar, iar modul in care vorbiti de realitatea neo-protestanta dovedeste imensa superficialitate ce va descopera un observator partial si partinitor, si sigur putin cunoscator al Sfaintelor Sripturi pe care toate confesiunile chiar si superficial etichetate ca fiind crestine le considera baze de plecare si inalienabile ptr a putea intelege si impartasii Viziunea si Modul in care Dumnezeu mereu a operat si cu arta a plasmat poporul Sau, ce e doar in Isus CRISTOS – adevaratul implinitor al Revelatiei primei Sale Aleante (pact facut intre Dumenzeu si om) – consfintit ca popor de Fii si Fiice menit sa proclame OPERELE SALE MINUNATE! Numai in Biblie este aratat clar si inechivocabil ca cei mantuiti nu sunt enoriasi sau “crestini” cu numele ci FII/FICELE CELUI PREAINALT!

  Eu sunt un ucenic neo-protestant penticostal (prin definitia data de cei din afara) insa fiu al Tatalui Ceresc prin harul primit prin credinta in Isus si a puterii ce m-a nascut din apa si din Duh Sfant, si misionar la marginile pamantului, nu de profesie sau de formatie (desi nici asta un mi-a lipsit) ci de vocatie (chemare) din momentul in care Glasul scris si viu al Cuvantului primit din Sfantele Scripturi a devenit parte din viata si fiinta mea tocmai datorita puterii Duhului Sfant, pe Care dvs iL citati fara sa cunoasteti decat poate in parte si de departe imensa si infinita Sa Persoana spiritula si mangaietoare!
  Cele mai multe din observatiile dvs sunt evident conditionate de unica esperienta ce v-ati permis sa o faceti si cred ca va poate fi de folos sa aflati ca un pelegrin al acestei lumi care a petrecut ani intregi ai tineretii si varstei adulte intre cele mai titulate si recunoscute institutii de formare a preotiei si misiunii ortodoxe si catolice, fara sa poata decat in parte sa intalneasca oameni cu adevarat si profund transformati de Duhul Sfant al Cincizecimii. Acesta a fost unul din motivele ptr care s-a adresat cu toata fiinta sa doar Dumnezeului celui viu sa-i arate adevarata Cale in CEL trimis de El si care nu poate fi decat una si adevarata intre toate cele propuse sau animate si intretinute de oamenii chiar cei mai “sfinti” sau “sfintiti” de altii tot la fel de goi ca cei dintai ce au preferat sa asculte glasuri straine si nu unicul Glas divin si inalienabil al Tatalui Ceresc ce poate fi regasit si autentificat numai cu ceea ce El infailibil si ireversibil a lasat chiar scris intr-o Carte a Cartilor care sa sigileze ptr totdeauna autoritatea Sa, tocmai ptr ca stia cat de important este asta ptr intreaga omenire din toate timpurile si generatiile, asa cum au intuit chiar si cei intelepti din alte epoci istorice care exprimau bine cum “verba volant scripta manent”!

  Este inconcludent sa va confrunt personal aratandu-va cum sunteti in multe erori in multe puncte ce infruntati ca si cel privind asa zisa fidelitate a celor ce apartin mai mult sau mai putin unor confesiuni sau altele. Numai cand veti reflecta sincer si impartial planul dat de Dumnezeu in Sfanta Sa carte despre cum vede El istoria si implinirea noastra, abia atunci veti realiza cat de important este sa nu ne mai lasam influentati de nimic din ceea ce poate fi in jurul nostru ci numai de ceea ce El vrea si vede deja in noi insine, in abisul fiintei noastre de unde Fiul SAU a facut cel mai mare miracol de care sunt legate toate celelalte, NASTEREA DE SUS (Ioan 3: 1-21), pe care nu poti sa o deosebesti decat atunci cand o ai, ptr ca inainte nici nu poti sa iti dai seama ca a fost necesara si este deja cucerita si oferita tot omului care se increde total si radical in Fiul lui Dumnezeu intrupat, inviat si inaltat la ceruri! Tot restul e doar o joaca si o iluzie dramatica si intolerabila asemenea nisipurilor miscatoare din care omenirea necesita in mod imperios sa fie salvata, mantuita realmente!
  Cand am inteles acest dramatism si am realizat diferenta gratie numai puterii Duhului Sfant care m-a conectat la Marele Moment al Pogorarii Sale peste intraga omenire din toate timpurile si generatiile, abia atunci, ca si lui Saul pe drumul Damascului, mi s-au schimbat prioritatile si perspectivele si astfel am redirectionat alergarea mea spre adevarata slujire misionara si spre cei cu adevarat pierduti. Aceasta a fost posibila pentru ca mi-au fost iluminati ochii, deschise urechile si restul perceptiile spiritului meu ce necesita o nastere de sus, chiar cu toata teologia si experienta religioasa acumulata in zeci de ani de ratacire printre cei care ca si mine erau morti spirituali dar se iluzionau reciproc cu roscovele mizere ale naturii noastre decazute si pline de capricii si pretentii adesea mai perfide si provocatoare chiar decat cele cauzate de tatal minciunii, falsului si asasinatelor de tot felul ce a intuncat cu totul mintea, inima si fiinta lumii acesteia, care este intr-o extrema nevoie de mantuire ai transformare, din chiar temeliile ei!

  Articolul pastorului Petru Lascau este in acesta perspectiva unul responsabil si intelept, ptr care si eu ma simt onorat, insa cred ca ptr a putea da raspuns real si concret la o astfel de provocare, Biserica adevarata condusa de Duhul Sfant are nevoie sa incurajeze prin toti responsabilii lor lideri si slujitori, tot mai mult si mai serios unica CHEMARE SI PORUNCA CE A PRIMIT-O CHIAR INAINTE DE CINCIZECIME, si sunt tot mai convins ca cei ce au primit cu adevarat unica ungere (harisma, de unde sensul profund al crestinului) data Apostolilor si Ucenicilor lor din toate timpurile sunt deja pe campul lor de misiune acolo unde sunt calauziti de Glasul Divin atat de calm in tot ce El este, ca iubire, pace, fericire, mereu plin de compasiune, rabdare, bunatate, facere de bine, stapanire de sine si fidelitate fata de propria Sa perpetua SFINTENIE SFANTITOARE! (Galateni 5: 22-23)
  In fata unui astfel de Dumnezeu sunt tot mai cucerit ca nu poti decat sa abdici si predandu-te cu tot sa-I ceri sa te copleseasca de imensitatea prezentei Sale prin care sa poti cuprinde si mistui de iubire tot ce inca iubire nu e, sa aduci – cum metaforic spunea Blaga – o adancire a Tainei Sale prin taina ta si a mea!
  Cand esti marcat si scufundat cu totul de “Amorul” cel mai abisal al inimii tale, unicul adevarat Indragostit al vietii in care toate sunt limpezi si pure ca cristalul cel mai curat posibil, nu poti astfel decat sa vezi, sa auzi, sa mirosi, sa gusti si sa atingi doar ce El deja ESTE din vesnicie ptr vesnicie!!!

  Draga “Europa-Crestina”, pot doar sa cred ca pseudonumul dvs poate fi doar o viziune si un plan minunat pe care Isus l-a deja realizat in istorie cu mai bine de 1.000 de ani in urma, insa ptr ca el sa redevina viu si real in batranul nostru continent este necesar ca generatia noastra sa se scufunde cu totul in PUTEREA SI FIINTA DUHULUI SFANT, ce e prezenta de cca 2000 de ani in lumea cucerita de iubirea lui Isus acolo unde El si numai El este si ramane pana la capat unicul Rege, Preot si Profet ascultat si adorat, exact ca si de primii Sai Apostoli si Ucenici!
  Eu de cand L-am primit personal (nu in masa sau inconstient prin ritualuri) in fiinta mea si m-am decis sa-L urmez ireversibil am intalnit nenumarati frati si surori, apostoli si ucenici autentici care cu dragoste si dedicatie pana la sacrificiul suprem, extind Imparatia Sa pana la marginile pamantului si istoriei, in asteptarea Rapirii ceresti – fericitoare si plina de o nebuna sete de mantuire ptr toti cei inca pierduti sau inselati! Aceasta viata a harului si a pasiunii ptr Imparatia Sa si neprihanire, ma rog Tatalui ceresc sa v-o descopere ptr ca apoi sa o primiti ca un copil nou nascut doar din pura si inefabila Sa suflare de Viata, Adevar si Cale ce va scufunda fiinta si misiunea dvs de iubirea Sa!
  Cu pretuire si respect!

 8. In urma citirii comentarilor si mesajelor care doresc sa scoata in evidenta dreptul fiecaruia as dori sa readuc la cunostinta fiecarei persoane crestine care citeste Scriptura ,cuvintele scrise ale apostoluli Petru care pot sa ne ajute sa intelegem cum putem sa avem intrare in ” Împărăţia vecinică a Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos.”Sa citim cu atentie fiecare verset si sa incercam sa-l intelegem si in viata sa-l aplicam fiinca astfel chiar prin citire o sa descoperim ce se intimpla!!Sa citim deci cu atentie;
  -„2Harul şi pacea să vă fie înmulţite prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Domnului nostru Isus Hristos!
  3Dumnezeiasca Lui putere ne -a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celuice ne -a chemat prin slava şi puterea Lui,
  4prin cari El ne -a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea, care este în lume prin pofte.
  5De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa;6cu cunoştinţa, înfrînarea; cu înfrînarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia;7cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni.
  8Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.
  9Dar cine nu are aceste lucruri, este orb, umblă cu ochii închişi, şi a uitat că a fost curăţit de vechile lui păcate.
  10De aceea, fraţilor, căutaţi cu atît mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră; căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată.
  11În adevăr, în chipul acesta vi se va da din belşug intrare în Împărăţia vecinică a Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos.”Mesajul este plin de putere daca ajungem sa-l cunoastem si in viata i-l aplicam!Chit despre cuvintul proorociei merita sa luati aminte fiinca tot ap.Petru prin urmatoarele versete ,haideti sa vedem ce ne descopera;
  „12De aceea voi fi gata să vă aduc totdeauna aminte de lucrurile acestea, măcar că le ştiţi, şi sînteţi tari în adevărul pe care -l aveţi.
  13Dar socotesc că este drept, cît voi mai fi în cortul acesta, să vă ţin treji aducîndu-vă aminte;
  14căci ştiu că desbrăcarea de cortul meu va veni deodată, după cum mi -a arătat Domnul nostru Isus Hristos.
  15Îmi voi da osteneala dar, ca, şi după moartea mea, să vă puteţi aduce totdeauna aminte de aceste lucruri.
  16În adevăr, v’am făcut cunoscut puterea şi venirea Domnului nostru Isus Hristos, nu întemeindu-ne pe nişte basme meşteşugit alcătuite, ci ca unii cari am văzut noi înşine cu ochii noştri mărirea Lui.
  17Căci El a primit dela Dumnezeu Tatăl cinste şi slavă, atunci cînd, din slava minunată, s’a auzit deasupra Lui un glas, care zicea: ,,Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care Îmi găsesc plăcerea.„
  18Şi noi înşine am auzit acest glas venind din cer, cînd eram cu El pe muntele cel sfînt.
  19Şi avem cuvîntul proorociei făcut şi mai tare; la care bine faceţi că luaţi aminte, ca la o lumină care străluceşte într’un loc întunecos, pînă se va crăpa de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre.
  20Fiindcă mai întîi de toate, să ştiţi că nicio proorocie din Scriptură nu se tîlcuieşte singură.
  21Căci nici o proorocie n’a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit dela Dumnezeu, mînaţi de Duhul Sfînt.”Merita sa meditam asupra celor scrise?Daca sintem sinceri;DA!!Si astfel o sa percepem de ce sint pareri diferite si multe grupari sint lipsite de unitate si cunostinta mesajului divin care reprezinta invatatura domnului ISUS HRISTOS !Vedem ca pentru a detine”din belşug intrare în Împărăţia vecinică a Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos.”avem nevoie indiferent de religie sa detinem Credinta si la ea sa adaugam toate calitatile scrise in versetele 5 la 7 fiinca astfel ce se intimpla?Asadar merita in viata ce ne ramine de trait sa meditam asupra celor scrise?

 9. Fr. Lascau,

  nu stiu de cand trebuie sa postati dvs. aberatiile acestu-i ratacit ortodox numit „europacrestina „, care auzi domle , el le ORDONA crestinilor sa se uneasca ??? Nu vedeti ce prostii vorbeste !!!

 10. Europa-Crestina
  Aș fi foarte curios să-l ascult și eu pe tânărul teolog de care vorbiți. Aș putea avea acces la predicile sau învățăturile lui?

 11. Europa-Crestina
  Din nou faceți generalizări și recurgeți la procentaje pe care nu le puteți verifica. Bunăorară, spuneți că 50% din noi convertiți „nu rămân în cult” la 3-5 ani de la convertire. Nu știu de unde luați asemenea cifre pentru că ele nu sunt reale ci fanteziste. Apoi afirmați că restul (deci ceilalți 50%) „se vor reîntoarce la cultul majoritar”. Conform calculelor Dvs. la noi nu mai râmăne nimeni. Reviziuiți vă rog aritmetica aceasta.

 12. In concluzie; io cred ca fiecare crestin autentic, care se nevoieste pe cale, trebuie de urgent sa pricepa rolul sau, ca mare este,iar când il va descoperi corect in Sfântul Duh se va si ruga cum trebuie, va fugi de locurile înalte, de minuni, de fel si fel de daruri care mai degraba au ajuns parodiate, va întari considerabil comunitatea ce o va face atractiva ptr totii ce vor trece pe lânga ea, ori crestin individual, vor trage de poala hainei lor sa le vorbeasca de Dumnezeu, nu va mai trebui organiza pe stadioane evanghelizari, nici proeicta tot felu de strategi mai degraba lumesti decât duhovnicesti.

  Feicare crestin autentic este de mare nevoie in viitorul fff apropiat, fie el Np ori catolic ori ortodocs, cine nu va pricepe va fi fortat prin nuielusa ecumensimului acepta ori a tacea. A prigoni, denigra un alt crestin doar ptr ca este de alta confesiune este urâciune inaintea lui Dumnezeu. Nu te poti duce in misiune ptr Dumnezeu înainte a pricepe cum se cuvine a ruga si rolul ce il ai. Un simpu crestin care stie ruga in duhul , ce a priceput induhul toate cursele,neghina, este mai de valoare decât totii predicatori la un loc. Nu predicatori vor salva pe la înec (lepadare), ci acestia fff putini in prezent dar care vor fi tot mai multi. Lupta va fi atât de grozava incât abia atunci vor pricepe crestini ce a vrut Domnul zice ruga pe Stapân scoate semantori destoinici, abia atunci vor vedea totii cât de important este fiecare crestin. Din pacate; furia diavolului va fi si mai grozava decât la inceput, adevarata prigoana va fi contra acestui segment.

  A te duce in misiune dezarmat este ca si cum te duci la razboi nechipat, deacia si insucesul ce il vedeti deslusit, ori sucesul temporar, pe fond emotional, dupa care … tot pustiu ramâne in urma. Toate bisericile se golesc si se vor goli si mai si, falimentul multora este deja o realitate. Tot raul este spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, asa ca trebuie vazut ce vrea Dumnezeu spune, multe semne a dat si mai da Dumnezeu ca sa ne trezevesca, sa ne dezneghineze.

  Cu ideia asta am terminat tema ce o vroiam spune privitor la acest subeict. Daca va fi de folos ori nu, nu stiu, sper sa fie ceva bun si pe aici, sa nu supere pe nimeni. Celor ce vor fi spuarati le cer scuze anticipat, mai mutl nu pot face.

 13. Un alt fenomen interesant cunsocut foarte bine dar care nu prea este pus in disuctie de cultele NP este urmatorul;
  Noii convertiti nu ramân in cult mai mult de 3-5 ani, procentul depaseste 50%. Din aceasta categorie o parte migreaza la alte culte sfârsind deveni mai rai decât atei, vor urâ biserica foarte tare, ei sunt si cei mai inversunati dusmani. Cealata parte se vor reântoarce la cultul majoritar fiind mai permis, din acestia provin la fel de multi si feroce dusmani ai NP. Care este motivul? Este usor ai baga într-o categorie pe care nici noi nu-o pricepem foarte bine, adica cea a apostatilor. Trebuie remarcat alt asepct, acestia vor fi urmariti toata viata de dereglari psihice, dealtfel ele abunda in mai toate religile, iar crestinismul nu face rabat la acest capitol. Fenomenul acesta ar fi trebuit pune serios pe gânduri lideri cultelor, ca de-o facea la timp nu predomina atât de multa neghina cu rezultate dezastroase ptr biserica. Exista o parte foarte pozitiva ptr biserica si din aceasta rea buba si care va proveni din acest segment considerat apostat.

  In primul rând acest segment greu de integrat a sesizat la timp pericolul unei religi colective, miturilor, necesitatea analiza critic. Pentru el este evidenta contradictia dintre predicile inflacarate si realitate, subiectul respinge minti pe el si Dumnezeu totodata, ma refer la segementul care nu renunta la credinta, acela care renunta devine oponent a lui Dumnezeu, se considera inselat de biserica, care daca mai are si probleme de morala…. toate sunt numa bune de recoltat de diavol. Pentru fiecare crestin este rânduita si ziua disperari, ele pot fi mult mai multe si grele zile, la aceste zile biserica nu a vrut lasa fi pregatita de Sfântul Duh. Pentru a pricepe ziua disperari, trebuie pricepe ce vrea Dumnezeu invata prin ea si de ce o ingaduie in cazul unora, altora mai putin s-au deloc. Pe de alta parte cultele NP comit o grava eroare cu caderea asta, ele acuza un ortodocs mai lejer ca este orce numa crestin NU, fara sa priceapa o subtilitate de mari proporti, as numi-o rapirea din mâna satanei fara baga de seama nici macar subiectul. Am curaj afirma ca veti avea o mare supriza vedea in rai numerosi ortodocsi pe care dvs i-ati considerat pagâni, cf doctrinei dvs asa par fi, insa la Dumnezeu treaba-i mult mai rafinata. Noi nu vorbim aici de cum este ideal fi o comunitate crestina si Nu este, la acest capitol cultele NP ne da lecti. Noi vorbim de mântuirea sufletelor ce o decide numai Dumnezeu,iar la El judecata-i alta.. ca si Mila, Intelegerea, Iubirea de om. Un ortodocs lejer trece mai usor prin ziua disperari decât un crestin NP, care in final paraseste biserica lui, un ortodocs, catolic Nu-o paraseste. Acum, noi nu vorbim de cei ce hulesc pe Dumnezeu, traiesc mai rau decât pagâni, aia sunt ortodocsi doar cu numele, eu ma refer la cei care au o minima practica,la tarani nostri care avea o minima frica si respect fata de cele sfinte. Eu când vorbesc de ziua disperari, vorbesc de cea de ordin spiritual, când nu mai poti vedea pe Dumnezeu, contradictile dintre teorie si practica te demoleaza sufleteste.

  Pe acest fond vine si stiinta care se lauda a fi demonstrat, unele lucruri da, altele doar le presupune si ea. Cu toate acestea vedem ca biserica a iesit biruitoare cât de cât. Problema este alta; marea provocare ce urmeaza ptr crestini va fi una fara precedent ptr ca aceia va avea rolul scoate pe Hristos si pune pe spurcat in sfânta sfintelor , ataca dur de tot sufletul, inima unde trebuie locui Hristos. Negina semanata de diavol la radacina tuturor confesiunilor va fi intens exploatata in urmatoarea perioada de prapad. Totul a inceput pe la 1830, singura care nu-a fost atacata de acea furtuna se pare a fi ortodoxia in ciuda paradoxurilor ei. Va rog sa va uitati atenti la propria dvs istorie, nu cea romantata, la toate cultele inclusiv catolcismul, ca cu el a inceput pune anumite retele diavolul ptr ce va fi fff curând. Va asigur; veti avea suprize foarte mari care nu pot lasa indiferent un om cât de cât instruit. Intr-un anume sens, eu gasesc o legatura a penticostalismului cu acel an, 1830, este greu de identificat, ca de aceptat nici vorba sa fie. In asemena conditi incep întreba cum va face fata biserica crizei de proporti ce va lua amploare la nivel mondial, daca ea insasi nu-si poate rezolva proprile sale crize. Ma tem ca Dumnezeu nu va lucra cu nici o confesiune cunoscuta ci cu persoanje gen acel telog de care vorbeam in postarea anterioara, cu persoane care au fost dezvirusate, dezneghinate, acestea vor fi cele care vor fi de mare folos crestinilor in prag de lepadare, insa nu vor face fata, multi vor cade rau de tot. Biserica ar trebui sa indentifice corect pericolul, a avea viziune doar ptr spectacole prin care sa cresti numarul de membri mi se pare o grava eroare pe care o comit toate confesiunile.

  Dealtfel io vad ceva mult mai departe, ma tem ca marea predica, asa cum o numesc io, care ar trebui tine biserica o va pune in miscare spurcatul dar in asa fel ca sa duca la lepadare de Hristos. Lânga acel tânar teolog de exceptie de care vorbeam, Dumnezeu mi-a scos in cale vedea si teologul satanei care pune in felu sau problema, nu fara suces, ba as zice ca are mai mare suces decât teologul legat de Hristos. Sunt inca trei mari figuri care ar fi trebuit acepta fi mesageri mari predici, una a si cazut, deoarece nu-a vrut lua seama la ce Dumnezeu îi vorbea, este o mare somitate teologica, iar ceelate douo.. c-am la fel, altfel poate ca nu pasa Dumnezeu alcuiva acest mesaj intr-o directie incredibila, de la care nici nu te astepti. Mie mi-a aratat Dumnezeu ca cu alautul vechi in care neghina este deasa nu se face mai nimic bun. Deasemeni, cei care par fi cazuti vor pricepe si primi cel mai bine mesajul, acest mesaj le-a lipsit in vreme de criza, acesta ar trebui fi in biserica si nu este lasat, el lipseste fiecarui suflet de crestin. Daca in cele ce am spus am ceva luminare, sa se roage fiecare ca Sfântul Duh sa-i dea si lui luminarea necesara, m-asi bucura sa vad-aud cât mai multi astfel de crestini, teologi.

 14. Nu stiu daca fac bine a expune parerea mea, in primul rând ptr ca nu fac parte din curentul dvs, in al doilea rând chestiunea este destul de delicata. As incepe cu parabola neghinei si spicului de grâu, cunoscatori in agricultura stiu ca cele douo nu se diferentiaza in faza primara. Aceasta problema trebuie mai serios aprofundata de crestinatate care se confrunta cu aceiasi grea problema. Pe de alta parte nu prea sunt aceptate mesajele lungi, lumea virtuala are o lege foarte ciudata in acest sens, justificata pâna la un punct, mesajele lungi nu întotdeauna spun si ceva, adesea esenta nu va fi expusa. Voi incerca schita câteva concluzi la care am ajuns io.

  1) Nu putini clerici, fie preoti ori pastori, teologi sunt victime, miei care se duc la taiat. Din nefercirie foarte putini constietizeaza acest aspect. Cauza se afla in sistem, institutile cultice care fac din teologi nimic altceva decât simpli vechili, nimic mai mult. Din aceasta mare categorie un insemnat procent studiaza, se dedica trup si suflet idei de slujire in via Domnului, acestia vor constientiza foarte rapid neghina incercând debarasa de ea, insa sistemul nu-i permite misca in front. Cealata categorie mai numeroasa este formata din chiulangi,din lenesi carora nu le place munca, care au ratat intra la o facultate in disperare ca trebuie duce la coada vaci opteaza ptr teologie, este deja cunoscuta lozinca lor, in toate confesiunile o auzim; „nu am vrut teologia, ma pregateam ptr alta profesie, dar Domnul m-a adus fortat la teologie” Din acestia vor iesi cei mai docili vechili, absolut toate confesiunile sunt fericite avea cât mai multi vechili, prin ei nu se constientizeaza ca permite neghinei fi predominanta. Ambele categori vor intra din start in conflcit cu masa (enoriasi),,un conflcit mocnit, foarte bine camuflat, motiv ptr care aceasta masa este necrutatoare cu ei daca-i prinde calcând in strachini. Pastorul care ar trebui urmat, iubit de turma ajunge fi din start dusmanit. Cauzele sunt multiple, unele le identificam usor altele parte a nechinei mai deloc si asta-i marea problema a bisericilor din zilele noastre.

  2) In primul rând atât vechili (prost pregatiti) cât si cei mai iscutiti, vor sfârsi fi neputinciosi tine o predica, salvarea lor este „sfânta omiletica”, fara de care ar fi cea ce si sunt; niste uscaturi (lipsite de Sfântul Duh). Dar de ce ajung pâna si cei iscutiti la fel de lipsiti de duh, deoarece ei nu mai fac cu tragere de inima lucrare ptr ca una au descoperit, înteles din studile pe care le-au aprofundat serios si alta sunt obligati atât de sistem cât si baza sutine, nu se multumesc cu pozitia de vechili.

  3) M-am întrebat adesea care sa fie secretul sucesului de piata al cultului penticostal, teoretic nu ar fi trebuit depasi alte confesiuni mai nesemnicative, baptismul ar fi trebuit fi mult mai puternic, realitatea ne arata contrariu. Sigur, un penticostal imi va argumenta ungerea Sfântului Duh pe care baptisti nu ar avea-o. Insa daca ar fi sincer ar vedea ca se inseala. In care segment a prins penticostalismul? Si de ce la acesta a prins atât de bine, deoarece raspunde emotilor primitive specifica celor fara de carte, deacia prinde atât de bine in lumea III-a si Ro in mediu tiganesc, rural. Numa ca promisiunile-iluziile fiind foarte mari, acest segment va cunoaste rapid pe propria piele si reversul medaliei,pe care un om mai instruit o prevede din start, acest segment intra in conflcit ireconciliabil cu pastori mai sus amintiti, pe fata se pupa dar pe spate se sfideaza reciproc. Cum li se ofera o sansa primul lucru ce il fac este sa produca o nouo fractiune religioasa si asa avem un penticostalism cu atât de multe aripi, fara doar si poate din toate confesiunile existente penticostalismul are cele mai multe fractiuni si dintre cele mai ciudate cu putinta. Un teolog foarte bine instruit are foarte putine sanse afirma in penticostalism, pe când la baptisti are toate sansele ,
  deacia spuneam ca practic baptismul ar fi trebuit fi superior numeric penticostalismului, un alt motiv ptr care la baptisti nu vedem atât de multe fractiuni cu atât de multe devieri ce te lasa cu grua cascata de le analizezei nitelsui mai adânc.

  4) In asemena conditi ma întreb ce fel de misionarism isi propune penticostalismul, când el face multa vorbarie de lucrarea Sfântului Duh, care dupa cum stim, nu dezbina, nu-o ia pe aratura, iar ei ,penticostali sunt cultul cel mai dezbinat dintre totate. cultele existente.

  5) Personal nu cred ca se ajungea in acest punct dramatic daca;

  a) fiecare crestin ar fi priceput rolul ce il are , dealtfel nu am auzit pe nimeni al defini corect, insusi rugaciunile lor imi dovedesc ca sunt pe lânga priceperea rolului, ca nu prea stiu ruga, o rugaciune in duhul trebuie avea trei elemente de baza, care nu sunt întâlnite, nici macar nu sutn constientizate ptr ca de ar fi fost, atunci nu ar fi existat conflcitul de care vorbeam, pastori nu ar fi alergat dupa pozitia de pastor cu atâta usurinta, enoriasi nu ar fi râvnit la pozitia pastorului, ba ar fi fugit de ea. Eu nu pot sa dezvalui cele trei elemente de baza deoarece stiu ca Sfântul Duh trebuie descoperi fiecarui crestin autentic, a le spune ar insemna lansa un nou slogan ce va sfârsi calcat in picioare, iar asta-i chiar o taina, o comoara ce nu se pune la vedere.

  b) am mai observat ca crestini au pasat Sfântului Duh treaba lor, iar ei vor sa o faca pe cea a Sfântului Duh, ori asa ceva chiar NU se poate!

  Cele douo puncte a si b, arata faptul ca si-au dat puterea pe nimic, pe când anumite organizati dusmane crestinismului stiu a se folosi mai bine de aceasta forta deacia si au suces, iar crestinismul incearca improviza tot felu de suasanele, ca altfel nu le pot psune, spectacole de doi lei. Toate acestea imi arata ca crestinismul nu este pregatit face fata noi provocari, teribile provocari care in primul rând va lovi in crestinism, va duce la lepadarea in masa, nu un ateu, nu un caldicel ci foarte multi care -i vedem azi extrem de vocali crestini, ma tem ca nu vor face fata, iar penticostalismul il vad cel mai vulenrabil la acest capitol. Din cauza lipsei viziuni, as zice celor capabili vedea in duhul, deosebi duhurile, pricepe corect si adânc profetia, nu a o exploata ideologic, ma tem ca in mai putin de 5 ani fiecare va vedea prapadul. Aveti multe semne in acest sens, nu trebuie a vi le spune io ptr ca si de le spun nu -mi veti da crezare. Nu, nu am pretentia fi proroc, Nu am fost mandatat special de Dumnezeu a va trezevi, insa, va asigur ca ce vedeti dvs azi, le prevazusem cu mai bine de 15 ani, dar atunci chiar nu era timpul, nu incepuse coace grâul… acu bag seama ca a inceput sa se coaca, incepe deosebi mai bine negina de grâu, iar semne am de unde nici nu ma asteptam… Cea ce pricepusem cu multi ani in urma si nu se putea vorbi, bag seama ca Dumnezeu a scos ceva la treaba exact in directia aceia, care stie deosebi corect grâul de neghina, cu curaj demn de un mare reformator, acel tânar de strada, uns cu toate alfiile in urma cu 15 ani, ajunge azi un teolog de mare clasa, il vad in fruntea adevaratei reforme, ce va duce la întelegerea profunda a crizelor, desi, io ma asteptam din alta parte veni marea predica… numa ca personajul respectiv a clacat. Nu-l cunosc personal pe acest teolog, dar l-am descoperit in urma cu vreo doi ani, de atunci il urmaresc atent, niciodata nu-a dat gres, este dur de tot, in domeniu, nu abuzeaza de sfânta omiletica, aprope ca nici nu-o foloseste, sistemul il tolereaza ptr ca este prea,prea bun, baban pregatit, pe lânga teologie omul are o profesie cei deschide usi împaratesti, fiind un fff bun profesionsit. Pe acest om sau asemeni lui alti ii vad capabili produce marea predica care va sfârma pietrele, fara minuni!

  Cer scuze ptr lungimea mesajului, insa consider ca tema este destul de serioasa, dl Lascau este o persoanlitate marcanta a penticostalismului, are o activitate demna de respect, proiectul CTV este unul foarte bun, necesar, dar nu in formatul actual, care este o catastrofa, ins,a daca Dumnezeu binevoieste milostivi sunt sigur ca-i va aduce ajutor oameni de calibru acelui tânar teolog cu care sa demareze marele proeict de reforma a biserici si la nivel mondial nu doar românesc, io cred ca si pe americani trebuie tot noi sa-i reveanghelizam corect, români au ceva potential, il vad deslusit, partea proasta este ca acesta se distruge cu sadism in loc sa fie exploatat. Provocarile ce vor urma va forta mâna tuturor liderilor religiosi sa acepte ce Dumnezeu voieste, sigur, polarizarea este iminenta, va fi dureros ptr foarte multi când vor vedea cum cad de la credinta pâna si cei considerati titani. Nu va amagiti, nu sunteti pregatiti de duhul, deacia trebuie sa cadeti ptr ca sa primiti, pricepeti corect in duhul, marea majoritate, vor fi si multi crestini maturi dar pe care nu-i aceptati propulsa, ei nu au iesit in fata ptr ca nu -i lasa Dumnezeu distruge vrajmasul . In ideia asta ce o spun ca marea cadere de la credinta, va asigur, aveti semn lânga dvs, fiecare il vede, ar trebui pricepe cu adevarat ce diavol se ascunde acolo ce prapad va veni pe acel fond.

 15. F fain… as adauga doar ca pt ca liderii sa aibe o viziune, au nevoie ca Dumnezeu sa le vb, nu putem avea viziunea noastra proprie, egal cat de mare, etc…trebuie sa fie nascut din Dumnezeu…

  PS adesea problema nu e cu lipsa elementelor cheie:inchinare, maturizare, etc, ci cu definitia lor.. Peniel se inchina, corul din Zorilor se inchina, etc… iar atlii zic ca se destrabaleaza. Ca si liberalii cu conservatorii: toti cred in children’s education, dar au agende complet diferite in ce si cum sa-i invete pe copii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s