I-au cântărit treizeci de arginţi. Le-a livrat “marfa” în aceeaşi seară, în parcul Ghetsimani. Înainte de aceea L-a sărutat. Ultimul sărut. Soldaţii L-au prins. A urmat crucificarea. Aşa s-a încheiat cea mai murdară afacere din istorie. Şi vai!, câte nu i-au urmat!
Pentru Iuda, Isus valora treizeci de arginţi. Cât valorez eu? Ce valoare ai tu? Depinde cine face evaluarea. Cine ne cântăreşte? Cu ce cântar?
Am ajunge cu toţii milionari dacă am putea să ne cumpărăm cu cât cred alţii că valorăm, şi apoi să ne vindem cu cât credem noi că facem.
Două lucruri sunt fundamentale pentru felul în care ne ducem vieţile pe planeta aceasta. Cum Îl percepem şi ni-L imaginăm pe Dumnezeu, şi apoi care este valoarea omului în ochii noştri. De obicei, prima o determină pe cea de-a doua. Fără o rezoluţie corectă a celor două chestiuni de bază, avem toate şansele să fim nişte monştri. Bunăoară, dacă pentru mine Dumnezeu este un tiran pretenţios şi capricios, îmi voi trata semenii ca atare. Dacă, dimpotrivă, este un Dumnezeu indulgent şi nepăsător la nevoile mele, îi voi trata pe cei din jur cu nepăsare.
Privesc în jur. Afaceri necinstite. Nepăsare la durerile altora. Egoism. Răutate. Ură. Avort. Eutanasie. Ce se petrece cu valoarea umană? Ne ieftinim. Scad preţurile. Nu ne mai vrea nimeni.
“Stăm cu uimire în faţa oceanului sau apusului de soare, dar trecem pe lângă fiinţa umană fără să observăm măreţia creaţiei divine?” spunea Augustin.
Să fi pornit totul de la Platon? De la Republica sa? Probabil. Descriind structurile sociale ale vremii sale, Platon vedea lumea ca o piramidă. La bază era “populus”, poporul de rând, lipsit de sensibilitatea faţă de virtuţi pe care nici nu le cunoştea și nici nu le practica. Deasupra erau “auxiliarii”, cureaua de transmisie a directivelor ce veneau de sus de la filozofi, singurii care cunoşteau şi practicau virtuţile. Ţara era condusă de un rege filozof, mărinimos şi virtuos. Împreuna cu filozofii, el era aurul ţării. Auxiliarii (armata, funcţionarii, etc) erau argintul pentru că ştiau despre virtuţi cu toate că nu le practicau. Întreaga structură se rezema pe talpa ţării, care era bronzul şi fierul societăţii.
Modelul platonic nu numai că a inspirat în istorie structuri şi organizare socială, dar ne-a infuzat un sistem de gândire în care predomină ierarhia, piramida. Ierarhizarea piramidală ne-a pătruns în cele mai sensibile sisteme de gândire, el influenţând ca nici un altul, modul nostru de a-i evalua pe alţii. Auzind numele cuiva, automat mintea încearcă să-l aşeze pe scara”valorilor”, să-i găsească locul în sistemul piramidal al societăţii. Apreciem, de exemplu pe cel cu şcoală mai mult decât pe cei fără şi în consecinţă munca intelectuală decât pe cea fizică. Oferim cu mai multă încredere frânele societăţii celor educaţi, decât altora chiar dacă au experienţa necesară.
(Va urma)
Reblogged this on Hickory Romanian Baptist Church.
Aha, de la Platon ni se trage. Oare ?
Si in zilele noastre totul este piramidal : armata, politia, jandarmeria, administratia, invatamantul, sanatatea, sportul, jocurile(CARITAS), si sa nu cadeti pe spate, si biserica crestina tot piramidal este organizata.
Mai, daca exista atatea piramide inseamna ca le-a dat Dumnezeu care a facut Cerul si Pamantul …
Probabil in Imensitatea Sa a avut sau are El un plan cu aceste piramide(scuze, era sa scriu pirande).
Dorim sa intelegem cat valoreaza omul?Accesati si ascultati si pe urma o sa intelegeti;
Inbatranind ,m-a cutremur si eu la randu’mi ,constatand cat de fragila este barca convingerilor noastre de crez pe Taram Evangelic (necomercializat) .Iar cel ce ,prin multa straduinta, rabdare si indelunga rabdare, ajunge la cunoastinta maretului plan de Mantuire adus pe Pamant de Hristos, anuntat cu voce sonorica, ridicata din pustiu de inaintasul si deschizatorul cararii Lui ,numit Ioan Botezatorul, abea, abea reusim sa intrezarim cat de valoros este omul in ochii lui Dumnezeu . Valoare sabotata, deformata si denaturata ,privita totdeauna prin prisma unui avantaj material. Oare de ce ??!!.Incerc sa-mi raspund nedumeririi mele citind mereu ,mereu 13 Corinteni. Venirea Lui ca un deznodamant exemplar ,sa-l confrunte si sai faca hatarul lui Iuda , sa-l lase in voia mintii lui blestemate , sa-si incaseze punga dezamagirii.O (re)venire de Intrupare Dumnezeasca, aici in haosul neascultarii. Cea mai mareata lectie pedagogica pe care, nici in ruptul capului, cu incapatanareferoce , nu vrem sa o memoram . Iar cauza venirii Lui este motivata de cea mai nobila si superba virtute ce umple Universul : DRAGOSTEA. Probabil loviturile de pumnal ce le primesti miseleste prin spate ,amestecate cu zambete ,saruturi si imbratisari” fratesti” , exodul din ingradiri bisericesti, exilul , divorturile, luptele de partide ,narcisismul (egoismul) celui de langa tine, pe care il iubesti cu o dragoste nbeprefacuta si care te va vinde chiar maine, sunt cele mai valoroase lectii ce-ti vor facilita puterea de a intelege NEINTELESUL ! http://www.crestinortodox.ro/nasterea-sfantului-ioan-botezatorul/nasterea-sfantului-ioan-botezatorul-119857.html