Fiul tunetului sau ucenicul iubirii? (2)

Fiul tunetului

(Continuare)

Ioan a învățat echilibrul între dragoste și adevăr.

Se pare că Ioan s-a consacrat adevărului de foarte timpuriu în viața lui. A devenit ucenicul lui Ioan. Era un căutător al lucrurilor spirituale și și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu urmându-l pe Ioan în pustie. Este foarte interesant că el folosește cuvântul „adevăr” de douăzeci și cinci de ori în Evanghelia lui și de douăzeci de ori în epistolele sale. De patruzeci și cinci de ori în total. Nimeni altul, în afara Domnului Isus, nu are atâtea de spus despre acest concept biblic al adevărului, ca și Ioan. Râvna pentru adevăr a acestui ucenic îl face să fie intolerant.

„Învățătorule,” zice el, „noi am văzut pe unul scoțând draci în Numele Tău și l-am oprit pentru că nu venea după noi” Textul acesta este menționat și în Evanghelia după Luca la capitolul 9, chiar înaintea incidentului cu samaritenii, când el și fratele său s-au dus la Domnul și I-au zis: „Să chemăm foc din cer și să-i ardă pe aceștia?” În abele cazuri, Ioan demonstrează intoleranță, elitism, lipsă de dragoste reală pentru oameni. Pe necredincioși vrea să-i ardă de vii și pe credincioși îi oprește din slujire, evidențiindu-și lipsa de dragoste pentru un coleg de lucru. Acesta scoatea draci, și pentru simplu fapt, că „nu venea după noi”, nu era de la biserica noastră, nu era din cultul nostru, Ioan i-a interzis pur și simplu să mai scoată draci, pentru că nu era membru oficial al acestui grup de elită de care aparținea el. Se pare că incidentul acesta din viața lui Ioan, a avut loc imediat după schimbarea la față a Domnului nostru Isus Cristos. Domnul le-a spus ucenicilor: „Adevărat, adevărat vă spun că unii din cei care stau aici de față nu vor muri până nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu venind cu putere” (Marcu 9:1). Apoi a luat pe trei dintre acești ucenici și, doar la șase zile după o asemenea afirmație, a urcat sus pe muntele Tabor și S-a aschimbat la față în fața lor. S-a coborât peste Domnul gloria Sa cerească și trei dintre ucenicii Lui, Petru, Iacov și Ioan, au auzit vocea lui Dumnezeu proclamând și declarând divinitatea Domnului nostru Isus Christos. Șocul a fost uimitor pentru toți trei. Au căzut cu fețele la pământ. Participaseră la un eveniment unic în toată istoria mântuirii. Foarte ciudat, Isus le-a poruncit acestor trei să nu spună nimănui despre lucrurile acestea decât până după înviere.

Când am urcat în microbusul beduinului care urma să ne ducă pe Muntele Tabor, mă minunam că șofa o mașină germană foarte bună, ce constrasta flagrant cu ceea ce știam despre beduini. Satul de beduini de la poalele Muntelui Tabor era populat de case foarte mari și frumoase. Cei 3 dolari pe care beduinul nostru îi încasa de la fiecare turist atât la urcare cât și la coborâre, aduseseră bunăstarea acestui sat.

Drumul a fost scurt dar nu lipsit de greutăți. Curbe foarte strânse, serpentinele și drumul îngust, făceau ca mașina în care călătoream să oprească din când în când pentru a lăsa loc celor care coborau. Când am ajuns în vârful muntelui, ni s-a prezentat privirilor Biserica Schimbării la față, clădită ce cruciați și care reflectă cele „trei colibi” despre care vorbea apostolul Petru cu uitare de sine în focul evenimentului. Pe rând, am intrat în capela lui Ilie, apoi a lui Moise, și apoi am coborât treptele spre capela dedicată lui Isus. În răcoarea sanctuarului, sub privirile heruvimilor înaripați din mozaicurile neasemuit de frumoase, am tăcut minute în șir, am citit apoi din Biblie textul mărețului eveniment și am cântat. După ce am părăsit Biserica am ales să admirăm întinsul câmpiilor Galileii de pe înălțimea Muntelui Tabor. Parcă vedeam în vale grupul celor patru cum urca muntele spre aceste loc unic de întâlnire cu Dumnezeu.

Cred că a fost foarte greu pentru cei trei ucenici să să nu folosească experiența aceasta de pe munte pentru promovarea lor față de ceilalți. Dacă suntem sinceri, avem o vedenie, un vis, o reveleția din partea lui Dumnezeu, și am trece printr-o ispită extraordinară, dacă Domnul ne-ar cere să n-o spunem nimănui. Nu-i așa? Abia așteptăm să le spunem fraților cât de spirituali suntem noi.

Vreau să vă aduc aminte că acești ucenici se luptau între ei care să fie cel mai mare. Și acum, cu asemenea experiență puteau să le demonstreze celorlalți că nu există nici un dubiu, ei trebuie să fie elitele grupului. Ei erau aleșii desemnați să-i conducă pe ceilalți, pentru că au avut parte de această experiență nemaipomenită,  L-au văzut pe Domnul în toată gloria Lui.

(Va urma)
Din cartea: Apostolii Domnului Isus – de Petru Lascău

16 gânduri despre „Fiul tunetului sau ucenicul iubirii? (2)

 1. Dave C. ,

  Ia-o cum doresti , eu ti-am dat deja un raspuns …

  Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa ne evaluam strict in lumina Cuvantului Sau , BIBLIA , prin calauzirea Duhului Sfant , ca sa putem avea o pocainta reala asa cum cere El in evanghelie .

  Vin vremuri grele Dave C. si deja au si venit , in aceste zile de pe urma , cand ”the truth is falling onto the streets” .
  Te rog Dave C. , in numele Domnului Isus , sa urmaresti acest foarte scurt mesaj video dintr-o predica a pastorului penticostal Carter Conlon ca sa intelegi pe scurt despre ce vorbesc eu si alti frati si surori in Domnul :

 2. KJV,

  Totusi, inca nu am auzit pe nici un pocait adresindu-se unui pastor cu „Domnule”, doar in cazul in care vroia sa fie sarcastic.

 3. Domnule Petre Lascau ,

  Va respect parerea , chiar daca nu o impartasesc neaparat in intregime .
  Dar doresc sa stiti ca nu m-ati suparat pe mine personal cu nimic … Sincer !
  V-am mai spus si va mai spun ca apreciez la dumneavoastra ca dovediti fairplay , in ceea ce ma priveste , pe blogul acesta al dumneavoastra .

  Dumnezeu sa ne dea tuturor calauzirea Lui divina , prin Duhul Sfant , in DRAGOSTE si in ADEVAR ! Cred ca sunteti de acord ca , cu totii avem mare nevoie de ea , cu atat mai mult in aceste vremuri tulburi ?

 4. Dave C. ,

  Domnul Isus sa te binecuvinteze !

  Nu numai in „traditia” penticostala din Romania credinciosii crestini autentici ( penticostali , baptisti , etc.) se adresau unul altuia cu apelativul „frate” sau „sora” , dar mai ales in sfanta scriptura , Biblia .
  „Traditia” penticostala , la care tu faci referire , a preluat acest obicei crestin biblic , de adresare , chiar de la primii crestini care au scris Noul Testament . Deci este improriu sa o numesti „traditie” penticostala ! La fel este , de exemplu , si cu salutul crestin biblic ” Pace , pacea Domnului ” care nu este o „traditie” penticostala sau baptista ci este o formula de salut crestin biblica . Dar evident in societatea postmoderna de astazi si in bisericile afectate de neo-liberalismul relativismului postmodernist aceste forme de salut si adresare crestine nu mai sunt „cool” , nu mai sunt relevante , cica …

  In Romania , tara in care eu traiesc , cand doresti sa te adresezi unei persoane cu care nu esti familiar , mai in varsta sau careia doresti sa-i arati ca o respecti , te adresezi cu formularea ” domnule ” . Cred ca si in state e cam la fel …
  Ce doresc eu sa transmit prin formularea “Domnule” Petre Lascau , la care tu faci referinta , este respectul cuvenit unei persoane mai in varsta ca mine , cu o anumita pregatire teologica academica , care este si o persoana publica prin natura profesiei dar cu care eu personal nu sunt familiar .

  Dave , crezi ca sunt neaparat „rau” daca gandesc asa …?

 5. Cu toate că nu-mi place să supăr pe nimeni, trebuie să vă spun că:
  Postările mele nu sunt inspirate din Rick Warren.
  Articolul meu nu are nimic cu Rick Warren sau cu ideile lui teologice.
  Comentariile Dvs. Nu se potrivesc cu subiectul postărilor mele.

 6. KJV,
  ce intentionezi sa transmiti prin; „Domnule” Petre Lascau? Eu am venit in America ca si adolescent, si in prezent nu mai fac parte din nici o comunitate romaneasca, dar imi aduc aminte ca in traditia penticostala din romania, chiar si in America, toti de la mic pina la mare in semn de respect si egali in Isus, isi spuneau frate si sora indiferent de pozitia lor sociala. Tu cu „Domnule” ma faci sa cred ca esti rau. Daca nu e asa please explain.
  Thank you.

 7. Va rog sa-mi permiteti sa postez si aceste doua documentare crestine :

  Church of Tares: Purpose Driven, Seeker Sensitive, Church Growth & New World Order

  Rick Warren, Emergents and Muslims ( fragment din documentarul crestin realizat de GoodFight Ministries intitulat ” The Submerging Church ”

 8. Domnule Petre Lascau ,

  Va rog sa ma credeti ca nu am nimic personal cu dumneavoastra ! Eu nu v-am acuzat de plagiat , sper ca este clar lucrul acesta . Ci doar ca suntei influentat , intr-o anumita proportie , Domnul stie cat , in gandirea dumneavoastra teologica de RICK WARREN . Asta nu ar fi un lucru deloc rau daca acest pastor RICK WARREN ar avea o teologie conforma cu doctrina sanatoasa a bibliei .

  In legatura cu faptul daca John MacArthur ii „uraste” pe penticostalii ca dumneavoastra ar fi mult de discutat si nu e spatiu aici . Dar va sigur ca nu-i uraste pe penticostali , DE LOC , chiar daca in privinta doctrinelor pneumatologice are o alta parere !
  Eu personal fregventez , prin Harul Domnului , o biserica penticostala si nu am nici o problema sa ma duc si la baptisti . Tocmai de aceea anticipand replica dumneavoastra am postat si parerea unui pastor penticostal si a unui baptist , pe langa John MacArthur , vizavi de RICK WARREN si conceptele pseudo-crestine de tip PURPOSE DRIVEN „LIE” din cele doua bestselluri ale sale .

  Va asigur cu toata certitudinea ca nici eu , nici pastorii care au comentat vizavi de RICK WARREN in cele 3 video postate de mine , nu ne-am facut o parere despre el si nu l-am evaluat „dupa cateva clipuri video din partea unor oameni care s-ar puteavsă fie pur și simplu invidioși pentru succesul omului ” . Nici poveste , domnule Petre Lascau , de asa ceva ! Eu personal il studiez temeinic pe RICK WARREN de peste un an si jumatate si analizez prin studiul atent al scripturii ceea ce predica in biserica , spune in afara bisericii , scrie in cartile lui , si ceea ce endorseaza in alte carti ale altor autori . Concluzia ce mi-a descoperit-o Dumnezeu si mie si altor frati , care am studiat biblic temeinic lucrarea si mesajul lui R.Warren , este SHOCANTA !
  Credeti-ma domnule Petre Lascau ca un om ca RICK WARREN pentru un crestin autentic nu e de invidiat ci e DE COMPATIMIT , DE PLANS !

  Puteti sa ma etichetati cu epitete de genul ” fiu al tunetului ” pentru ca personal nu ma deranjeaza , dar va faceti pacate in plus .

  In lumina evangheliei TREBUIE si AVEM TOT DREPTUL SA-I JUDECAM pe cei care pacatuiesc flagrant si grav , raspandesc erezii si apostaziaza de la invatatura sanatoasa (ex. : RICK WARREN) si TREBUIE SA NE DELIMITAM de ei si de invataturile lor . Credeti ca e nevoie sa va trimit si versete biblice in sustinerea lucrurilor de mai sus ???
  SCOPUL cu care evanghelia ne indeamna sa facem acest lucru este in primul rand dragostea fata de Domnul si Cuvantul Lui , protejarea turmei de lupii rapitori si posibilitatea ca cel vizat sa se pocaiasca cat mai are timp .

  Asta e DRAGOSTEA de care vorbeste evanghelia ! Daca nu avem dragostea de ADEVAR ( Cuvantul evangheliei) , daca nu ne protejam turma de lupii rapitori , cum dovedim noi ca iubim pe Domnul si Cubvantul Lui ??? Lasand prada turma invataturilor straine dar persuasive ??? Daca nu-i spunem unui frate ca este pe un drum gresit ca se transforma intr-un lup rapitor, care dilueaza evanghelia , cum dovedim noi dragoste pentru el si pentru cei carora le poate insufla ereziile lui ? S-au n-am inteles de fapt mesajul evangheliei … ???

 9. Răspunzând acuzației că m-am inspirat din Rick Warren în postarea mea, am afirmat că nu l-am citit pe Warren în legătură cu acest subiect și nici nu cred că a scris nimic pe această temă. Am adăugat apoi titlurile cărțile pe care le-am citit. În loc să vă cereți scuze pentru acuzații falsă, vă apucați acum de găsit alte greșeli în postările mele.
  În ceea ce-l privește pe Rick Warren, nu cred că trebuie să-l aruncați la coș pentru ceea ce nu credeți la fel. Evaluarea unui om nu se face după câteva clipuri video din partea unor oameni care s-ar puteavsă fie pur și simplu invidioși pentru succesul omului.
  John McArthur este un calvinist rigid care-i urăște pe penticostalii ca mine. Aș avea multe motive să-l arunc și eu la coș, și aș găsi șieu suficiente filmulețe produse de detractorii săi… Aș fi incorect. Dumnezeu este singurul care are dreptul de judecată asupra noastră.
  Regret că insistați să rămâneți un fiu al tunetului. Păcat! Domnul ne-a cerut să iubim ași nu să avem dreptate.

 10. Administratorului acestui blog :

  Va multumesc ca mi-ati permis sa postez aceste trei documentare crestine care avertizeaza despre pericolul miscarii postmoderne , neo-liberale , denumita „emergent church” care s-a indepartat si se indeparteaza de crestinismul biblic autentic , ajungand sa nege treptat unele din doctrinele de baza ale crestinismului biblic ! Aceasta miscare religioasa si curent teologic apostat castiga tot mai multi adepti , mai ales pe cei din generatia tanara , deoarece s-a si se infiltreaza masiv , dar mascat la inceput , in bisericile evanghelice occidentale , si nu numai .
  Conceptele teologice apostate , de baza , in jurul carora graviteaza aceasta miscare religioasa , „biserica emergenta” , aparuta chiar in sanul bisericii evanghelice , sunt UNIVERSALISMUL , INCLUSIVISMUL , INTERSPIRITUALITATEA si ECUMENISMUL (care e chintesenta ) !
  In cadrul acestei „teologii emergente” , la fel ca si in misticismul „crestin” EXPERIENTA este pusa pe primul plan in abordarea si apropierea de Divinitate si nu Cuvantul infailibil , supranatural inspirat de Duhul Sfant , fara gresala , BIBLIA !

 11. Cred ca fiecare frate si sora in Domnul , si nu numai , ar trebuii sa vada aceste trei documentare crestine si sa le urmareasca cu cea mai mare atentie , cu Biblia in mana :

  The Roots of the Emergent Church Movement (Full Documentary)

  WIDE IS THE GATE: The Emerging New Christianity VOLUME 1

  WIDE IS THE GATE: The Emerging New Christianity VOLUME 2

 12. Domnule Petre Lascau ‚

  Tocmai ati afirmat in acest comentariu ca nu l-ati citit pe Rick Warren , ca imediat in propozitia urmatoare sa spuneti ca totusi i-ati citit cele doua bestselluri .
  Vreau sa va reamintesc ca la articolul dumneavoastra „Barbierii barbosilor” ati afirmat in replica la comentariul meu din 20 februarie 2013 ora 9: 37 AM , urmatoarele : ” Citim aceeași Biblie, numai că ea nu vorbește de Rick Warren și nici de John MacArthiur. Ca să știm ceva despre ei trebuie să-i citim. În ceea ce mă privește îi citesc pe amândoi. Nu știu ale căror erori sunt mai mari.”
  Deci pana la urma totusi l-ati citit pe Rick Warren , sau iaras greses ”profund” … ? Nu vreau sa va ofensez cu ceva , dar in opinia mea sunteti unpic contradictoriu in afirmatiile de mai sus . Credeti ca n-am dreptate ?
  Anyway , nu vad de ce uneori ar trebui sa evitam sa afirmam , clar si raspicat , autorii de carti pe care-i citim .

  Cred sincer , domnule Petre Lascau , ca ” ar trebuii sa fiti ingrijorat ” pentru ca ”daca cercetam scripturile” si facem o analiza pertinenta , obiectiva , DOCUMENTATA , asupra celor doua bestselluri ale lui Rick Warren cel mai potrivit titlu pentru ele ar fi „PURPOSE DRIVEN LIE” . Warren a lucrat cu atentie mare la cele doua bestselluri ale sale ca ceea ce vrea sa transmita el in aceste carti sa „nu sara” imediat in ochii cititorului crestin biblic .

  Iata doar cateva din mesajele inregistrate ale unor lideri crestini evanghelici care s-au aplecat sa analizeze aceasta carte :

  MacArthur on the Purpose Driven Life ( dr. John MacArthur nu mai necesita nici prezentare )

  The Purpose Driven Lie by Jacob Prasch ( pastor penticostal )

  02/26/12 – The Biblical Case Against Rick Warren – Michael Hoggard ( pastor baptist )

 13. Greșiți profund. Nu l-am citit pe Rick Warren și nici nu cred că a scris ceva în acest domeniu. Cărțile pe care le-am citit: „Purpose driven Church” și „Purpose driven life” nu au nimic cu subiectul abordat. De aceea „vi se pare” că m-am inspirat din acest autor pe care-l detestați așa de rău.
  Eram îngrijorat dacă, cercetând Scripturile, ați fi sesizat erori teologice. Eu sunt fair play numai că Dvs. nu dovediți atunci când faceți afirmații nedocumentate.

 14. Domnule Petre Lascau ,

  Desi aveti dreptate in cateva aspecte ale articolului dumneavostra , repet doar in cateva , se pare ca l-ati citit prea mult pe RICK WARREN , mult prea mult . Abordarea teologica a dumneavoastra nu e originala , ci seamana aproape identic cu a lui RICK WARREN .
  Ii indemn pe frati sa fie ca si crestinii din Berea ( Fapte 17:11) si sa cerceteze Scripturile zilnic sa poata deosebi falsul de autentic .

  Warning !!! :

  ” RICK WARREN DAUNEAZA GRAV SANATATII SPIRITUALE A BISERICII CRESTINE !!! ”

  Sper sa postati acest mesaj … . Deobicei am vazut ca dovediti fair play si postati si comentariile pe care nu le agreati .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s