De ce n-avem noi proiector – Din jurnalu’ lui Ion Pocăitu

De ce nu avem noi proiector?

Aseară am avut o mică reuniune de familie. Așa îi place s-o numească Veta, mica noastră șezătoare, de după cină. Veta ne-a făcut o mămăligă de milioane. Am mâncat-o cu lapte acru de la țară, de la unchiul Vasile. Are bivoli și ne cinstește așa câteodată când dă pe la noi la oraș, cu o oală de lapte acru de bivoliță. Cine n-a mâncat lapte acru de bivoliță nu știe ce e bun pe lumea asta. Poate gusta toate iaurturile din magazine că nimic nu se compară cu laptele acru al unchiului Vasile.

Am avut și o coardă de cârnaț care a dat gust bun mămăligii lu’ Veta.

Le-am urmărit pe fete, așa pe furiș. Aveau obiceiul să comenteze la mâncare. S-au pocăit de când am început să folosesc și eu metoda lu’ tata. Când făceam mofturin la mâncare, tata ne aspunea. „Foarte bine! Ia duceți-vă voi afară și vă jucați. Și așa avem cam puțină mâncare în casa asta. O să ne rămână nouă mai mult de mâncat!”

După ce am aplicat metoda asta nimeni nu mai strâmbă din nas. Nu vor să rămână flămânzi.

După ce Veta și fetele au strâns masa, Neluțu a întrebat: „Tati, de ce numai noi n-avem proiector video la biserică?”

Aflai astfel că numai noi nu aveam aparatul ăsta, că toate celelalte biserici, baptiste și penticostale, toate aveau video-proiector.

Copiii ăștia nu știu câtă bătaie de cap am avut până ne-am cumpărat retro-proiector. Numai numele lui care începea cu retro, a fost o sursă întreagă de comentarii și împotriviri. Până la urmă ne-am luat unul că ne-am convins că era mai scump să cumpărăm cărți de cântări pentru fiecare din biserică decât un retro-proector. Așa am crezut noi la început. Mai târziu ne-am lămurit că aveam nevoie de folii speciale și de pixuri adecvate lor. Să nu mai spui ce necazuri aveam cu cei care trebuiau să pună cântările pe ecran. Ba nu le găseau până la strofa a doua, ba nu veneau ei la timp, așa că unii ne întrebau mereu, de ce avem noi retro-proiector?

Cum să-l lămuresc eu pe Neluțu că nu e o treabă prea ușoară să ne cumpărăm și noi unul. Nu e vorba de bani, că se găsesc. Bunăvoință și înțelegere între frații din comitet e mai greu de găsit. Mai ales că urmează în primăvară să avem alegeri. Toți sunt în campanie electorală.

Avem unul foarte spiritual care ne lămurește de fiecare dată că e mare păcat să băgăm aparatele astea în biserică. Biserica seamănă cu un cinematograf și pângărim locul sfânt cu ecrane și proiectoare. Oameni ca ăsta sunt tare greu de mulțumit. Tabloul din spatele bazinului de botez era icoană. Niște becuri pe pereți „prea semănau cu cruci”. Un porumbel pe care un frate plin de râvnă l-a desenat în mozaicul de la intrare, ne făcea să „călcăm în picioare pe Duhului Sfânt”. Am ajuns să acoperim opera fratelui cu o ștergătoare de picoare mare de tot. După neprihănitul ăsta biserica trebuie să arate ca grajdul lui taică’su. Ce-o să sară ca floricelele calde sfântocii de felul ăsta dacă aș veni cu propunearea unui video-proiector. Mă tem că-i prea devreme pentru biserica noastră.

Cum să-i explic eu bàiatului astfel de chestii? M-a ajutat Veta. I-a sugerat lui Neluțu să împrumute unul pentru întâlnirile tinerilor de vinerea seara. Avea Pigei unul pe care l-a folosit la nunta lu’ soră-sa, când ne-a arătat la masă o groază de poze. Băiat a părut mulțumit cu soluția asta cu toate că voia să se asigure că va fi temporară. Poate fi. După alegeri s-ar putea ca lucrurile să se schimbe. Vreau să zic, în bine, că câțiva ani a fost din rău în mai rău.

 

3 gânduri despre „De ce n-avem noi proiector – Din jurnalu’ lui Ion Pocăitu

  1. Pai…cum sa fie „bunavointa si intelegere intre fratii din comitet ” cand „am ajuns sa acoperim opera
    fratelui(!), cu o stergatoare de picioare mare de tot”.In plus „alegerile” si „campania
    electorala” …destul de grea…primavara ! poate de la vara , „… mai bine” .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s