Un alt mare necaz a dat peste mine

Atrag atenția cititorilor acestui blog că postarea de față are mai multe virgule puse unde nu trebuie și că acțiunea aceasta a mea este una deliberată. Doresc din toată inima ca toți cititorii mei să fie fericiți și să se simtă bine. Unii nu sunt fericiți numai dacă găsesc virgule pune acolo unde nu trebuie, mai ales între subiect și predicat.

Un domn care se numește pe sine: „Bă, pocăiților, NU SE PUNE VIRGULĂ ÎNTRE SUBIECT ȘI PREDICAT”, m-a convins definitiv că am o problemă gravă cu virgulele. Îi mulțumesc pentru munca tenace și cu spirit de sacrificiu. Nu este unșor să citești (probabil de mai multe ori) toate cele 380 de postări ale mele și să vezi unde am pus eu virgulele. Dar mai sunt și oameni de sacrificiu pe lumea asta care se jertfesc pentru a ajuta pe alții.

Mărturisesc sincer că nu prea știu unde să pun virgulele. Fiind mai degrabă vorbitor decât scriitor le scap acolo unde mi se pare mie că trebuie schimbat tonul rostirii. Din greșeală în greșeală am ajuns în capcana unei alte gramatici decât cea oficială. Domnul Graur nu prea m-a convins de a domniei sale. Să nu mai spun că m-am făcut inginer. Aveau dreptate fetele de la Universitate (viitoarele profesoare) că inginerii știu totul și în afară de aceea, nimic. Ne mângâiam că și ele, care știau unde se pune virgula, traduseseră termeni tehnici de toată frumusețea. Momentul încovoietor al grizilor devenise „clipă de îndoială”.

Am „editat teologic” traducerea unui expert în virgule care găsise de cuviință să-i numească „îngeri hidraulici” pe îngerii care se ocupaseră cu problemele hidraulice ale planetei în timpul potopului. Preferițele sale lingvistice alegeau termeni special pentru a impresiona și nu pentru a comunica. Ce înțelegea bietul cititor când în loc de „înșelător” sau „amăgitor”  traducătorul folosea dezinvolt „fălăcios” sau în loc de „încetineală” folosea „lentoare”? Nu e de mirare că mă apuca așa o lentoare fălăcioasă de înger hidraulic când îi citeam paginile.

Evident, neputințele altora nu scuză cu nimic erorile mele fatale cu virgulele. Dacă explicațiile cu vorbitul și cu ingineria nu țin sută la sută, mai pot invoca și ereditatea. Tata nu prea punea virgulele unde trebuie pentru că bunicul meu nu prea știa să scrie bine, iar tatăl bunicului n-a mers la școală nici măcar o zi. Cred că și de aici mi se trage. Aș mai putea invoca limba engleză, dar șanse mari nu prea am că, la rândul meu sunt și eu un emigrant care engleza n-am învătat-o bine și româneasca am cam uitat-o.

Am hotărât să nu mă mai scuz și să-mi asum păcatul întreg. Asta e. Nu știu unde să pun virgula. Nu se pune între subiect și predicat. Punct.

Am însă in pic de necaz pe acest dascăl al meu că folosește ca formulă de adresare „Bă!” Am tot căutat prin dicționare și nu prea face parte din partea politicoasă a limbii române. Mă gândesc așa că dacă vrei să dai lecții de gramatică cuiva (și gestul este nobil) ar trebui să o faci după regulile gramaticii. Apoi domn’ profesor pune pe seama pocăiților păcatul meu cu virgula. Nu toți pocăiții pun virgula unde nu trebuie. Unii știu bine unde s-o așeze. Nu trebuie acuzați bieții oameni de păcatele mele. Nepriceperea mea la virgule nu mi se trage din pocăință. Pe de altă parte nici nu cred că nepriceperea mea la virgule ar păta chiar așa de rău obrazul tuturor pocăiților.

Păcatele cuiva nu trebuie asociate cu religia lui sau cu culoarea lui (fie și ea politică). Nu este cinstit să citești pe prima pagină a ziarului crima cuiva asociată cu religia sau cu culoare pielii lui. Intenția celui ce o face este să discrediteze un întreg grup de oameni. Dacă jafurile și crimele pomenite în mass-media sunt asociate cu culoarea neagră a pielii omului, curând o întreagă nație o să creadă că toți cei închiși la culoare sunt criminali, mai ales că atunci când crima este săvârșită de un alb i se dă doar numele nu și culoarea.

Aș fi tare necăjit ca românii să credă că toți pocăiții nu știu unde să pună virgula. Și asta din pricina mea. Mai sunt și nepocăiți care au acest handicap.

Domnul Alin Cristea mi-a promis solemn și public (pe blog) că nu mai face comentarii anul acesta pe blogul meu. Foarte bine am zis eu și m-am bucurat nevoie mare. Mă gândeam eu că un astfel de angajament la un blogofăt înrăit e lucru mare și că ispita de a-ți călca o astfel de promisiune este și ea cam tot la fel. Imaginația domniei sale de a se ascunde acum sub acest nou pseudonim mi se pare comică și tragică în același timp. Să nu mai spun de obsesia cu virgulele mele…

Cred că domnul „Bă, pocăiților, NU SE PUNE VIRGULĂ ÎNTRE SUBIECT ȘI PREDICAT” ar trebui să-și vadă de virgulele dânsului și să nu mai ocărască grupul pocăiților din care face parte. Asta în cazul că e și el pocăit.

48 de gânduri despre „Un alt mare necaz a dat peste mine

 1. …nu-ţi mai place otava, mili, asa-i? 🙂
  … dar stai liniştit, că nu eşti singurul care s-ar duce! 🙂

 2. nu chiar… dar are de a face cu mâncarea, că doar suntem „la cantină”… iar acolo este doar o „VIRGULA SINGURA”…
  Punând în aplicare cheia avem: VIR GULAS IN GURA 😉

 3. Cred ca e vorba de -tain – daca nu gresesc =portie de mincare ,farfurie cu mincare , blidul cu linte???

 4. Stimate Domn(a se citi gentelman),Frate si Pastor Petru Lascau…tot respectul si admiratia mea,a unei persoane ce si-ar dori probabil sa faca parte din congregatia condusa de unul ca dvs!!!Ramaneti asa cum sunteti:sincer,direct si cu bun simt totodata!Dumnezeu sa va foloseasca incontinuare!Fiti binecuvantat cu sanatate!

 5. Cugetând la pacostea cu virgula, mi-am amintit de o criptogramă (cred că aşa se numeşte… fiţi indulgenţi cu mine, vă rog…) pe care ne-a prezentat-o, în liceu, un profesor pasionat de astfel de „probleme” şi pe care o dau spre dezlegare, că văd mulţi „artişti” pe acest blog 😉

  La cantină. (cheie: 3, 5, 2, 4)
  ,

  Dezlegarea se face după ortografia veche, de pe-atunci ;-), deci cea cu î=i nu â=a
  Spor la treabă!

 6. Zece pastori

  Inainte de culcare
  Mintea cea fugara
  A gandirilor hotare
  Le strabate iara:

  „-Zece pastori vreau s-ascult
  Cate-o ora, doua,
  Mi se pare totusi mult
  Si-o s-aleg doar noua

  Noua predici, noua texte
  Care sa-l adopt?
  Cred ca tot mai bine este
  Sa raman la opt

  Opt nu-i rau dar am vazut
  Inghiontiri si soapte
  Si asa am priceput
  Sa-mi aleg doar sapte

  Sapte pastori in sfarsit
  Mintea mea-i marcase
  Unul nu s-a potrivit
  Si-am ramas la sase

  Sase pot aprinde focul
  Care-i greu sa-l stingi
  Daca ala mi-e norocul
  Tot mai bine-i cinci

  Cinci pastori in cinci reprize
  Pot sa faca teatru
  Ca sa n-am cumva surprize
  Voi alege patru

  Patru parca suna bine
  Dar de-or fi scantei?
  Uite asta nu-mi comvine
  Tot mai bine-i trei

  Trei pastori pot tine predici
  Fara taraboi
  Dar sa nu se puna piedici
  Am s-aleg doar doi

  Doi pastori cu pregatire
  Si cu voci ca tunul
  Pot creia nemultumire
  Deci raman la unul

  Unul bun! Care sa fie?
  Caci ma prinde somnul…
  Cand pe pleoape i-mi adie…
  Cel mai Bun ….E Domnul!

  9/22/11//h.d.

 7. Ți-am văzut mâna întinsă
  Ca un semn de exclamare
  Când votași lumina stinsă
  Peste-ntreaga adunare

  Nu o virgulă uitată
  Te făcu ca pe-ndelete
  Să îmi scrii așa deodată
  Ci cangrena cu regrete

  Parte fiind din buturugă
  Să serbezi e prea devreme
  Răsturnarea fără rugă
  Adevărul cere vreme

  Nu o virgulă cuminte
  Aruncată printre care
  Te va urmări fierbinte
  Ci un semn de întrebare

 8. Virgula rautacioasa

  O virgula oarecare
  Dintr-un oarecare sat
  Intr-o zi plina de soare
  Se-apucase de …plimbat

  Printre fraze si cuvinte
  Ortografic aranjate
  Toate-acestea dand vesminte
  Gandurilor insirate

  Ce idei ! si cate teme
  Cat talent a tot privit
  Si plimbandu-se o vreme
  Virgula a obosit

  Si s-a pus sa se-odihneasca
  (cel putin asa e zvonul)
  Chiar prin zona ei fireasca
  (unde fraza schimba tonul)

  Insa Doamne, ce gresala
  Cum de-a reusit s-o faca?
  O sa deie socoteala
  Ca exista-o lege sacra

  Virgula, fiind somnoroasa
  Vad ca-n seama n-a bagat
  Legea care nu o lasa
  ‘ntre subiect si predicat

  Oameni mari, cu carte multa
  Si c-o fire mai aleasa
  Au privit ca o insulta
  „Virgula rautacioasa”

  Din povestea asta cica
  A iesit o vorba-n care
  -Buturuga cat de mica
  Rupe carul cat de mare…

  09/22/11 h.d.

 9. Matei 15 cu 18 reda mesajul astfel;”Căci adevărat vă spun, cîtă vreme nu va trece cerul şi pămîntul, nu va trece o iotă sau o frîntură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întîmplat toate lucrurile.”Dar sa nu uitam nici de mesajul din versetul 20;”Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor şi a Fariseilor, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.”

 10. Textele mele (pe uneori le scriu noaptea) nu sunt cu nici un chip de aceeași factură cu textele sacre. Poate de aceea îmi mai permit și eu să uit sau să pun câte o virgulă unde nu trebuie știind că nu alterez nici o revelație divină. Necazul meu vine din faptul că „handicapul meu virgulesc” era pus pe seama pocăiților.

 11. Una este sa scapi o litera si alta este sa adaugi un „i” cand nu este cerut, sau sa pui cratima când nu trebuie. Aviz amatorilor! Mea culpa pentru „scieti”.

 12. Stimate domnule Lascău, cu tot respectul pentru munca dumneavoastra ( am in biblioteca personala lucrarea lui John Stott ” Crucea lui Cristos”, dar si ” Bazele biblice ale stiintei moderne”, la aparitia carora, in limba romana, ati contribuit din plin, pacat ca n-ati fost respectat dupa munca dumneavoastra, munca vizibila si aici http://tineriromaniamericani.wordpress.com/2011/04/01/romanian-churches-with-english-and-romanian-sermons/), dar, mie mi se pare ca prea l-ati luat la tinta pe domnul Alin Cristea. Stiti, cu mult mai bine decat mine, ca de n-ar fi fost stradania copistilor Bibliei, a masoretilor printre altii, pentru a pastra corectitudinea textuala nu am fi avut Scriptura cu atata fidelitate in mana.
  Are si virgula rolul ei in text, ma credeti sau nu 🙂

 13. Unii oameni sufera de : complexul superioritatii sau inferioritatii. ISUS HRISTOS echilibreaza balanta.

 14. Chris, ai auzit de arabi? Aia nu-si executa ranitii, ci ai arunca in aer( sau le taie capul)

  Romanul te executa scrisnind din dinti.

  Americanul o face cu zimbetul pe buze.

  Omul e acelasi( depravat total).

  Metodele difera.

 15. Aciduzzu, acuma Alin Cristea are „scuza biblica” sa arunce cu pietre si praf virtual.

  .O sa zica : „da si Simei fiul lui Ghera o facut asa!”

  Interesant cum fiecare personaj biblic are cite un urmas!

 16. Nu toți suntem perfecti mai sunt si oameni inperfecti, vorbesc despre cei cu „bă si cu mă”, si handicapul românesc este, sa te uiti la „paiul din ochiul celuilalt si sa nu ajungi sa îți vezi ditamai barna din „ochii” tai, si atunci ești un om orb, si când ajungi asa de rănit se gândește unul, „bă sau mă”, si te împușcat, ca noi romani, nu e nimeni, suntem singuri de pe suprafața pământului care ne executam răniți, si o mai spun si cu mândrie scrasnind din dinti, „sunt mândru ca sunt roman”, vai-si-amar de mandria mea

 17. Exclamatia respectiva era un semn de profunda indignare. In astfel de cazuri fariserii isi rupeau hainele. Ce ati vrea, sa-l vedeti pe dl. A.C. cu hainele rupte 🙂 ? Unde ar mai fi prestanta 🙂 dumnealui?

 18. @Gabi Bogdan,
  „He, he, he. Este un cuvint pe care biblia nu ne da voie sa-l folosim.”

  Este adevarat, frate Gabi, Biblia nu ne da voie sa-l folosim, tocmai oentru ca ni-l arata foarte „pitoresc” (mioritic chiar…) pe…Simei, fiul lui Ghera, blestematorul, vanturatorul de praf si arucatorul de pietre din 2 Samuel 16:5-6) !
  Si mai era unul..care umbla printre morminte, in Noul Testament; cand cadea in foc, cand cadea in apa… (probabil ca sa se stinga…)

 19. multora dintre cei ce nu au nimic de a face cu scrisul si totuși se inghesuiesc sa apuce condeiul. Va incurajez frate Lascau sa continuati sa scrieti. Sunteți printre putinii care au reușit sa manuiasca corect aceasta arta si mai ales atunci când scrieti sub inspiratia Duhului Sfânt. GBU

 20. Nu ca ar fi atât de importante aceste aspecte de suprafața si nu de conținut, totuși in perspectiva faptului ca mulți necrestini citesc blogurile si își fac o părere despre noi, „pocaitii”. Destul am fost numiti si descalificati ca inculti si nestiutori, naivi si fără școala. Mă bucur de scriitori de talia fratelui Lascau. De foarte multe ori el spală rusinea

 21. Este impertinenta formularea de „topor” a individului cu virgula. In mod deosebit, având in vedere ca suntem chemați sa-L imitam pe Domnul in tot ceea ce facem, aceasta formulare tendentioasa este neavenita si rusinoasa. Totuși, in privința blogurilor crestine românești, cred ca ar trebui sa ne dam toate silintele sa sciem corect atât din punct de vedere gramatical cât si ortografic. Nu mă refer la virgula, ci mai degrabă la conjugari, acordari, terminatii in „i”, dublarea vocalelor si cel mai mult la cratime. Chiar si in răspunsurile de mai sus sunt atâtea greșeli de ortografie

 22. Salom din Romania pentru USA!
  Doresc sa va bucurati impreuna cu mine!
  Pe 18 Septembrie am implinit varsta de 49 de ani. Aflandu-ma inaintea anului meu jubiliar mi-am facut bilantul conform teoriei rabinice Shaul-ine ( Pavel-ine).
  In viata mea de pana acum am avut foarte multe nereusite si infinitezimale reusite. Toate acestea le-am introdus in teoria mai sus numita.
  M-am gandit sa va ofer si Dvs. acest tip extraordinar de bilant.:
  plus + plus= plus;
  minus+plus=plus;
  plus+minus=plus;
  ……………………………………
  N SISTEM PLUS!
  Astept cu nerabdare innoirea mea , anul meu jubiliar , 2012!
  Deci in 2012, daca va ingadui cel PreaInalt, voi implini 50 de ani !
  Bucurati-va, bucurati-va si iarasi zic Bucurati-va!
  Satana vrea sa ne vada tristi, infranti si buni de nimic!
  De ce sa ii facem celui rau pe plac????
  Mai bine sa ii facem pe plac REGELUI si sa dam toate nimicurile si gunoaiele la cos!
  Zambiti va rog REGELUI!
  Binecuvantat sa fie Dumnezeu in veci de veci!AMIN!

 23. He, he, he… Da’ nu zic ca nu imi da voie Biblia.
  „…Tulai Vetă! Ce ma distreez!” „Apăi bă Ioane, te gâdbi-lă cineva?”

 24. Iertaţi-l, frate, cã se pare cã şi el e mai mult vorbãreţ 😉 decât scriitor, iar, deoarece expresia este foarte uzuala in „suburbii”, s-a adaptat şi dânsul la limbajul de „mahala” de pe acest blog (şi de pe altele, desigur), condamnat vehement de dumnealui.

  Se poate sã fie şi o tacticã preluatã din bancul cu iepurele cu şi fãrã bascã. Acum publicã expresii de mahala sub pseudonim, iar dumneavoastrã o
  veţi fi oricum condamnat; dacã le cenzuraţi de ce o faceţi (deoarece trebuie sã ştiţi ale cui sunt şi ce merite ale mãria-sa în blogosfera evanghelicã), iar dacã le publicaţi, culivaţi spiritul de mahala…

  Veţi greşi oricum. Ca şi cu virgula 🙂

 25. „Lasa-l pe Domnul sa iti schimbe inima prin pastorul Petru Lascau.”… doar muzica de fundal mai lipseste…

  Cristina, de ce nu ne-am cizela si responsabiliza NOI cu privire la continutul si forma in care ne manifestam public?! Ca doar in aceeasi masura este important si interiorul si exteriorul, nu?! Intr-un fel, Alin C si-a asumat acest rol de a profesionaliza apucaturile primitive ale multor comentatori. Asta e vocatia lui (!)

  De altfel mai rabda si tu putina nebunie din partea altora, vorba lui Eminescu, „lauda lor m-ar fi întristat peste măsură mai rău decât critica”

 26. Da, am zambit si eu cu bucurie in suflet ca am invatat ceva.
  Domnul, Dumnezeu sa dea biruinta!
  Sper ca am pus bine virgula.
  anatatarandras.wordpress.com

 27. Frate Florin
  Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și de apreciere. Trebuie să ne bucurăm și în încercările noastre. Nu suntem singuri în ele. Domnul este cu noi!
  M-am bucurat și eu să vă cunosc personal.
  Vreau și eu să vă încurajez să nu vă pierdeți bucuria slujirii, chiar dacă unii s-au străduit în „cronicile” lor să ne defăimeze pentru slujirea de la Convenție. De altfel, vorba lui Eminescu, lauda lor m-ar fi întristat peste măsură mai rău decât critica.

 28. Eu zic ca acea persoana a dat mai multa importanta la scrierea textului, decat la continut. Continutul daca il intelegea, nu ajungea sa faca astfel de remarci. Daca un continut atat de linisit si placut, pe el il face sa fie nelinistit din cauza scrierii, e grava situatia pentru el. Lasa-l pe Domnul sa iti schimbe inima prin pastorul Petru Lascau.

 29. Pe badaranul VIER -Gula „Evanghelistu’ ” l-am rugat frumos sa se aline, si vad ca nu se astamapara nici in ruptu’ capului !. Odata si odata isi gaseste el nasu’, cautand mereu noduri in papura si cobarand-u-si ratul afuriseniei si mocirla-i sufleteasca la nivel de slam !

 30. Frate Petrică!

  Vă mulţumesc pentru mesajul ziditor din cadrul Convenţiei. A fost plăcut sa vă cunosc şi să vă ascult. Spuneaţi atunci, printre altele, că trebuie să păzim sărbătoarea.Fără bucurie care este sensul a ceea ce facem? Vă doresc ca bucuria Domnului să vă însoţească!
  Dumnezeu să vă bincuvânteze şi să vă poarte de grijă în toate!

 31. Cine mai poate să spună că nu-i adevărată zicala: „Un necaz nu vine niciodată singur!”

  Sunt curios dacă domnului „Bă, pocăiţilor, NU SE PUNE VIRGULĂ ÎNTRE SUBIECT ŞI PREDICAT”, i-a trecut prin cap să organizeze vreun curs intensiv special, referitor la întrebuinţarea punctului (full STOP), pentru „pocăiţi” şi / sau nepocăiţi, ale căror comentarii nu sunt la “SUBIECT”, şi care au o înclinaţie bolnăvicioasă pentru “PREDICAT” pe blogurile unde nu sunt bineveniţi.

 32. Frate Lascau
  Ati fost si sunteti unul din pastorii care stiu sa zambeasca, si va sta bine. Mi-a placut cartea ce ati scris-o cu ani urma „Zambete…”. Multi dintre crestinii nostrii nu mai stiu sa schiteze un zambet, sa mai spuna o gluma buna. Atat par unii sa fie de „pocaiti” incat si sa zambesti parca e pacat… Ce sa mai zic daca o faci in biserica?! Dupa parerea mea multi din cei ce va citesc blogul si posteaza pe blog sunt oameni seriosi, pocaiti, multi dintre ei. Dar despre cei cu „virgula”?! Wow, m-am amuzat copios! Ei bine ce poti sa ceri de la unii care au baut cerneala (sorry, virgulele) in scoala?! Un alde Remus, tocmai din Germania e la curent cu orice „soapta” e rostita in Phoenix?! Cum spunea un frate mai in varsta, roman, din zona de unde locuiesc eu „Iti inchipui ca se rosesc firele de telefon de cum „fratii” nostrii romani stau pe ele sa discute de fratele Lascau”… Crezi frate Lascau ca se roaga la telefon? Crezi ca asa cum spunea Cris mai sus „nu se aud vorbe nechibzuite?!” Dupa parerea mea daca tot s-a produs separarea dumneavoastra si a unui grup de Elim acum e timpul si pentru cei nedumeriti sa „move on”. Locul unde doi sau trei se intalnesc in Numele Lui Isus si Domnul e prezent acolo! Eu cred ca e timpul „fratilor virgulisti” sa ne oprim din barfa si sa incepem sa ne rugam ca Dumnezeu sa dea biruinta noi infiintatei comunitati Agape Christian Center, Phoenix Arizona.

 33. He, he, he. Este un cuvint pe care biblia nu ne da voie sa-l folosim.
  Asa ca eu nu o sa-l folosesc.

  Fiecare sat are „unul”. Sta pe „pridva” , si zbiara la trecatori.
  Satenii care il cunosc il ingnora sau se rid de el.
  Copii il mai impung cu bete.
  Strainii se cam sperie , ca inca nu stie ce-i poate capul.
  Daca te legi de el fuge in casa si spune ca nu mai iasa afara. 🙂

  Mahalaua evanghelica are si ea „unul”
  Pe mine ma distreaza.
  Odata m-am strimbat la el si o zis ca nu mai scrie in aceasta mahala.
  Da s-a razgindit repede.
  Bă Cristea, TINE-TE DE CUVINT !!!
  🙂

 34. Dacă „Bă” ar fi cea mai nepoliticoasă expresie folosită de blogger-ul Alin Cristea ar fi bine…

  Problema este că în articolele sale folosește uneori cuvinte foarte murdare. Am rămas șocat să le citesc in limba Română, mai ales pe un blog cu caracter „evanghelic.”

  Pavel spune că intre voi „Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste…” Spune asta pocăiților din Efes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s