Fațada

“Vai de voi, cărturari și farisei fățarnici! Pentru că voi curățiți partea de dinafară a paharului și a blidului, dar înăuntru sunt pline de răpire și de necumpătare. Fariseu orb! Curăță mai întâi partea din lăuntru a paharului și a blidului, pentru ca și partea de dinafară să fie curată.” (Matei 23:25-26)

Poate că ceea ce definește cel mai bine pe fariseu este tocmai interesul său exagerat pentru fațadă. Pentru aparențe. Ceea ce văd alții devine pentru fariseu mult mai important decât ceea ce vede el, sau Dumnezeu în viața sa. Domnul Isus condamnă într-un limbaj figurativ, acest interes bolnav pentru partea de dinafară a paharului și a blidului, cu referințe sigure la tradiția evreului de a se spăla mereu, prin spălăturile sale rituale. Grija pentru curățenia trupului său este pusă în contrast cu neglijența curățirii sale interioare. Pline de “răpire și necumpătare”, sufletele fariseilor miroase urât în contrast cu trupul lor spălat în zecile de băi rituale. Dar, ce contează! Sufletul nu-l vede nimeni. Nimeni nu te apreciază pentru sufletul tău. Așa cum nimeni nu laudă o construcție pentru fundația ei, ci pentru zugrăveli, oamenii sunt interesați în ambalajul nostru. În felul cum arătăm. Suntem acceptați sau promovați mai degrabă după aspectul nostru exterior. Boală veche. De când lumea.

Pentru fariseu grija numărul unu este fațada clădirii.

“Te rog să-mi proiectezi o casă, dar să aibă o fațadă, ca atunci când trec oamenii pe lângă ea, să rămână cu gura căscată. Nu mă interesează cum este pe dinăuntru!”,  mi-a spus
într-una din zile un ofițer superior în unitatea căruia îmi făceam stagiul militar. Știindu-mă inginer constructor, dorea să se folosească de munca mea gratuită, răsplătită cu câte un concediu sau o învoire. Dorea un proiect de casă “ca să rupă gura tuturor”, să folosesc cuvintele lui. Nu-l interesa cum arată pe dinăuntru. El construia casa pentru trecători și nu pentru sine și familia sa. Nu se gândea la confortul său și al copiiilor săi, ci la impresia pe care trebuia s-o lase fațada casei sale trecătorului de pe stradă. Asemenea, fariseul se gândește la impresiile altora despre sine, mult mai mult decât la devărul știut de el. Impresia contează. Efortul său este deci să creeze impresie. Nu este important cum este el, ci important este ceea ce crede lumea că este el. Nu trebuie să fii sfânt, ci lumea să creadă că ești sfânt. Nu trebuie să fii bun, ci lumea să creadă că ești bun. Nu trebuie să fii cinstit, ci lumea să creadă că ești cinstit. Adăugați vă rog, toate virtuțile pe care le cunoașteți. Nu trebuie să aveți nici una de fapt, ci important este, ca oamenii din jur să creadă că le aveți. De aceea fariseul – ca propaganda comunistă – se concentrează la crearea imaginii publice a personalității sale. Alege cu grijă modul cum se îmbracă, modul cum vorbește și ceea ce spune, felul de a se purta în societate. Totul este regizat cu griză pentru a se potrivi proiecției pe care dorește s-o lanseze în mintea celor din jur.

Maeștri în păstrarea aparențelor, fariseii se supără nespus de mult dacă cineva atentează la fațada lor, la imaginea lor dinafară. Dacă omul cinstit nu se agită prea mult dacă cineva îl bănuiește de necinste, el lăsând ca timpul să dovedească contrariul; fariseul în schimb este foc și pară. Dacă imaginea sa a suferit vre-o deformare din partea altora este gata să lupte pe viață și pe moarte pentru restabilirea ei.

Creștinul autentic se bucură când oamenii spun tot felul de lucruri rele și neadevărate despre el (Matei 5:11), în primul rând pentru că ele nu sunt adevărate și apoi, pentru că suferind hula pe nedrept, el va fi răsplătit de Dumnezeu. Fariseul, în schimb este cel mai nefericit om de pe pământ când cineva atentează la imaginea sa. Cineva demolează fațada sa impunătoare. El știe bine că dincolo de ea nu mai este nimic atrăgător. Înăuntru nu este decât “răpire și necumpătare”. Mizeria sa interioară. S-a temut o viață întreagă că ea va fi descoperită. A muncit asiduu ca s-o ascundă în dosul unei reputații de decor, în spatele unor aparențe bine aranjate. Iată că acum se ruinează decorul fals. Lumea va vedea că dincolo de strălucitoarea fațadă nu sunt decât proptelele unui decor de teatru desuet.

De obicei cele mai multe din cazurile de schizofrenie se petrec în rândurile fariseilor. Nu întâmplător Domnul le spune “nebuni și orbi”. Nebunia schizofreniei se pare că survine atunci când fariseul își scindează personalitatea în ceea ce este el de fapt, pe care nu poate s-o accepte, și ceea ce dorește el să proiecteze în afară pentru percepția publică. Pe măsură ce mizeria sa interioară crește, fariseul muncește mai abitir la confecționarea și vopsirea fațadei, la spălarea paharului și a blidului pe dinafară. Frica sa de a nu fi descoperit cu falsul acesta îl va conduce cu timpul la schizofrenie paranoică.

Soluția Domnului nu este alta decât cea a pocăinței. Soluția spălării interioare prin sângele lui Christos și prin lacrima pocăinței. Sufletul, odată spălat de vina păcatelor noastre ne va conduce la curățirea imaginii de sine și apoi la limpezirea imaginii noastre publice. Ea nu mai este atât de importantă acum, când știm cine suntem, când avem bucuria că am fost spălați și acceptați de Dumnezeu. Nu mai avem atunci dificultăți de a ne accepta pe noi înșine așa cum suntem. Nu ne mai preocupă ceea ce cred oamenii despre noi. Noi știm cine suntem și Dumnezeu ne cunoaște. Nedreptatea tratamentului altora, chiar dureroasă, poate fi iertată mult mai ușor.

Ferice de cei cu inima curată. Și fața lor se va curăți.

Supărarea fariseilor iubitori de fațade pe Domnul nostru Isus Christos era că El vedea dincolo de spoiala lor religioasă. Erau deranjați că El le citea gândurile. Erau înebuniți de furie pentru că le demasca răutatea interiorului, și-l expunea publicului. Nu puteau suporta faptul că în prezența Lui măștile lor religioase nu le mai foloseau la nimic. Și munciseră o viață întreagă să le construiască! Isus nu era câtuși de puțin impresionat de varul de pe mormântul lor. În prezența Sa știau că sunt morți. Niște morți furioși.

Din „Memoriile lui Eutih – Portrete de farisei”

28 de gânduri despre „Fațada

 1. Gabi ,eu nu sint de acord cu multe lucruri si nu stiu la ce te referi cu privire la “copii fratelui”.Ti-am scris ca nu sint cel care detin bloguri si nici nu am scris un astfel de subiect ci doar mereu am adus comentarii!Si de aceste comentarii sint raspunzator in continut!!!Chit despre actiunile si faptele fiecaruia ,fiecare este raspunzator .Totusi sint intristat fiinca nu exzista sinceritate la ce este scris si expus!!!O persoana sincera si cu adevarat crestina ishi recunoaste greshala ,pacatul si este interesata in o conversatie directa in fata celor prezenti conform mesajului din Scriptura.Eu nu doresc sa scriu pe acest Blog detaliile si sincer sa fiu daca ai cunoaste cu adevarat situatia ,adevarul,atunci ai intelege lucrurile pe care pina acum nu ai reushit sa le intelegi !!!!Discutiile am dorit mereu sa fie intre noi ca intre persoane crestine si cu o putere de rezolvare in mod crestinesc fiinca fica mea a ajuns o oaie ranita in turma Bisericii si s-a luat apararea celor care a ranit-o intr-un mod necrestinesc!!!!Si acum este in mari probleme dupa cum multe alte persoane sint !!Doresti sa discutam poti sa ma suni la tel. 1847 674 3384!!!Nu doresc sa jicnesc pe nimeni si nici sa injosesc cu lucruri neadevarate ,ci doresc sa se inteleaga prin comentarii ca cei care au o pretentie sa ajunga la o adevarata traire si slujire fiinca Biserica Lui Hristos este rascumparata cu singele Sau si aceasta slujba se face dupa cum este scris in faptele ap. 20 cu 28 .Deci sa nu uitam aceste lucruri si sa intelegem puterea mesajului divin prin adevaratul sens al cuvintului !

 2. V. Chis, sinte-ti de acord cu opinia linkului despre „copii fratelui”?
  Din ce cauza nu va-ti dus PPS sa cereti lamuriri?

 3. Gabi tin sa-ti multumesc pentru caracterizare si chiar daca am ajuns sa fiu o fatada pentru unele persoane ,prea putin conteaza !!!Conteaza ce sint in fata domnului Isus Hristos si a Tatalui ceresc!!Nu voi dori sa ma dezvinovatesc in fata unei persoane umane fiinca toti detinem o fatada!!!!As dori sa ne cunoastem mai indeaproape si chind ajungi pe meleagurile noastre imi va face o mare placere sa ne intilnim ,indiferent de ce crezi si impresii ai ajuns sa-ti faci!!Oricum nu traiesc in pretentii si nici nu doresc in viata sa expun o fatada descrisa in acest subiect!!!!Realizez acum ce link ai vazut si ce mesaje ai citit!!!Nu detin bloguri si nici nu expun subiecte !!!Iar daca crezi ca am scris in comentarii neadevaruri te rog frumos sa demonstrezi !!!!!Eu la linkul respectiv doar am comentat si Blogul nu-mi apartine!!!!Paginile virtuale ne ofera multe si scrierile fiecaruia ramin nesterse si foarte bine putem sa intelegem personalitatea fiecaruia care intradevar ne da o fatada prin care azi exzistam,pretindem ,devenim personalitati si chiar ajungem la un renume cu o caracterizare ,dar totul este de o aparenta pe care dorim sa o expunem pentru un scop aparte !!Nu am dorit si nici nu doresc sa ma expun dechit in ceea ce sint si cum sint !!Comentarii aici pe blog cu privire la ce ai scris nu voi scrie aici din mai multe motive si toate poti sa le gasesti fiinca esti o persoana inteligenta !Si daca doresti sa cunosti ADEVARUL ;cerceteaza si te documenteaza dupa cum faceau cei din Bereea!Cei in cauza ma cunosc foarte bine si sintem aproape unii de altii !!Fiecare este invitat la discutii deschise si in puterea ospitalitatii la mine acasa!Doresti sa discutam personal ;cu toata stima si tot respectul.Poate chind vei ajunge ca mine ,vei intelege si iti vei aduce aminte de ce am scris!!!Chit despre credinciosia mea doresc ca domnul Isus Hristos si Tatal ceresc sa stie,fiinca oamenii de fapt altceva doresc sa cunoasca!!!!Chit din partea mea ,eu doresc ca ;”Harul, îndurarea şi pacea să fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatălui, în adevăr şi în dragoste!”

 4. Viorel Chis. Deunazii , pe un alt blog am vazut un link cu asa zisul castel , masina si bani ai fratelui CRISTIAN IONESCU, postat de cineva cu numele dv. Drept sa va spun, cu toate ca rareori am citit pina la capat scrierile domniei voastre( din motive destul de aparente), v-am respectat crezind ca sinteti un om credincios. Am fost gresit. Sinteti numai o fatada.
  Daca dv. nu sinteti acel V CHIS , scuze in prealabil.

 5. Iata un subiect care tranzmite calitatile de fatada ale unor persoane care traiesc o viata duplicitara si prin puterea spirituala doresc doar sa ishi asume anumite responsabilitati ce le asigura confortul si expunerea personala in un mod aparte .Dar care nu doresc sa ishi recunoasca greshelile si chiar puterea de manipulare ce si-o exzercita asupra celor din jur!!!Pentru noi azi este ushor sa discutam despre cei scrisi pe paginile SFINTELOR SCRIPTURI ,dar despre cei prezenti cu o astfel de conduita se poate discuta tot asa de ushor?Nu prea fiinca daca expui ADEVARUL si cu pagini de accesare se spune si se scrie ca se face atac la persoana !!!Pe urma prin subiecte aparte de dezvinovatire se incep explicatiile subtile si cu o puternica argumentare de dezvinovatire si chiar o explicatie de o pretinsa slujire!!!Uitind ca intre a sluji si a domni este o mare diferenta!!!Subiectul in mesajul sau descrie foarte bine caracteristica fariseului si carturarului de expunere si sa nu uitam ca nimic nu apare in viata la voia intimplarii!!!!Pentru multi acest subiect detine un moment de meditare si poate daca intradevar este interes in cunoasterea mesajului divin in care apare invatatura domnului ISUS HRISTOS ar fi bine ca cei prezenti in pretentie sa ajunga sa ishi schimbe personalitatea si sa ajunga la o adevarata traire si slujire fiinca ;”Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă, şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască;
  31pentrucă a rînduit o zi, în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul, pe care L -a rînduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită prin faptul că L -a înviat din morţi…„

 6. Inteligent ori prost tot mahalagiu se numeste.Cristea se crede Dumnezeul internetului.Bine i-o zis Gabi Bogdan cand l-o facut pustan de 17 ani.

 7. Nu ma mir ca unii se faca de mascarada…Mascara, in limba italiana inseamna parca fatada, nu ?

 8. Sa stiti ca de data aceasta m-ati facut fericita. Alin Cristea, va rog sa ma iertati, dar nu pot sa va mai numesc frate pentruca se pare ca nu sintem, apoi, nu pot sa va numesc nici domn, caci un domn are altfel de vocabular. Doresc totusi ca Dumnezeu sa va umple cu dragostea Lui, iar mie sa-mi ajute sa ma zmeresc pina la pulberea pamintului, sa arda toata zgura care mai este in persoana mea, sa ramina aur curat caci vreau cu orice pret sa-mi petrec vesnicia impreuna cu Domnul Hristos.

 9. Dădeam azi pe facebook un citat din Nicolae Steinhardt, că tot s-au împlinit 99 de ani de naşterea lui. „Dumnezeu, între altele, ne-a poruncit să fim inteligenţi”, spunea el.
  Dacă Alin Cristea e un mahalagiu, măcar e un mahalagiu inteligent. Ceea ce nu se poate spune despre prea multe personaje care s-au pripăşit prin blogosfera evanghelică şi care lasă comentarii de doi bani.

 10. La o grădină zoo, un bărbat s-a anagajat pe post de… maimuță. Într-o zi, când se legăna pe-o liană, și-a făcut un elan mai serios, și a sărit (fără să vrea) în … cușca leului! Speriat, disperat și cu ochii cât cepele, domnul maimuță a văzut moartea cu ochii! În schimb, leul, și-a scos liniștit masca de pe cap și a zis: stai liniștit, deși răgnesc, și eu port mască!
  Ca și Kierkegaard, cred, că de cele mai multe ori în viață, noi oamenii, purtăm măști. (Masca e fațada umană, frate Lascău). Masca înseamnă mai multe fețe. nu degeaba, fratele Wurmbrand spunea că în limba ebraică, cuvântul față este panim, la plural. Adică fețe…

 11. „Lingusitoare” chiar ca nu ma caracterizeaza. Nu stiu de cine ati fost calauzit cind ati scris, dar cu siguranta nu a fost Duhul Sfint, bine ar fi sa va verificati.
  Asa cum nu va cunosc pe dumneavoastra, nu il cunosc nici pe Alin Cristea. Cred ca am libertatea sa ii spun cum vreau si chiar poate ca sint frate cu el, daca sint mahalagioaica…
  Stau si ma gindesc de multe ori …cum se poate ca niste fapturi create de Cel mai mare Artist al universului, nu stiu numai sa jigneasca si sa atace tot ce le sta in cale. Ura si dispretul sint saminta celui rau. Domnule El-Zorab ar fi bine sa ginditi putin cind scrieti sau spuneti ceva. Dumnezeu sa ne dea multa intelepciune.

 12. 3-4 bloguri evanghelice pe care comentez nu înseamnă… ziare naționale!

  Petru Lascău: “Nu sunt de acord ca blogul acesta să conțină atacuri incorecte la oameni și biserici.”

  Cîte gogoși mai spun și pastoriii…

 13. Ce fatada, frate ?
  Morminte varuite…, nori fara apa, pomi, dezradacinati, stanci ascunsa la mesele voastre de dragoste, Iane si Iambre contemporani, oameni care n-au Duhul…
  Si am putea continua ca lista este lunga si „adaptata la…cerintele vremii”!

 14. Chiar ca esti o mahalagioaica lingusitoare.Auzi la ea „frate Alin Cristea”…

 15. Al doilea comentariu nu este postat de mine. Nu stiu cine s-a semnat cu numele meu.
  Fiecare are dreptul sa-si spuna parerea…poate Alin Cristea are dreptate.
  Am invatat sa i-au doar ce este bun din ceea ce se scrie.
  Dumnezeu sa va binecuvinteze frate Alin Cristea!

 16. Domnul Isus are in Betania doi prieteni pe Lazar si pe fariseul Simon Leprosul si ii viziteaza pe amindoi. Pe cind vizita pe fariseul Simon Leprosul, apostolul Pavel alt fariseu era la seminar in Ierusalim unde are ca profesor pe Gamaliel. Deci fariseii iau parte la viata sociala a Ierusalimului asa ca nu-i putem desparti de ateii de saduchei si de sinedriu. Ei se definesc unii pe altii exact ca in zilele noastre. La alegeri ne vom da votul pentru ei si asa biserica va supravetui exact ca senatul American, nu pot exista numai republicani sau numai democrati, fie si numai de fatada.
  Degeaba se vor vota legi, nu ia putut scoate afara din sinagoga nici Domnul Isus cu 8 vaiuri, cu atit mai putin noi. Din templu au fost scosi afara dar nu din sinagoga, templul s-a darimat dar sinagogile exista si existam si noi cu ele. Atunci care-i solutia?

 17. De la Cristea Alin te poti astepta la comentarii de prost gust. Abunda ziarele nationale cu comentarii semnate Alin Cristea cit despre continutul macabru si vocabularul deloc religios ce sa mai zic. Frica de Domnul la Cristea este ca si apa in ulei, nu au nimic in comun. Cititii comentariile daca vreti sa va lamuriti despre caracterul individului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s