Doamne! Cât de mici suntem noi, ăștia mari!

Evanghelistul Luca descrie momentele imediat următoare ultimului Paște pe care Domnul îl serbează cu ucenicii Săi, prilej cu care Domnul instituie Cina cea de taină. După demascarea vânzătorului, Domnul îi pregătește din nou pe ucenici pentru drama arestării și a crucificării Sale. Toți par hotărâți să meargă cu El „în temniță sau chiar la moarte”.

Luca ne relatează imediat după acest episod că între ucenici s-a iscat o ceartă pe vechiul motiv al primatului. Cine va fi mai mare?

Pentru că disputa se naște imediat după ce Isus îi asigură de realitatea iminentă a arestării și a morții Sale, nu putem s-o interpretăm decât că ei se pregăteau pentru perioada „post-Christos”. Dacă El va muri negreșit așa cum i-a asigurat, atunci cine va conduce grupul celor doisprezece? Ce se va petrece cu ei? Cine va lua locul lui Isus la conducerea ucenicilor? Cine va fi cel mai mare?

Răspunsul Domnului și tonul Lui pare să reflecte dezamăgirea și suferința sufletească în fața neputinței acestor bărbați să înțeleagă pe deplin semnificația afirmațiilor Lui și a situației în care se găseau. Cred că Domnul simțea ceea ce poate să simtă un tată bolnav care îi aude pe copiii săi certându-se pentru averea care va rămâne după moartea lui.

În primul rând ucenicii nu credeau în învierea Sa. Nu o aveau în calculele viitorului lor. Voiau să fie pregătiți pentru o lume fără El. Nu se mai îndoiau de moartea Sa. Se pregăteau să fie fără El.

Realitatea era că ei vor rămâne fără El, dar nu în modul în care se gândeau ei în momentele acelea. Mintea lor scurtă în înțelegerea acestor lucruri nu putea să vadă Învierea și Cincizecimea.

Domnul le spune să nu-și exercite conducerea ca neamurile. Cine voia să fie mare trebuia să fie slujitorul tuturor. Numai slijirea putea să-i califice pentru funcțiile la care aspirau.

Cu siguranță, ochii celor mai mulți dintre ucenici se îndreptau spre Petru în eventuala decizie cine va prelua conducerea grupului de ucenici după moartea Domnului. Cred că nici Petru nu se îndoia de primatul lui la alegerile care vor avea loc curând. Oare nu l-a ales Domnul pe el să fie cel dintâi? Nu era oare el cel mai reprezentativ pentru grupul ucenicilor? Nu a spus Isus că „pe această piatră va zidi Biserica Sa?”

Înștiințarea lui Petru despre cererea Satanei ca ucenicii să fie cernuți ca grâul în sită în noaptea aceea, a lovit ca un baros în personalitatea fragilă a candidatului. Nu va cânta cocoșul până se va lepăda de Domnul de trei ori. Va spune că nu-L cunoaște.

Istoria? O cunoaștem.

Doamne, ce scurte sunt momentele noastre de glorie!

4 gânduri despre „Doamne! Cât de mici suntem noi, ăștia mari!

 1. . . . si cat de tari pot fi cei ce zi si noapte se framanta cum sa-l dea jos pe pastorul lor ??!!. Orisice inlocuire lipsita de dezbracare de sine isi va arata mereu si constant goliciunea launtrica !. Iar pacatul pizmei si a neinduplecarii a crescut vertiginos diminuand in inima multor penticostali Puterea Absoluta a Dragostei Celui Promis ca va veni sa ne Mngaie !. De la aceea Mareata Zi a Cincizecimii, bursa actiunilor noastre scade mereu ajungand azi fractionata neputincios sub 50 % !! . Avem totusi un remediu :http://www.youtube.com/watch?v=tgPjyWq3Qas&feature=related

 2. Da ,asa este !Persoana umana mereu tinde dupa momente de glorie ,dar fara sa perceapa cum se obtine „gloria”.Domnul Isus in smerenie,slujire,afectiune si dragoste neconditionata a obtinut Gloria si viata vejnica;Filipeni cap.2;”6. El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu,
  7. ci S-a dezbracat pe Sine insusi si a luat un chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor.

  8. La infatisare a fost gasit ca un om, S-a smerit si S-a facut ascultator pana la moarte, si inca moarte de cruce.
  9. De aceea si Dumnezeu L-a inaltat nespus de mult si I-a dat Numele care este mai presus de orice nume;
  10. pentru ca, in Numele lui Isus, sa se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pamant si de sub pamant,
  11. si orice limba sa marturiseasca, spre slava lui Dumnezeu Tatal, ca Isus Hristos este Domnul.”
  Si mesajul pentru noi continua;”
  „5. Sa aveti in voi gandul acesta care era si in Hristos Isus”
  Oare cum se face ca acest verset atit de scurt ajunge sa fie ignorat chiar de cei care pretind ca sint slujitori ai DOMNULUI ISUS si cu multa putere ocupa cele mai multe scaune la anvoane?
  Si ce dovedeste acest lucru?Nu este o rusine si o durere sa se intimple astfel de lucruri si astfel Bisericile sa ajunga in starea celor 7 Biserici descrise in cartea apocalipsei ?Nu dorim ca Bisericile sa se pastreze in sfintenie ,neprihanire pentru a ajunge la o adevarata desavirsire si hainele sa fie albite in singele Mielului ?Fiinca tot in Scriptura gasim scris si o intrebare ridicata;””Acestia, care sunt imbracati in haine albe, cine sunt oare? Si de unde au venit?”
  Raspunsul astfel apare;”14. „Doamne”, i-am raspuns eu, „tu stii.” Si el mi-a zis: „Acestia vin din necazul cel mare; ei si-au spalat hainele si le-au albit in sangele Mielului.
  15. Pentru aceasta stau ei inaintea scaunului de domnie al lui Dumnezeu si-I slujesc zi si noapte in Templul Lui. Cel ce sade pe scaunul de domnie Isi va intinde peste ei cortul Lui.
  16. Nu le va mai fi foame, nu le va mai fi sete; nu-i va mai dogori nici soarele, nici vreo alta arsita.
  17. Caci Mielul, care sta in mijlocul scaunului de domnie, va fi Pastorul lor, ii va duce la izvoarele apelor vietii, si Dumnezeu va sterge orice lacrima din ochii lor.”
  Oare nu dorim sa avem parte de asa ceva si sa ne gasim printre acestia?Sa nu uitam deci conditiile si de la pretentii sa ajungem la o adevarata transformare descrisa in Efeseni cap.4 cu 20 la 32 si sa intelegem mesajul adevarat si din efeseni cap5 cu 1 la 17 fiinca este scris ;”
  15. Luati seama deci sa umblati cu bagare de seama, nu ca niste neintelepti, ci ca niste intelepti.
  16. Rascumparati vremea, caci zilele sunt rele.
  17. De aceea nu fiti nepriceputi, ci intelegeti care este voia Domnului.”

 3. Tind sa cred ca intrebarea ii pusa in contextul spalarii picioarelor…stiind cine ii mai mare era simplu sa afli cine ii cel mai mic….cel care urma sa spele picioarele!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s