Virușii Bisericii de azi (3)

Virusii

3. Diaconii sunt aceia care răspund de administrația bisericii pe când pastorii se îngrijesc de lucrurile spirituale

Concepția că administrația bisericii este un domeniu în care pastorul nu are niciun amestec, ea fiind în sarcina diaconilor sau a comitetului administrativ, este foarte păgubitoare pentru biserica de azi.

Biblia nu ne lasă să facem o astfel de distincție între cele adimistrative și celele spirituale, astfel ca pastorul să fie exclus din procesul decizional privind administrația bisericii. El este un Episcopos – un supravegheator al întregii slujiri creștine și va da socoteală înaintea Domnului și a oamenilor de toate problemele bisericii (Evrei 13:17)

Prin asumarea responsabilităților administrative și mai ales financiare de către persoane avide de putere și control, și excluderea pastorului din administrație, se ajunge întotdeauna la dezastru.

Unele biserici au un președinte al corporației, care de foarte multe ori ajunge să-l conducă pe pastor prin pârghiile financiare și decizionale din care acesta este scos afară. „Dumneata să aduci oameni și bani la biserică”, mi-a spus cineva, „iar noi o să avem grijă de cele administrative și n-o să duci lipsă de nimic”. Cu alte cuvinte, eu trebuia să adun oameni și bani că el îi administra și dacă voi asculta de el va avea grijă să nu-mi lipsească nimic. Din nefericire, unii păstori au acceptat compromisul.

Nu cred că este chemarea unui pastor să facă administrație, să socotească banii, să angajeze și să dea afară oameni, dar toate aceste lucruri nu pot fi făcute fără el. Modelul lumesc, împrumutat din lumea afacerilor sau din sistemul politic, împarte biserica de azi în administrativ și spiritual. De cele mai multe ori, administrativ înseamnă lumesc.

10 gânduri despre „Virușii Bisericii de azi (3)

 1. Chintesenta a ceea ce am citit si am inteles din Biblie(VT&NT) se rezuma in cateva cuvinte : Ceea ce tie nu-ti place, altuia nu-i face>. Cuvinte pe care incerc sa le aplic in viata mea de zi cu zi. O fi bine, o fi rau ?
  Sper sa mai am timp sa aprofundez.

 2. Draga Ilie. Promit ca vreau sa invat mult si bine. Te rog frumos sa ma ajuti. Vreau sa incep sa citesc si sa invat din biblie unde scrie ca BISERICA (sper ca despre cea a Domului Isus vorbim amindoi) este suma unor slujbe si mai multe daruri ale Duhului Sfint.
  Cind termin aceasta parte , as dori sa continui sa invat afacerea cu OFICIU-SLUJBA.
  Daca acestea le voi implini, promit ca am sa ma pun pe genunchi inaintea Domnului si ii voi spune ca a uitat poarta la gradina deschisa si ca au intrat filozofi si filfizoni care fac ca tot c e este scris sfint si scump despre BISERICA ( cea care este a Domnului Isus) in care s-au instalat „slujbele” si niste daruri ale Duhului Sfint, iar noi, pietrele vii, madularele care alcatuim biserica cea fara pata si fara zbircitura nu mai avem loc.
  Apropo ca mi-ai amintit. Cum poate fi biserica fara pata si zbircitura daca ” e slujbe si daruri” ? Chira nu ma pricep la cele consemnate de tine.
  Si te mai rog frumos ceva.
  Daca tot spui o binecuvintare in dreptul meu, te rog frumos ca asemenea postari sa le faci simbata. Are fratele pastor o rubrica speciala in care cred ca s-ar bucura sa oferi asemenea material. Multa pace si bucurie.

 3. Un citat de Justin martiriul din secolul 2. (The president fiind echivalentul pastorului al zilelor noastre)
  And they who are well to do, and willing, give what each thinks fit; and what is collected is deposited with the president, who succours the orphans and widows and those who, through sickness or any other cause, are in want, and those who are in bonds and the strangers sojourning among us, and in a word takes care of all who are in need. But Sunday is the day on which we all hold our common assembly, because it is the first day on which God, having wrought a change in the darkness and matter, made the world; and Jesus Christ our Saviour on the same day rose from the dead. For He was crucified on the day before that of Saturn (Saturday);

 4. Tristarule,matale iti este greu sa faci deosebire intre un oficiu si o slujba.Apuca-te si cerceteaza Sripturile si i-a seama bine la citire,apoi ai sa intelegi diferenta de vei fi iluminat de catre DUHUL SFANT.In Biserica sant mai multe slujbe si mai multe daruri ale Duhului Sfant.Se pare ca mataluta nu prea poti face diferenta intre 1Cor.12 si Ef.4 sau Rom.12 si 1Pet.4.Fara polemica.Sa fii binecuvantat! P.S.Cuvantul grecesc tradus pastori este poimen si inseamna ciobani.(pastor este cuvantul latin pt.cioban),Termenul de pastor este o metafora….

 5. ILIE, iaca vad ca ai inteles cam pe linga. Treaba cu SRL-uri nu prea ne priveste pe noi.Am fost chemati la latceva.
  Dar stau si ma gindesc daca tu poti face legatura intre 1Corinteni 12 cu 28 si Efeseni 4 cu 11. Este extraordinar ca un bun pastor sa fie daruit si cu darul cirmuirii. Minunat si sa stii ca exista asa ceva. Ori la ce ora eu pot sa-ti arat ca este real ceea ce s-a scris.
  Evrei13 cu 17 avea in vedere ca o sa vi tu Ilie si ai sa contesti slujbasii adunarilor, apoi daca mai ai timp sa citesti 1 Petru 5 de la 1 in jos, ai sa vezi despre ce MARE CIOBAN ai scris tu prostioarele tale.Si daca mai ai in vedere si dialogul Domnului Isus cu ap Petru legat de pasterea mieluseilor, a oitelor si a oilor, ce o sa mai poti spune? tare cred ca sunt si persoane care folosesc gresit interpretarea parabolelor. Un erudit laic, Andrei Plesu explica tare fain aceste parabole.Dovedeste ca are credinta.
  Eu zic sa-ti ceri iertare de la Dumnezeu si sa mai ceri intelepciune ca sa nu mai poti face afirmatii despre cuvintul bibliei dupa pofta mintii tale, ci in acord cu toata scriptura .De fapt este si scris ca nu putem interpreta cite un verset singuratic.Este si aceasta o posibilitate dar o poate face cu intelepciune doar Duhul Sfint cind vorbeste prin oamenii lui.
  Fii binecuvintat, Ilie. (frumos nume biblic. Onoreaza-l Ilie.)

 6. In Efeseni 4,nu se mentioneaza oficiul de pastor,ci doar una din multele slujbe din biserica.Este o eroare grava sa-i confundam pe ciobani cu ocupantii unui oficiu sau cu posesorii vreunui titlu.Biserica lui Hristos este administrata de Duhul Sfant,iar adunarile administrate de oameni din pacate dupa modelul lumesc(ca si SRL-uri)….

 7. Domnule Aurel. Sa traesti matale mult si bine decit putin si prost. Bogat si sanatos decit sarac si bolnav.
  Toate bune si frumoase in ceea ce ti se pare ca la aceasta ora crezi.
  Ceva totusi este putin deplasat in viata ta, daca este adevarat ceea ce ai afirmat.
  Si eu sunt asa un pic independent (mult diferit de ateu)dar cred in Dumnezeu, si eu accept morala crestina dar asta chiar daca nu totdeauna este pe placul meu.
  S-apoi Aurel dragul meu, stii ceva? Pune mina si citeste biblia ca tot ai spus ca-ti place morala crestina. Si daca termini de citit te rog frumos sa expui la ce concluzii ai ajuns si daca se difera de prostioarele enuntate mai sus.
  Iar daca si tu crezi ca Domnul Isus a murit pentru pacatele lumii (inclusiv si pentru ale tale) si mai crezi ca Dumnezeu l-a inviat din morti si acuma sade la dreapta Tatalui, ei, in acest caz biblia spune ca ai o singura varianta.Trebuie sa marturisesti cugetul tau curat iar apoi sa te botezi in numele Tatalui, a Fiului si al Duhului Sfint. Celelalte se vor rindui ele in viata ta conform cu cele ce vei citi ca sunt poruncile din biblie pentru toti oamenii..
  Asta pentru ca si tu sa respecti ADEVARUL, daca nu, vezi tu, in biblie este scris ca acest adevar pentru unii va fi spre mintuire , pentru altii spre marturie.
  Numai tu poti decide pentru tine , omule. Este pe baza de voluntariat, este taina slobozeniei lasata de Dumnezeu pentru oameni. Ei decid, nimeni nu-i poate obliga , dar sa tii minte ca ateu sau credincios sau indiferent cum tu accepti ca se poate trai, toti, la vremea potrivita vom da socoteala. Nu te lua dupa oameni si dupa pareri din auzite.Cred ca poti citi singur biblia (macar noul testament) si functie de convingerile tale procedeaza de cum crezi tu ca iti este de folos si da respectul cuvenit lui Dumnezeu. Si inca un sfat. Nu te complica cu confesiunile, sunt lucruri si denumiri lumesti, nu o sa le gasesti in biblie.Ba inca daca o sa citesti evanghelia dupa Ioan la cap 17 ai sa aflii ca Domnul Isus ne spune cu totul altceva.Si ultimul amanunt. Biserica este a lui Isus, a nu se confunda cu grupurile de credinciosi care se reunesc pe baza unor convingeri acceptate, si aceasta avind loc in niste cladiri dedicate sau nu. Iti doresc multa sanatate, intelepciune de la Dumnezeu si sa ne mai auzim.

 8. De multa vreme biserica nu mai conduce pe oameni spre pocainta sau mantuire ci (anumiti) oameni conduc biserica.
  Cei ce conduc lumea laica conduc si biserica. Biserica este in mainile lor pentru ca ei dau bani pentru sustinere. Fara banii puterii laice biserica se prabuseste. Am inteles de mult timp aceasta realiate si de aceea am o orientare atee cu o morala crestina pentru ca este o morala pe placul meu. Nu-i neg pe credinciosi si credinta lor dar statul foloseste credinta lor si disciplina si moralitatea lor. Eu zic ca-i bine. Usureaza munca si sarcinile statului mai mult decat planul lui Dumnezeu. Asta indiferent de confesiune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s