Atrag atenția cititorilor acestui blog că postarea de față are mai multe virgule puse unde nu trebuie și că acțiunea aceasta a mea este una deliberată. Doresc din toată inima ca toți cititorii mei să fie fericiți și să se simtă bine. Unii nu sunt fericiți numai dacă găsesc virgule pune acolo unde nu trebuie, mai ales între subiect și predicat.
Un domn care se numește pe sine: „Bă, pocăiților, NU SE PUNE VIRGULĂ ÎNTRE SUBIECT ȘI PREDICAT”, m-a convins definitiv că am o problemă gravă cu virgulele. Îi mulțumesc pentru munca tenace și cu spirit de sacrificiu. Nu este unșor să citești (probabil de mai multe ori) toate cele 380 de postări ale mele și să vezi unde am pus eu virgulele. Dar mai sunt și oameni de sacrificiu pe lumea asta care se jertfesc pentru a ajuta pe alții.
Mărturisesc sincer că nu prea știu unde să pun virgulele. Fiind mai degrabă vorbitor decât scriitor le scap acolo unde mi se pare mie că trebuie schimbat tonul rostirii. Din greșeală în greșeală am ajuns în capcana unei alte gramatici decât cea oficială. Domnul Graur nu prea m-a convins de a domniei sale. Să nu mai spun că m-am făcut inginer. Aveau dreptate fetele de la Universitate (viitoarele profesoare) că inginerii știu totul și în afară de aceea, nimic. Ne mângâiam că și ele, care știau unde se pune virgula, traduseseră termeni tehnici de toată frumusețea. Momentul încovoietor al grizilor devenise „clipă de îndoială”.
Am „editat teologic” traducerea unui expert în virgule care găsise de cuviință să-i numească „îngeri hidraulici” pe îngerii care se ocupaseră cu problemele hidraulice ale planetei în timpul potopului. Preferițele sale lingvistice alegeau termeni special pentru a impresiona și nu pentru a comunica. Ce înțelegea bietul cititor când în loc de „înșelător” sau „amăgitor” traducătorul folosea dezinvolt „fălăcios” sau în loc de „încetineală” folosea „lentoare”? Nu e de mirare că mă apuca așa o lentoare fălăcioasă de înger hidraulic când îi citeam paginile.
Evident, neputințele altora nu scuză cu nimic erorile mele fatale cu virgulele. Dacă explicațiile cu vorbitul și cu ingineria nu țin sută la sută, mai pot invoca și ereditatea. Tata nu prea punea virgulele unde trebuie pentru că bunicul meu nu prea știa să scrie bine, iar tatăl bunicului n-a mers la școală nici măcar o zi. Cred că și de aici mi se trage. Aș mai putea invoca limba engleză, dar șanse mari nu prea am că, la rândul meu sunt și eu un emigrant care engleza n-am învătat-o bine și româneasca am cam uitat-o.
Am hotărât să nu mă mai scuz și să-mi asum păcatul întreg. Asta e. Nu știu unde să pun virgula. Nu se pune între subiect și predicat. Punct.
Am însă in pic de necaz pe acest dascăl al meu că folosește ca formulă de adresare „Bă!” Am tot căutat prin dicționare și nu prea face parte din partea politicoasă a limbii române. Mă gândesc așa că dacă vrei să dai lecții de gramatică cuiva (și gestul este nobil) ar trebui să o faci după regulile gramaticii. Apoi domn’ profesor pune pe seama pocăiților păcatul meu cu virgula. Nu toți pocăiții pun virgula unde nu trebuie. Unii știu bine unde s-o așeze. Nu trebuie acuzați bieții oameni de păcatele mele. Nepriceperea mea la virgule nu mi se trage din pocăință. Pe de altă parte nici nu cred că nepriceperea mea la virgule ar păta chiar așa de rău obrazul tuturor pocăiților.
Păcatele cuiva nu trebuie asociate cu religia lui sau cu culoarea lui (fie și ea politică). Nu este cinstit să citești pe prima pagină a ziarului crima cuiva asociată cu religia sau cu culoare pielii lui. Intenția celui ce o face este să discrediteze un întreg grup de oameni. Dacă jafurile și crimele pomenite în mass-media sunt asociate cu culoarea neagră a pielii omului, curând o întreagă nație o să creadă că toți cei închiși la culoare sunt criminali, mai ales că atunci când crima este săvârșită de un alb i se dă doar numele nu și culoarea.
Aș fi tare necăjit ca românii să credă că toți pocăiții nu știu unde să pună virgula. Și asta din pricina mea. Mai sunt și nepocăiți care au acest handicap.
Domnul Alin Cristea mi-a promis solemn și public (pe blog) că nu mai face comentarii anul acesta pe blogul meu. Foarte bine am zis eu și m-am bucurat nevoie mare. Mă gândeam eu că un astfel de angajament la un blogofăt înrăit e lucru mare și că ispita de a-ți călca o astfel de promisiune este și ea cam tot la fel. Imaginația domniei sale de a se ascunde acum sub acest nou pseudonim mi se pare comică și tragică în același timp. Să nu mai spun de obsesia cu virgulele mele…
Cred că domnul „Bă, pocăiților, NU SE PUNE VIRGULĂ ÎNTRE SUBIECT ȘI PREDICAT” ar trebui să-și vadă de virgulele dânsului și să nu mai ocărască grupul pocăiților din care face parte. Asta în cazul că e și el pocăit.
,,Fără virgulă” – Fiți iubiți și binecuvântați de Cel ce vine CURÂND să-Și ia Mireasa…!!! ☝ Amin.
Si virgula isi are rostul ei dar mai important e binenteles mesajul ,continutul articolului.Mult har si binecuvantare!!!
…nu-ţi mai place otava, mili, asa-i? 🙂
… dar stai liniştit, că nu eşti singurul care s-ar duce! 🙂
nu chiar… dar are de a face cu mâncarea, că doar suntem „la cantină”… iar acolo este doar o „VIRGULA SINGURA”…
Punând în aplicare cheia avem: VIR GULAS IN GURA 😉
Cred ca e vorba de -tain – daca nu gresesc =portie de mincare ,farfurie cu mincare , blidul cu linte???
Stimate Domn(a se citi gentelman),Frate si Pastor Petru Lascau…tot respectul si admiratia mea,a unei persoane ce si-ar dori probabil sa faca parte din congregatia condusa de unul ca dvs!!!Ramaneti asa cum sunteti:sincer,direct si cu bun simt totodata!Dumnezeu sa va foloseasca incontinuare!Fiti binecuvantat cu sanatate!
Cugetând la pacostea cu virgula, mi-am amintit de o criptogramă (cred că aşa se numeşte… fiţi indulgenţi cu mine, vă rog…) pe care ne-a prezentat-o, în liceu, un profesor pasionat de astfel de „probleme” şi pe care o dau spre dezlegare, că văd mulţi „artişti” pe acest blog 😉
La cantină. (cheie: 3, 5, 2, 4)
,
Dezlegarea se face după ortografia veche, de pe-atunci ;-), deci cea cu î=i nu â=a
Spor la treabă!
Zece pastori
Inainte de culcare
Mintea cea fugara
A gandirilor hotare
Le strabate iara:
„-Zece pastori vreau s-ascult
Cate-o ora, doua,
Mi se pare totusi mult
Si-o s-aleg doar noua
Noua predici, noua texte
Care sa-l adopt?
Cred ca tot mai bine este
Sa raman la opt
Opt nu-i rau dar am vazut
Inghiontiri si soapte
Si asa am priceput
Sa-mi aleg doar sapte
Sapte pastori in sfarsit
Mintea mea-i marcase
Unul nu s-a potrivit
Si-am ramas la sase
Sase pot aprinde focul
Care-i greu sa-l stingi
Daca ala mi-e norocul
Tot mai bine-i cinci
Cinci pastori in cinci reprize
Pot sa faca teatru
Ca sa n-am cumva surprize
Voi alege patru
Patru parca suna bine
Dar de-or fi scantei?
Uite asta nu-mi comvine
Tot mai bine-i trei
Trei pastori pot tine predici
Fara taraboi
Dar sa nu se puna piedici
Am s-aleg doar doi
Doi pastori cu pregatire
Si cu voci ca tunul
Pot creia nemultumire
Deci raman la unul
Unul bun! Care sa fie?
Caci ma prinde somnul…
Cand pe pleoape i-mi adie…
Cel mai Bun ….E Domnul!
9/22/11//h.d.
Ți-am văzut mâna întinsă
Ca un semn de exclamare
Când votași lumina stinsă
Peste-ntreaga adunare
Nu o virgulă uitată
Te făcu ca pe-ndelete
Să îmi scrii așa deodată
Ci cangrena cu regrete
Parte fiind din buturugă
Să serbezi e prea devreme
Răsturnarea fără rugă
Adevărul cere vreme
Nu o virgulă cuminte
Aruncată printre care
Te va urmări fierbinte
Ci un semn de întrebare
Virgula rautacioasa
O virgula oarecare
Dintr-un oarecare sat
Intr-o zi plina de soare
Se-apucase de …plimbat
Printre fraze si cuvinte
Ortografic aranjate
Toate-acestea dand vesminte
Gandurilor insirate
Ce idei ! si cate teme
Cat talent a tot privit
Si plimbandu-se o vreme
Virgula a obosit
Si s-a pus sa se-odihneasca
(cel putin asa e zvonul)
Chiar prin zona ei fireasca
(unde fraza schimba tonul)
Insa Doamne, ce gresala
Cum de-a reusit s-o faca?
O sa deie socoteala
Ca exista-o lege sacra
Virgula, fiind somnoroasa
Vad ca-n seama n-a bagat
Legea care nu o lasa
‘ntre subiect si predicat
Oameni mari, cu carte multa
Si c-o fire mai aleasa
Au privit ca o insulta
„Virgula rautacioasa”
Din povestea asta cica
A iesit o vorba-n care
-Buturuga cat de mica
Rupe carul cat de mare…
09/22/11 h.d.
Matei 15 cu 18 reda mesajul astfel;”Căci adevărat vă spun, cîtă vreme nu va trece cerul şi pămîntul, nu va trece o iotă sau o frîntură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întîmplat toate lucrurile.”Dar sa nu uitam nici de mesajul din versetul 20;”Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor şi a Fariseilor, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.”
Mai usor ,frate Petrica,mai usor.Nu provocati sconcsul la lupta,ca imediat ne improscaie cu ale sale jeturi urat mirositoare.
@ Cris și Gabi,
Bă, nu se pune virgulă pe a doua literă 🙂
Eh, nu mai puneti totul la suflet!
Frate Petică, cineva a făcut exegeză la Matei 5:18 și a rămas cuplat acolo 🙂
Textele mele (pe uneori le scriu noaptea) nu sunt cu nici un chip de aceeași factură cu textele sacre. Poate de aceea îmi mai permit și eu să uit sau să pun câte o virgulă unde nu trebuie știind că nu alterez nici o revelație divină. Necazul meu vine din faptul că „handicapul meu virgulesc” era pus pe seama pocăiților.
Una este sa scapi o litera si alta este sa adaugi un „i” cand nu este cerut, sau sa pui cratima când nu trebuie. Aviz amatorilor! Mea culpa pentru „scieti”.
Stimate domnule Lascău, cu tot respectul pentru munca dumneavoastra ( am in biblioteca personala lucrarea lui John Stott ” Crucea lui Cristos”, dar si ” Bazele biblice ale stiintei moderne”, la aparitia carora, in limba romana, ati contribuit din plin, pacat ca n-ati fost respectat dupa munca dumneavoastra, munca vizibila si aici http://tineriromaniamericani.wordpress.com/2011/04/01/romanian-churches-with-english-and-romanian-sermons/), dar, mie mi se pare ca prea l-ati luat la tinta pe domnul Alin Cristea. Stiti, cu mult mai bine decat mine, ca de n-ar fi fost stradania copistilor Bibliei, a masoretilor printre altii, pentru a pastra corectitudinea textuala nu am fi avut Scriptura cu atata fidelitate in mana.
Are si virgula rolul ei in text, ma credeti sau nu 🙂
Unii oameni sufera de : complexul superioritatii sau inferioritatii. ISUS HRISTOS echilibreaza balanta.
Chris, ai auzit de arabi? Aia nu-si executa ranitii, ci ai arunca in aer( sau le taie capul)
Romanul te executa scrisnind din dinti.
Americanul o face cu zimbetul pe buze.
Omul e acelasi( depravat total).
Metodele difera.
Aciduzzu, acuma Alin Cristea are „scuza biblica” sa arunce cu pietre si praf virtual.
.O sa zica : „da si Simei fiul lui Ghera o facut asa!”
Interesant cum fiecare personaj biblic are cite un urmas!
Nu toți suntem perfecti mai sunt si oameni inperfecti, vorbesc despre cei cu „bă si cu mă”, si handicapul românesc este, sa te uiti la „paiul din ochiul celuilalt si sa nu ajungi sa îți vezi ditamai barna din „ochii” tai, si atunci ești un om orb, si când ajungi asa de rănit se gândește unul, „bă sau mă”, si te împușcat, ca noi romani, nu e nimeni, suntem singuri de pe suprafața pământului care ne executam răniți, si o mai spun si cu mândrie scrasnind din dinti, „sunt mândru ca sunt roman”, vai-si-amar de mandria mea
Exclamatia respectiva era un semn de profunda indignare. In astfel de cazuri fariserii isi rupeau hainele. Ce ati vrea, sa-l vedeti pe dl. A.C. cu hainele rupte 🙂 ? Unde ar mai fi prestanta 🙂 dumnealui?
@Gabi Bogdan,
„He, he, he. Este un cuvint pe care biblia nu ne da voie sa-l folosim.”
Este adevarat, frate Gabi, Biblia nu ne da voie sa-l folosim, tocmai oentru ca ni-l arata foarte „pitoresc” (mioritic chiar…) pe…Simei, fiul lui Ghera, blestematorul, vanturatorul de praf si arucatorul de pietre din 2 Samuel 16:5-6) !
Si mai era unul..care umbla printre morminte, in Noul Testament; cand cadea in foc, cand cadea in apa… (probabil ca sa se stinga…)
Danny Murza Detroit
„silintele sa sciem corect”
🙂 🙂
Yep, that’s right, tre sa sciem corect!
multora dintre cei ce nu au nimic de a face cu scrisul si totuși se inghesuiesc sa apuce condeiul. Va incurajez frate Lascau sa continuati sa scrieti. Sunteți printre putinii care au reușit sa manuiasca corect aceasta arta si mai ales atunci când scrieti sub inspiratia Duhului Sfânt. GBU
Nu ca ar fi atât de importante aceste aspecte de suprafața si nu de conținut, totuși in perspectiva faptului ca mulți necrestini citesc blogurile si își fac o părere despre noi, „pocaitii”. Destul am fost numiti si descalificati ca inculti si nestiutori, naivi si fără școala. Mă bucur de scriitori de talia fratelui Lascau. De foarte multe ori el spală rusinea
Este impertinenta formularea de „topor” a individului cu virgula. In mod deosebit, având in vedere ca suntem chemați sa-L imitam pe Domnul in tot ceea ce facem, aceasta formulare tendentioasa este neavenita si rusinoasa. Totuși, in privința blogurilor crestine românești, cred ca ar trebui sa ne dam toate silintele sa sciem corect atât din punct de vedere gramatical cât si ortografic. Nu mă refer la virgula, ci mai degrabă la conjugari, acordari, terminatii in „i”, dublarea vocalelor si cel mai mult la cratime. Chiar si in răspunsurile de mai sus sunt atâtea greșeli de ortografie
Salom din Romania pentru USA!
Doresc sa va bucurati impreuna cu mine!
Pe 18 Septembrie am implinit varsta de 49 de ani. Aflandu-ma inaintea anului meu jubiliar mi-am facut bilantul conform teoriei rabinice Shaul-ine ( Pavel-ine).
In viata mea de pana acum am avut foarte multe nereusite si infinitezimale reusite. Toate acestea le-am introdus in teoria mai sus numita.
M-am gandit sa va ofer si Dvs. acest tip extraordinar de bilant.:
plus + plus= plus;
minus+plus=plus;
plus+minus=plus;
……………………………………
N SISTEM PLUS!
Astept cu nerabdare innoirea mea , anul meu jubiliar , 2012!
Deci in 2012, daca va ingadui cel PreaInalt, voi implini 50 de ani !
Bucurati-va, bucurati-va si iarasi zic Bucurati-va!
Satana vrea sa ne vada tristi, infranti si buni de nimic!
De ce sa ii facem celui rau pe plac????
Mai bine sa ii facem pe plac REGELUI si sa dam toate nimicurile si gunoaiele la cos!
Zambiti va rog REGELUI!
Binecuvantat sa fie Dumnezeu in veci de veci!AMIN!
Numai Domnul ne mai scapă din mana celui rău,
Asa ca…
He, he, he… Da’ nu zic ca nu imi da voie Biblia.
„…Tulai Vetă! Ce ma distreez!” „Apăi bă Ioane, te gâdbi-lă cineva?”
Iertaţi-l, frate, cã se pare cã şi el e mai mult vorbãreţ 😉 decât scriitor, iar, deoarece expresia este foarte uzuala in „suburbii”, s-a adaptat şi dânsul la limbajul de „mahala” de pe acest blog (şi de pe altele, desigur), condamnat vehement de dumnealui.
Se poate sã fie şi o tacticã preluatã din bancul cu iepurele cu şi fãrã bascã. Acum publicã expresii de mahala sub pseudonim, iar dumneavoastrã o
veţi fi oricum condamnat; dacã le cenzuraţi de ce o faceţi (deoarece trebuie sã ştiţi ale cui sunt şi ce merite ale mãria-sa în blogosfera evanghelicã), iar dacã le publicaţi, culivaţi spiritul de mahala…
Veţi greşi oricum. Ca şi cu virgula 🙂
„Lasa-l pe Domnul sa iti schimbe inima prin pastorul Petru Lascau.”… doar muzica de fundal mai lipseste…
Cristina, de ce nu ne-am cizela si responsabiliza NOI cu privire la continutul si forma in care ne manifestam public?! Ca doar in aceeasi masura este important si interiorul si exteriorul, nu?! Intr-un fel, Alin C si-a asumat acest rol de a profesionaliza apucaturile primitive ale multor comentatori. Asta e vocatia lui (!)
De altfel mai rabda si tu putina nebunie din partea altora, vorba lui Eminescu, „lauda lor m-ar fi întristat peste măsură mai rău decât critica”
Da, am zambit si eu cu bucurie in suflet ca am invatat ceva.
Domnul, Dumnezeu sa dea biruinta!
Sper ca am pus bine virgula.
anatatarandras.wordpress.com
Frate Florin
Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și de apreciere. Trebuie să ne bucurăm și în încercările noastre. Nu suntem singuri în ele. Domnul este cu noi!
M-am bucurat și eu să vă cunosc personal.
Vreau și eu să vă încurajez să nu vă pierdeți bucuria slujirii, chiar dacă unii s-au străduit în „cronicile” lor să ne defăimeze pentru slujirea de la Convenție. De altfel, vorba lui Eminescu, lauda lor m-ar fi întristat peste măsură mai rău decât critica.
Eu zic ca acea persoana a dat mai multa importanta la scrierea textului, decat la continut. Continutul daca il intelegea, nu ajungea sa faca astfel de remarci. Daca un continut atat de linisit si placut, pe el il face sa fie nelinistit din cauza scrierii, e grava situatia pentru el. Lasa-l pe Domnul sa iti schimbe inima prin pastorul Petru Lascau.
Pe badaranul VIER -Gula „Evanghelistu’ ” l-am rugat frumos sa se aline, si vad ca nu se astamapara nici in ruptu’ capului !. Odata si odata isi gaseste el nasu’, cautand mereu noduri in papura si cobarand-u-si ratul afuriseniei si mocirla-i sufleteasca la nivel de slam !
Frate Petrică!
Vă mulţumesc pentru mesajul ziditor din cadrul Convenţiei. A fost plăcut sa vă cunosc şi să vă ascult. Spuneaţi atunci, printre altele, că trebuie să păzim sărbătoarea.Fără bucurie care este sensul a ceea ce facem? Vă doresc ca bucuria Domnului să vă însoţească!
Dumnezeu să vă bincuvânteze şi să vă poarte de grijă în toate!
Cine mai poate să spună că nu-i adevărată zicala: „Un necaz nu vine niciodată singur!”
Sunt curios dacă domnului „Bă, pocăiţilor, NU SE PUNE VIRGULĂ ÎNTRE SUBIECT ŞI PREDICAT”, i-a trecut prin cap să organizeze vreun curs intensiv special, referitor la întrebuinţarea punctului (full STOP), pentru „pocăiţi” şi / sau nepocăiţi, ale căror comentarii nu sunt la “SUBIECT”, şi care au o înclinaţie bolnăvicioasă pentru “PREDICAT” pe blogurile unde nu sunt bineveniţi.
Un text fain http://patratosu.wordpress.com/2007/04/16/interjectii/
Frate Lascau
Ati fost si sunteti unul din pastorii care stiu sa zambeasca, si va sta bine. Mi-a placut cartea ce ati scris-o cu ani urma „Zambete…”. Multi dintre crestinii nostrii nu mai stiu sa schiteze un zambet, sa mai spuna o gluma buna. Atat par unii sa fie de „pocaiti” incat si sa zambesti parca e pacat… Ce sa mai zic daca o faci in biserica?! Dupa parerea mea multi din cei ce va citesc blogul si posteaza pe blog sunt oameni seriosi, pocaiti, multi dintre ei. Dar despre cei cu „virgula”?! Wow, m-am amuzat copios! Ei bine ce poti sa ceri de la unii care au baut cerneala (sorry, virgulele) in scoala?! Un alde Remus, tocmai din Germania e la curent cu orice „soapta” e rostita in Phoenix?! Cum spunea un frate mai in varsta, roman, din zona de unde locuiesc eu „Iti inchipui ca se rosesc firele de telefon de cum „fratii” nostrii romani stau pe ele sa discute de fratele Lascau”… Crezi frate Lascau ca se roaga la telefon? Crezi ca asa cum spunea Cris mai sus „nu se aud vorbe nechibzuite?!” Dupa parerea mea daca tot s-a produs separarea dumneavoastra si a unui grup de Elim acum e timpul si pentru cei nedumeriti sa „move on”. Locul unde doi sau trei se intalnesc in Numele Lui Isus si Domnul e prezent acolo! Eu cred ca e timpul „fratilor virgulisti” sa ne oprim din barfa si sa incepem sa ne rugam ca Dumnezeu sa dea biruinta noi infiintatei comunitati Agape Christian Center, Phoenix Arizona.
He, he, he. Este un cuvint pe care biblia nu ne da voie sa-l folosim.
Asa ca eu nu o sa-l folosesc.
Fiecare sat are „unul”. Sta pe „pridva” , si zbiara la trecatori.
Satenii care il cunosc il ingnora sau se rid de el.
Copii il mai impung cu bete.
Strainii se cam sperie , ca inca nu stie ce-i poate capul.
Daca te legi de el fuge in casa si spune ca nu mai iasa afara. 🙂
Mahalaua evanghelica are si ea „unul”
Pe mine ma distreaza.
Odata m-am strimbat la el si o zis ca nu mai scrie in aceasta mahala.
Da s-a razgindit repede.
Bă Cristea, TINE-TE DE CUVINT !!!
🙂
Dacă „Bă” ar fi cea mai nepoliticoasă expresie folosită de blogger-ul Alin Cristea ar fi bine…
Problema este că în articolele sale folosește uneori cuvinte foarte murdare. Am rămas șocat să le citesc in limba Română, mai ales pe un blog cu caracter „evanghelic.”
Pavel spune că intre voi „Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste…” Spune asta pocăiților din Efes.