22 de gânduri despre „Petre Țuțea – Interviu la TVR

 1. @Livius,
  Promit ca am sa te vizitez cat de curand. Am sa-mi fac timp special pentru tine. Ca sa putem „sporovai” in liniste ! sa fii binecuvantat !

 2. Aici este nesupunere nu necredinta,Cioran credea dar nu suporta destinul care i l a harazit Dumnezeu.

 3. @ Aciduzzu. Ca un prieten ce-mi esti, te rog sa treci pe blogul „Asteptand minunile”. Am scris ceva acolo ce s-ar putea sa-ti para interesant. In rest numai bine. Livius.

 4. @Cornelius,
  Niciodata nu -mam indoit ca nu vom sti sa citim printre randuri. Deci, citind astfel printre randurile dogmatismului ortodox al lui Petre Tutea, putem sa luam ce-i bun (dupa ce am crecetat, analizat si filtrat totul).
  Deci, de la Petre Tutrea, putem lua tot ce-i bun ca-i bogat si-n gandire si-n expresivitatea corentei lingvistice, dar de la Emil Cioran doar „nihil…” adica „tohu-va bohu” cum se exprima Moise cand a scris Genesa. Adica…”pustiu si gol”! Doar pustiu ! Prietenii stiu de ce !

 5. @marcel
  Emil Cioran era un nihilist ateu, aşa că despre credinţa lui n-avem ce pomeni!

  Caută-mi un dram de spiritualitate între spusele următoare, semnate Cioran:

  * Singura scuză a lui Dumnezeu e că nu există.
  * Adevărul este o eroare exilată în eternitate.
  *Întreaga morală, n-ar vrea să facă din această viaţă decât o sumă de ocazii pierdute.
  *Nemurirea este o concesie de eternitate pe care moartea o face vieţii.

  Ce credinţă prin cunoaştere putea avea Cioran, atunci când spunea:

  „Îmi e călăuză oricine-i mai nebun decât mine”! ori
  „Mă atrag lucrurile care n-au şansa să se-mplinească ori să dăinuie.” ???

 6. @ACIDUZZU

  Cu toate ca-l apreciez în mod deosebit pe Ţuţea, îi imput totuşi dogmatismul pur ortodox pe care-l susţine: „Nu există adevăr decât revelat (preoţilor ortodocşi)” spunea Ţuţea, ca fiu de preot ce era! Se pare că-n prietenia pe care i-o purta lui Cioran, l-ar fi răsturnat şi pe acesta în rai, tot pe dogmatica de sorginte paternă!

 7. Emil Cioran nu a fost pe aceeasi treapta a cunoasterii filozofice cu Petre Tutea.La unul credinta venea din cunoastere, la celalalt cunoasterea venea din credinta.Credinta venita din cunoastere este limitata,cunoasterea venita din credinta nu are limita iar lumina da claritate in explicarea ei.

 8. @Cornelius,
  „Mai bine să înveţi cum se rosteşte adevărul decât, cum să-i tălmăceşti în fel şi chip nuanţele!” Sabia Cuvântului lui Dumnezeu stă bine în mâna unui luptător destoinic!”

  Intr-adevar, frate Cornelius, Sabia Cuvantului lui Dumnezeu sta bine in mana unui luptator nu in mana unui novice care da-n balbe conjugand „oua” cu…”boua”, adica in mana unuia care s-a antrenat din timp,cu seriozitate si credinciosie intru manuirea acestui Cuvant. Ca altfel, vorbim dintr-o limba de…guster, despicata in doua !
  Desi de o talie a titanilor adevaratei filozofii tomiste, Petre Tutea vorbeste „revoltator de simplu” si pe intelesul tuturor, adica niicodata permitandu-si sa puna „mancarea oilor in ieslea cailor”, dispretuind astfel aceste animalute purtatoare de lana si miei de jertfa, uneori prea naive si intr-o voita manifestare sinonima cu acel…”agramatos kai idiotai” adica „oameni necarturari si de rand”! Desi o somitate in lumea intelectualitatii „nonconformiste” romanesti (adica nesupuse cenzurii) el, intr-adevar, a invatat cum se rosteste adevarul si apoi l-a explicat de l-ar fi putut intelege si…Emil Cioran, dac-ar fi voit ! Dar el, desi pe ceeasi treapta a cunoasterii filozofice cu Petre Tutea, „s-a facut inadins ca nu cunoaste…!”

 9. Am avut ocazia să-l aud în prima sa transmisiune TV pe Petre Ţuţea şi am rămas năuc!
  Atât de marcat am fost de personalitatea sa, încât am luat toate cărţile pe care acesta le-a „scris” până să plece dintre noi. Păcat că nu a ajuns să-şi termine opera!
  E izbitor contrastul înmănunchiat în această fiinţă. Mi-am dat seama din felul de vorbire al maestrului Ţuţea că: „Mai bine să înveţi cum se rosteşte adevărul decât, cum să-i tălmăceşti în fel şi chip nuanţele!” Sabia Cuvântului lui Dumnezeu stă bine în mâna unui luptător destoinic!

 10. Nu „mau pasesc” cu niciun chip „spre lumina incaltat cu bocanci” !
  De obicei umblu descult si in varful degetelor. Dar trebuia sa ma auzi cand vin…s-aprind lumina !

 11. Nu asta-i esentialul…Pe sub pamant am fost…Nazuim spre ceruri !
  N-am contestat existenta vreunei temnite ca si cea descrisa de tine (chiar daca ea exista in Bucuresti) dar NU FACE OBIECTUL DISCTIEI NOASTRE (si cu participarea ta, desigur) Era vorba, PUR SI SIMPLU DE PETRE TUTEA !
  Uite-aici ceva link-uri ca sa-ti largesti…orizontul rosu !
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Petre_%C8%9Au%C8%9Bea

  http://biografii.famouswhy.ro/petre_tutea/
  http://www.tutea.ro/evocari_11.html

  http://www.intelepciune.ro/Petre_Tutea_106_citate_celebre_maxime_cugetari.html

  Si acum ceva mai greu de digerat:
  http://www.rightwords.ro/citate/autor/petre-tutea–24
  http://www.wattpad.com/182307-petre-tutea-intre-dumnezeu-%C5%9Fi-neamul-meu

  Cred ca ajunge ! Asta-i materialul bibliografic (selectat pentru tine), pune-te cu…burta pe carte, documenteaza-te si…mai vorbim !

 12. Temnita care am descris o exista cu adevarat, in Bucuresti, sub pamint iar deasupra se afla cladirea Inspectoratului General al Politiei.

 13. @ Marcel Stepan,
  Hmmm,
  Iarasi vii cu o pretioasa cugetare din putul gandirii ?

  „Neghina nu se transforma in griu prin credinta. Duhul Sfint nu transforma ci devzvcolta saminta aducind o in stadiul de a da roada”

  Hai ca-mi devii simpatic !
  1. Neghina nu se transforma niciodata in grau nici prin credinta nici fara credinta !
  Neghina se sorteaza de grau doar prin testul credintei ! Si aceasta sortare o face doar Acela care isi are lopata in mana si-Si va curati cu desavarsire aria !” (Matei 3:12)
  Cum ? Inca n-ai auzit ? Pacat !
  S-a rostit, s-a scris, s-a aplicat prin credinta si cu pocainta sincera si adanca nu cu haine de imprumut, de pervertit religios !
  2. Duhul Sfant nu va transforma niciodata neghina sortata de grau pentru ca-i sortita nimicirii, data spre nimicire, adica aesa in foc ! Duhul Sfant doar naste omul vechi din nou si-l pecetluieste pentru slujirea lui Hristos aici pe pamant si apoi pentru eternitate !
  3. El nu va aduce niciodata neghina in stadiul de roada ! Satana face sa-i rodeasca samanta de neghina ca doar numai el o seamana, nicidecum n-o seamana Duhul Sfant !
  4. Ai grija ce sameni si aici pe blogul fratelui pastor, ca pe celalalt blog, tot a unui frate pastor tot neghina zi debusolare ai semanat !
  5. „Pui de naparci…”, nici acum n-ati auzit ca va fi o manie viitoare ?
  6. Un singur adevar l-ai grait bine: „Copiii lui Dumnezeu se nasc nu sunt adoptati !”
  Si Caiafa a „zis bine” in urma cu ceva mii de ani dar a zis pentruca a avut acces pe…”blogul comunicarii” lui Dumnezeu cu natia sa instigata la razvratire ! Si tu „zici bine” ceva despre o nastere (dar care nastere, stii stii sa ne spui?) dar o spui ciuntit, adica trunchiat! Un adevar spus pe jumatate este cea mai gogomana minciuna. Esti nascut sau doar adoptat, adica tolerat, pe-aici ? Caci daca ai fi nascut, atunci…”vorba te-ar da de gol”, cu siguranta !

 14. @ Marcel Stepan,
  „Imaginati va o celula in forma de triunghi ,fara geamuri,cu bustul lui lenin ,din ciment,in coltul lung al celulei,era o sedinta de partid continua intrerupta doar de… ,dar cine mai vrea sa dezgroape trecutul, doar e asa de mult de evanghelizat si atit de multi trebuie sa se pocaiasca”

  Cu o asa imangine, cu o asa celula, cu un asa bust ce tine loc de Evanghelie, pe cine ai dori sa-l evanghelizezi ? Si cu CARE Evanghelie ? Poate cu…”Manifestul Partidului Comunist ” ca inca se mai gasesc adepti si-n Romania si-n USA si oriunde aiurea in lume…ce fel de vocatie ti-ai descoperit de nu poti scoate niciun verset Biblic din…”putul cunoasterii tale” caci din putul gandirii cam dai pe-afara !
  Cam cine ar trebui musai sa se pocaiasca la o astfel de…evanghelizare de-a ta si cu bustul lui Lenin in loc de Evanghelie ?
  Cat despre intelepciune si revelare, canci ! Adica ioc ! Adica „NEMA”, pe ruseste !

  Auzi: „masca egalitarismului intelectual” adica „…das karamida gemaht !” Adica, poti sa-ti dai cu caramida singur in cap ! Ca suna a gol !

 15. Cita intelepciune si posibilitate de revelare au fost strivite sub masca egalitarismului intelectual!Imaginati va o celula in forma de triunghi ,fara geamuri,cu bustul lui lenin ,din ciment,in coltul lung al celulei,era o sedinta de partid continua intrerupta doar de… ,dar cine mai vrea sa dezgroape trecutul, doar e asa de mult de evanghelizat si atit de multi trebuie sa se pocaiasca

 16. este ca si cum Petre Tutea ne-ar da un lingou de aur, iar din acesta fiecare i-si confectioneaza pentru viata lui …bijuteriile necesare vietii reale de credinta.

 17. Este acelasi Petre Tutea din toate timpurile , poate un pic mai ” neputincios.” Insa nu e rau , cand suntem slabi atunci Dumnezeu e tare.
  Am mai urmarit de cateva ori acest interviu, si de fiecare data Tutea reuseste sa ma surprinda printr-o profunda coerenta logica.
  Apriori sau postpriori, DUMNEZEU nu poate fi cunoscut decat prin REVELATIE,tocmai datorita transcendentului Sau. Nici nu m-as incumeta sa le gasesc explicatii tuturor celor care vor sa-L perceapa cu o minte omeneasca limitata si obtuza. Intotdeauna, Adevarul lui Dumnezeu este dincolo de noi. De aceea Dumnezeu este MINUNAT…, pentru ca Se ascunde.

 18. L-am vizionat si ascultat cu foarte mare atentie de nenumarate ori. Nu este doar Petre Tutea in sine ci o sinteza a convingerilor sanatoase, traite si experimentate pe perioada unei varste complete incununata de laurii unei senectuti lucide !
  Este ca o tableta efervescenta al unui binecuvantat complex de vitamine spirituale compresate in octogeneza unui suflet mereu tanar si inaripat, gata intotdeauna de zbor spre absolutul pe care-l iubea atat de mult, atat de sincer. Nu are nimic sincretic sau amalgamat in gandire si exprimare ci doar claritate, coerenta, logica si profunzime reverberanta !

 19. Dupa ce citeaza pe D-l Isus „Fiti desavarsiti dupa cum…”, apare pe fata lui Tutea un zambet care exprima bucurie si fascinatie. Aceeiasi chemare a D-lui Isus poate crea crispare si disperare daca nu o privim ca pe o „generozitate a mantuitorului”

 20. ,,Daca adevarul nu e revelat intelectul e neputincios”..,,omul nu are acces la adevar fara revelatie”.,,Dumnezeu i a vorbit lui Avram „,,Avram a crezut pe Domnul si Domnul i a socotit aceasta ca neprihanire”.A avea pretentia ca crezi ceva fara a fi primit acel ceva din partea lui Dumnezeu tine de credinta draceasca.Neghina nu se transforma in griu prin credinta.Duhul Sfint nu transforma ci devzvcolta saminta aducind o in stadiul de a da roada.Copii lui Dumnezeu se nasc nu sint adoptati,,Pui de napirci cine va invatat sa fugiti de minia viitoare”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s