În lecturile zilnice la timpul de devoțiune, am dat împreună cu soția, peste o scurtă biografie a misionarului irlandez COLUMBA (521-597). Nu am de gând să vă redau istoria acestui om al lui Dumnezeu extraordinar. O puteți găsi ușor întrebând de sora Google. Merită să cunoașteți viața acestui bărbat deosebit. Nu de alta, dar cei mai mulți dintre noi suferim de o deconectare istorică prin ignoranță. Datorită acestei deconectări de istorie, credem că credința a început cu figurile istorice ale cultului nostru. Avem nevoie să cunoaștem că Dumnezeu a avut oamenii Săi de care s-a folosit în toate veacurile.
Din biografia acestui om remarcabil am reținut pentru a împărtăși cu dumneavoastră, onorații mei cititori, două lucruri deosebite.
Iată cum descrie Gene Fedele, în cartea sa: Eroi ai credinței (Editura Casa Cărții, Oradea, 2004), modul în care Columba și tovarășii săi de lucru, răspândeau Evanghelia: „Metoda folosită de el în răspândirea Evangheliei era aceea prin care doisprezece oameni, sub conducerea unui lider, mergeau într-o anumită zonă și construiau pur și simplu un adevărat orășel al Evangheliei. Printre acești doisprezece oameni se aflau tâmplari, învățători, predicatori și așa mai departe, toți având o bogată experiență în mânuirea Cuvântului și o trăire sfântă. Fiecare colonie era îngrădită cu un zid. Curând însă acestă împrejmuire era înconjurată de casele studenților și ale familiilor lor care învățau Cuvântul și se pregăteau să meargă și să-L slujească pe Domnul ca misionari, conducători și predicatori.”
Colomba a fost intemeietorul unei școli biblice foarte importante pe insula Hy, din sud-vestul Scoției. Solul acestei insule era așa de sărac și pietros că locuitorii insulei nu se puteau hrăni din recoltele foarte slabe. Se spune că atunci când Columba a ieșit la semănat, cu o mână semăna sămânța și una o ținea ridicată în sus în rugăciune înaintea lui Dumnezeu. Azi insula este una din cele mai fertile zone din lume. Din școala infințată de Columba au ieșit unii dintre cei mai eminenți cărturari înzestrați cu înțelepciune și puterea lui Dumnezeu.
Mi-au atras atenția aceste două lucruri de la care am putea învăța lucruri absolut esențiale. Nu ar trebui să uităm niciodată că semănarea seminței vii a Cuvântului sfânt trebuie însoțită de rugăciune. Să semănăm și noi cu o mână și cealaltă s-o ținem înălțată în rugăciune înaintea Celui care face ca sămânța să crească. Am putea învăța că Evanghelia poate fi dusă cu eficacitate altora când o facem în echipă, gata să slujim nevoilor oamenilor.
Cred ca sansele ca noi romanii sa fim „one of the lost tribes of Israel” sint destul de mari
Eroi ai credinței in fiecare generatie se gasesc ,dar dupa cum am putea intelege ,putini ajung sa fie apreciati in timpul vietii ce o traiesc.Lumea alaturi de multi asa pretinsi crestini mereu este indreptata spre cei cu putere si dorinta de reclama.Unii chiar ajung atrasi in puterea reclamei de cei pretinsi si lor le este greu sa cunoasca adevaratii eroi ai credintei.Si sa nu uitam ce este scris;”… toți având o bogată experiență în mânuirea Cuvântului și o trăire sfântă.”
Si azi cei care au o „trăire sfântă.”sint la fel de valorosi in viata de zi cu zi.Insa prea putin ajung sa fie expusi in „Biserica ” si alte domenii de slujire.Este la fel ca pe timpul Domnului Isus si putin chiar mai complicat ca atunci din multe puncte de vedere si chiar greu de explicat in un comentariu .Dar aceste lucruri o sa se descopere si cu generatia noastra si o sa ajunga scrise dupa cum multe epistole si indemnuri au ajuns scrise pentru generatia care ne urmeaza.scrierea lor nu va fi nici pentru senzatii si nici bani cum unii doresc sa o faca ,ori altii sa se lanseze ,ci pentru a intelege ca traim in puterea pacatului si pentru multi este greu sa inteleaga mesajul dupa cum a fost greu pentru cele 5 fecioare din Matei capitolul 25;”…Matei 25
1. Atunci Imparatia cerurilor se va asemana cu zece fecioare care si-au luat candelele si au iesit in intampinarea mirelui.
2. Cinci din ele erau nechibzuite, si cinci intelepte.”
Si azi cei intelepti pot sa inteleaga in ce consta mesajul Scripturii asa cum este scris ,fara sa ajunga in puterea interpretarii ,ori a filozofarii .Ferice de cei care inteleg cele doua versete din 2 Timotei cap.3;”..16. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire,
17. pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.”Iar daca dorim sa cunoastem si eroii credintei de azi ;doar sa le analizam faptele si trairea in puterea slujirii in viata de zi cu zi ,nu numai intre peretii Bisericii !!!!
La Păuliș…
Serios? Crestinatatea nu a inceput in Romania, judetul Arad? Hmm