BETEL – Pagini din istorie (1)

Betel istoria poza 1Biserica din Oradea în 1930. În fotografie; fratele Vașadi și soția, familia Brișcuț, sora Teușa Floare și fiica ei Magdalena Teușa (mai târziu devenind Tivadar prin căsătoria cu Petru Tivadar), sora Maghiar, familia Calay, familia Buzlea, familia Bolog, sora Poștașu. Doi gardieni care i-au arestat pe unii conducători ai bisericii și i-au dus la închisoarea din Oradea au vrut să se fotografieze cu grupul credincioșilor. (Foto. din arhiva fr. Moise Iernea – Detroit)

Iată cum povestește fratele Moise Iernea din Detroit, începuturile Bisericii Penticostale din Oradea, (citat din cartea: BETEL – Construcția Casei lui Dumnezeu în timpul comunismului ateu):

„M-am născut în comuna Păușa, județul Bihor, la 14 februarie 1932, din părinți penticostali, ambii decedați în 1935 și 1936 și înmormântați la marginea drumului Tinca-Leș, unde aveau pământul. Din cauza credinței penticostale, regimul Antonescu și Biserica Ortodoxă nu permiteau înmormântarea pocăiților penticostali și baptiști în cimitirul satului.
În anul 1938 am fost adoptat de familia Petru Tivadar, care a fost pastorul Bisericii penticostale de pe strada Ion Ghica și președintele Filialei Oradea până în 1965.
Din istorisirile bunicii mele, Teușa Floare, soacra fratelui Petru Tivadar, amintesc că Biserica penticostală din Oradea  s-a format în anii 1928 prin stăruințe și rugăciuni. Lucrarea Duhului Sfânt era simțită în adunare prin diferite lucrări, prorocii și descoperiri – dacă cineva nu-și mărturisea păcatul, Duhul Sfânt îl dădea pe față, descoperindu-i păcatele.
Îmi povestea bunica Teușa Floare cum veneau părinții mei Iernea, cu fratele meu mai mare, Mihai, de mână și cu mine în spate, pe jos sau cu trăsura, la această primă biserică, pe când eu aveam 2-3 ani. Aici te umpleai de puterea Duhului Sfânt.
Într-o fotografie din anii aceia (1928-1935) se pot vedea familiile Vașadi, Briscuț, Teușa Floare cu fiica ei Magdalena (cea care va deveni soția fratelui Petru Tivadar), fam. Maghiar, Calcii, Buzlea, Bolog, Poștaș și alții. În aceeași fotografie se mai pot vedea doi gardieni care arestau frații care se adunau pe la case, căci nici atunci nu aveau voie să se adune.
În 1938 am avut biserica la fratele Abrudan Ioan în cartierul Ioșia, lângă cinematograful Ioșia. Atunci mai erau cu noi și familiile Faur, Oros, Crețu Petru, Cioară etc.
Din anul 1938, când Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, frații s-au împrăștiat și s-au refugiat pe la Tinca, Sărand, Arad, așa că timp de 3-4 ani ne-am adunat prin familii ca cea a frateleui Tivadar, pe strada Făgărașului nr. 8, la fratele Petru Crețu pe Calea Aradului lângă Peța, la familia Firteș Iosif de pe Tocai. (va urma)

4 gânduri despre „BETEL – Pagini din istorie (1)

 1. E adevarat ca in timpul guvernarii lui Antonescu credinciosii au fost persecutati dar vreau sa fac cateva precizari legat de aspectele strict istorice ale intrebarilor dvs, mai exact Ion Antonescu si regele Carol II. Recent mi-au cazut in mana mai multe scrisori ale unuia din „supraviețuitorii acelor zile ca să aflăm opiniile lor” si sunt diferite aceste opinii de ceea ce am invatat in scoala. Mai degraba un tratat de istorie combinat cu o istorie sentimentala:
  Doua dintre ele le gasiti la adresele de mai jos…

  https://skydrive.live.com/redir?resid=7ACEA6F81AF13DEF!931&authkey=!AK1NNv54bYZCPdE
  https://skydrive.live.com/redir?resid=7ACEA6F81AF13DEF!933&authkey=!AGfyNhhSTbQihDQ

 2. Cartea mea este maid egrabă o istorie sentimentală a unei experiențe persoanle, decât un tratat de istorie. Nu sunt competent să judec faptele mareșalului și nici decizia lui Carol al II-lea. Cred că sunt istorici competenți care o pot face. Istoria bisericii Betel din Oradea e scrisă de un inginer… nu de un istoric.
  Oricum întrebările sunt provocatoare. Cred că mai avem supraviețuitori ai acelor zile ca să aflăm opiniile lor.

 3. Frate Lascău,
  Sunt surprinse, în mod foarte simplu şi natural, trei linii de forţă ale persecuţiei creştinilor penticostali:
  a. regimul Antonescu şi Biserica Ortodoxă
  b. strădania gardienilor care arestau frații
  c. incorporarea Ardealului de Nord în statul ungar
  Exista o intenţie de a pune cât mai multe rele, pe spinarea mareşalului, şi nu fără motive. Întrebările mele ar fi:
  – au făcut bine staliniştii care l-au lichidat?
  – care putea fi simţământul persecutaţilor la lichidarea lui?
  – de ce nu pomeneşte nimeni despre măria sa regele Carol al II-lea, care pe 10 februarie 1938 a desființat partidele politice, si a preluat puterea supremă?
  Thanks.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s