O turmă și un Păstor

o turma

Mai am și alte oi care nu sunt din staulul acesta; și pe care trebuie să le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, și va fi o turmă și un Păstor” (Ioan 10:16).

Găsesc multă mâgâiere și încurajare ori de câte ori citesc texte transparente ca acesta, care fac referințe la neamuri, la noi cei din afara poporului ales. „Mai am și alte oi…” înseamnă că-I aparținem. Nu suntem doar un apendice, un plan B, păstrat în rezervă, pentru cazul în care planul A nu dă rezultatele scontate. Nu suntem un fel de ceva care e mai bun ca nimic. Isus a venit la ai Săi, iar aceștia nu L-au primit, așa că, potrivit unei astfel de teologii, atunci ne-a găsit pe noi care nu L-am refuzat. Suntem deci, în această accepțiune un fel de variantă nedorită inițial, dar abordată din lipsa preferinței. Mulți creștini se bucură de refuzul iudaic ca de harul căzut nouă la sorți din această respingere. Nu e de mirare că pe acest fond se naște și se întreține antisemitismul.

Domnul o spune clar: „Mai am și alte ori”. Suntem ai Săi pe deplin. Trebuia să fim aduși doar împreună cu oile cărora le vorbea El, ca să fim „o turmă și un Păstor”.

Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu n-a venit în lumea noastră pentru evrei doar. Ei au avut harul să-L primească. Betleemul a fost locul ales de Tatăl pentru ca acolo să ni se dea Pruncul. De acolo trebuia să se răspândească lumina Evangheliei Sale pe fața întregului pământ.

Cei care fac distincție între poporul ales și neamuri în soteorologie și mai ales escatologie, merg până acolo că ei cred în luarea harului de la neamuri pentru a fi dat evreilor la urmă. Probabil că cel mai bun lucru ar fi să definim harul, pentru a nu face greșeli și mai mari. Dacă prin har înțelegem activitatea divină, spiritul dumnezeiesc care asistă lumea în procesul mânturirii și prezervării ei, atunci este greu de crezut că Păstorul cel Bun își va abandona „celelalte ori” care „nu sunt din staulul acesta” (care nu sunt din Israel), pentru a se ocupa doar de cele din Palestina. Este adevărat că Păstorul cel bun lasă cele 99 de oi pe câmp pentru a căuta oaia pierdută, dar lucrul acesta nu înseamnă că El le va abandona, sau le va lăsa în pericolul nesupravegherii Sale, pentru a se dedica doar uneia și a rămâne cu aceasta doar. Abandonul turmei pentru a se dedica doar unei oi, ar descalifica pentru totdeauna un păstor, care ar înceta să mai fie bun. El o caută pe cea pierdută pentru a o duce înapoi, pentru a întregi din nou turma.

Este har deosebit ce i se acordă oii pierdute prin faptul că Păstorul o caută, o găsește, o pune pe umerii Săi și o readuce în turmă. Dar lucrul acesta nu înseamnă că El abandonează lupilor turma Sa de 99 de oi.

Versetul subliniază dorința Domnului de unitate a turmei Sale. Indiferent din ce staul facem parte, viitorul este o singură turmă cu un singur Păstor.

„Eu îmi dau viața pentru oile Mele” spunea Mântuitorul. Jertfa Sa a fost pentru toate oile Sale. Pentru cele de pe dealurile Iudeii, ca și pentru cele de pe toate continentele.

Ca și pentru cele din Carpați.

12 gânduri despre „O turmă și un Păstor

 1. E un raspuns superficial. Turma lui Dumnezeu (pentru care trebuie sa va dati ca pilda) e Biserica pe care Pastorul cel mare o va infatisa Tatalui: slavita, fara pata, fara zbarcitura, sfanta si fara prihana.Fiindca si-a dat viata pentru ea. Nicidecum rebela, surda sau corupta cum a fost poporul Israel.

 2. Intre a abandona si a lasa oile este o mare diferenta!!Persoanele umane mereu filozofeaza cu cat ca Biblia este scrisa pe intelesul nostru si cu directive foarte precise.La fel filozofau si fariseii si carturarii ,iar Domnul Isus prin prezenta si invataturile sale a dorit sa ii faca pe cei prezenti sa inteleaga mesajul,dar nu au dorit si au continuat mai departe inchinarea formala pentru scopul egoist dupa cum faceau cei descrisi in cartea Lui Ezechiel cap..34.Azi sa nu credem ca lucrurile sint mai diferit si pastorul lasa turma pentru mieluseaua,oita,oaia pierduta si alungata din turma .Deci nu sa o lase definitiv ,ci temporar pentru cateva ore ,cat oile sint in staul in ingrijirea celorlalti pastori si slujitori.Noi nu prea dorim sa intelegem realitatea si puterea Harului pe care l-am primit (Efeseni cap. 2 cu 11 la 22.Si nici nu dorim sa ajungem la implinirea invataturii pentru a beneficia din plin de puterea Harului.Fiindca sint conditii trasate si scrise care trebuie implinite intocmai fiindca se si explica cauza;Romani cap.6 cu 8 la 14 si finalizarea consta in mesajul scris ;”12. Asadar, fratilor, noi nu mai datoram nimic firii pamantesti, ca sa traim dupa indemnurile ei.
  13. Daca traiti dupa indemnurile ei, veti muri; dar daca, prin Duhul, faceti sa moara faptele trupului, veti trai.
  14. Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.
  15. Si voi n-ati primit un duh de robie, ca sa mai aveti frica; ci ati primit un duh de infiere care ne face sa strigam: „Ava!, adica: Tata!”Asadar sa nu ne autoamagim si sa credem ca nu trebuie sa implinim ce este scris .Iar care au ajuns la o cunostinta mai mare si o pozitionare pentru pastorire sa nu uite de mesajul ap.Petru ;”..1. Sfatuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca si ei, un martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei care va fi descoperita:
  2. pastoriti turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra, nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine.
  3. Nu ca si cum ati stapani peste cei ce v-au cazut la impartire, ci facandu-va pilde turmei.
  4. Si cand Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa care nu se poate vesteji, a slavei”Deci toate gruparile religioase trebuie sa ajunga in acelas staul al marelui Pastor Domnul Isus fiindca este scris in Evrei cap.12;”…Cititi si meditati la cele scrise si sa nu uitam de indemnul din cartea apocalipsei cap.3;…””Iata ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios si adevarat, Inceputul zidirii lui Dumnezeu:
  15. „Stiu faptele tale: ca nu esti nici rece, nici in clocot. O, daca ai fi rece sau in clocot!
  16. Dar, fiindca esti caldicel, nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea.
  17. Pentru ca zici: „Sunt bogat, m-am imbogatit, si nu duc lipsa de nimic”, si nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol,
  18. te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatat prin foc, ca sa te imbogatesti; si haine albe, ca sa te imbraci cu ele si sa nu ti se vada rusinea goliciunii tale; si doctorie pentru ochi, ca sa-ti ungi ochii si sa vezi.
  19. Eu mustru si pedepsesc pe toti aceia pe care-i iubesc. Fii plin de ravna, dar, si pocaieste-te!
  20. Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine.
  21. Celui ce va birui ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie.”
  22. Cine are urechi sa asculte ce zice bisericilor Duhul.”

 3. Nu putem nega suveranitatea lui Dumnezeu cum nu-I putem nega atotcunoașterea. Unii spun că El știa mai dinainte oile care-I cunosc glasul, Îl ascultă și-L urmează. Problema stă la oi. Ar fi greu să faci o turmă din oi totalmente corupte și în imposibilitatea de a auzi și asculta glasul Păstorului. Studiindu-le din Cartea Sfântă, par mai degrabă rebele decât surde. Dar… să revenim la oile noastre. Nu cred că se nasc psalmi din ciomăgeala celor care spun: „Calvin este păstorul meu!” sau „Arminius este păstorul meu!”

 4. Daca gazda tace, la comentariul meu, stie de ce o face… La intrebarile puse ,trebuie sa tac si eu, sunt puse dupa rationamente umane, limitate.

 5. Si..daca a hotarit dinainte , i-a facut roboti ca sa asculte? sau cum?
  De ce a murit Hristos pentru ca ORICINE crede, sa capete har?
  daca tot sunt predestinati doar unii?
  dar inima rea si necredincioasa de care trebuie sa tinem seama, cum suntem
  avertizati in Evrei 3-12 ?
  Pavel spune
  „Si EL a murit pentru toti(nu doar pentru cei hotariti), pentruca cei care traiesc ,
  sa nu mai traiasca pentru ei insisi, ci pentru cel care a murit si a inviat pentru ei.”
  Daca numai unii sunt hotariti, ce rost are sa le mai spunem noi despre Domnul?
  trecem peste aceste hotariri si mergem la toti, ce le spunem:
  haideti la Domnul, credeti..ca EL a murit doar pentru unii..nu pentru oricine….imi pare rau , s-ar putea sa fie degeaba, nu stiu care sunteti hotariti si care nu.

 6. Daca acceptam suveranitatea lui Dumnezeu in mantuire atunci vom recunoaste ca El a chemat, cunoscut si hotarat cine sa fie „oile” Sale, inainte ca sa moara pentru ele. Prin har au fost mantuite si vor fi pastrate in acest har. Nimeni nu le va smulge din mana Sa.

 7. „Mai am si alte oi care nu sint din staulul acesta” – e versetul cu care mormonii abordeaza „prada”, ca sa justifice, „biblic” cum a ajuns evanghelia in America vreo 15 secole inainte de Columb.
  Cu acest verset si-au inceput „marturia” cei patru mormoni cu care am avut lungi dezbateri, si aici, si-n Austria, unde veneau sa „evanghelizeze” emigrantii. (o mica clarificare- nu 4 mormoni ci 4 perechi 🙂 )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s