În lumina Scripturii
După ce am analizat rădăcinile teologice ale ‘‘mișcării râsului sfânt’‘, și am înțeles doctrinele majore împărtășite de suporterii și inițiatorii ei, este vremea să încercăm să analizăm pe rând în lumina Scripturii manifetările ‘‘trezirii râsului’‘, să vedem dacă ele au precedent biblic și dacă acest precedent este normativ pentru viața creștină.
Lista manifestărilor ciudate este foarte mare. Dacă am aminti numai câteva din cele menționate în diverse publicații, ar trebui să enumerăm, pe lângă râs, plâns, tremurături, și alergarea în jurul clădirii sau a sălii, dans frenetic și rapid, lărtat, căderi în transă, beție, etc. (Din articolul ‘‘More on Revival’‘ de Richard M. Riss).
Alte publicații consemnează: sunete ca de bufniță, umblatul ca găinile, sforăit pe nas ca și calul, mugete și răgete, înotatul pe dușumea (‘‘în Duhul’‘), femei care trec prin dureri ca ale nașterii, sărituri ca și cangurul, pierderea cunoștinței, strigăte ca de vulturi, mișcări pe dușumea ca șarpele, incapacitatea de a vorbi, spasme involuntare ale corpului, mișcări ca de Kung-Fu, ‘‘vomitatul în duhul’‘, lovitul sfânt cu capul de podea, sau dezbrăcatul în public (Manifestările sunt consemnate în următoarele publicații: Renewal Magazine UK, aprilie 1995, pagina 43; Impact magazine Singapore, iunie-iulie 1995, pagina 2; Versiunea electronică a Jesus Army Streetpaper, UK, 12 mai 1995; ‘‘Signs of Revival, de Patrick Doxon 1994, pagina 27; Signals Prophetic Newsleller, Apricot Streeyt, LA, 70037, pagina 2; Revival, de Richard Riss, pagina 5; Toronto Experience, Christianity Forum Library, 100241, 1446; Video, ‘‘Holu Laughter’‘ UK, 1994; Trumpet Call, mai 1995, vol, 1:8, pagina 2; ‘‘Is the Blessing Biblical? de David Pawson, pagina 40, Hodder ‘‘ Stoughton, Londra 1995).
În ‘‘The Toronto Blessing FAQ’‘ (FAQ – de la Frequent Ascked Questions – Cele mai frecvente întrebări) (The Toronto Blessing FAQ, Revizuite în ianuarie 1996, Greg Makeham, Internet, gregm@cougar.multiline.com.au). Greg Makeham, dă o listă de manifestări neobișnuite care au loc cu ocazia întrunirilor Toronto Blessing, printre care enumeră câteva, dând explicații ‘‘biblice’‘ acestor manifestări. Am să redau câteva pentru a vedea cât de caraghioase și năstrușnice sunt interpretările și mai ales ‘‘suportul biblic’‘ pentru aceste acte iresponsabile. Iată căteva:
- ‘‘Strigătul constant: ‘‘Cooee! Cooee! o manifestare distinctiv australiană, expresie din limbile arborigene care se referă la chemarea unuia care a fost piedut prin tufișurile pădurilor sau în deșert. ‘‘manifestarea aceasta prefigurează strigătul lui Dumnezeu către lumea pierdută – vezi Isaia 40:3, Matei 3:3’‘.
- Fuga împrejurul clădirii – Psalmul 125:2, ‘‘Cum este înconjurat Ierusalimul de munți, așa înconjoară Domnul pe poporul Său, de acum și până în veac.’‘
- Săritul și cotcodăcitul ca o găină – Dumnezeu a întins o masă bogată poporului Său, dar el scurmă prin pământ după fărâme de mâncare. Dumnezeu învită pe poporul Său la un mare ospăț, ca să fie umplut de binecuvântările Sale. Psalmul 23:5, Luca 22:30.
- Imitația cântecul cocoșului la crăpatul de ziuă: ‘‘cucuriguuuuu!’‘ – Este strigătul lui Dumnezeu pentru trezirea Bisericii Sale.
- Săritul în sus ca o minge – aceasta se referă la Luca 6:23, unde Isus spune despre săltatul în sus de bucurie.
- Aplecatul în jos – este o altă manifestare de obicei asociată cu chemarea la mijlocirea în rugăciune. A mijloci pentru cineva înseamnă să-i porți poverile. Trupul nostru se apleacă sub greutatea unei poveri grele.
- Imposibilitatea de a vorbi – așa cum i s-a întâmplat lui Zaharia în Luca 1:20-23. Dumnezeu poate cconsidera necesar uneori să ne ia graiul pentru a ne împiedica să rostim cuvintele necredinței sau vorbe negative. Cuvintele pe care le rostim afectează în ultimă instanță calitatea vieții noastre, în bine sau în rău (Iacov 3:5-6, Proverbele 16:24; 18:21). Desigur, Dumnezeu poate să ne ia graiul; din diferite alte motive.’‘
Vom analiza doar acele manifestări care fac particular acest fenomen distingându-l de tot ce a cunoscut până în prezent istoria creștinismului. În acest sens ne vom concentra doar la patru din tot ce am enumerat mai sus, și anume: ‘‘râsul sfânt’‘, beția în Duhul’‘, căderea pe spate, și sunetel animalice. Să începem cu ‘‘râsul sfânt’‘. (Va urma)