Interviu cu Cristian Barbosu

From Family2Family

În ultima duminică petrecută cu soţia în România am dorit să vizităm Biserica Harvest Metanoia, mai ales că în ultima perioadă am ţinut legătura cu Cristian Barbosu şi ştiam de mutarea lor în noua locaţie. Am participat la programul de dimineață, program în cadrul căruia au avut loc ordinări; Marcel Opriş a fost ordinat ca păstor, iar alţi fraţi au fost ordinaţi ca prezbiteri şi diaconi.  Timpul de laudă și închinare, a fost la înălțime, Biserica aceasta chiar știe sa se închine Domnului cu toate inima. Mesajul zilei a fost adus de Pastorul senior Cristi Barbosu și a fost un mesaj binecuvântat. Un alt lucru pe care l-am remarcat în mod deosebit a fost atenția tuturor celor prezenți și credeți-mă, nu au fost putini. Cele 450 de scaune au fost toate ocupate.

Următoarea zi am avut prilejul să-l întâlnesc pe Cristi în particular, și să începem un interviu, pe care l-am finalizat ieri, după lansarea oficială a Bisericii Harvest Metanoia Arad. Cristi mi-a povestit despre marea bucurie și satisfacție pe care o are după cele șapte luni, de când s-a aventurat în această nouă lucrare. Se vede de la distanță mâna lui Dumnezeu peste aceasta lucrare, care s-a lansat oficial ieri,concomitent cu un botez în apă. Domnul să dea izbândă și în continuare.

photo (2a)

Întrebare: Frate Cristi, ce ne poți spune în această zi atât de semnificativă în viaţa bisericii Harvest Metanoia?

Răspuns: Pot spune doar atât: “Domnul e bun. Caci în veac ţine îndurarea Lui !” Atâta am de spus.

Î: Totuși, urmărind evoluția lucrării voastre, este greu de crezut ca într-un timp atât de scurt (7luni) , după o perioada aşa de dificilă și cu atâtea împotriviri să ajungeți aici ?! Ce ne poți spune despre asta?

R: Nu pot spune decât ceea ce am spus și atunci în mijlocul încercărilor, citându-l pe Gamaliel (Fapte 5:38): “dacă lucrarea aceasta este dela oameni, se va nimici; dar dacă este dela Dumnezeu, n’o veți putea nimici.” Fiindcă acolo unde este prezenţa lui Dumnezeu este și puterea lui Dumnezeu și aceasta întotdeauna se vede, prin minuni, mărturii și roade. Şi noi am văzut toate acestea în cele 7 luni care au trecut, confirmându-ne foarte clar, ca nu noi, ci El a fost prezent și a binecuvântat lucrarea pe care ne-a încredințat-o El. O lucrarea probabil considerată “lepădată de unii” dar cu siguranță nu de Dumnezeu, fiindcă ceea ce am văzut și experimentat pana acum, este amprenta clară a Celui Divin. Şi nimeni nu poate contesta.

Î: Ce v-a susținut și v-a întărit practic în această perioadă de timp, fiindcă atacurile au fost multe și intense?

R: Dincolo de răspunsul evident – Duhul Sfânt Mângâietorul, ne-a întărit și convingerea că “adevarul și timpul merg mană în mană.,” fapt dovedit practic în aceste luni. Precum ați spus și dumneavoastră, au fost într-adevăr multe acuzații scrise și spuse, aruncate asupra noastră, dar ca întotdeauna minciuna are picioare scurte și se evaporă în curând și asta s-a și întâmplat. Știri de senzație mereu vor fi aruncate în eter, din păcate prea puţini verifică să vadă cine sunt cei care le aruncă, cum o fac (verificând sau nu dacă sunt veridice sau dacă aplica Matei 18), și cu ce motiv. E bine însă că avem un Dumnezeu care e atent la aceste detalii și care mereu scoate adevărul la iveală și evaporă minciuna, arătând prin roade dacă acei oameni sau acea lucrare a fost într-adevăr compromisă sau nu. Eu încă de la începuturile furtunoase ale bisericii noastre am dormit liniștit, fiindcă am știut în Cine mă încred și am știut Cine îmi cunoaște inima și știe adevărul. Şi asta e ceea ce contează, fiindcă El e apărătorul și doveditorul, și El va răsplăti în timp fiecăruia după cuvintele și faptele Lui. Dacă ar fi să vă mărturisesc ceva, ar fi lupta pe care am dat-o personal cu amărăciunea care nu pot spune că nu m-a ispitit și uneori m-a cucerit, dar în primăvara trecută atât eu, cât și biserica am stat înaintea Domnului și am avut chiar un serviciu special de luptă împotriva poverii amărăciunii, la finalul căruia am bătut pe crucea lui Hristos, numele celor prin care Satan încă ne legă în amărăciune. A fost o experiență eliberatoare  – să poți ierta, să poți pune deoparte, să poți lăsa în mâna lui Isus.

Pe de altă parte, au fost mulţi frați, slujitori, biserici, care ne-au încurajat, susținut și s-au rugat pentru noi în această perioadă, și nu pot decât sa-I mulțumesc Domnului pentru ei. Din păcate în nația noastră suntem cu mult mai înclinați să prindem frecvenţa bârfei și a suspiciunii, dar mulțumesc lui Dumnezeu că avem mulţi români credincioși care au caracter și credință și care, în ciuda acelor circumstanțe, au stat alături de noi și în public și în privat.

Î: Ce sfat ați da credincioșilor în urma experiențelor dumneavoastră?

R: Trei lucruri îmi trec prin minte pe moment:

(1) Dacă vrei să trăiești o viaţă de evlavie în Hristos Isus – vei fi prigonit – asta e cert, fiindcă Dumnezeu te avertizează de aceasta în 2 Timotei 3:12, de aceea sa nu fi surprins dacă exact atunci când vrei să faci Voia Lui, surprizele de genul vor apărea, și mai ales din partea cui nu te aștepți. Şi eu mă aștept în continuare să apară tot felul, fiindcă destul de regulat aflu despre mine sau despre biserica noastră lucruri care mă uimesc, uneori mă fac să râd pur și simplu, fiindcă creativitatea în domeniul minciunii și distorsionării adevărului nu are limită. E trist că multe dintr-astea ne provin din partea unor “frați” … Dar merită plătit prețul, fiindcă prețul evlaviei cere orice risc și Pavel a știut asta, având și el de furcă cu frații mincinoși.

(2) Tot legat de asta, nu uitați tiparul vieții de credință – cei 5 pași: Dumnezeu inițiază, omul răspunde, împotrivirile apar, credinciosul perseverează, Domnul binecuvântează. De treci prin împotriviri – perseverează, nu te lăsa, lupta-te în duh nu în fire, cu armele Domnului nu ale omului, și vei vedea cum El te va binecuvânta și tot El va nimici, bloca, încâlci planurile celui rău. Uneori chiar dacă vor reuși, vei vedea cum Domnul i-a lăsat să reușească tocmai pentru a răscumpăra raul în bine, și sa-ți dea și mai mult avânt. Mi-a spus fratele Ţon la un  moment dat când am trecut prin alte încercări, cu ani în urma: “Cristi nu te descuraja, fiecare picior în fund pe care îl primești acum e un pas înainte” – și abia după ani de zile mi-am dat seama de înțelepciunea vorbelor lui.

(3) Un apel adresat slujitorilor – nu vă pripiți să judecați lucrurile sau veștile auzite despre alți slujitori sau biserici. Nu uitați că numele lui Satan în ebraica este Adversarul și în greacă Diabolos (defăimătorul), și deci, meseria lui nu este alta decât să caute să ridice împotriviri, mai ales în calea celor ce riscă să facă ceva pentru Domnul și una din metodele clasice este să arunce îndoială, să defăimeze, să calomnieze, să exagereze, să mintă. Aplicați la sânge Matei 18, și dacă vă costă să dați un telefon sau să bateţi cale lungă să vă întâlniți personal cu acei oameni, veți vedea că adevarul de cele mai multe ori este  altul decât cel prezentat atât de bombastic de unii și alții care înghit atât de ușor momeala satanica și încearcă să o împrăștie și pe la alții.

Î: Mulțumim Domnului care v-a purtat în carul lui de biruință. Spuneți-ne și câteva motive de bucurie, câteva experiențe frumoase cu El în aceste 7 luni de existenta?

HARVEST Metanoia (1)

Primul este botezul de azi – misiunea bisericii noastre este cuprinsa în Marea Trimitere – vrem să îl glorificam pe Dumnezeu prin facerea de ucenici. Şi Matei 28 exemplifică modalitatea “facerii de ucenici” care începe cu botezul – și astăzi am celebrat botezul a 9 persoane (+ încă o persoană care a făcut cateheza împreună cu noi, dar care mutându-se în Hațeg, l-am botezat acolo cu o luna în urmă).  Toate probleme noastre au pălit în comparație cu bucuria imensă de-a vedea 10 suflete care exact în această perioadă l-au urmat pe Domnul și astăzi le-am botezat în Numele Lui. Să vezi avocați, bodyguarzi, maneliști, copii de pastori, femei divorțate, oameni simpli sau persoane care au trecut prin traume profunde – găsindu-l pe Dumnezeu și mărturisindu-l cu putere  – este o experiență de ne-egalat. Şi în plus, să vezi cum în urma mesajului predicat, chiar înainte de a-i boteza, aceștia să elibereze scaunele pe care stăteau și în locul lor să vină alte 8 persoane, care astăzi au fost cercetate de Dumnezeu și s-au predat public – e extraordinar!

Al doilea motiv este clădirea – nu spun prea multe fiindcă dacă intrați pe siteul bisericii noastre (www.perspective-eterne.ro sau www.harvestmetanoia.ro) veți vedea imagini și mărturii privind minunea aceasta. Dumnezeu, în acele momente de început când nu aveam unde ne întâlni, când nu speram să găsim ceva, când însă ne rugam cu foc, ne-a deschis ușile unui fost club de noapte din Arad, un  loc notoriu, cunoscut pentru păcătoșenia lui, și ne-a dat privilegiul sa-l transformam într-un loc al binecuvântării și al pocăinței. Şi dacă mulţi au căzut în păcat acolo an de an, noi am văzut cu ochii noștri, cum Dumnezeu a eliberat și spălat de păcate mulţi oameni care în același loc, s-au predat Lui și au hotărât sa Îl urmeze. Pentru noi este o minune să vezi o discotecă transformată într-o biserică, în timp ce în Europa de Vest mai ales, inversul e regula …

Al treilea motiv – sunt oamenii pe care ni i-a adus. În fiecare duminică avem zeci de necredincioși care vin, mulţi de buna voie, să asculte Cuvântul, să se închine cu noi. Şi cei care lucrați în biserici știți cât de greu e sa aduci oameni în biserică. În mijlocul nostru noi vedem clar cum Dumnezeu îi aduce și ne minunăm. Şi în mijlocul lor El face minuni. Am avut vindecări, eliberări, izbăviri și rezolvări ale unor situații imposibile dpdv omenesc, dar posibile pentru Dumnezeul în mâna căruia ne-am încredințat lucrarea. Fiindcă Duhul Sfânt lucrează, el nu ţine cont de granițe confesionale, și nici de gardurile impuse de noi, ci ne surprinde. De aceea noi ne-am învățat lecția și ne-am numit non-denominaţionali, tocmai fiindcă vrem să nu ne opintim în etichete și tradiții care nu de puține ori sunt obstacole în calea lucrării lui Dumnezeu, ci vrem să conlucrăm cu toți frații care cred în Isus Hristos și țin calea pocăinței prin nașterea din nou.

Î: Ce ați vrea să transmiteți în final cititorilor blogului nostru?

R: Vreau să le mulțumesc fiindcă multi dintre ei ne-au scris în privat și ne-au încurajat atunci când am avut nevoie. Prietenul adevarat la nevoie se cunoaște și dacă e să adaug și proverbul biblic – și în nenorocire ajunge ca un frate. Şi pentru noi (și vorbesc în numele comunității noastre) chiar dacă nu ne-am cunoscut și distanţa dintre noi e mare, ați ajuns ca niște frați preaiubiți care ne-ați stat alături și la bine și la greu. Aşa văd eu rostul blogurilor creștine. Dacă cele lumești împrăștie bârfa și subiecte de senzație doar ca să incite firea, blogurile creștine ar trebui să apere adevărul și să zidească, să încurajeze frații potrivit lui Filipeni 4. Asta e filtrul meu când privesc și evaluez blogurile creștine, și vă felicit că dumneavoastră aici, asta faceți:

Filipeni 4:8 Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însuflețească.

4 gânduri despre „Interviu cu Cristian Barbosu

 1. Dar ce-nseamna oare
  Sa te-nsufleteasca
  Bunatatea mare
  Onoarea cereasca
  Sfanta Bucurie
  Spiritul cel Sfant ?…
  O Imparatie
  Ca-n Cer pe Pamant !…

 2. Da, incheierea mesajului ;”Filipeni 4:8 Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însuflețească.”Este unul puternic si ar trebui sa fie pedeplin inteles!!Daca acest mesaj ar fi inteles Bisericile cu adevarat ar ajunge la trezire spirituala si ar fi un bun exemplu pentru cei din jur!!!

 3. ” Live in harmony with God’s delight…” Graham Cooke…// slava Domnului, marire, pace sfanta, fericire…bucurie si onoare ca in ceruri si sub soare //

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s