Ia gogoașa, neamule!

La începutul perioadei dominate de spaima de comunism inițiată de McCarthy, Floridian Claude Pepper, unul din membri senatului, un liberal foarte vocal a ajuns pe lista neagră a conservatorilor. Senatorul George Smathers a lansat o întreagă campanie de asasinare de caracter a lui Pepper (Ardei pe românește) numindu-l „The Red Pepper” (Ardei roșu – cu referințe la comunism). A promis o dezvăluire a viciilor acestui candidat. Ardeiul Roșu era un „cunoscut extravertit”, sora lui era „tespiană” (actriță membră în Societatea Tespiană Internațională, care promovează excelența în teatru), iar fratele lui era „un homo sapiens practicant”. A anunțat că în timpul colegiului, Pepper s-a „înmatriculat”. Cel mai grav era că Peppers „a practicat celibatul” înainte de căsătorie. Oamenii de la țară, lipsiți de educație au fost îngroziți de-adreptul de „viciile” lui Pepper, așa că la votări, Pepper a pierdut postul de senator.

Când am citit această istorie m-am consolat în compania acestei victime. Deunăzi, unul dintre păstorii din oraș (deocamdată nu dau nume) ne-a atacat public biserica învinuindu-ne pe lângă altele, că servim prăjituri la începutul sericiilor, oamenilor care ne vizitează. Așa suntem noi, gazde bune și ne place să petrecem timp în părtășie unii cu alții. Cine știe ce mare păcat a fost asociat cu biserica noastră în capul oamenilor care l-au ascultat? Oricum, m-am mângâiat singur la ideea că e mai bine să oferi oamenilor prăjituri înainte de serviciul divin, decât să le dai gogoși de la amvon.

13 gânduri despre „Ia gogoașa, neamule!

 1. COMPLETARE:
  „…predicatori/gogosari” ?
  Oare nu era mai corect, predicatori/simigeri , adica preparatori de gogosi ?
  Ca se „poarta” de la politichia-politichie la…politichia-n biserica !

 2. Frate Gabi,

  „…oare exista vreo natiune care sa aibă mai mulți predicatori/gogosari pe cap de pocait decit românii?”

  Punandu-i in cumpana pe toti…(eu ii numesc guristii guresi, vanzatori de gogosi) si toti la legatura, nu atarna mai greu decat micinosii vanzatorii de…gogonele (care vorbesc dintr-ale lor, ca si cum ar fi si „o alta evanghelie”, „un alt Isus”, „un alt duh” (asa dupa cum am mai spus p-acilea…)
  Balanta-cumpana a timpului pierdut, echivalent cu baterea apei in piua (chiar de la amvon), ramane intr-un bizar echilbru al inertiei, adica mort, dar nu ingropat.
  Sincere aprecieri pentru „transarea minutioasa a problemei, adica, pentru finul si „very very sharp” spirit de observatie, specific doar aradenilor !.
  Primul aradean este titularul blogului, cel dea-l doilea fiind domnia-ta, si cu permisiunea primilor doi…ma alatur si eu doar pentru a atrage atentia la invazia de gogosi si…gogonele pe post de aleasa kerugma…

 3. Observ oarece tristete-n comentariu…
  Cred ca la…agape (mese de dragoste), consumarea excersiva de gogosi trambitate-n fala lumii, aumai mult gust de…muraturi ! Este un altfel de ….”(o alta) dragoste a lui Hristos ne (con)strange…” incepand dela a ne face (intai) gura punga si mai apoi…inima. In final, ne adunam doar pentru agapa !

  Apostolul Iuda ne reaminteste si astazi: „Ei sunt niste stansci ascunse la mesele voastre de dragoste!”

  Vorbind despre gogosi, in sensul strict al cuvantului, si facand referire la compozitia organoleptica a savuroaselor preparate, ele, pentru inceput au fost plamadite si framantate din acelasi aluat ca si painea. Mai apoi s-au copt separat spre a fi…goale pe dinlauntru si lipsite de miez, dar in compensare, au fost pudrate cu zahar vanilat.
  Spre deosebire de paine care:
  a) are miez pufos si satios;
  b) ramane unitara pana la…frangerea de sine, nicidecum individualista, separatista si egoista, cu un pretins aer de superioritate ca si gogoasa;
  c) ramane si in continuare „hrana tare” a celor seriosi din comunitate; (Evrei 5:15)
  d) ramane simbolul unitatii in Hristos, dupa cum gogoasa este si ramane simbolul separatismelor (dezbinarilor) in biserica ! (1 Ioan 2:19: „Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noştri. Căci, dacă ar fi fost dintre ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu toţi sunt dintre ai noştri.”

  In cea mai infractionala (de drept comun) biserica (in care gaseai toate pacatele de la barfa la incest), Corintul, existau si acolo cateva gogosi: „ai Chloei”, „ai lui Chifa”, „ai lui Apolo”, „ai lui Pavel”, „ai celor cu daruri…excesive si doar pentru ei”, „cei fara daruri…” care „sustineau eficient”
  unitatea Bisericii !

 4. M-am prins: este cel care fura revolutii… orice numai bani si faima sa iasa. Ma mir ca 5-6 ani l-ati ingaduit sa vanda gogosi… pe internet si la Credo TV.

 5. Fr NOC, asa am crescut in zona Nasaudului, dar explicatia nu am aflat-o niciodata.recunosc ca nici nu m-am straduit.Fii binecuvintat.

 6. Vedeti daca ajungeti prea ospitalieri si incercati sa indulciti gura celor prezenti inainte de program ,la ce ajungeti?Sinteti criticat si invidiat ca va prezentati cu ceva nou(in comunitatea romaneasca) si acum si altii vor ajunge la aceeasi metoda ,dar le pare rau ca trebuie sa va urmeze din foarte multe motive, fiinca stiti destul de bine ca multi nu doresc sa se jertfeasca si sa daruiasca!!Iar „gogoși de la amvon” stiu ca nu vor mai fi atit de dulci si consistenti ca cei serviti pe farfurie!!
  Multi o sa fie suparati de expresia folosita considerind ca de la anvon se tranzmite numai mesaj divin ,dar sa nu uitam de avertismentul primit pe paginile SFINTELOR SCRIPTURI cu privire la mesaj si cei care se expun in pretentie doar ,uitind ca faptele ii dau de gol!!2 Corinteni capitolul 11 cu 14 la 15 …

 7. Eu aș sugera ca în bisericile române să existe un loc special dedicat pentru partășie și relax după serviciile divine, unde poți cumpăra un donut, o felie de plăcintă cu mere, brânză ori nucă, poți bea o cafea in pace și unde poți discuta relaxat pentru 15-30 minute inainte de a merge acasă. Bineînțeles, seara surorile nu vor lua nimic dulce, că dumnealor le e teamă să nu se îngrașe mai mult decât prietenele lor…

 8. Mulțumesc pentru comentariu. Știu și eu că ne vom plictisi de acest obicei. Dar totuși nu înțeleg de cei unii care nu-l au se cred mai spirituali și îndreptățiți să te atace public.

 9. Aluatul ca aluatul ,mestecatul ca mestecatul dar . . . de ce nimeni nu indrazneste sa fluiere intr-o biserica ortodoxa ??”!!

 10. Frate Petrica,
  La Agape in Vancouver, B.C. am oferit mult vreme felurite sortimente gastronomice in aceaisi directie; oamenii sa se simta ca in familie. Diferite celebrari au ambalat timpul nostru duminica si in timpul saptamanii. De obicei cei care au gura plina nu vocifereaza(nu e frumos sa vorbesti cu mancare in gura). Cei care au inima plina, canta. Oricum dupa o perioada „mana” va deveni un obiect banal si ce-ai de-ai casei s-ar putea sa se plictiseasca de idee. Istoria nu-i noua. Oricum avertizarea ramane: „consumul excesiv de dulcegarii dauneaza grav sanatatii”.

 11. Gogosi mai treacă meargă .. E rău cind ne da cite o plăcinta …
  Frate Lascau, oare exista vreo natiune care sa aibă mai mulți predicatori/gogosari pe cap de pocait decit românii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s