The BIBLE – Serialul de pe History Channel

Biblia

Am urmărit și eu, alături de milioane de americani, miniserialul Biblia, produs de History Channel. Popularitatea subiectului și, în mod sigur, succesul financiar, i-au condus pe producători la realizarea unui serial de televiziune care întrece acum cu mult toate producțiile Hollywood-ului.

Nu vreau să comentez modul în care o serie de texte biblice au fost reinterpretate sau omise de către realizatorii acestui serial, nici de acuratețea respectării textelor biblice. Ar fi prea multe și ar fi inutil. În ciuda lor subiectul stârnește o curiozitate nemaiîntâlnită. Golul creat de zgârcenia cu care a fost prezentată „the greatest story ever told” (cee mai măreață istorisire care s-a spus vreodată), a adunat în fața micilor ecrane milioane de suflete însetate după adevărul divin.

Cu siguranță se vor scrie multe pagini de comentarii în jurul acestei realizări unice. Vreau să comentez, acum în Săptămâna Mare, scena vânzării și arestării Domnului Isus, subiectul serialului de duminică 24 martie.

Marele preot Caiafa este terorizat de popularitatea tot mai mare a Nazarineanului și de amenințarea lui Pilat că va închide templul dacă se vor petrece tulburări și răscoale. Agitația merelui preot este expresia tulburării întregii clase sacerdotale. Ea crește vertiginos pe măsură ce Mântuitorul o provoacă cu fiecare zi ce trece de la intrarea Sa triumfală în Ierusalim. Casa lui Dumnezeu a devenit sub administrația preoților lui Iehova, o peșteră de tâlhari. Ipocrizia religioasă este expusă la lumina zilei. Minunile și videcările făcute de Isus demonstrau divinitatea Sa, dar și lipsa oricărei legături cu Dumnezeu a clasei preoțești. Pe cât creștea Isus în ochii poporului, pe atât scădea clasa preoțească. Este evident că nu puteau coexista. „Mai bine să moară un țăran decât tot neamul”, afirmă Caiafa, ca orice criminal care-și justifică crimele cu salvarea neamului.

Vânzarea lui Iuda este regizată superb. Intențiile sale sunt comunicate marelui preot prin slujitorul acestuia. Când este chemat, Iuda întreabă ce iese pentru el din toată treaba aceasta? Primește punga cu banii murdari. Bucata din pâinea – trupul lui Christos, refuză să-i intre în pântec. În fuga bezmetică spre casa lui Caiafa, i se apleacă și o varsă ca într-o incompatibilitate fragrantă. Scena, de o profunzime deosebită, evocă lepădarea pentru totdeauna a lui Iuda.

În fața lui Caiafa, Iuda se trezește parcă dintr-o transă. Nu știe exact de ce-i acolo. Trebuia să-L aducă pe Isus. Nu L-a adus, dar știe unde o să meargă Domnul în noaptea aceea. Înaintează apoi în fruntea aprozilor spre Ghetsimani. Sărutul identifică victima. Isus este arestat și dus sub bătăile ostașilor la casa lui Caiafa.

În cohorta soldaților victorioși cu un Isus legat și cu capul acoperit de un sac, înaintează și Iuda. La poarta marelui preot este oprit. Nu mai aveau nevoie de el. Este lăsat afară în noapte. Singur… cu păcatul lui.

Un gând despre „The BIBLE – Serialul de pe History Channel

  1. Dureros si trist este ca o parte din omenire nici azi dupa zeci si sute de ani nu a invatat nimic din ce sa intimplat.Si azi la multi apar zimbet pe buze si saruturi ca la Iuda .Dar sa nu uitam ca toate acestea au fost scrise ,profetite !Si dupa cum multi nu au inteles atunci nimic din ce sa intimplat ,nici azi nu se intelege si incercarile sint la fel dar intr-un mod mai complex si se pot discuta si explica multe ,dar nu doresc sa ajung criticat la ceea ce cunosc si se intimpla!!Sa fiti binecuvintati si intelepti cu intelepciune divina sa intelegeti in ce constau sarutarile si zimbetele personajului modern,multiplicat”Iuda”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s