Într-o dimineaţă, stăpânitorul unei cetăţi, fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă:
„Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”.
Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea, într-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii.
„Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci:
„Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela”.
Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse:
„Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere”.
Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului:
„Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela”.
Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă.
Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost:
„Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere”.
Zis şi făcut.
Întors la şeful său, străjerul se lăudă:
„Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului”.
Primul străjer merse la stolnic:
„M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”.
Stolnicul – repede la paharnic:
„Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”.
Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic:
„Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”.
Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui:
„Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere”.
Mai-marele cetăţii, muşcă dintr-un măr şi cugetă:
„Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate acestea, târgoveţul acela, avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani.
Ia să măresc eu birurile!”
Dupa o absenta de 25 (duazeci si cinci ) de ani, in 2002, am revenit prima data in Romania.Am fost profund dezamagit pe toate fronturile. Am constatat ca sarmanilor romani ,crestini si necrestini ,le lipsea cel mai mult . . . simtul realitatii !.Traiau si se hraneau cu vise temerare ,baloane de sapun,planuri si sperante puerile, lipsite de o baza logica, lipsite de intelepciune. Un La-La Land infractional fara orizont,plin de fantezii de capatuiala ,de imbogatire rapida.Evanghelicii doreau sa-si intreaca pe americani prin impozanta arhitecturala a cladirilor bisericilor, de parca fatada si numarul minaretelor conta !. La fel, imbracamintea cu zorzoane de fleoaster si sosea, moda si aerele de vedeta depaseau pe cele ale Poloniei . De aceea nu am mai dorit sa mai revin .Constat ca azi situatia este cu mult mai grava decat atunci. Si chiar daca as putea sa votez, intrebarea de baraj este: cu cine ???!!.Atat timp cat romanul nu doreste sa-si zideasca propria-i tara pe un postament al integritatii, al ordinii si al fricii de Dumnezeu, sa lupte din rasputeri pentru igiena mintala, esecurile si falimentul moral si spiritual se vor tine lant ,precum scaetii de lana oii ! .Sarmana tara ,sarman neam !.
Excelenta fabula!
Ati reusit sa sintetizati o realitate trista, deprimanta. Minciuna si necinstea guverneaza in Romania.
La cantina unui orfelinat copii se asezasera pe un rand lung pentru a servi pranzul. Pe capatul unei mese masive era pus un cosh urias din nuiele ,plin cu mere rosi ,mari si atragatoare.Pe toarta cosului se putea citi pe un bilet , scris cu majuscule : ” POTI LUA DOAR UN MAR. DUMNEZEU SUPRAVEGHEAZA ACESTE MERE ! .” La capatul urmatoarei mese erau puse doua tavi uriase cu savarine cu frisca si cirese. Oliver , vazand savarinele si lipsa biletului de avertizare , a rupt in graba o foie din caietul lui si a scris pe ea ,cu majuscule : „SAVARINE NENUMARATE, DUMNEZEU SUPRAVEGHEAZA AZI DOAR MERELE ! ”
* * * * * * * * *
La Radio Erevan , un copil intreaba :
” – Cand este timpul cel mai potrivit pentru culegerea merelor ? ”
R.E. raspunde :
” -Cand doarme paznicul !”
Fabula detine un mare adevar si gresala stapinitorului cetatii incepe din momentul in care acorda incredere subordonatilor si nu doreste sa ajunga el la targovet si in mijlocul poporului.Peste tot este asa in ziua de azi si din aceasta cauza multi ajung in faliment ,in cirze ,iar politicienii in confort ,lux si un salar ce le intretine mofturile .Si chiar interese greu de inteles in conectii cu alte persoane din alte societati si afaceri.
Atit in Romania ,cat in tarile arabe si in state coruptia a ajuns in culmea puterii ,iar multimile ajung in lipsa ,neajunsuri si in un asa numit (sclavagism modern ),cu multul mai greu decat cel descris pe paginile istoriei si putem sa citim despre el si burghezia care exzista.Acum multi isi pun increderea in politicieni si in partidele lor ,dar uita sa se uite la actiunile si faptele ce le savirsesc.Multi uita si de mesajul DOMNULUI ISUS prin care ar trebui sa intelegem efectul acestor lucruri fiinca El prin cuvintele scrise in Matei capitolul 20 spune;”25. Isus i-a chemat si le-a zis: „Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapanire. 26. Intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi sa fie slujitorul vostru; 27. si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi sa va fie rob.
28. Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi.”
Ori se vede ca aceste cuvinte prea putin au ajuns intelese si ca in fabula se intimpla in realitate.Deci sa nu fim surprinsi fata de ce se intimpla si sa ne ateptam la lucruri si mai grele fiinca ceea ce azi se intimpla va genera o situatie si mai grea pentru cei care muncesc si cat de cat detin ceva.Multi o sa ajunga taxsati si impozitati incat vor abzice la ceea ce detin.Si viata multora va ajunge foarte grea ,pe cand a celor lenesi si pe ajutor de stat este fara de durere de cap.Oare de ce?Si pentru acestia nu ar trebui sa fie programe speciale si de educare pentru o intregare in sistem ?Si pentru politicienii corupti legi care sa nu -i mai protejeze pentru abuzurile ce le fac?Atita timp cat omul traieste in puterea pacatului mereu o sa intilnim astfel de fabule si realitati in viata omenirii.Ferice de cel intelept si intelege mesajul !Si poate sa evite implicarea pentru a ajunge in pacat si in robia lucrurilor firesti>Iacov cap 3 cu 12 la 18.